Довідник покупця: народні ударні музичні інструменти, перкусія

  1. Вступ
  2. африканські ударні
  3. Афро-кубинські барабани
  4. близькосхідні ударні
  5. Карибські ударні
  6. кельтські ударні
  7. індійські ударні
  8. ксилофон
  9. маримба
  10. різна перкусія
  11. "Барабанний коло" і оздоровча гра на барабані

15.10.2012

Вступ

Ударні інструменти існують практично з моменту зародження людської культури, найстаріші барабани, знайдені при розкопках, датуються 6000 до н.е. Крім їх музичного призначення, ударні інструменти часто наділяються певною символікою і лікувальною силою і використовуються в священних церемоніях і ритуалах.

Ударні інструменти можна розділити на настроюються і ненастраіваемие. Ненастраіваемие ударні - це ручні барабани, шейкери, і інші інструменти, які виробляють звуки і ефекти невизначеною висоти. Настроюються ударні - це ксилофони, марімби, «сталеві каструлі» та інші інструменти з певними тональними діапазонами.

Майже в кожній культурі розвиваються свої власні традиції ударних інструментів. Завдяки зростанню світової торгівлі і широкому поширенню різний музичних напрямків нам є набагато більшу різноманітність автентичних високоякісних ударних інструментів, ніж будь-коли раніше.

африканські ударні

Більшість найяскравіших автентичних ударних - родом з Африки, де вони залишаються невід'ємною частиною сучасної культури.

джембе , Великий барабан у формі кубка, як вважають, з'явився у народу мандінка в Західній Африці. Останнім часом Джембе набув великої популярності на Заході, так як це дуже динамічний барабан, що охоплює широкий діапазон тонів від вельми глибокого баса до високих клацань. Джембе - досить гучний барабан, тому його добре чутно в загальній масі інструментів. А ще він дуже простий в транспортуванні. Традиційні Джембе зазвичай вирізані з дерева і обтягнуті козячої шкірою, а в сучасних Джембе можуть використовуватися синтетичні матеріали, як для тіла, так і для голови барабана. Зазвичай на Джембе грають руками, хоча іноді однією рукою і однією паличкою.

Хто говорить барабан або тама - це барабан, висоту звучання якого можна змінити, стискаючи вертикальні струни, що проходять уздовж тіла барабана. На цьому барабані грають однією рукою і спеціальної зігнутої паличкою і, кажуть, що барабан «розмовляє» в умілих руках.

Іграшкове піаніно, часто зване " мбіра "Або" Калімба ", є мелодійним інструментом з« клавішами »з сплощені цвяхів або іншого металу і тілом з гарбуза або різьбленого дерева.

уду - це інструмент в формі глиняного горщика з отвором в боці, родом він з Нігерії. Однією рукою грають на глиняній поверхні барабана, а інша рука рухається навколо отвору, створюючи дивовижний спектр звуків і ефектів. Різновид цього барабана називається Бо і робиться з самих різних матеріалів.

Злитий-барабан (Slit Drum), також відомий як барабан-колоду або барабан-мову, являє собою дерев'яний барабан з видовбаної серцевиною, що звучить в різних тонах при ударі молоточками. Ці барабани мають тепле резонансне звучання з великим розкидом.

дзвін Gonkogwe з Гани є великим Двотональна дзвоном, на якому грають металевої або дерев'яною паличкою.

Афро-кубинські барабани

Конга - це, ймовірно, найвідоміший латинський ручної барабан. Цей барабан афро-кубинського походження спочатку робився з дерев'яних листів і був обтягнутий телячої шкірою. Сучасні Конга робляться з дерева або скловолокна і обтягаються шкірою або синтетичними матеріалами. Якщо ви граєте з серйозними підсилювачами і потребуєте в хорошій гучності, вам краще використовувати барабани з тілами з синтетики або скловолокна, тому що вони мають гарну гучністю і діапазоном. Дерев'яні Конга мають трохи більш соковитий, повний тон.

Хоча вони часто продаються окремо або попарно, повний сет Конга зазвичай складається з трьох барабанів: найбільший барабан - тумба, потім Конга і Квінто - найменший барабан (хоча в деяких сетах він того ж розміру, що і Конга), який налаштований по самому високому барабану. Деякі сети також включають в себе ще менший за розміром барабан, налаштований в дуже високій тональності, і званий супер-Квінто або рекуінто. Якщо ви часто гастролюєте, придбайте концертні футляри або кейси для Конга, щоб зовнішній вигляд і звучання ваших барабанів залишалися найкращими.

Родом з Куби і бонго , Пара невеликих ручних барабанів, на яких грають сидячи, затиснувши барабани між ніг. Bongo часто буває провідним інструментом і соло.

тімбалес беруть свій початок від залізних судин, в яких перевозили сік цукрової тростини. Сучасні тімбалес зазвичай зроблені зі сталі або латуні, а їх глибока пронизує тональність буде ідеальним соло для таких стилів, як латино, рок і фьюжн. Додаткові джерела звуків часто кріпляться на металевому тілі барабана, або каскару, залишаючи руки вільними для гри на самих барабанах. Зазвичай це дерев'яна колода і дзвіночок (або два).

ударний інструмент кахон є дерев'яною коробкою імовірно родом з Перу, де африканські раби використовували дерев'яні ящики з-під вантажів замість тих барабанів, на яких вони грали у себе на батьківщині. Кахон поширився і на Кубі, де рибні ящики і ящики комодів теж використовувалися в якості ударних інструментів. В Іспанії Кахон використовується для акомпанементу музики фламенко, поп і фьюжн. Грають на кахона, сидячи на ньому і барабанячи по передній поверхні. Задня стінка барабана має отвір для резонансу, а передня ослаблена по краях, щоб домогтися сильного тонового наголосу при грі по краю барабана. Деякі сучасні версії цього барабана включають в себе малий барабан, який додає дзижчить звук до звуку кахона.

близькосхідні ударні

Домбек (також називають думбек, думбак, дарбука , Дербекі, табла або томбек) - це найпопулярніший близькосхідний барабан. При грі барабан знаходиться в горизонтальному положенні, грають на ньому руками і пальцями. Цей барабан у формі кубка здатний на широкий динамічний діапазон тонів.

Існує величезна кількість форм і видів цього барабана. Єгипетський домбек з литого металу, як правило, має регульований майларовим обтяжку. Він володіє великою гучністю і добре чути в загальному хорі інструментів. Закруглені кути барабана дають можливість з легкістю витягувати гучні звуки. Турецький домбек зазвичай роблять з більш тонкого металу з настроюваної обтягуванням.

Цей вид барабана має жорстку окантовку для отримання резонансного металевого звуку. У деяких турецьких барабанів є акомпанемент у вигляді тарілок / бубон або дзвіночків.

рамкові барабани (FRAME DRUMS), також відомі як tar, є одними з найдавніших барабанів, їх зображення знайдені в залах турецької гробниці і датуються 6000 р до н.е. Цим барабанів традиційно приписують серйозне духовне і релігійне значення. Рамковий барабан не так глибокий, його діаметр більше глибини. Зазвичай такі барабани обтягнуті козячої шкірою, хоча зустрічається і синтетична обтяжка. Барабан тримають у вертикальному положенні в одній руці, граючи пальцями обох рук і другий незайнятої рукою.

бубон , Також відомий як зілс, цимбали, або сагати, буває круглий або у формі дзвону. Маленькі латунні кимвали надягають по парі на кожну руку; вони звучать від руху пальців і їх часто носять танцюристи.

тамбурин являє собою неглибокий барабан, з обтягуванням або без неї і з дзвіночками по всьому периметру. Тамбурини використовуються багатьма музичними напрямками і особливо популярні на Близькому Сході.

15 Карибські ударні

У той час, як до традиційних ударних країн Карибського басейну можна віднести конги, дзвіночки і багато інших інструментів, що використовуються в афро-кубинської музики, острова цієї частини світу мають і свої власні унікальні ударні.

Steel pans (відомі і як сталеві пен барабани) мають яскравий життєрадісний звук, який народжує картини тропіків в вашій уяві. Ці барабани народилися на острові Тринідад у той момент, коли люди виявили, що зубчаста частина днища металевої бочки може виробляти особливий музичний звук. Конструкція була поліпшена, коли барабанщики зі шматочків металу створили плоску металеву поверхню, яка у кожного барабана була налаштована на свою частоту звучання. Зрештою, барабанщики сформували свої бенди. Сьогодні ці бенди беруть участь у великих музичних конкурсах і навіть карнавалах на островах Тринідад і Тобаго.

Менші сталеві барабани налаштовуються в певних тональностях, таких як C або G і по диатонической або пентатоніческіе шкалою. Великі хроматичні барабани представляють повний спектр тональностей.

кельтські ударні

У традиційній музиці шести націй (Бретань, Корнуолл, Ірландія, острів Мен, Шотландія і Уельс), які і складають кельтські землі, використовується кілька унікальних інструментів.

Кісточки (Bones) - це дві пари вигнутих кісток або деревинок, які тримають в кожній руці і стукають ними одна об одну.

бойран є рамковий барабан з ручкою. Гравець тримає бойран за ручку однією рукою, а іншою рукою б'є в барабан двосторонньої паличкою.

індійські ударні

В індійській класичній музиці і музиці кіно використовується широкий спектр ручних барабанів, найвідомішим з яких є табла . Табла складається з двох барабанів, які називаються табла і Байя. Табла або Даян (зазвичай правий) - це менший з двох барабанів, він видає більш високі тони і зроблений з дерева. Більший барабан (зазвичай лівий) - це Байя, він, як правило, зроблений з міді або латуні. Обидва барабана обтягнуті багатошарової козячої шкірою з чорної латкою з рисового клею, оксиду заліза та інших інгредієнтів, які надають табла особливого звучання. На цих барабанах грають пальцями і руками, але техніка гри досить складна. Серед багатьох інших індійських барабанів відомі такі, як: пакхавадж, мріданг, Кхола і Гати.

ксилофон

ксилофон є налаштованим ударним інструментом з дерев'яними брусками різної довжини і резонуючими трубками під ними. Бруски налаштовані хроматически, їх розкладка близька до клавіатури піаніно. На цьому інструменті грають молоточками з пластиковими, дерев'яними або гумовими наконечниками. Ксилофони використовуються багатьма музичними напрямками, включаючи класичну музику, джаз і етно.

маримба

маримба налаштована на октаву нижче, ніж її двоюрідний брат ксилофон. Бруски марімби зазвичай зроблені з дерева, хоча синтетичні матеріали використовуються все частіше. Бруски ширше і тонше, ніж у ксилофона, тому інструмент володіє більш звучним багатим тоном. Різні види цього інструменту з'явилися абсолютно незалежно один від одного в Африці та Центральній Америці, де зберігаються яскраві народні традиції гри на марімбі.

різна перкусія

Багато ручні ударні інструменти перетнули культурні та музичні кордони і стали використовуватися в безлічі стилів. Ці інструменти також добре підходить для співаків, гітаристів та інших виконавців, які не є ударниками.

Дзвіночок широко використовується в латинській і світовій музиці. Багато рок і джаз-барабанщики додають сет дзвіночків в свій комплект барабанів. Прогресивні барабанщики, такі як Хорас Ернандес, під'єднують дзвіночки до комплекту барабанів за допомогою кронштейна з ножною педаллю, що дозволяє грати на них зі стандартною педалі бас-барабана.

Тамбурин є неглибокий рамковий барабан з металевими дзвіночками по краях. Тамбурин може мати або не мати обтяжку, він використовується в багатьох музичних напрямках від року до класики.

Шейкери бувають найрізноманітніших форм, розмірів і стилів, починаючи від крихітного яйця - шейкера до великого шейкера - гарбуза з бісером.

Існує практично безліч ударних інструментів для створення спецефектів в кожному музичному контексті.

  • Бар чаймс (Chimes ) Розташовують вертикально і на них грають гліссандо для отримання ефірних звуків, що викликають спогади.
  • трикутник - це трикутний сталевий брусок, що висить на підставці або в руці, на якому грають в синкопованому ритмі металевою паличкою. Рука, що тримає трикутник, визначає величину резонансу.
  • Vibraslap (Віброслеп) компанії Latin Percussion широко використовується для створення ефекту брязкальця, який імітує звук бразильського quejada, інструменту, виготовленого з щелепи осла.
  • Jam блоки є імітацією дерев'яної колоди і виготовлені з високоміцного пластика.
  • Кабаса - металевий циліндр для імітації скребуть звуків шейкера (африканського гарбуза з кульками).
  • Дзвінкове дерево складається з великої кількості латунних дзвонів, закріплених на вертикальному стовпі, за якими можна ударяти або грати гліссандо для створення різних ефектів.
  • Компанія Factory Metal Percussion розробляє і створює унікальний металеві ударні інструменти, які створюють цілий ряд шиплячих, дзвінких і інших звуків.

"Барабанний коло" і оздоровча гра на барабані

Нарешті, жодна стаття про світ ударних інструментів не була б повною без згадки пари недавно з'явилися явищ в світі барабанів: "барабанних кіл" і оздоровчих барабанів.

Барабанний коло - це просто група людей, що сидять в колі і грають на ударних інструментах. Звичайно, барабанщики збиралися разом для насолоди грою і написання музики з найдавніших часів, але рух «барабанний коло» стало швидко розростатися в західних країнах тільки з середини сімдесятих років. Ім'я перкусіоніста та вчителі Артура Халла (Arthur Hull) тісно пов'язане з організацією допомоги в поширенні і виготовленні корисних брошур для барабанних кіл. Халл провів тисячі уроків в барабанних колах усього світу, як для початківців барабанщиків і фанатів ударних, так і для таких компаній, як Apple Computer, Microsoft, Sony і Toyota. З'ясувалося, що учасники барабанного кола витягували для себе цінні уроки про спільну роботу і співпрацю.

Іншою важливою тенденцією в світі ударних є оздоровчі барабани. Протягом багатьох століть барабани традиційно використовуються в священних обрядах і ритуалах зцілення. У наш час барабани знову вийшли на перший план у справі зцілення душі і тіла і їх взаємодії в рамках музичної терапії. Гра на барабанах сприяє зміцненню імунної системи, зняття стресу і посттравматичного стресового синдрому, корисна в лікуванні симптомів хронічних захворювань, таких, як хвороби Альцгеймера і Паркінсона або інсультів. Вважається, що, коли кілька барабанів грають разом, це гармонізує енергетику, покращує стан здоров'я. Тому практикуються виступи барабанних колективів в оздоровчих установах.

Багато ручних барабанів і ударних інструментів використовується в барабанних колах і оздоровчих барабанах: конго, бонго і домбек прекрасно підходять для цих цілей. Джембе теж дуже добре підходять для цих занять, оскільки мають широкий діапазон тональностей і динаміки, тому навіть новачок може досить легко грати на них.

Новости