Дорогий російську мову, а щоб тебе пильнували хто, Пушкін буде?

  1. Люди ненавидять не слова, а інших людей
  2. "Спочатку навчися коми розставляти"

..И ще хочемо побажати тобі, російську мову, мужності і твердості. Чи не перетворюй сосиску в "сосіські". Просто сил уже немає.

6 червня, в день народження А. С. Пушкіна, відзначається День російської мови. Його носії люблять скаржитися на те, що останнім часом (на їхню думку) в російській мові стало занадто багато слів, які викликають роздратування і навіть неконтрольовану агресію. Колумніст "Правміра", автор рубрик про російською мовою Ксенія Туркова спробувала уявити, як міг би виглядати список побажань у вітальній листівці, адресованій рідної мови.

Колумніст Правміра, автор рубрик про російською мовою Ксенія Туркова спробувала уявити, як міг би виглядати список побажань у вітальній листівці, адресованій рідної мови

Дорогий мову, позбудься, будь ласка, від цих всіх чоловічків, кремік, кофеечка, грошиків і платежечек. Нехай в один прекрасний день вони зникнуть, продавці, нарешті, перестануть пропонувати "оформити авоську", а з меню кав'ярень пропаде "какаушко з зефірчіком" (так-так, ми бачили і таке). PS До речі, на слова без зменшувальних суфіксів також настійливо просимо звернути увагу. Займися "синой", "дочей", "колготами" і "бурульками".

До речі про Вкусняшки. Зроби, нарешті, що-небудь з дієсловом "їсти". Придумай так, щоб його, наприклад, перестали вимовляти. Ти ж такий винахідливий, включи якусь чарівну блокування - нехай все тільки "їдять". Ми знаємо, що ти до цього слова ставишся толерантно, але всьому є межа, деякі адже вже і до "кушанькать" дійшли. Так тобі зовсім на шию сядуть, що не дозволяй так з собою поводитися, вмій сказати "ні"!

Так тобі зовсім на шию сядуть, що не дозволяй так з собою поводитися, вмій сказати ні

Останнім часом ти зовсім розслабився і впустив в себе такі дивні слова, як "молочка", "елітка", "настолко", "прікасска" (не чув? Це товари, які при касі) і багато іншої подібної мовної нечисті. Як можна бути таким добрим? Жени їх без жодного жалю! Яка "молочка", який "скоропорт"? Так скоро ти і сам станеш "скоропорт", приймай заходи, ну що ти як маленький.

А також не контроль, а контролюй, що не тести, а тестуй. А, ще є жахливе "Регал" - ти хіба не чуєш, як воно звучить? Заборони! Посилай відразу грім і блискавку.

Посилай відразу грім і блискавку

Вираз "когнітивний дисонанс" дуже, м'яко кажучи, набридло. Так, останнім часом конкуренцію йому складають інші модні слова - якісь "патерни" і "наративи". Не зупиняйся, з когнітивним дисонансом треба розправитися остаточно. А потім і за патерни візьмешся.

Сподіваємося, ти зрозумів, що мова не про регіональний окання? Ми маємо на увазі дієслово, освічений від слова "ок". В офісах так і кажуть: "Зараз ми все це проокаем і файли до мейл пріаттачім". Або, на худий кінець, "конфермнем". Це що, взагалі, за неподобство? У нас що - російських слів немає? Вмикай імпортозаміщення, а то так скоро себе не впізнаєш! Візьми себе в руки, дорогий мову (смітячи, як то кажуть, за каламбур).

Візьми себе в руки, дорогий мову (смітячи, як то кажуть, за каламбур)

Ми розуміємо, що все навколо фотографують і так часто використовують цей дієслово, що хочеться скорочень. Але ти не дозволяй! Перетворюй фотки в фотографії. Напише хто-небудь в ФБ "Я сфотографував", а ти бери і исправляй. Введи цензуру, ти ж мова, ти досвідчений і дорослий! А то взяли моду фоткаться.

До речі, прости, ми самі не помітили, як використовували скорочення - ФБ. Останнім часом їх багато розвелося. А ти, дорогий мову, наш скарб, хіба на тобі можна економити? Бажаємо, щоб всякі МЧ і ГВ не псували тобі настрій!

Бажаємо, щоб всякі МЧ і ГВ не псували тобі настрій

Тут повинні тебе похвалити: "доброго часу доби" в листуванні останнім часом стало менше. Але зупинятися на досягнутому рано. Бажаємо успіху в боротьбі з цією страшною привітанням! Хай живе "Добрий день!"

Так, і ще хочемо побажати тобі мужності і твердості. Чи не перетворюй сосиску в "сосіські". Просто сил уже немає.

І взагалі, дорогий мову, тобі потрібна сильна рука. Будь суворішою, не ліберальничає. А то охороняти тебе хто - Пушкін буде?

Люди ненавидять не слова, а інших людей

Максим Кронгауз

Завідувач науково-навчальної лабораторії лінгвістичної конфліктології і сучасних комунікативних практик Вищої школи економіки, автор книг "Російська мова на межі нервового зриву", "Самовчитель олбанського" і "Слово за слово" Максим Кронгауз:

"Люди, як правило, ненавидять не слова, а інших людей, тобто ті соціальні і культурні образи, які стоять за словами. Наша мова і навіть окремі слівця дуже яскраво проявляють громадські типажі. "А я така!" - Ця вульгарна. "Амбівалентність!" - Це надто розумний! "Типу". - А той бандюган! "Їсти". - Необразовщіна. Давайте ж позбавимося всього цього!

Але задумайтеся на секунду, що залишиться після перемоги мовних Хейтер. Однаковий пригладжений мову, що не викликає сильних емоцій і не виконує своїх соціальних функцій - розділяти людей на соціальні страти і будувати соціальні та культурні ієрархії. Втім, не сподівайтеся. Якщо мова живий, а наш-то живий, в ньому знову з'явиться жаргон, просторіччя і все таке, що ми страшно ненавидимо. Люди-то адже різні ".

"Спочатку навчися коми розставляти"

Світлана Друговейко-Должанська

Викладач кафедри російської мови філологічного факультету Санкт-Петербурзького університету, науковий керівник Інтернет-порталу «Культура писемного мовлення» (gramma.ru) Світлана Друговейко-Должанська:

Давно помітила, що в коментах до будь-якого холіваров в ФБ (і так, я навмисне використовую тут іменування «коменти», «холівар» і «ФБ»)) неминуче з'являється щось на зразок «Спочатку навчися коми розставляти (слова вживати, по- російськи говорити etc) вірно, а потім вже берися міркувати про високі матерії (висловлювати претензії до світобудови, керувати Исаакиевским собором etc) ».

Інакше кажучи, грамотність як нібито стає в очах багатьох мірилом не тільки освіченості, а й гідності в цілому. З одного боку, це і непогано: володіння нормами літературної мови й справді має входити в «кодекс честі» гідного людини. Але з іншого боку, безтрепетної рукою кинути камінь в грішника готовий, як правило, лише той, хто вважає себе бездоганним. А лінгвістичне самовдоволення - куди більший гріх, по-моєму.

Люди, свято впевнені в тому, що вже вони-то назубок знають мовні норми, ніколи не заглянуть в словник, щоб перевірити себе, та й взагалі схильні оцінювати все нове виключно як псування мови, а все незвичне - як помилку. І вони не є більш симпатичними, ніж ті, хто користується «чесним природним діалектом нетрів» або «жаргоном членів гольф-клубу».

Не чув?
Як можна бути таким добрим?
Яка "молочка", який "скоропорт"?
А, ще є жахливе "Регал" - ти хіба не чуєш, як воно звучить?
Сподіваємося, ти зрозумів, що мова не про регіональний окання?
Це що, взагалі, за неподобство?
У нас що - російських слів немає?
А ти, дорогий мову, наш скарб, хіба на тобі можна економити?
А то охороняти тебе хто - Пушкін буде?

Новости