Домашній кінотеатр Microlab X23 (КВ-Лайт)

Важка праця "універсала"

Вибираючи домашній кінотеатр, будь-який з користувачів завжди стикається з двома головними пунктами: якість звучання і ціна Вибираючи домашній кінотеатр, будь-який з користувачів завжди стикається з двома головними пунктами: якість звучання і ціна. При цьому дотримати прийнятний баланс між ними практично завжди буває вкрай складно.

Однак, не менш важливим параметром останнім часом стала універсальність акустичної системи, і мова навіть не про те, наскільки зручно її використовувати з побутовим DVD-програвачем або комп'ютером. Питання в тому, що більшість п'ятиканальну акустичних систем (+ канал сабвуфера) мають дуже вузьку функціональну спрямованість. Вони відмінно звучать або з DVD-плеєрами, або дозволяють по-справжньому насолоджуватися спецефектами в комп'ютерних іграх. Більш того, поширеність формату MPEG4 і "многофільмових" піратських DVD, де ні на що, крім стандартного стереозображення розраховувати не доводиться, чималої головним болем для виробників недорогий (до 200 у.о.) багатоканальної акустики є якраз спроба організації своєрідного симбіозу багатоканальних і стереосистем в одному наборі.

Ще одна важлива особливість, яка рідко привертає увагу при тестах, але служить ложкою дьогтю при постійному використанні, це те, наскільки якісно система розкладає стереозвук на п'ять каналів. Я не раз стикався з проблемою, коли стереозвук, відтворений через стеревход, звучав цілком переконливо, з хорошим балансом частот і гармонійної акустичної панорамою. Однак варто було переключити систему в п'ятиканальний режим, як ситуація в корені змінювалася. Низькі кудись пропадали, високі і середні неприродно виділялися, а загальна гучність звуку падала майже в два рази. Причиною тому є використання в недорогих системах застарілого стандарту Dolby Pro Logic.

Чи не краще ситуація була і з функцією так званого "3D-звуку". Навіть сьогодні вкрай мала кількість моделей акустики можуть похвалитися хорошою реалізацією розкладки двох каналів на всі п'ять. Або бувають проблеми зі збалансованістю частот, або і зовсім із загальним балансом каналів. При цьому при повній відсутності можливості регулювання як частот, так і балансу на самому підсилювачі.

Зовсім недавно відома своєю досить просунутої акустикою для домашніх кінотеатрів компанія Microlab представила на вітчизняному ринку нову акустичну лінійку, об'єднану загальною літерою "Х". До речі, над дизайном цієї лінійки потрудився всесвітньо відомий Пітер Ларсен.

Лінійка складається з трьох моделей (х23, Х25 і Х27), і якщо дві останні за своєю потужністю, розмірами і, як водиться, ціною більше підходять виключно для домашніх кінотеатрів, то х23 безумовно проектувався з метою "убити двох зайців".

Досить потужна, щоб добре озвучити середнього розміру кімнату (загальна потужність 94 Вт), за цілком доступною ціною (близько 140 у.о.), система х23 відмінно пристосована для використання як в якості побутового домашнього кінотеатру, так і в ролі багатоканальної комп'ютерної мультимедіа системи.

Залишається лише додати, що всі входи і виходи підсилювача виконані на роз'ємах типу RCA.

Крім сабвуфера, в коробці виявилися: блок підсилювача, чотири стильних передніх і задніх сателіта, центральний сателіт горизонтального розташування, зручний пульт ДУ, а також металеві штативи для сателітів і з'єднувальні дроти для сателітів і сабвуфера. Приємно, що дроти не впаяні намертво в сателіти, як це майже завжди буває з системами подібного цінового діапазону, а відокремлені від сателітів і цілком підлягають нарощуванню, правда, при цьому вам не обійтися без подпаіваніе відповідного роз'єму RCA для підключення до виходу підсилювача. Настійно раджу при цьому використовувати якісні дроти, інакше затуханий і, як мінімум, падіння рівня гучності не уникнути (перевірено). Втім, довжини комплектних проводів, особливо для задніх сателітів, цілком повинно вистачити для середніх розмірів кімнати, і паяльник вам навряд чи знадобиться.

Окремим пунктом зручностей хочеться відзначити можливість кріплення сателітів як на стіні, так і на згаданих штативах. Вибравши один з варіантів або скомбінувавши його з двох можливих, ви легко зможете розташувати компоненти х23 як навколо комп'ютера, так і в інтер'єрі кімнати. Конструкція з окремим підсилювачем дозволила істотно зменшити габарити сабвуфера без якої б то не було втрати якості звучання.

Але головною перевагою будь-якої акустики все-таки є її звучання, про нього ми зараз і поговоримо.

Варто визнати, на максимальній гучності х23 легко озвучує середню за розмірами кімнату, проте, як будь-яка хороша акустика, вона дуже примхлива до правильному розташуванню сателітів. Навіть якщо передні сателіти розташовані абсолютно симетрично, то зрушення навіть на пару десятків сантиметрів будь-який з задніх колонок незмінно призводить до зміни звучання. Приємно, що конструктори передбачили можливість регулювання балансу каналів, але засіб це не є абсолютною панацеєю, і вам все-таки варто уважно продумати всі можливості для грамотного розташування колонок - в цьому випадку ви отримаєте максимально можливий якісний звук.

Що ж стосується самого звучання, то в цьому плані я був вельми приємно здивований. Незважаючи на те, що дерев'яний корпус має тільки сабвуфер, сателіти комплекту звучать на рідкість приємно за своїми громкостним і частотним характеристикам. При прослуховуванні музики деяких стилів, особливо в режимі стерео, при відмінних низьких і середніх частотах найчастіше виникає відчуття дефіциту високих частот, зате фільми і комп'ютерні ігри звучать дуже вражаюче.

Окремо хочеться сказати, що в даній моделі конструктори використовували досить якісний підсилювач, здатний гармонійно розкласти звичайний стереосигнал на всі п'ять каналів, роблячи при цьому звук якщо не об'ємним, то вже точно оточуючим. Відразу видно роботу декору Dolby Pro Logic II.

Для інтересу я навіть спаяв простий перехідник і вивів монозвук телевізора на стереовход підсилювача, розклавши його на виході на всі канали. Ефект - просто приголомшливий. Запас по гучності дозволяє комфортно переглядати DVD-фільми на двох третинах доступної потужності. Однак навіть на максимумі звук залишається чистим і без спотворень, з чого можна зробити висновок, що 2.5-дюймові динаміки сателітів і 5.25 дюймовий динамік сабвуфера розраховувалися з деяким запасом.

Систему можна встановлювати поряд з монітором: магнітне екранування динаміків надійно перешкоджає виникненню перешкод. Дисплей на підсилювачі виконаний з світяться, а не ЖК-елементів, і відмінно проглядається в темряві. Він відображає поточний рівень гучності, а також поточний вхід надходить сигнал.

Без пульта дистанційного керування ви можете регулювати гучність, а також перемикати сигнальні входи з багатоканального на стерео.

Підсумок. Х23, мабуть, сама просунута, на сьогоднішній день, універсальна акустика з гарною якістю звуку, пристойним запасом по потужності, стильним дизайном і на рідкість доступною ціною приблизно в 140 у.о.

Деякі технічні характеристики:

  • Вихідна потужність, Вт: RMS 94
  • Діапазон частот, Гц: 30-20000
  • Чутливість, мВ: 350
  • Співвідношення сигнал / шум, дБ: 70
  • Поділ каналів, дБ: 40
  • Розміри, ДхШхВ, мм: сабвуфер - 205x480x370, сателіти - 89x102x217
  • Вага, кг: 13,8

Іван КОВАЛЬОВ, [email protected]

Акустична система Microlab х23 надана для огляду компанією "Ронгбук".

Новости