Допомоги у Великобританії. Друга частина

  1. Якщо ви втратили роботу:

У другій частині огляду ми торкнемося прав у трудовій сфері У другій частині огляду ми торкнемося прав у трудовій сфері.

Трудовий контракт - основний документ, де прописуються права та обов'язки працівника і роботодавця. Більшість контрактів існує в письмовій формі, але англійське законодавство допускає існування трудових контрактів і в усній формі.

Контракт обов'язково повинен містять ь:

  • Ім'я працівника і роботодавця
  • Початок дії контракту
  • Назва посади
  • Кількість робочих годин на тиждень і місце роботи
  • Відомості про оплату робочих годин за контрактом і понад контракт
  • Право на вихідні дні та відпустку і умови їх оплати
  • Оплата лікарняного (sick pay)
  • Пенсійні схеми
  • Період, протягом якого працівник повинен повідомити про звільнення за власним бажанням і роботодавець про скорочення (notice periods), компенсація за скорочення (redundancy pay).
  • Розгляд скарг, розбіжностей і дисциплінарні процедури.

Законодавство Великобританії передбачає захист прав усіх працюючих, незважаючи на їх статус:

Працівник (worker). У нього є ключові права, такі як мінімальна оплата, перерва в робочому дні, іноді він має право на оплачений лікарняний і відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами. Роботодавець в цьому випадку відповідальний за сплату працівником прибуткового податку і внесків National Insurance.

Співробітник (Employee) - володіє набагато більшим набором прав і обов'язків, визначених у контракті.

Підприємець (self-employed) - самі розбираються зі своїми робочими обов'язками, відпустку і лікарняний їм не оплачується, самі платять прибутковий податок і страхові внески.

Працівники і співробітники можуть працювати part time, fixed term, casual, zero hours, seasonal або як a temp, в залежності від контракту.

https://www.gov.uk/employment-status

Контракти Zero hours не визначають кількість годин, яке ви повинні працювати. Найчастіше такий контракт можна зустріти у працюючих в сфері роздрібної торгівлі, громадського харчування та готельного бізнесу (за такими контрактами працює кожен 20-й у Великобританії). Найчастіше в таких контрактах прописують, що ви повинні бути готові вийти на роботу на вимогу.

Контракти Key time гарантують вам роботу, але не гарантують постійну кількість годин на тиждень.

Незручність цих контрактів в тому, що вам не оплачується час, коли ви чекаєте роботу. Проте, згідно із законом, якщо ви на Zero hours контракті, вам повинні бути оплачено весь час, яке ви змушені перебувати на робочому місці, навіть якщо ви чекаєте, коли вам дадуть роботу (якщо роботодавець не прописав в контракті інше).

Якщо роботодавець робить якісь відрахування з вашої зарплати, вони повинні бути прописані в контракті. Коли роботодавець вираховує з зарплати недостачу по касі або недостачу товарів, ця сума не може бути більше 10% від зарплати gross.

До початку роботи на новому місці ви повинні представити роботодавцю P45 form або заповнити P46 form. Ці форми дозволять британському податковому відомству - HM Revenue & Customs (HMRC) сформувати податковий код - Tax code - розрахунок індивідуальної податкової пільги (суми, яка не обкладається прибутковим податком). Потім розрахунки податкового коду вам прийдуть поштою. Щоб дізнатися цю суму, до останньої цифри коду потрібно додати цифру «9».

наприклад,

Tax code: 1126L позначає, що Personal Allowance - індивідуальна податкова пільга на поточний податковий рік, становить £ 11269. Встановлена ​​законом пільга в 2018-2019 фінансовому році - £ 11850. Лист буде містити пояснення, чому збільшена ваша податкова пільга - можливо у вас є переплата з податку або ви берете участь в пенсійних схемах.

Буква «К» в податковому коді буде свідчити про те, що у вас є недоплата по податках, або за отримуєте допомоги або пенсію, з яких повинен бути сплачений податок.

Якщо ви отримуєте від роботодавця щорічний бонус, він трактується як частина зарплати і обкладається прибутковим податком у загальному режимі.

Якщо ви отримуєте «чайові» від клієнтів, то якщо вони не проходять по касі роботодавця, ця ваша самостійна обов'язок платити з них прибутковий податок (страхові внески в цьому випадку не сплачуються).

Якщо роботодавець пропонує вам компенсаційний пакет плюсом до зарплати, то не всі його складові будуть обкладатися прибутковим податком. Наприклад, участь в пенсійних схемах або ваучери на витрати по догляду за дітьми - прибутковим податком не обкладаються. А ось якщо ви отримуєте в рахунок зарплати товари, то в цьому випадку податок доведеться заплатити. Оплата транспорту компанії або медичної страховки обкладається податком, тільки якщо ви заробляєте більше £ 8,500.

Так звані salary sacrifice schemes, коли щоб уникнути оподаткування, частина зарплати виплачується не грошима, а якимись благами - ваучери на витрати по догляду за дітьми , Пенсійні схеми і т. Д, вигідні ті тільки вам, а й роботодавцю. Він не платить з них страхові внески. Правда, вам економія на податках може бути вам невигідна (при розрахунку державної пенсії і contribution-based посібників, якщо ви збираєтеся брати кредити в банку до уваги береться лише фактична зарплата).

Якщо ви втратили роботу:

Якщо компанія, в якій ви працюєте, змушена скорочувати вам робочі дні і ви працюєте менше, ніж записано в контакті, ви маєте право на виплату в £ 26 в день (Statutory guarantee pay). Ця виплата не може проводитися більше, ніж за 5 днів протягом тримісячного періоду (якщо інше не прописано в вашому робочому контракті),

Якщо вам скоротили робочі години або відправили у відпустку через простій виробництва (lay off) ви маєте право на допомогу з безробіття (Jobseeker's Allowance), Тax credits або Universal Credit.

Ви можете розраховувати на допомогу у зв'язку з скороченням штату (redundancy pay), якщо ви пропрацювали не менше 4 тижнів в одній посаді на одного роботодавця (або 6 тижнів з перервами протягом 13-тижневого періоду). Якщо вам належить скорочення, то виплати повинні проводитися за загальним законом або згідно з вашим робочому контракту.

Мінімальний період, за який роботодавець повинен вас повідомити:

1 тиждень, якщо ви працювали на нього від 1 місяця до 2 років,

1 тиждень + 1 додатковий тиждень за кожен рік від 2 до 12 років,

12 тижнів, якщо ви працювали більше 12 років на одного роботодавця.

Ваш роботодавець має право замість того, щоб чекати весь цей період запропонувати компенсацію за цей період і скоротити вас раніше (pay in lieu of notice).

Якщо ви пропрацювали на одного роботодавця більше 2 років, і отримали повідомлення про майбутнє скорочення, ви маєте право, ще працюючи, відвідувати співбесіди з потенційними роботодавцями і цей час має бути оплачено справжнім роботодавцем (оплачується до 40% часу робочого тижня за контрактом, витраченого на ці цілі).

Якщо ви вважаєте, що вас скоротили несправедливо, або порушили ваші права, або дискримінували за якоюсь ознакою, то ви маєте право звернутися до Трибуналу по зайнятості (Еmployment Тribunal).

https://www.gov.uk/redundant-your-rights

У спірних ситуаціях і в ситуаціях. Коли роботодавець відмовляється платити, можна звернутися в робочі організації:

http://www.acas.org.uk/index.aspx?articleid=1410 (Англія, Уельс, Шотландія)

Одноразова виплата по скороченню не може бути нижче встановленого законом мінімуму (Statutory redundancy pay). Вона залежить від вашого віку, від кількості років, відпрацьованого вами на одного роботодавця і вашої зарплати. Найчастіше вона заздалегідь обумовлюється в контракті.

Не забудьте, що, можливо, вам покладена ще компенсація за невикористану відпустку.

З перших £ 30,000 вашої виплати по скороченню ви не зобов'язані виплачувати ні податок на прибуток , Ні внески National Insurance . Але виплата pay in lieu of notice, компенсація за невикористану відпустку та інші виплати оподатковуються в звичайному порядку.

У ситуації, якщо ваш роботодавець визнаний банкрутом, то за виплатою по скороченню і навіть компенсацією за невикористану відпустку вам доведеться звернутися до державних органів (телефон Redundancy Payments Service - 0845 015 0010).

Можливо, ви маєте право на повернення надміру сплачених податків. Щоб перевірити це, можна звернутися до податкового калькулятору на сайті:

http://www.hmrc.gov.uk/calcs/stc.htm

Ставши безробітним, ви маєте право на допомогу з безробіття. З квітня 2013 року введено новий вид посібників Universal Credit (Замінює Income-based Jobseeker's Allowance і tax credits).

Якщо ви отримуєте посібники, ви також можете звернутися до благодійних організацій, якщо вам потрібна допомога:

http://www.turn2us.org.uk/grants_search.aspx

Якщо ви отримуєте певні види допомоги:

  • Income Support
  • income-based Jobseeker's Allowance
  • income-related Employment and Support Allowance
  • Pension Credit

то ви маєте право отримати безвідсоткову позику від уряду від £ 100 на оплату оренди житла, купівлю одягу та меблів і виплати термінових кредитів. Зазвичай цю позику потрібно виплатити державі протягом двох років.

https://www.gov.uk/budgeting-loans

Отримуючи ті ж допомоги, можна розраховувати на допомогу держави в оплаті відсотків по іпотеці. Цей вид підтримки називається Support for Mortgage Interest (SMI)

https://www.gov.uk/support-for-mortgage-interest/what-youll-get

Ці ж посібники дають можливість отримати г рант від постачальників комунальних послуг.

Детальніше дивитися тут:

http://www.energysavingtrust.org.uk/Take-action/Find-a-grant

Діліться своїм досвідом і порадами в коментарях

23.11.2017

Читати ще

Aspx?

Новости