Доплата за понаднормові роботи

  1. Гість, знайомтеся - Правобот !

Згідно буквальному тлумаченню законодавства, зазначені доплати входять в МРОТ. Але виходячи з останньої практики, винагороду за працю не нижче встановленого федеральним законом мінімального розміру оплати праці гарантується кожному. Отже, визначення його величини має грунтуватися на характеристиках праці, властивих будь-трудової діяльності, без урахування особливих умов її здійснення (тобто без урахування роботи у вихідні, святкові дні та понаднормової роботи).

Гість, знайомтеся - Правобот !

Інтелектуальний сервіс для підбору судової практики . Думає, як юрист, тільки швидше.

Познайомитися ближче

згідно статті 129 ТК, заробітна плата - винагорода за працю в тому числі доплати і надбавки компенсаційного характеру за роботу в умовах, що відхиляються від нормальних.

згідно статті 149 ТК умовами, що відхиляються від нормальних, вважаються понаднормова роботі, робота в нічний час, вихідні та неробочі святкові дні.

Посадовий оклад (тарифна ставка) може бути менше МРОТ, однак загальна заробітна плата співробітника не може бути нижче МРОТ. Іншими словами, допускається встановлення окладів (тарифних ставок), як складових частин заробітної плати працівників в розмірі менше МРОТ за умови, що їх заробітна плата, що включає в себе всі елементи, буде не менше МРОТ, встановленого федеральним (регіональним) законом ( визначення Верховного Суду РФ від 21.05.2010 № 8-В10-2 ).

Отже, доплати за роботу в святкові, вихідні дні, а також понаднормові роботи повинні входити до складу МРОТ.

Разом з тим, в постанові КС РФ від 7 грудня 2017 р № 38-П зроблено висновок, що районний коефіцієнт (теж доплата за роботу в умовах, що відрізняються від нормальних) нараховується на МРОТ, а не входить в нього.

***

Ситуація: Яку мінімальну зарплату можна встановити співробітнику

«Зарплата співробітника, який відпрацював за місяць норму часу і виконав норми праці (трудові обов'язки), не повинна бути менше мінімального розміру оплати праці ( ст. 133 ТК РФ ). На це вказують і суди, див., Наприклад, огляд практики Конституційного суду РФ за II і III кварталі 2012 року , Апеляційні визначення Іркутського обласного суду від 29 квітня 2013 р № 33-3305 / 2013 , Забайкальського крайового суду від 16 квітня 2013 р № 33-1265-2013 . Йдеться про нарахований заробіток до вирахування ПДФО та інших сум.

У свою чергу МРОТ не повинен бути менше прожиткового мінімуму працездатного населення ( ст. 133 ТК РФ ). Порядок і терміни підвищення МРОТ повинні бути визначені спеціальним законом ( ст. 421 ТК РФ ). Однак поки такий закон знаходиться в стадії розробки, і згідно з проектом доведення мінімальної зарплати до прожиткового мінімуму можливо не раніше 2020 року.

Тому в даний час склалася наступна ситуація. Величина федерального МРОТ встановлена ​​в розмірі 7500 руб. у місяць ( ст. 133 ТК РФ , ст. 1 Закону від 19 червня 2000 № 82-ФЗ ). Це становить не більше 76,7 відсотка від діючої величини прожиткового мінімуму .

Разом з тим, органи виконавчої влади суб'єктів РФ регіональними угодами про мінімальну зарплату вправі встановлювати в своїх регіонах іншу величину, яка може бути більше федерального МРОТ, а також прожиткового мінімуму ( ст. 133.1 ТК РФ ). Такі угоди діють, наприклад, в Москві, Мурманської області і багатьох інших регіонах. У деяких регіонах місцевий МРОТ перевищує федеральний в 2-3 рази. Детальна інформація про регіональні МРОТ приведена в таблиці .

Увага: вимога про те, що зарплата співробітників вже зараз не повинна бути меншою за прожитковий мінімум, може бути також передбачено в локальному акті організації, наприклад в Положенні про оплату праці, або в колективному договорі, або в галузевій угоді. Про необхідність роботодавців дотримуватися вимог галузевих угод докладніше див. Як застосовувати галузеві угоди ».

Новости