Домашня система відеоспостереження QNAP NVR-1012

Бренд QNAP (Q uality N etwork A ppliance P rovider) добре відомий російському користувачеві завдяки своїм оригінальним мережевих сховищ NAS (Network Attached Storage), що відрізняється унікальним вбудованим програмним забезпеченням, можливості якого пішли далеко вперед від банального доступу до загальних файлів по мережі.

Сучасний NAS від QNAP - це маленький сервер, обладнаний процесором з частотою 1.2ГГц і 512MB пам'яті DDR II, який працює під управлінням операційної системи Linux. Це дозволило реалізувати ряд можливостей, які не знайти ні в жодному іншому сучасному NAS. Так, наприклад, поряд зі звичними файловим і uPnP серверами, QNAP має вбудовані WEB сервер з підтримкою PHP і MySQL, що дозволяє запустити ваш особистий або корпоративний сайт, поштовий і torrent сервери, фотоальбом і багато інших корисних сервісів. Повний список можливостей можна подивитися на офіційному сайті компанії http://www.qnap.com .

Сьогодні ми поговоримо про досить цікавий напрямку QNAP - серверах відеоспостереження. Останнім часом ця тема стає все більш популярна і затребувана, причому, не тільки в корпоративному сегменті, де необхідні надійні багатоканальні системи, але і вдома, де, крім надійності, важливим фактором є зручність і простота використання.

Розглянутий в цьому огляді комплект QNAP NVR-1012 являє собою закінчене рішення, що включає однодисковий сервер QNAP NVR-101 з передвстановленим спеціалізованим програмним забезпеченням і пару бездротових IP камер iPUX ICS-1013.

Перш ніж приступити до огляду можливостей QNAP NVR-1012, давайте згадаємо основні переваги сучасних мережевих систем відеоспостереження:

  • По-перше, мережеве відеоспостереження дає можливість бачити все, що відбувається вдома з будь-якої точки світу, де є доступ в інтернет;
  • По-друге, географічний розподіл віддалених камер і сервера-реєстратора, що дозволяє створити надійну і захищену систему відеоспостереження. Наприклад, ви можете встановити сервер на хостинг майданчику провайдера і підключити до нього камери, встановлені у себе вдома, а також в будинку батьків або дітей, що живуть в іншому місті і при цьому ви зможете бачити і реєструвати події так, як ніби все камери встановлені в одному місці.

Зазвичай, мережеве відеоспостереження будується на базі кількох мережевих камер і домашнього або офісного комп'ютера зі спеціалізованим програмним забезпеченням, що об'єднує всі камери в єдину систему безпеки. Таке рішення досить гнучко і функціонально, проте, по ряду причин воно не дуже зручно у використанні. Для нормальної роботи такої системи необхідно постійно тримати комп'ютер включеним, намагатися не запускати на ньому ресурсомісткі програми, щоб не вплинути на роботу системи відеоспостереження та, в кінці-кінців, витрачати час і сили на вивчення особливостей роботи з програмою. Для будинку, маленького магазину, піцерії або кафе, необхідна проста мініатюрний пристрій, яке буде стабільно і без зайвого шуму працювати в режимі 24х7. І в цьому сенсі, QNAP NVR-1012 заслуговує на особливу увагу.

Отже, знайомство з QNAP NVR-1012 традиційно. Почнемо з вивчення його конструктивних особливостей. Виконаний в чорному лакованому корпусі, він дуже схожий на звичайний 3.5 "зовнішній накопичувач. Єдине, що виділяє в ньому щось більш функціональне, ніж зовнішніх диск, так це велика кількість світлодіодних індикаторів, розташованих на лицьовій стороні, що відображають включення живлення пристрою, активність вбудованого HDD і зовнішніх USB і e-SATA накопичувачів, а так же статус мережевого з'єднання. Поруч розташовані кнопки харчування і швидкого резервного копіювання відеозаписів. Остання, конструктивно поєднана з USB портом, до якого, влас о, і підключається накопичувач для швидкого бекапа.

Остання, конструктивно поєднана з USB портом, до якого, влас  о, і підключається накопичувач для швидкого бекапа

На тильній стороні розташовані: роз'єм для підключення зовнішнього блоку живлення, e-SATA і два USB порту. Один з USB портів може бути використаний для підключення джерела безперебійного живлення. Це унікальна особливість QNAP NVR-1012, що дозволяє акуратно завершувати роботу в разі відключення електроживлення, а при відновленні подачі електрики, автоматично запустити запис. Тут же розташований порт Gigabit Ethernet, кріплення для троса безпеки і великий, але тихий вентилятор, який відповідає за охолодження внутрішнього простору пристрою.

Тут же розташований порт Gigabit Ethernet, кріплення для троса безпеки і великий, але тихий вентилятор, який відповідає за охолодження внутрішнього простору пристрою

В цілому, оскільки пристрій заслуговує на високу оцінку. У ній все продумано до дрібниць, і для того, що б розібрати QNAP NVR-1012 не потрібно докладати зусиль або використовувати гострий інструмент. Досить відкрутити два гвинти на тильній стороні корпусу і зрушити дві половинки корпусу один щодо одного. Після чого ви отримаєте доступ до внутрішнього шасі, на якому необхідно закріпити 3.5 "SATA диск.

5 SATA диск

З протилежного боку шасі встановлена ​​материнська плата пристрою, в основі якої лежить 266МГц RISC процесор MPC8241, виробництва Freescale semiconductors і 32 MB пам'яті.

З протилежного боку шасі встановлена ​​материнська плата пристрою, в основі якої лежить 266МГц RISC процесор MPC8241, виробництва Freescale semiconductors і 32 MB пам'яті

Крім сервера відеоспостереження, в комплект QNAP NVR-1012 входять дві мережеві камери iPUX ICS-1013, обладнані провідним і бездротовим інтерфейсом, що дозволяє встановлювати камери там, де немає мережевого кабелю. Крім цього, камери обладнані вбудованим мікрофоном і роз'ємом для підключення зовнішнього динаміка, що дозволить реалізувати двосторонній голосовий зв'язок. Оптика камери стандартна для моделей цього класу. Тут використовується проста ЛінзОчки з можливістю регулювання фокусу. Ні про яке оптичному зумі мови не йде. Для роботи в темряві камери оснащені інфрачервоним підсвічуванням, розташованої навколо об'єктива.

Приклад роботи в повній темряві
Приклад роботи в повній темряві

При бажанні, камеру можна закріпити на кронштейні, що дозволяє встановити її на вертикальній або горизонтальній поверхні.

При бажанні, камеру можна закріпити на кронштейні, що дозволяє встановити її на вертикальній або горизонтальній поверхні

Будь-яка мережева камера є самостійною системою відеоспостереження з можливістю віддаленого перегляду "живий" картинки і записи подій на віддалений FTP сервер. У камерах iPUX ICS-1013 реалізована можливість прямого запису фотознімків на USB накопичувач, підключений безпосередньо до камери.

Налаштування QNAP NVR-1012 ...

Перш ніж приступити до налаштування сервера, давайте розберемося з особливостями настройки мережевих камер iPUX ICS-1013. Для доступу до налаштувань використовується традиційний WEB інтерфейс, що включає два розділи: "LiveView" і "Setup".

Як випливає з назви, розділ "LiveView" відповідає за відображення живої картинки з камери, вибір способу компресії зображення, включення режиму ручного запису, зняття скріншотів, організацію голосового спілкування.

Змінити параметри можна в розділі "Setup". Крім управління мережевими і аудіо-відео параметрами, є можливість гнучко налаштувати дії при виявленні руху. Це важливо, якщо ви плануєте використовувати в QNAP NVR-1012 режим запису по детектору руху. Камера поддержвает дві прямокутні області довільного розміру. Для кожної області можна налаштувати рівень чутливості, при якому відбувається спрацьовування. Наприклад, якщо в будинку є домашні тварини, то ви можете збільшити поріг спрацьовування системи, так, щоб вона реєструвала тільки великі об'єкти.

При спрацьовуванні детектора руху, відеофайли або фотографії можна записати на USB флешку, FTP або Samba сервер, а також відправити e-mail. Можливість інформування користувача по e-mail є дуже корисним доповненням до QNAP NVR-1012. Забігаючи наперед, відзначимо, що вбудоване програмне забезпечення передбачає тільки візуальне і звукове сповіщення безпосередньо у вікні браузера, що корисно лише в тому випадку, якщо ви стежите за тим, що відбувається в приміщенні, що охороняється. Якщо ж налаштувати камеру так, щоб при виявленні руху вона відправляла E-mail Вам за вказаною адресою, то ви зможете оперативно реагувати на ситуацію, що виникла.

Тепер давайте розглянемо особливості налаштування і використання мережевого сервера. При першому включенні QNAP NVR-1012 рекомендуємо використовувати утиліту QNAP Finder, що входить в комплект поставки. З її допомогою ви зможете виявити працюючі в мережі сервера і камери, заново відрегулювати основних функцій за допомогою майстра, а так само віддалено перезапустити, відключити або включити сервер.

З її допомогою ви зможете виявити працюючі в мережі сервера і камери, заново відрегулювати основних функцій за допомогою майстра, а так само віддалено перезапустити, відключити або включити сервер

Майстер налаштування параметрів, включає шість кроків, що дозволяють підготувати систему до роботи. Перш за все, вам буде запропоновано вказати ім'я сервера, змінити пароль адміністратора, ввести дату, час і часовий пояс для даного сервера. Далі, вам необхідно встановити мережеві параметри і провести ініціалізацію вбудованого диска. Цю операцію необхідно проводити тільки у разі установки нового диска. Якщо до QNAP NVR-1012 підключений додатковий eSATA диск, то майстер настройки запропонує вам вибрати бажану конфігурацію RAID масиву.

Якщо до QNAP NVR-1012 підключений додатковий eSATA диск, то майстер настройки запропонує вам вибрати бажану конфігурацію RAID масиву

І, нарешті, на останньому етапі ви повинні додати камери, які будуть брати участь в відеоспостереження. Для спрощення процесу підключення мережевих камер, ви можете використовувати функцію автоматичного пошуку камер в мережі, але це працює тільки для камер, розміщених у вашій мережі. Для підключення камер, розкиданих по всьому світу, доведеться вручну вводити всі параметри.

Для підключення камер, розкиданих по всьому світу, доведеться вручну вводити всі параметри

Звертаємо вашу увагу, що QNAP NVR-1012 підтримує не тільки камери, що входять в комплект поставки, а й камери інших виробників. У нашому випадку використовується дві додаткові камери LevelOne. Повний список підтримуваних камер можна подивитися на офф. сайті.

На цьому процес настройки можна вважати закінченим. Для більш тонкої настройки деяких параметрів необхідно скористатися розділом налаштування WEB інтерфейсу. Перш за все, зверніть увагу на розділ, який відповідає за роботу камери, де можна індивідуально налаштувати якість запису, скласти розклад роботи камери, вибрати режим оповіщення, а також активувати деякі додаткові опції, серед яких ми виділяємо можливість встановити час запису до настання події і після його завершення. Це дуже важливий момент, який дозволяє бачити ВСБ картину того, що відбувається, а не тільки мить після спрацьовування датчика руху.

Крім тонкої настройки параметрів камери, розділ налаштування WEB інтерфейсу, дозволяє детально налаштувати мережеві параметри, включити або вимкнути необхідні файлові служби, управляти протоколами, додавати і видаляти користувачів, управляти eSATA і USB дисками, налаштувати спільну роботу з джерелом безперебійного живлення, а також виконати ряд службових функцій.

QNAP NVR-1012 в роботі ...

Інтуїтивно зрозумілий WEB інтерфейс виконаний в класичному, для систем відеоспостереження, дизайні. У лівій частині екрана виводиться жива картинка зі всіх працюючих камер. У заголовку кожного вікна відображається назва об'єкта, а так же поточний режим запису (постійний запис, запис по детектору руху і т.д.).

)

Користувач може вибрати одну з декількох схем відображення каналів. Система підтримує відображення сітки з чотирьох вікон (режим "4 каналу"), відображення трьох маленьких вікон поверх одного великого (режим "картинка в картинці"), відображення тільки одного обраного каналу і послідовний перебір каналів.

Система підтримує відображення сітки з чотирьох вікон (режим 4 каналу), відображення трьох маленьких вікон поверх одного великого (режим картинка в картинці), відображення тільки одного обраного каналу і послідовний перебір каналів

У правій частині WEB інтерфейсу розташована панель управління, що дозволяє вибрати найбільш зручну схему відображення каналів, управляти PTZ камерами, обладнаними моторизованим приводом, що дозволяє обертати камеру, змінювати кут нахилу і зум. При виборі потрібного каналу, в панелі управління відображається набір додаткових функцій, які працюють на цьому пристрої.

Залежно від налаштування параметрів камери, система може постійно записувати те, що відбувається, може працювати за розкладом або тільки в разі спрацювання детектора руху або датчиків, підключених до камер і підтримують дану опцію. У режимі моніторингу користувач може зробити скріншот або включити ручну запис відео, послухати, про що говорять у приміщенні і, при необхідності, відповісти.

Під час використання QNAP NVR-1012 ми звернули увагу на дуже високе завантаження мережі в режимі постійного запису з чотирьох камер. Так що використання гігабітного ethernet порту є дуже важливим. Однак, якщо у вас вдома або в офісі використовується 100Mbits мережу, то краще налаштувати камери в режимі запису за розкладом (наприклад, під час вашої відсутності) або в режимі запису по детектору руху.

На відміну від інших систем відеоспостереження, де всі записані файли зберігаються або в базі даних, або в відео несортоване набору файлів, в QNAP NVR-1012 використовується розгалужена організація папок, помітно полегшує пошук потрібного фрагмента за допомогою будь-якого файлового менеджера і, одночасно, що дозволяє використовувати WEB плеєр, що забезпечує зручний пошук і перегляд записів.

За замовчуванням, в нашому QNAP NVR-1012 використовувалася попередня версія прошивки, в якій модуль перегляду забезпечував одночасну роботу тільки з однією камерою. У новій версії прошивки 2.8.0 можливості плеєра були істотно розширені, і тепер ви можете одночасно дивитися записи з чотирьох камер.

Правда, після перепрошивки було виявлено один недолік. Зокрема, через відсутність підпису у ActiveX надбудови браузер Internet Eхplorer версії 7 і вище блокує його відкриття. У цьому випадку виробник рекомендує встановити рівень безпеки нижче середнього, проте, в нашому випадку це не допомогло.

Для вирішення проблеми з сайту QNAP був завантажений і встановлений файл Playback.cab. Тільки після цього вдалося скористатися WEB програвачем.

Тільки після цього вдалося скористатися WEB програвачем

Плеєр дуже зручний в роботі. Він дозволяє переглядати записи як з однієї камери, так і паралельно з усіх чотирьох. Перегляд можна здійснювати зі швидкістю від 1 / 16x до 16х, при цьому користувач може без проблем перемотувати записи вперед і назад, робити скріншоти з потрібних моментів, а також записувати відеофайли у форматі AVI.

Для зручності пошуку записів, плеєр обладнаний спеціальним механізмом дозволяє вибрати потрібні камери і часовий проміжок, за який ви хочете подивитися записи. Для додаткової зручності нова версія має режим розширений, в якому ви можете для кожної камери бачити дати і тимчасові інтервали, в які було зроблено запис.

Один з важливих питань, яке хвилює, напевно, всіх, хто вирішить використовувати у себе вдома або в офісі QNAP NVR-1012 - "Яким чином отримати доступ до нього з інтернет?".

Нічого складного в цьому немає. Перш за все, необхідно встановити додаткову віртуальний сервер в вашому домашньому або офісному маршрутизаторі. Це необхідно для того, щоб мати можливість доступу до локального сервера, використовуючи для цього ваш загальний IP адреса.

Це необхідно для того, щоб мати можливість доступу до локального сервера, використовуючи для цього ваш загальний IP адреса

Як параметр "Port Range" вказуємо діапазон портів або, як в нашому випадку, один порт, по якому буде здійснюватися доступ з інтернет. Далі вказуємо локальний IP адреса сервера і порт, по якому ми отримуємо доступ до WEB інтерфейсу. Тепер для доступу до сервера з інтернет досить ввести IP адресу і зовнішній порт.

Якщо ваш провайдер не видає постійний публічний IP адреса, змінюючи його при кожній новій сесії, то рекомендуємо скористатися одним з підтримуваних вашим маршрутизатором сервісом динамічного DNS. Ми зазвичай використовуємо сервіс DynDNS.com, що дозволяє безкоштовно зареєструвати один хост і прив'язати його до одного з десятків доступних доменів.

Висновок ...

QNAP NVR-1012 став ще одним доказом того, що сучасні системи IP відеоспостереження, не є чимось складним і недоступним для звичайної людини. Завдяки унікальному поєднанню великого числа функцій, властивих напівпрофесійним системам і простоти установки, таке рішення виявляється ідеальним для використання вдома, в маленькому офісі, кафе або піцерії.

Для того, що б встановити QNAP NVR-1012 потрібно мати лише базові знання про роботу сучасних мережевих пристроїв. А для того, що б використовувати його необхідно знати лише те, як набрати адресу системи відеоспостереження в браузері. Все інше виконано настільки інтуїтивно, що для роботи з системою можна не читати керівництво користувача.

QNAP NVR-1012 не можна назвати дешевим пристроєм. Такий комплект коштує понад 1000 $. Але це стосується не стільки самого QNAP, скільки мережевих систем відеоспостереження в цілому і, особливо, бездротових IP камер. Якщо порівняти цю цифру з аналогічними системами, побудованими на базі звичайного домашнього або офісного комп'ютера, то ціна виходить більш ніж адекватною, а в деяких випадках, більш ніж доступною. Саме з цієї причини, ми відзначаємо QNAP NVR-1012 нагородою "Відмінна покупка".

До речі, якщо у вас вже є IP камери, і вам необхідний лише сам сервер відеоспостереження, то рекомендуємо звернути увагу на модель NVR-101. По суті, це і є той самий сервер відеоспостереження, що входить в комплект NVR-1012. Єдина відмінність полягає в відсутність в комплекті бездротових IP камер.

Безумовно, лінійка систем відеоспостереження QNAP не обмежується цими двома комплектами. У модельному ряду присутні і інші більш професійні системи, що підтримують більше число каналів і розраховані на використання в великих будинках або офісах. Про них ми розповімо в наших майбутніх оглядах.

Один з важливих питань, яке хвилює, напевно, всіх, хто вирішить використовувати у себе вдома або в офісі QNAP NVR-1012 - "Яким чином отримати доступ до нього з інтернет?

Новости