Дослідження психічних особливостей уваги у дітей старшого дошкільного віку із затримкою психічного розвитку

розділи: Робота з дошкільнятами , Шкільна психологічна служба , Корекційна педагогіка

Актуальність в тому, що увага - одне з основних умов успішної навчальної діяльності, в той же час у навчальній діяльності воно і розвивається. У школі увагу підпорядковується розпорядку навчальної діяльності, від дитини потрібно бути уважним не тільки до того, що цікаво, а й до того, що менш цікаво, але обов'язково для нього як для учня.

Тому розвитку уваги в дошкільному віці повинна приділятися велика увага.

Увага можна визначити як психофізіологічний процес, стан, характеризує динамічні особливості пізнавальної діяльності. Вони виражаються в її зосередженості на порівняно вузькому ділянці зовнішньої або внутрішньої дійсності, які на даний момент часу стають усвідомлюваними протягом певного періоду часу.

Увага і всі інші психічні процеси в дошкільний період зазнають суттєвих змін, обумовлені якісними перетвореннями мислення. Це пов'язано з тим, що діти включаються в нові для них види діяльності і системи міжособистісних відносин, що вимагають від них наявності нових психологічних якостей. Суть питання в тому, що в старшому дошкільному віці відбувається розвиток довільної уваги, що є особливо актуальним у зв'язку з надходженням дитини в школу, адже увага є одним з основних умов успішної організації навчально-виховного процесу.

Різні властивості уваги - його концентрація, обсяг і розподіляється, переключення і стійкість - значною мірою незалежні одна від одної: увагу хороше в одному відношенні може бути не настільки досконалим в іншому.

Затримка психічного розвитку - це уповільнення темпу розвитку психіки дитини, яке виражається в недостатності загального запасу знань, незрілості мислення, переважанні ігрових інтересів, швидкою пресищаемості в інтелектуальній діяльності.

Якщо говорити про те, які ж взагалі недоліки психічного розвитку спостерігаються у дітей даної категорії, то треба сказати, що вони відстають у розвитку уваги, сприйняття, мислення, пам'яті та інших функцій. Обсяг і довільна концентрація уваги недостатні, різко страждає здатність до розподілу уваги.

З огляду на актуальність, була поставлена ​​мета.

Мета: дослідити психічні особливості уваги у дітей старшого дошкільного віку із затримкою психічного розвитку.

Об'єктом дослідження є увага.

Предметом дослідження є особливості уваги дітей старшого дошкільного віку із затримкою психічного розвитку.

Гіпотеза: припускаємо, що у дітей старшого дошкільного віку із затримкою психічного розвитку продуктивність, стійкість і довільність уваги, нижче, ніж у нормативно розвиваються дітей.

Для досягнення поставленої мети і перевірки гіпотези були поставлені завдання:

  1. Розглянути психічні особливості уваги у дітей старшого дошкільного віку із затримкою психічного розвитку.
  2. Проаналізувати особливості уваги у дітей старшого дошкільного віку із затримкою психічного розвитку.
  3. Організувати дослідження основних властивостей уваги дошкільників із затримкою психічного розвитку та нормативно розвиваються дітей. Підвести підсумки проведеного дослідження.

Практична значимість. Результати дослідження можуть бути використані практикуючими психологами в роботі з дітьми з затримкою психічного розвитку.

База дослідження: діти старшого дошкільного віку із затримкою психічного розвитку та нормативні діти дошкільного навчального закладу № 63 міста Нижнєкамська РТ.

Організація і методи дослідження

Дослідження проводилося на базі дошкільного навчального закладу № 63 міста Нижнєкамська РТ. У дослідженні брало участь по 20 дітей старшого дошкільного віку із затримкою психічного розвитку та нормативно розвитку дошкільнят. Вік випробуваних 5-7 років. З них по 12 хлопчиків і 8 - дівчаток.

Для діагностики уваги були використані методики:

1. Методика «Знайди і викресли" з книги Р.С.Немова, за допомогою якої проводиться дослідження продуктивності і стійкості уваги.

Дітям пропонуються бланки із зображеними на них різноманітними предметами, і дається інструкція: "За сигналом" Починай "ти будеш шукати, і закреслювати гуртки і трикутники до тих пір, поки я не скажу" Стоп ".

Дитина працює 2,5 хвилини. Кожні 30 секунд робляться зупинки, і дитина показує дорослому, на якому місці він зупинився.

При обробці результатів експериментатор визначає кількість предметів, переглянутих дитиною за кожні півхвилини роботи і за все 2,5 хвилин, протягом яких тривав психодиагностический експеримент. Також визначається кількість помилок, допущених ним в процесі роботи на кожній півхвилини, з 0,5 по 2,5, і в цілому за все 2,5 хвилин ( Додаток 1 ).

2. Методика "Будиночок" Р.Р.Калініной, за допомогою якої визначається рівень розвитку довільної зорової уваги.

Дітям пропонується намалювати такий же будиночок, як у вихователя.

Після виконання завдання виявляються допущені помилки, інтерпретація яких наводиться в додатку 2 .

Аналіз результатів дослідження уваги

Для вивчення продуктивності та стійкості уваги у дітей старшого дошкільного віку була використана методика "Знайди і викресли". Індивідуальні значення представлені в додатку 3 , додатку 4 .

Результати дослідження рівня розвитку продуктивності і стійкості уваги у дітей з ЗПР і НПР представлені в таблиці 1.

Таблиця 1

Рівень розвитку продуктивності і стійкості уваги у дітей

Рівні Показник стійкості і продуктивності уваги ЗПР НПР низький 40% 10% середній 60% 80% високий 0 10%

З таблиці видно, що 40% дітей з ЗПР має низький і 60% - середній рівень стійкості і продуктивності уваги, високий рівень не має ніхто. У той же час 10% нормативно розвиваються дітей має низький, 80% - середній і 10% - високий рівень стійкості і продуктивності уваги.

Наочно результати представлені на малюнку 1.

Наочно результати представлені на малюнку 1

Малюнок 1. Порівняльний аналіз стійкості і продуктивності уваги у дітей з ЗПР і НПР

Виходячи з отриманих даних, можна зробити висновок, що стійкість і продуктивність уваги у дітей з ЗПР нижче, ніж у дітей з НПР, що обумовлено особливостями розвитку уваги у дітей з затримкою психічного розвитку, яке розвинене слабше.

Для визначення рівня розвитку довільної зорової уваги використовували методику Р.Р.Калініной "Будиночок". Індивідуальні результати представлені в додатку 5 , додатку 6 .

Результати дослідження рівня розвитку довільної зорової уваги у дітей з НПР представлені в таблиці 2.

Таблиця 2

Рівень розвитку довільної зорової уваги у дітей

Рівні Показник довільності уваги ЗПР НПР низький 50% 10% середній 50% 70% високий 0 20%

З таблиці видно, що у 50% дітей з ЗПР низький, і у 50% - середній рівень розвитку довільної зорової уваги, в той час як у 10% дітей з НПР спостерігається низький рівень, у 70% - середній і у 20% - високий рівень розвитку довільної зорової уваги.

Наочно результати представлені на малюнку 2.

Наочно результати представлені на малюнку 2

Малюнок 2. Порівняльний аналіз розвитку довільної зорової уваги у дітей з ЗПР і НПР

Виходячи з отриманих даних, можна зробити висновок, що довільність зорової уваги у дітей з ЗПР також нижче, ніж у дітей з НПР, що обумовлено особливостями розвитку уваги у дітей з затримкою психічного розвитку, яке розвинене слабше. При виконанні завдання діти багато відволікалися, допускали багато спотворень в копіюванні зразка.

Для перевірки виявлених відмінностей нами був використаний метод математичної статистики t-критерій Стьюдента. Результати представлені в таблиці 3.

Таблиця 3

Порівняльні результати дослідження по t-критерію Стьюдента

Продуктивність і стійкість уваги Продуктивність зорового Уваги (кількість помилок) Дошкільнята з ЗПР (середні значення) 3,9 7,25 Дошкільнята з НПР (середні значення) 5,95 4,4 t-емпіріч. -4,38917 3,902354 Достовірність відмінностей 0,001 0,001

Таким чином, за допомогою t-критерію Стьюдента ми підтвердили достовірність відмінностей між групами. Отже, рівень розвитку продуктивності і стійкості уваги у дошкільнят з ЗПР нижче, ніж у дітей з нормативним розвитком, а кількість помилок, допущених при виконанні завдань на діагностику продуктивності зорової уваги більше.

Профілактика порушення уваги

Важливе значення для розвитку уваги дитини має режим дня. Він створює опорні точки в житті дітей, служить зовнішнім засобом її організації, ви можете переключатися, розподіл, концентрацію уваги.

Стійкість уваги залежить особливо від інтересу дітей. Якщо дітям цікаво, - вони уважні, якщо немає, - ніякі закиди вихователя, ні його зауваження і "заклики", на кшталт: "Діти, будьте уважні" - не допомагають.

Змінюється в старшій і особливо в підготовчій групах режим життя дітей, збільшується "вага" занять, поступово приймають характер навчальної діяльності, висуває нові і при цьому підвищені вимоги до уваги дітей.

Проведені заняття з 6-7-річними дітьми більш тривалі, ніж в середніх і молодших групах, і більш серйозні.

Вихователі старшої і підготовчої груп, намагаючись підтримати нестійку дитячу увагу, виявляють велику винахідливість у тому, щоб зробити кожне заняття цікавим. Широко використовуються різні види наочності, дітям даються для роботи індивідуальні набори різних дидактичних матеріалів: геометричних фігур, предметів, картинок, карток з цифрами і ін. Звичайно, таке оснащення занять підвищує інтерес до нього дітей, і вони охоче виконують запропоновані керівником вимоги, зберігаючи тривалий час стійкість уваги.

Але ж в школі далеко не всі елементи уроку будуть настільки ж цікавими дітям, їм треба буде довільно направляти свою увагу і займатися часом зовсім нецікавим справою, що вимагає, однак, тривалого зосередження, наприклад при писанні букв і цифр, засвоєнні грамоти, слуханні відповідей товаришів, багаторазово повторюють одне і те ж правило, і ін.

До цього дітей треба готувати. Спостерігаючи заняття з дітьми 6-7 років і точно відзначаючи, коли їх увагу залучається вихователем і коли ця зосередженість падає, з'ясувалося наступне:

1. Увага 6-7-річної дитини може бути стійким протягом 25-30 хвилин і навіть довше, якщо він зайнятий такою справою, яка вимагає його активної дії: малювання, конструювання, складання орнаментів, підбір множин, рахунок і ін. Важче підтримується стійкість уваги при розумовій дії без практичної роботи. Однак, слухаючи читається їм розповідь, дивлячись фільм, діти можуть також довго зосереджуватися на сприймається зміст.

2. Особливо важливу роль відіграє таке заняття, де діти повинні бути активними у вирішенні якихось завдань. Розгляд картини може викликати відволікання уваги через 5-7 хвилин після початку заняття, якщо вихователь задовольняється простим назвою дітьми зображених предметів. Але якщо він ставить важчі завдання, які вимагають від хлопців пошуків, вивчення, зіставлення різних частин картини, встановлення зв'язку між елементами, узагальнення, висновків, така робота підтримує увагу дітей - воно набуває стійкість і силу зосередження.

3. Негативно діє на увагу дітей надмірний обсяг дається їм матеріалу. Якщо вихователь на одному занятті використовував 3-4 картини, або розучував 2 нових вірші, або вимагав згадати і замалювати 2-3 сценки з переглянутого фільму, увагу дітей розсіюється. Отримані враження зливаються в якийсь загальний сумний образ.

4. Також легко порушиться крихке дитячу увагу через організаційні та методичних помилок, нерідко допускаються вихователями.

5. Однією з найбільш частих причин відволікання уваги дітей, їх неуважності є їх стомлення. Тривале coxpaненіе однієї пози, одноманітність виконуваних дій, нудні і непотрібні повторення вже добре відомого, вимушену бездіяльність - все стомлює дитини, і тим більше, чим він слабший, ніж він менш звик до такої роботи. Ho стомлюють дитину і багато обставин його життя вдома. Боротьба за збереження сім'єю потрібного режиму життя дитини - неодмінна условіe успішного виховання його уваги.

Разом з тим підвищені можливості і інтереси дітей дозволяють вихователю підняти і рівень вимог до роботи дітей на заняттях. Звернемо увагу на те, що увага дитини підтримується його мисленням, його розумової строго спрямованої роботою. Якщо увагу малюків залучається яскравим, незвичайним, рухомим предметом (увага нeпроізвольное), то найбільш продуктивним увагою у всіх старших (в тому числі і у дорослих людей) є увагу, засноване на пізнавальному інтересі (мимовільне вторинне). Бажання дізнатися, відкрити, зрозуміти, вирішити, пошук потрібних шляхів, перевірка знайденого рішення, відбір доказів і пp. - всі ці види розумової діяльності тримають увагу, забезпечуючи його стійкість і силу зосередження. Захоплені такою цікавою (не розважальний) роботою діти 6-7 років вже можуть на вимогу вихователя займатися в окремі моменти нецікавою роботою, але потрібної, обов'язковою, Вона вимагає від них вольового уваги.

Так педагог веде поступове тренування проізвол'ного уваги, яке дітям знадобиться в школі. Вони повинні бути до нього підготовлені.

Таким чином, важливим принципом розвитку уваги є вимога до організації діяльності дитини. Увага підтримується, коли дошкільник активний відносно предмета, обстежує його, відкриваючи в ньому все нові й нові зміст. У той же час дорослий вимагає довести розпочату справу до кінця, створює у хлопців установку на отримання якісного результату.

висновки

1. Виходячи з даних, отриманих в результаті проведеного дослідження за методикою "Знайди і викресли" з книги Р.С.Немова, можна зробити висновок, що стійкість і продуктивність уваги у дітей з ЗПР нижче, ніж у дітей з НПР, що обумовлено особливостями розвитку уваги у дітей з затримкою психічного розвитку, яке розвинене слабше.

2. В результаті дослідження, проведеного за методикою Р.Р.Калініной "Будиночок", встановлено, що довільність зорової уваги у дітей з ЗПР також нижче, ніж у дітей з НПР.

3. За допомогою t-критерію Стьюдента ми підтвердили достовірність відмінностей між групами. Отже, рівень розвитку продуктивності і стійкості уваги у дошкільнят з ЗПР нижче, ніж у дітей з нормативним розвитком, а кількість помилок, допущених при виконанні завдань на діагностику продуктивності зорової уваги більше.

Таким чином, гіпотеза, поставлена ​​перед дослідником підтвердилася.

висновок

В результаті проведеного дослідження підтверджено гіпотезу про те, що у дітей старшого дошкільного віку із затримкою психічного розвитку продуктивність, стійкість і довільність уваги і нижче ніж у дітей з нормативним розвитком.

У процесі вивчення теоретичного матеріалу встановлено, що увага - це складний психічний процес, який виконує в житті і діяльності людини багато різних функцій.

У дошкільному віці значно зростає концентрація, обсяг і стійкість уваги, складаються елементи довільності в управлінні увагою на основі розвитку мови, пізнавальних інтересів, увага стає опосередкованою, з'являються елементи Послепроизвольное уваги.

Недоліки уваги дітей із затримкою психічного розвитку в значній мірі пов'язані з низькою працездатністю, підвищеною виснаженістю, які особливо характерні для дітей з органічною недостатністю центральної нервової системи.

Для емпіричного проведення різних положень нами було організовано дослідження на базі ДНЗ № 63, участь в якому взяли 20 дошкільнят з ЗПР і 20 - з НПР.

Виходячи з даних, отриманих в результаті проведеного дослідження за методикою "Знайди і викресли", можна зробити висновок, що стійкість і продуктивність уваги у дітей з ЗПР нижче, ніж у дітей з НПР, що обумовлено особливостями розвитку уваги у дітей з затримкою психічного розвитку, яке розвинене слабше.

В результаті дослідження, проведеного за методикою Р.Р.Калініной "Будиночок", встановлено, що довільність зорової уваги у дітей з ЗПР також нижче, ніж у дітей з НПР, а кількість помилок, допущених при виконанні завдань на діагностику продуктивності зорової уваги більше.

Достовірність відмінностей була підтверджена за допомогою критерію Стьюдента.

В силу важливості і значимості уваги для дитини необхідно всіляко допомагати його розвитку. Розвитком уваги повинні займатися і педагоги і, безумовно, батьки.

Робота над цією проблемою відкрила нам багато нового в вивченні властивостей уваги, дозволила краще розбиратися в методах вивчення і розвитку уваги.

Отримані результати нададуть допомогу психологам і педагогам у проведенні роботи з розвитку уваги у дітей.

Список використаної літератури

  1. Безруких М.М., Єфімова С.П. Чи знаєте ви свою дитину? - М .: Просвещение, 1971. - 284 с.
  2. Богданова Т.Г., Корнілова Т.В. Діагностика пізнавальної сфери дитини. - М .: Педагогіка, 1994. - 326 с.
  3. Белопольская Н.Л. Психологічна діагностика особистості дітей з затримкою психічного розвитку. - М .: Академія, 1999. - 245 с.
  4. Введення в психологію / Под ред. проф. А.В.Петровского. М .: 1996. - 476 с.
  5. Віготській Л.С. Розвиток вищих форм уваги в дитячому віці // Хрестоматія по увазі. - М., 1976. - С. 186.
  6. Гальперін П.Я. До проблеми уваги. // Хрестоматія по увазі. - М., 1976. - С. 194.
  7. Гальперін П.Я., Кобильніцкая С.Л. Експериментальне формування уваги. - М .: Просвещение, 1974. - 267 с.
  8. Заваденко М.М., Суворінова Н.Ю., Румянцева М.В. Гіперактивність з дефіцитом уваги: ​​фактори ризику, віковий діапазон, особливості діагностики. // Дефектологія, 2003 № 3. - С. 148-157.
  9. Коломінський Я.Л., Панько Е.А. Вчителю про психології дітей шестирічного віку: Кн .: Для вчителя - М .: Просвещение, 1988. - 179 с.
  10. Мамайчук І.І., Ільїна М. Н. Допомога психолога дитині із затримкою психічного розвитку. - СПб: Мова, 2006. - 345 с.
  11. Максимова Н.Ю., Мілютіна Е.Л. Курс лекцій з дитячої патопсихології. - Ростов-на-Дону: Фенікс, 2000. - 570 с.
  12. Нікішина В.Б. Практична психологія в роботі з дітьми з затримкою психічного розвитку. - М .: Владос, 2004. - 125 с.
  13. Основи спеціальної психології. / Под ред. Л.В. Кузнєцової. - М .: Академія, 2002. - 479 с.
  14. Робоча книга шкільного психолога. И.В.Дубровина, М.К.Акімов, Е.М.Борісова і ін., / Под ред. И.В.Дубровиной - М .: Просвещение, 1991. - 303 с.
  15. Рубінштейн С.Л. Основи загальної психології: в 2 т. - Т.II. М .: 1989. - 585 с.
  16. Рибо Т. Психологія уваги // Хрестоматія по увазі. - М., 1976. - С. 287.
  17. Станкін М.І. Загальна психологія. Функціональні явища людської психіки - М .: Московський психолого-соціальний інститут. Видавництво НВО МОДЕК, 2001. - 352 с.
  18. Спеціальна психологія. / Под ред. В.І. Лубовского. - Москва: Академія, 2007. - 461 с ..
  19. Тихомирова А.Ф. Розвиток пізнавальних здібностей дітей. Ярославль, Академія, 1996. - 251 с.
  20. Узнадзе Д.Н. Установка у людини // Хрестоматія по увазі. - М., 1976. - С. 266
  21. Урунтаева Г.А. Дошкільна психологія. - М., 1996. - 341 с.
  22. Ульенкова У.В. Шестирічні діти в затримкою психічного розвитку. - М .: 1990. - 372 с.
  23. Ельконін Д.Б. Дитяча психологія - М .: Просвещение, 1960. - 373 с.

3.04.2012

Чи знаєте ви свою дитину?

Новости