Документальне оформлення операцій по розрахунковому рахунку

У статті " Розрахунковий рахунок »Ми вже розглядали порядок відкриття розрахункового рахунку, для чого він потрібен і які документи для цього требуются.В наступної (даної) статті я хочу описати документальне оформлення розрахункових операцій за поточним рахунком і обов'язки банку.

Прийом та видача грошових коштів або безготівкові перерахування банк здійснює по розрахунково-платіжними документами. Найбільш поширені з них є:

  • Оголошення на внесок готівкою - бланк встановленого зразка, який передається в банк при внеску готівки, для зарахування їх на розрахунковий рахунок. Складається з трьох частин. Одна частина бланка це квитанція видана банком, вкладнику коштів на розрахунковий рахунок, і служить виправдувальним документом для певної бухгалтерської записи про джерело грошових коштів. Інша частина бланка (у формі меморіального ордера) повертається підприємству і є підтвердженням зарахування грошей на його рахунок (виписка банку). Третя частина бланка залишається в банку і враховується в його документації.
  • Грошові та розрахункові чеки. Грошовий чек - документ для зняття в банку з поточного рахунку в касу підприємства, зазначеної в чеку суми готівкових коштів.
  • Платіжні доручення - доручення (розпорядження) банку на перерахування грошових коштів (сума вказана в розпорядженні) з розрахункового рахунку підприємства на розрахунковий рахунок підприємства-отримувача. Платіжне доручення є найбільш поширеним для здійснення безготівкових розрахунків. Діє протягом десяти календарних днів з моменту подачі доручення.
  • Платіжні вимоги-доручення - використовуються при безготівкових розрахунках між підприємствами за товарно-матеріальні цінності.
  • Заява на надання акредитива. Акредитив - умовне грошове зобов'язання прийняте банком за дорученням наказодавця здійснити платіж проти належного представлення бенефіціаром документів (платіж в обмін на документи, документи в обмін на гроші).

Для того щоб зробити операції на рахунках банк повинен отримати письмові розпорядження клієнта, вони повинні бути надані на бланках встановленого зразка, заповнюватися без будь - яких виправлень, в потрібній кількості примірників. Повинні бути підписані керівником підприємства та головним бухгалтером з відбитком печатки.

Всі послуги банку оплачуються клієнтом. У свою чергу банк щомісячно нараховує на користь клієнта, встановлений договором, відсоток на залишок коштів.

Всі розрахункові документи, що надійшли до банку протягом операційного періоду, виконуються банком в той же день. Документи, що надійшли після операційного періоду, виконуються наступного робочого дня.

У визначений термін, встановлені клієнтом, банк видає підприємству виписки з його розрахункового рахунку, тобто список проведених за звітний період операцій. До виписки банку додаються виправдувальні документи, на підставі яких були зараховані або списані кошти. Виписка банку практично, являє собою другий примірник особового рахунку. Тримаючи у себе грошові кошти підприємства, банк вважає його своїм кредитором, а себе відповідно боржником підприємства.

У банківській виписці обов'язковими реквізитами є:

  • Номер розрахункового рахунку клієнта;
  • Дата попередньої виписки і її майбутній залишок, який є вхідним для подальшої виписки;
  • Суми перерахувань, що збільшують або зменшують сальдо рахунку (залишок грошових коштів);
  • Залишок коштів на дату виписки.

Отримана з банку виписка перевіряється і допрацьовується, підбираються все виправдувальні документи і проставляються кореспондуючі рахунки. Якщо виявлені помилкові зарахування або списання грошових коштів, з розрахункового рахунку, необхідно письмово повідомити банку про помилки для внесення виправлення і коригувань. У наступних виписках, банк проводить виправлення.

Виписки банку є регістрами аналітичного обліку і служать обґрунтуванням для облікових записів за рахунком.

Приклад банківської виписки:

Новости