DPI - секретна зброя операторів стільникового зв'язку - Термінал

Фрагмент мого конспекту виступу "Стратегія регіональних операторів в розгортанні мобільних мереж наступного покоління" г-на С.В.Семенова, технічного директора Північно-Західного філії "Мегафон", який я готував під час конференції міжнародного бізнес-форуму «Еволюція мереж мобільного зв'язку - LTE Russia & CIS 2010 ».
тези
Технології не самоціль, а засіб для оператора підвищити цінність своїх послуг для абонентів. Є досвід, отриманий при розгортанні мереж 3G / HSPA, який буде корисний і в подальшому. Загальна ідея - діяти у згоді зі стратегією уникнення моделі "бітової труби". Не всі знають як цього домогтися. В "Мегафон" шукають такі рішення.
Відомий принцип 20 х 80 характерний і для безлімітних планів "Мегафон".
20% користувачів безлімітного тарифного плану створили 85% всього пакетного трафіку мережі, тоді як 85% користувачів "помегобайтних" тарифних планів генерують всього 15% загального пакетного трафіку.

"Мегафон" (Північно-Західний ФО, квітень 2010 року, дані компанії)
Природне запитання - а чи варто робити тарифні моделі, які дозволяють трафіку так розподілятися? У компанії впевнені, що так, варто було, не дивлячись на те, що це змусило оператора вкладатися в розширення мережі, вирішувати транспортні проблеми, включаючи навіть витрати на оренду каналів.
Чому було потрібно? Тому що помегабайтно пропозиції почали стагнувати, виручка від них не росла. В результаті були запущені безлімітні тарифи і сьогодні ці абоненти забезпечують для оператора до 48% всіх доходів. Це серйозний внесок, нехтувати яким оператор не може.
Виникає очевидна диспропорція - для абонентів помегабайтно тарифів середня ціна трафіку становить 0.9 МБ / рубль, тоді як для користувача безлімітного тарифу вартість трафіку дорівнює 0.15 МБ / рубль.
В "Мегафон" хочуть побільше продавати трафіку помегабайтно (дорожче), тому хочуть для користувачів диференціювати послуги. Той, хто платить більше (за мегабайт), повинен отримувати послуги більш якісні, а той, хто платить менше (за мегабайт), повинен отримувати послуги менш якісні - ось така ідея зараз домінує в "Мегафон" (Північно-Західний ФО). Але не нова ідея, в Європі вона відома, як "диференційовних QoS". Цей підхід передбачає такі етапи роботи з абонентами безлімітного ШПД:
- диференціація користувачів по доступу до ШПД. Основна мета - встановити контроль за "важкими" користувачами і захистити від них свою мережу (торренти, викачування великих файлів, що заважає іншим користувачам)
- диференціювати по користувачам і додатками з метою підвищення доходів за рахунок персоналізації сервісів. Досягати зростання доходів оператора (витрат абонента) передбачається за рахунок: а) діффіренціаціі вартості в залежності від напрямку; б) диференціювати QoS в залежності від програми та тарифного плану.
Як конкретно це зробити?

"Класична" схема - "безлімітний" тариф, в якому є обмеження по швидкості, пов'язані з вичерпанням клієнтом якогось обсягу інформації. Модель показана у верхній частині картинки.
В "Мегафоні" хотіли б від цієї моделі піти, надавши клієнтам варіанти вибору:

1. Абонент може продовжити дію свого безлімітного тарифу, знявши обмеження, накладене на швидкість, за додаткову оплату. Такий тариф в "Мегафон" (Північно-Захід) вже запущений недавно.
2. Нещодавно запущений тариф, абсолютно новий для ринку - ніяких обмежень за обсягами трафіку, який можна викачати за місяць, але абсолютно без гарантій якості. Абоненти, які ним користуються, повинні розуміти - є ресурс в мережі, він їм надається, немає в даний момент ресурсу, послуга їм надається з меншим якістю.
Цей тариф відповідає потребам групи, для якої не так важлива якість послуги, але для якої принциповим моментом є відсутність обмежень за обсягами, які можна викачувати з мережі.
Це поки той рівень сегментації ринку користувачів мобільним ШПД, який освоїв "Мегафон". Можливо, далі компанія піде вглиб, в сторону ще більш детальної сегментації.
Цим заходи "Мегафона" не обмежуються, в мережі діє ще один спосіб диференціювання абонентів.


На зображенні зліва показано, як ресурс ділиться між користувачами з рівним пріоритетом. Це якщо вимкнений аналіз трафіку і немає пріоритетів. Всі отримують ресурс поравну, хоча собівартість трафіку для всіх різна.
Щоб максимізувати свої доходи, оператор запроваджує розподіл ресурсу між користувачами з різними пріоритетами. Максимум пріоритету віддається "синьому" кольором, тобто абонентам WAP. Середній пріоритет - у користувачів з помегабайтной оплатою за трафік. І мінімальний пріоритет отримують користувачі "безлімітних" тарифних планів.
Така модель, на думку фахівців оператора, дозволить підвищити привабливість WAP-моделі користування з її гігантською вартістю мегабайта трафіку, а також помегобайтной оплати перед "безлімітними" тарифами. Тобто той же ресурс мережі можна буде продати абонентам дорожче.
Така система вже діє на мережі "Мегафон" (Північно-Західний філія).
Наступний, ще більш глибокий етап диференціації, ґрунтується на основі аналізу, якими саме програмами користується абонент і призначення відповідного QoS для кожного абонента. Тобто в залежності від типу додатка встановлюється клас обслуговування. Наприклад, так:
- якщо PoC, то QoS = 1
- якщо P2P (наприклад, торренти), то QoS = 2
- якщо Skype, то QoS = 3


На пакетної мережі крім пакетної кори додаються ще платформи PCRF і DPI, за допомогою яких вводиться "фарбування" трафіку і вводяться різні QoS. Поки на мережі "Мегафон" до Skype не відносяться, як до killer application (масово затребуваним додатком) і хочуть боротися з ним на рівні власного додаткового сервісу "Мультіфон": "Ми не душимо скайп на нашій мережі, але пропонуємо абонентам свої продукти з гарантованим якістю, які дозволяють нам з ним конкурувати. Наш продукт вийшов недавно, але ми вже бачимо тренд, згідно з яким він стає популярним ".
Вище згадувалася так звана "забарвлення трафіку". Картинка нижче з реальної мережі - приклад такої "забарвлення". Тут не вказані обсяги трафіку, але процентні співвідношення - справжні. Неважко помітити, що дуже істотну частку трафіку в мережі "Мегафон" забезпечує протокол bit-torrent (на графіку це широка зелена смуга зверху). Нижче йде смуга світло-синього кольору - це дорогий http-трафік, що приносить оператору максимальний дохід.


З цього графіка напрошується два висновки.
По-перше, надавши преференції трафіку http, можна очікувати, що абоненти будуть із задоволенням користуватися цим видом доступу в мережу, отримуючи комфортну послугу. Для цього досить зробити цього виду трафіку преференції за рахунок "паразитного" торрент-трафіку.
По-друге, з графіка видно, що споживання інтернет-трафіку з точки зору його розподілу протягом доби, повторює типове розподіл голосового трафіку, тобто є ГНН це і є нічим ГНН. В "Мегафон" прийшли до висновку, що ГНН можна "розмазати" - це ті тарифні плани з безлімітним трафіком з низьким пріоритетом. Смугу, яку прагне зайняти bit-torrent, можна затискати в напружене денний час, знімаючи обмеження в нічний час. Комбінація PCRF і DPI забезпечує можливість кожному користувачу забезпечувати різну якість послуги в залежності від користувачів і від сервісів. Це може бути реалізовано так - на всій мережі торрент "душиться", але є користувачі, готові платити за торрент-трафік, якщо вони платять за нього, такий користувач отримає можливість пропуску його торрент-трафіку в обхід загального обмеження. В "Мегафон" ще працюють над цією ідеєю і планують випустити відповідну лінійку тарифних планів.
Чого вдалося досягти?
До обмеження bitTorrent через DPI


і після такого обмеження:


Вдалося задавити торрент-трафік до величини 15%, що дозволило виділити під інтернет-браузинг 50% смуги. Більш того, знизилася загальна смуга, яку займає пакетним трафіком в мережі "Мегафон".
Ще один цікавий момент - як тільки на мережі "Мегафон" включили DPI, трафік знизився, а виручка зросла. Після того, як знову вимкнули, трафік зріс, а виручка знизилася.


Графік показує, що на 12-му тижні "Мегафон" включав DPI і це призвело до зниження пакетного трафіку і одночасного зростання доходів.


При цьому, очевидно, знизилася і загальна смуга пакетного трафіку - на 9%.
В "Мегафон" сподіваються, що про впровадження DPI задумаються і інші оператори в Росії. Резони зрозумілі - якщо один оператор вводить такі обмеження для своїх абонентів, а інші ні, то може початися міграція абонентів в мережі конкурентів. Правда, переходити будуть, перш за все, найважчі абоненти і такий перехід може надати дуже негативний вплив на мережі, куди вони перейдуть. Вихід бачиться в спільному введенні подібних обмежень усіма операторами.
Є і ще одна можливість, яку забезпечує введення DPI на мережі. Можна на сайті оператора запропонувати абоненту набір тарифних опцій, де сам абонент буде вибирати градації максимальної швидкості, яку він хоче отримати в мережі, а також пакет послуг, які будуть надаватися з гарантованою якістю. (Прим. АБ: не факт, що масовий абонент готовий користуватися подібними інтерфейсами і можливостями. Та й говорити про "гарантованій якості" стосовно мережі радіодоступу, на мій погляд, не доводиться). В "Мегафон" вірять, що персоналізований підхід до клієнта обов'язково буде успішним.Чому було потрібно?
Як конкретно це зробити?
Чого вдалося досягти?

Новости