Допомога по вагітності та пологах в 2019 році

  1. Розрахунковий період для допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами в 2019 році
  2. Обмеження при виплаті допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами в 2019 році
  3. Формули розрахунку допомоги по вагітності та пологах
  4. Документи на допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами в 2019 році
  5. Особливості заповнення лікарняного на декрет
  6. Порядок виплати допомоги по вагітності та пологах в 2019 році
  7. Приклад. Терміни оформлення декретної
  8. Допомога по вагітності та пологах в обліку 2019

Стаття допоможе розрахувати і виплатити допомогу по вагітності та пологах в 2019 році. У тексті все необхідне для розрахунку: зразки документів, формули, приклади.

Розрахунковий період для допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами в 2019 році

При розрахунку допомоги, а точніше - середнього заробітку для його нарахування - в 2019 році за загальним правилом беруться дані 2018 і 2017 року. Якщо жінка в ці роки або в одному з них була в іншому декреті або дитячому відпустці, то вона має право замінити цей час іншим. Для цього необхідно дотримуватися умова: в результаті заміни років сума буде розрахована в більшому розмірі, ніж могла б бути розрахована (п. 1 ст. 14 Закону від 29.12.2006 № 255-ФЗ). Про заміну років жінка повинна заявити в бухгалтерію підприємства у вільній письмовій формі.

З розрахункового періоду - він визначається в календарних днях - потрібно виключити періоди офіційної хвороби, відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами та дитячого відпустки. А також час звільнення співробітниці від роботи зі збереженням заробітної плати (повним або частковим), якщо страхові внески із заробітної плати не нараховували.

За співробітниці, яка в розрахунковому періоді працювала не в вашій компанії, розрахунок ведіть виходячи з її заробітку, отриманого у попередніх роботодавців (повинно бути підтверджено відповідною довідкою). А якщо жінка в розрахунковому періоді не працювала зовсім (ваша фірма - її перше місце роботи), розрахуйте показник виходячи з середньомісячного заробітку в розмірі МРОТ (п. 1-1.1 ст. 14 Закону від 29.12.2006 № 255-ФЗ).

Що стосується тривалості самого декрету, то його тимчасові рамки за загальним правилом визначаються датами, зафіксованими в листку непрацездатності. І за загальним правилом це 140 календарних днів. Але найчастіше в наш час жінки йдуть на відпочинок у зв'язку з вагітністю пізніше. Це допускається. При цьому допомога відповідно вважається тільки за ті дні, які співробітниця вибрала в якості відпочинку. До цього моменту нараховується і сплачується зарплата. І друга крайня дата не зрушується.

Піти в декрет раніше, ніж відкритий відповідний лікарняний, не вийде.

Обмеження при виплаті допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами в 2019 році

Розмір заробітку для розрахунку допомоги за кожен рік обмежений, як і база для страхових внесків. Відповідно в 2019 році межа становить:

  • 815 000 руб. за 2018 рік;
  • 755 000 руб. за 2017 рік.

Разом максимальний середньоденний заробіток дорівнює 2150,06 руб. / Дн. [(815 000 руб. + 755 000 руб.): 730 дн.].

Для цілей розрахунку зазначені межі означають наступне. Якщо зарплата за відповідний рік укладається в установлений ліміт, то потрібно брати фактичну зарплату. Якщо реальна зарплата вище, в розрахунок береться ліміт, тобто верхня планка.

Крім максимуму є мінімум. Мінімальна крайнє значення обчислюється за формулою:

МРОТ на дату страхового випадку × 24 міс. : 730.

Застосовуючи формулу, не забувайте, що з 2019 року мінімалка зросла до 11 280 руб.

Формули розрахунку допомоги по вагітності та пологах

Сума виплати по вагітності та пологах визначається як добуток середнього денного заробітку і кількості календарних днів декретної відпустки. У загальному випадку це 140 днів.
Середній денний заробіток вважається в свою чергу так: заробіток за розрахунковий період (в загальному випадку це два попередні роки) ділиться на кількість днів у розрахунковому періоді

Таким чином, перший крок - це визначення розрахункового періоду з виключенням зайвих днів, якщо такі були. Про це ми розповіли в першому розділі цієї статті.

Далі - підсумовування доходів робітниці за цей час. Беруться доходи, на які нараховувалися соцвнески, що сплачуються в ФНС. На цьому етапі пам'ятайте про обмеження доходів, що включаються до розрахунку. Про це докладно ми поговорили в окремому розділі нашої статті.

Якщо в розрахунковому періоді у співробітниці не було заробітку або її заробіток в перерахунку на повний календарний місяць виявився менше МРОТ на дату початку декретної відпустки, місячний заробіток за розрахунковий період приймається рівним одному МРОТ. Середньоденний заробіток визначається в такому випадку за формулою: МРОТ (на дату початку декретної відпустки) * 24 місяці: 730. І число 730, врахуйте, коригувати тут на будь-які виключаються дні не потрібно. Це не правильно.

Третій крок - обчислення середнього заробітку за день за вищенаведеною формулою.

І по-четверте, розрахунок самого допомоги.

Документи на допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами в 2019 році

Щоб отримати декретну відпустку і розрахунок за нього, майбутня декретниці повинна представити свого роботодавця заяву про надання декретної відпустки. І листок тимчасової непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами. Останній оформляється лікарем жіночої консультації на типовому бланку. Реквізити лікарняного потрібно вказати в заяві. Зразок оформлення дивіться у нашій статті.

Без лікарняного декрет і відповідну допомогу співробітниці не підходять.

Приклад заяви на декрет в 2019 році Приклад заяви на декрет в 2019 році

Відзначимо, що заява на відпустку і заяву на допомогу можуть бути складені окремо. А саме заява на виплату по вагітності та пологах співробітниця має право принести і після закінчення відпустки. Але термін такого звернення обмежений: з дня закінчення декретної відпустки має пройти не більше шести місяців. Шестимісячний період може бути продовжений за рішенням територіальних відділень ФСС, якщо матуся пропустила його з поважної причини. Перелік таких затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я від 31.01.2007 № 74 (ст. 12 Закону від 29.12.2006 № 255-ФЗ, п. 80 Порядку, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я від 23.12.2009 № 1012н).

Разом з лікарняним часто приносять довідку про взяття на медичний облік в ранні терміни вагітності (до 12 тижнів). Вона потрібна для отримання відповідного, також разового, посібники.

Якщо жінка - зовнішній сумісник, то також може знадобитися довідка про зарплату з попередніх місць роботи та довідка від основного роботодавця про те, що він не виплачує їй допомогу (п. 2, 2.1, 2.2, 5 і 5.1 ст. 13 Закону від 29.12. 2006 року № 255-ФЗ, п. 16 Порядку, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 23.12.2009 № 1012н, ст. 255 ТК).

З боку роботодавця після отримання зазначених паперів повинен бути виданий наказ за формою № Т-6 про надання жінці декретної відпустки. Замість зазначеної уніфікованої форми можна використовувати самостійно розроблений бланк. У будь-якому випадку використовується варіант стверджує керівник організації. Майбутню декретницю потрібно ознайомити з готовим наказом під підпис (абз. 18 ст. 22 ТК і п. 1 вказівок, затверджених наказом Мінстату України від 05.01.2004 № 1). Термін видання наказу - 10 днів з моменту, як жінка представить роботодавцю всі необхідні документи.

Особливості заповнення лікарняного на декрет

Як і за звичайними бюлетенями бухгалтер заповнює в листку на декрет свою частину.

Відзначимо, що рядок «Страховий стаж» повинна бути заповнена, хоча і відповідний показник на розмір виплати по вагітності та пологах не впливає. Тобто ніякої шкали відсотків, як при тимчасовій непрацездатності, не існує.

Вказувати, скільки років і місяців відпрацювала співробітниця, доводиться, так як для випадку зі страховим стажем менше шести місяців встановлений свій особливий порядок. Тому по одній цій рядку відразу буде зрозуміло, що випадок - особливий. Нагадаємо, при стажі до шести місяців нараховану допомогу по вагітності та пологах не може перевищувати МРОТ з урахуванням районних коефіцієнтів за повний календарний місяць (п. 3 ст. 11 Закону від 29.12.2006 № 255-ФЗ).

Допомога по вагітності та пологах повністю відшкодовує ФСС Росії. Тому всю суму виплати вкажіть в рядку «За рахунок коштів Фонду соціального страхування Російської Федерації».
Розрахунок допомоги оформите у вільній формі на окремому аркуші паперу (в вигляді довідки) і прикладіть його до лікарняним листком (п. 67 Порядку, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 29.06.2011 № 624н). Логічно датувати такий розрахунок тим же числом, коли виданий наказ про декрет. Або трохи більше пізньою датою.

Порядок виплати допомоги по вагітності та пологах в 2019 році

Після видання наказу про надання декрету потрібно дочекатися найближчий день видачі зарплати. У цей день і потрібно провести розрахунки з декретниці (п. 1 ст. 15 Закону від 29.12.2006 № 255-ФЗ, абз. 1 п. 18 Порядку, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 23.12.2009 № 1012н).

Вся нарахована сума виплачується відразу, за всі дні відпустки.

Приклад. Терміни оформлення декретної

16 липня 2018 року секретар Петрова Ю.М. здала в бухгалтерію заяву на декрет і допомога по вагітності та пологах разом з лікарняним.

20 липня бухгалтер підготувала наказ на підставі отриманої заяви, в цей же день затвердивши його у керівника компанії.

За підсумками місяця зарплата виплачується в компанії не пізніше 5-го числа. У серпні 5-е число випадає на неділю, тому розрахунковим днем ​​буде понеділок - 3 серпня. Саме в цей день будуть зроблені виплати і секретарю Петрової Ю.М.

Декретні виплачуються вагітної тим же способом, що і зарплата. Наприклад, переведенням на зарплатну картку.

За підсумками минулого кварталу відобразіть суму виплаченої допомоги в розрахунку по страхових внесках до передбачених для цього полях. Таким чином ви зменшите внески на суму допомоги (п. 2 ст. 431 НК, п. 1-2 ст. 4.6 Закону від 29.12.2006 № 255-ФЗ). І реально заплатите менше, ніж зазвичай. Відповідно виплата в повному обсязі буде відшкодована за рахунок коштів Фонду соціального страхування. Якщо регіон бере участь в пілотному проекті ФСС, то всі виплати йдуть одержувачам безпосередньо з фонду.

У разі, коли сума допомоги перевищує внески на обов'язкове соціальне страхування, можна звернутися за виділенням коштів для виплати безпосередньо до територіального відділення ФСС за місцем своєї реєстрації (п. 2 ст. 4.6 Закону від 29.12.2006 № 255-ФЗ). Крім підтверджуючих документів (зокрема, лікарняного листка) потрібно подати до фонду письмову заяву за формою з листа ФСС від 07.12.2016 № 02-09-11 / 04-03-27029, з двома додатками (п. 9 ст. 431 НК, п. 3 ст. 4.6 Закону від 29.12.2006 № 255-ФЗ, перелік, затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я від 04.12.2009 № 951н):

  • довідка-розрахунок (додаток 1);
  • розшифровка витрат (додаток 2).

Кошти на виплату організація отримає протягом 10 календарних днів після того, як представить всі необхідні документи. Виняток - випадок, коли ФСС призначив перевірку. Тоді гроші повернуть лише після її закінчення (п. 3-4 ст. 4.6 Закону від 29.12.2006 № 255-ФЗ).

Альтернативний варіант - зарахувати перевищення в рахунок майбутніх платежів за внесками на соціальне страхування, що сплачуються в ФНС (п. 9 ст. 431 НК).

Допомога по вагітності та пологах в обліку 2019

З суми декретній виплати ПДФО не потримайте (п. 1 ст. 217 НК РФ). Прибутковим податком обкладаються тільки звичайні лікарняні. Бюлетені в зв'язку з вагітністю - виняток.
Внески в ИФНС на пенсійне (соціальне, медичне) страхування, а також внески до ФСС на травматизм на суму допомоги нараховувати не потрібно (подп. 1 п. 1 ст. 422 НК, подп. 1 п. 1 ст. 20.2 Закону від 24.07. 98 № 125-ФЗ). Якщо тільки ФСС Росії не прийме до заліку суму допомоги по вагітності та пологах, тоді на цю суму потрібно нарахувати страхові внески. Іншу позицію доведеться відстоювати в суді.

Під повне оподаткування потраплять і доплати роботодавця до посібника з власної ініціативи.

Що стосується податку на прибуток або спрощеного податку на об'єкті доходи мінус витрати, то декретна допомога при їх розрахунку не враховується, адже воно повністю відшкодовується ФСС (п. 1 ст. 252 НК РФ).

У бухобліку нарахування і виплату допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами оформите такими проводками:
Дебет 69 субрахунок «Розрахунки за внесками на соціальне страхування» Кредит 70
- нарахована допомога по вагітності та пологах;
Дебет 70 Кредит 50 (51)
- видано посібник по вагітності та пологах працівниці.

Новости