Докладний огляд Mio Fuse

  1. розпакування
  2. порівняння розмірів
  3. Функції трекера фізичної активності
  4. режим тренування
  5. Синхронізація з іншими пристроями
  6. точність пульсометра
  7. Приклад 1. Біг в теплу погоду
  8. Приклад 2. Біг в холодну погоду
  9. Приклад 3. Тест на біговій доріжці
  10. Зауваження по пульсометр
  11. Підтримка сторонніх платформ
  12. підсумки

Влітку 2014 року Mio анонсувала два нових продукти: Velo і Fuse. Головна особливість Velo - технологія ANT +, яка передає інформацію з датчиків велосипеда на смартфон, збирає інформацію про фізичну активність і відстежує швидкість руху. Mio Fuse - більш універсальний і повсякденний трекер. Компанія взяла за основу фірмовий оптичний пульсометр, точність якого можна порівняти з нагрудними датчиками, і додала відстеження щоденної активності.

розпакування

Mio Fuse поставляється в невеликій коробці. Сам браслет буває двох розмірів: S - з обхватом зап'ястя 149-179 мм, і L - з обхватом 156-208 мм. Відрізняються версії за кольорами: менша буває тільки з блакитним ремінцем, велика - з червоним.

Відрізняються версії за кольорами: менша буває тільки з блакитним ремінцем, велика - з червоним

У коробці знаходяться сам Mio Fuse, зарядний пристрій, документація і листок з інструкцією для швидкого початку використання.

У коробці знаходяться сам Mio Fuse, зарядний пристрій, документація і листок з інструкцією для швидкого початку використання

Зарядка підключається до мережі через USB, з іншого боку знаходиться двухпіновий коннектор і магнітна майданчик. Зауважте, тип підключення трохи відрізняється від зарядного пристрою Mio Link, тому старий коннектор використовувати не вийде.

Зауважте, тип підключення трохи відрізняється від зарядного пристрою Mio Link, тому старий коннектор використовувати не вийде

USB може бути підключений до будь-якого порту USB 2.0 або 3.0, будь то комп'ютер або зарядний пристрій від смартфона. Кабель не передає дані з ПК, браслет з'єднується тільки зі смартфоном через додаток Mio Go. Але є кілька сторонніх додатків, які можуть зв'язати Fuse з комп'ютером за технологією ANT + або Blutooth. Наприклад, Trainer Road.

Наприклад, Trainer Road

На передній панелі браслета розташувався LED-екран. Ліворуч і праворуч від нього знаходяться фізичні клавіші у вигляді трьох опуклостей і в формі стрілки. Зверху (на фото знизу) - ще одна кнопка.

Зверху (на фото знизу) - ще одна кнопка

Пульсометр вбудований прямо в ремінець, тому браслет здається монолітним. Це ще одна зміна в порівнянні з Mio Link - в попередній моделі датчик ЧСС можна зняти. Обидва види кріплення зручні і ніяк не впливають на використання. Часто ви знімаєте ремінець з годин? Швидше за все, ніколи.

Сенсор на зворотному боці - оптичний датчик серцевого ритму. Під час роботи він підсвічується зеленим кольором. Діоди посилають пучок світла на капіляри під шкірою, а сенсор вловлює відбитий сигнал. Вимірюючи швидкість повернення, визначається пульс.

Браслет зроблений з якісної гуми, ремінець надійно кріпиться на дві застібки. Розмір легко підганяється, якщо правильно врахувати обхват зап'ястя.

В інструкції є кілька порад, як правильно надіти Mio Fuse. Радимо не викидати листок і уважно ознайомитися з порадами. Від правильного носіння Mio Fuse залежить точність вимірювання пульсу.


порівняння розмірів

Mio Fuse виглядає більш опуклим, ніж його попередник Link. «Горбатим» браслет здається через дисплея, вбудованого прямо в ремінець. Пульсометр тут точно такий же, як і в Link. А ось Mio Velo від Link зовні нічим не відрізняється, у велосипедного трекера такий же форм-фактор і характеристики.

А ось Mio Velo від Link зовні нічим не відрізняється, у велосипедного трекера такий же форм-фактор і характеристики

Якщо порівнювати Fuse з іншими пристроями на ринку, герой огляду вийде переможцем у номінації «Самий пухкий трекер». Але звинувачувати інженерів не варто: не так вже й багато браслетів, які з дуже високою точністю відстежують пульс. Ось як Fuse виглядає на руці:

Ось як Fuse виглядає на руці:

Функції трекера фізичної активності


Одним з двох важливих змін, які з'явилися в Mio Fuse, став трекер активності. Він виконує ті ж функції, що й інші пристрої: вважає пройдену дистанцію, кількість кроків, спалені калорії і час тренування.

Активність відстежується цілодобово. Щоб дізнатися поточний стан, натисніть на опуклі точки по краях дисплея. З їх допомогою можна переміщатися між екранами з інформацією. Якщо не вимикати підсвічування, то показники активності видно постійно, однак це сильно зменшує заряд. При бажанні дисплей вимикається.



Інформаційні сторінки налаштовуються в додатку Mio Go за допомогою перемикачів:

Інформаційні сторінки налаштовуються в додатку Mio Go за допомогою перемикачів:

Є кілька видів щоденних цілей: пройдені кроки, дистанція і спалені калорії. Зараховуються калорії, які згоріли під час фізичної активності, а не тільки через метаболізму. Прогрес відображається на браслеті у вигляді смужки, яка поступово заповнюється. За умовчанням встановлена ​​мета в 10 тисяч кроків.

За умовчанням встановлена ​​мета в 10 тисяч кроків

Прогрес відображається не тільки на браслеті, але і в додатку. Коротенько інформація представлена ​​у вигляді списку. При натисканні на пункт списку можна побачити детальну статистику по пройденим кроків, дистанції, активним і пасивним калорій (спаленим під час руху і в спокої відповідно).

При натисканні на пункт списку можна побачити детальну статистику по пройденим кроків, дистанції, активним і пасивним калорій (спаленим під час руху і в спокої відповідно)

Під час тестування Fuse трохи прибріхував щодо кількості активних калорій, особливо в дні без фізичних тренувань. Mio знає про проблему і працює над нею.

Mio знає про проблему і працює над нею

Також кількість кроків виявилося в середньому на 10-15% менше, ніж вважали інші пристрої. У Mio кажуть, що зробили це спеціально, щоб не перебільшувати пройдену дистанцію. Продукція конкурентів, навпаки, додає кроки. Частково винні помилкові спрацьовування (водіння, прийом душа), але в основному вони просто завищують результат.

Відзначимо, що пульсометр не працює постійно, а включається тільки під час тренувань.

режим тренування

Друга важлива функція Fuse, якої не вистачало пристроїв Mio з пульсомірів, - режим тренування. У цьому режимі інформація про фізичну активність продовжує зберігатися, однак показники тренувань записуються окремо. При цьому на дисплеї відображається поточна кардіозона і пульс.

Для включення режиму тренування утримуйте центральну більш ніж одну секунду.


Сенсор замигает зеленим світлом і почне зчитувати пульс. Це займе 10-20 секунд.

Це займе 10-20 секунд

Після чого пульс відобразиться на дисплеї.

Після чого пульс відобразиться на дисплеї

Зауважте, що в цей момент Mio Fuse передає показники відразу і по ANT +, і по Bluetooth Smart. Це означає, що додатки для смартфона, які працюють по кожній з цих технологій (наприклад, Strava і MapMyFitness), отримають інформацію про пульсі. Те ж саме і з пристроями сторонніх виробників: годинник Garmin, наприклад, будуть відображати ваш серцевий ритм. Детальніше про це розповімо трохи пізніше.

Детальніше про це розповімо трохи пізніше

Але Fuse поки не записує показники фізичної активності як тренувальні. Для цього потрібно натиснути центральну кнопку ще раз. Тренування розпочалося! Зроблено це спеціально, щоб ви спочатку прискорили пульс до потрібної позначки, і тільки потім почали заняття.

Зроблено це спеціально, щоб ви спочатку прискорили пульс до потрібної позначки, і тільки потім почали заняття

Після цього інформація на дисплеї буде відображатися така ж, як і під час звичайної активності: пульс, дистанція і час.

Після цього інформація на дисплеї буде відображатися така ж, як і під час звичайної активності: пульс, дистанція і час

Для переміщення між екранами з інформацією використовуються опуклі стрілки з боків від дисплея. Якщо хочете призупинити тренування (наприклад, на перекус), натисніть центральну клавішу. Щоб відновити тренування, ще раз натисніть на кнопку.

Щоб відновити тренування, ще раз натисніть на кнопку

Mio Fuse вібрує, коли виходите за межі своєї спортивних клубів. Можна встановити відстеження трьох або п'яти зон. Крім того, на дисплеї горить зелена лампочка, якщо ваш пульс знаходиться в межах встановленої зони. Якщо пульс став вище верхньої межі, діод загориться червоним кольором, нижче - синім.

Якщо пульс став вище верхньої межі, діод загориться червоним кольором, нижче - синім

Спортивних клубів налаштовуються в додатку Mio Go.

Спортивних клубів налаштовуються в додатку Mio Go

Значення кордонів кардиозоне встановлюються або у вигляді показників пульсу (удари в хвилину), або як відсоток від максимального пульсу. Останній також задається в додатку.

Останній також задається в додатку

Після закінчення тренування натисніть центральну клавішу один раз, зробіть паузу і знову натисніть і затримайте клавішу на кілька секунд. Показники тренування збережуться в Mio Go, де можна подивитися детальну статистику.

Показники тренування збережуться в Mio Go, де можна подивитися детальну статистику

До точності вимірювання пульсу повернемося трохи пізніше. Але під час звичайного тренування датчик не прибріхував, та й користуватися браслетом виявилося дуже зручно. Врахуйте, що браслет відображає на 10-15% менше пройденої дистанції, ніж трекери з GPS. На фото нижче видно, що Garmin нарахував 8,78 миль, а Mio Fuse - 7,67. До речі, видно і синє підсвічування діода: браслет сповіщає про зниження пульсу і виході з спортивних клубів.

До речі, видно і синє підсвічування діода: браслет сповіщає про зниження пульсу і виході з спортивних клубів

Наостанок зазначимо, що Mio Fuse витримує тиск води в 3 атмосфери, так що з браслетом можна спокійно ходити під дощем, приймати душ і плавати в басейні.

Синхронізація з іншими пристроями

Вище ми згадали обмін даними Mio Fuse з іншими браслетами по ANT + і Bluetooth Smart. На фото - приклад зв'язку з ANT + з Garmin FR920XT.

На фото - приклад зв'язку з ANT + з Garmin FR920XT

Або можна зробити те ж саме з iPhone, використовуючи для передачі Bluetooth Smart і додаток Strava або MapMyFitness. Для цього модель iPhone повинна бути не старше 4S. З Android трохи складніше, так як кількість пристроїв там величезна. Але якщо в характеристиках вказано Bluetooth 4.0, то все в порядку.

0, то все в порядку

Врахуйте, що по Bluetooth Smart можна підключити тільки один пристрій. Це не примха Mio, а особливості технології Bluetooth. На 99% користувачів це ніяк не вплине, але ми попередили. У будь-якому випадку, можете прив'язати один гаджет по ANT +, інший по Bluetooth Smart. Або скільки завгодно пристроїв по ANT +.

Нарешті, про якість прийому сигналу. З ним все відмінно. У порівнянні з Link, в Mio Fuse вставили більш жорсткі антени і зменшили гнучкість браслета. Якщо надіти на той же зап'ясті пристрій з ANT +, проблем теж не виникає. Навіть якщо рознести гаджети за двома рукам, обмін даними не перерветься.

точність пульсометра

Важливо зрозуміти, що точність вимірювання пульсу у кожної людини різна. Більш того, навіть в залежності від місця виміру ЧСС в однієї людини значення можуть відрізнятися. На результат впливає і кількість волосся на руці: чим їх менше, тим краще сенсор визначить серцевий ритм. Більшості людей необхідно провести 2-4 тренування, щоб знайти пульс, при якому заняття будуть найбільш ефективними.

У Fuse використовується той же пульсометр, що і в інших продуктах Mio - Alpha, Link і Velo. Цей же датчик використовують і деякі сторонні виробники, наприклад, в лінійці Adidas Smart Run GPS або TomTom Cardio GPS. Сенсор давно користується популярністю у легкоатлетів завдяки точності вимірювання.

Важливо зрозуміти відмінність між оптичним сенсором і способом передачі даних. Сенсор тільки вимірює пульс, в той час як показники передаються на інші пристрої через ANT + або Bluetooth Smart. У випадку з Fuse дані зберігаються в самому браслеті, що дозволяє позбутися від інших гаджетів. Це до слова про те, що у Mio Link часто виникають проблеми при передачі інформації, і багато хто помилково сприймають їх за погану роботу пульсометра. Сенсор не винен.

З огляду на це, поглянемо на кілька прикладів роботи пульсометра в порівнянні з нагрудним датчиком.

Приклад 1. Біг в теплу погоду

Як видно на графіку, точності вимірювання пульсу Mio Fuse і Garmin HRM-RUN приблизно рівні. На початку забігу є невелике відхилення, проте не можна сказати з упевненістю, хто вимірював точніше. Швидше за все, Mio Fuse. У будь-якому випадку, обидва графіка вірно обчислювали пульс.

У будь-якому випадку, обидва графіка вірно обчислювали пульс

Варто відзначити, що забіг проходив при теплій погоді. Чи не спекотною, саме теплою. Годинники, які перебували на одній руці з Mio Fuse, відображали той же результат. Значить, помилок при передачі інформації по ANT + не було.

Приклад 2. Біг в холодну погоду

А ось тут видно помилки. Температура повітря під час бігу склала всього 4 градуси, браслет був трохи прикритий рукавом футболки. В результаті зап'ясті якийсь час не нагрівалася. Тому на графіку перші 10 хвилин виявилися неправильними. Чи помічали під час тренувань на холодному повітрі, що поверхня шкіри деякі час не прогрівається? В такому місці кров циркулює повільніше, і сенсор сприймає це як уповільнення пульсу.

В такому місці кров циркулює повільніше, і сенсор сприймає це як уповільнення пульсу

Цікаво, що і нагрудний датчик вимірював пульс неправильно. HRM-RUN показує 180 ударів в хвилину, хоча такого не могло бути. З іншого боку, 80-100 ударів за версією Mio Fuse - занадто мало.

Чому Mio Link не помилявся навіть у більш холодну погоду? У Link немає дисплея. Тому браслет можна сховати під одяг, де шкіра залишається теплою. У випадку з Fuse, хочеться стежити за показниками, тому доводиться залишати трекер неприкритим. В результаті зап'ясті прогрівається повільніше, а вимірювання пульсу виходить неточним.

З одного боку, хочеться весь час спостерігати за своїми показниками на дисплеї. З іншого - можна обійтися вібрацією, яка попередить про вихід з спортивних клубів. До того ж якщо використовувати Fuse в зв'язці з годинником, можна тримати браслет під одягом.

Або перевернути браслет сенсором до зворотної сторони зап'ястя. У цьому місці більше м'язів, а значить, шкіра швидше нагрівається і краще утримує тепло. Або можна почати пробіжку з браслетом під одягом, розігрітися, а потім підняти рукав.

Приклад 3. Тест на біговій доріжці

Тест на біговій доріжці

Як видно на скріншотах, обидва графіка приблизно збігаються. Пірамідальна форма вийшла неспроста: поступове збільшення швидкості бігу, а потім її зменшення дозволяють відстежити помилки сенсора на граничних швидкостях. Найчастіше на піку графіка виникають сильні спотворення результатів. В даному випадку цього не сталося.

Зауваження по пульсометр

Жоден пульсометр на ринку не володіє високою точністю вимірювання ритмічності пульсу (синусового ритму). Ця інформація часто використовується годинами Garmin, Suunto, Polar для визначення кількості спалених калорій, максимальної витрати кисню і часу відновлення. Сучасні пульсометри просто не можуть збирати таку інформацію. Вони дають лише приблизну оцінку.

У більшості випадків результати прийнятні, але іноді вони можуть відрізнятися. Після деяких забігів час відновлення виявилося рівним тому, що нарахував браслет, після деяких - відрізнялося. Знову ж таки, це не стосується вимірювання пульсу - з ним все відмінно - а тільки додаткових параметрів для аналізу.

Підтримка сторонніх платформ

На даний момент взаємодія з іншими платформами не вражає. Але вже зараз йде робота в таких напрямках:

- Підтримка Apple Health і Google Fit. Причому збір не тільки щоденної активності, але і показників тренувань.

- Інтеграція в сторонні додатки. Наприклад, вже зараз обговорюється можливість роботи з RockMyRun, в якому є стрімінг музики.

- Йде робота над хмарним сервісом і веб-порталом. Туди можна буде зберігати дані з пристрою і експортувати з сторонніх додатків в форматі .CSV і .FIT.

Не забувайте, що Mio Fuse підтримує передачу даних по ANT + і Bluetooth Smart, так що вже зараз можете використовувати сотні сторонніх додатків і пристроїв.

підсумки


Mio проробила величезну роботу над додатком. Вся інформація тепер зручно відображається, причому не тільки показники щоденної активності, але і тренувань. Та й плани на майбутнє виглядають багатообіцяючими, особливо інтеграція з Google Fit і Apple Health, а також створення хмарного сервісу. Можна вважати додаток Mio Go кращим? Поки немає. Йому не вистачає можливостей аналізу інформації, як у Fitbit, Jawbone або Withings.

Але для більшості людей функціональності буде досить. Головна причина звернути увагу на Mio Fuse - якісний пульсометр. Якщо вам не потрібна висока точність вимірювання, то на ринку повно дешевших пристроїв. Але якщо ви шукаєте трекер фізичної активності з надійним оптичним сенсором, складно знайти щось краще Mio Fuse.

джерело: dcrainmaker.com

Купити Mio Fuse в магазині Madrobots.ru

Часто ви знімаєте ремінець з годин?
Чи помічали під час тренувань на холодному повітрі, що поверхня шкіри деякі час не прогрівається?
Чому Mio Link не помилявся навіть у більш холодну погоду?
Можна вважати додаток Mio Go кращим?

Новости