Друга хвиля світової кризи в Україні

«Комментарии» аналізують, ніж ситуація в економіці восени 2008-го року відрізнялася від нинішньої   На розширеному засіданні уряду в середу президент   Віктор Янукович   пообіцяв створити орган, який в онлайн режимі буде спостерігати за наближенням до українських кордонів світового економічного   кризи «Комментарии» аналізують, ніж ситуація в економіці восени 2008-го року відрізнялася від нинішньої

На розширеному засіданні уряду в середу президент Віктор Янукович пообіцяв створити орган, який в онлайн режимі буде спостерігати за наближенням до українських кордонів світового економічного кризи . Як і попередній Кабмін, нинішній намагається говорити про економічну кризу як про щось, що відбувається далеко від нашої країни.

«Якщо ви згадаєте, то минулий криза почалася в банкрутства банку, а нинішній вже з банкрутства цілих країн», - згадував на останньому засіданні Кабміну прем'єр Микола Азаров . Правда, кажучи про банк, він вказував на американський Lehman Brothers, з падіння котрого і почалася активна фаза кризи. Хоча повинен був згадати про «Промінвестбанк», з атаки на який три роки тому піднялася кризова хвиля в Україні. Перший заступник міністра фінансів в 2008-му Ігор Уманський говорить, що одне з небагатьох відмінностей «тоді і зараз»: відсутність скандалу навколо великого банку в країні. Решта ж симптоми вже на місці.

Наприклад, як і восени 2008-го, в останні дні уряд оголосив війну споживчого кредитування населенія.Нацбанку порадили перенаправити гроші від домогосподарств на підприємства. Однак, брак коштів у самих банків не дозволить мріям уряду реалізуватися.

«Подивіться на вартість коротких грошей, овернайт тижневої, місячної вартості. Грошей на ринку немає, якщо овернайт в певні періоди доходить до 40%. Зі спілкування з багатьма банками стає ясно, що зараз ніхто не піднімає ресурсної бази, кредити не видає. Як наслідок, всі стоять. Ця ситуація дуже нагадує 2008 рік », - аналізує те, що відбувається« Коментарям »колишній керівник Мінфіну Ігор Уманський.

При цьому населення чітко сигналізує про зниження довіри до національної валюти. На цьому тлі пересічні громадяни, перш за все бюджетники, відчули на своїх гаманцях «глобальні» проблеми, пов'язані з акумуляцією коштів на єдиному казначейському рахунку. Подібні перебої з переказом грошей Держказначейством простежувалися і в 2008-му.

«Якщо в глобальній економіці досить чітко видно ознаки уповільнення зростання, якщо Європейський союз не знає, що йому робити з Грецією (і є аналогічна загроза по відношенню до інших країн), якщо спостерігається уповільнення внутрішнього (української - Ред.) Економіки, якщо є ознаки напруженості в платіжному балансі - все це певні «симптоми» нездоров'я. І не даремно про це говорять не тільки окремі експерти, а й керівники країни. Але це не означає, що «хворий» впав в кому », - заспокоїв« Коментарі »Валерій Геєць, директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ. Він, як і багато інших економістів ще вірить в те, що криза 2011-го виявиться не таким сильним, як криза 2008-го.

Хоча поки симптоми «тоді і зараз» дуже схожі.

Українці забирають з гроші з банків

За підсумками вересня вперше за останні два роки відбувся відтік коштів з депозитів населення. В першу чергу, українці знімали гроші з рахунків в національній валюті. «Варто відзначити скорочення депозитів фізосіб у гривні в серпні-вересні. Це свідчить про недовіру до гривні, як до стабільної валюти по відношенню до інших. Населення купує більше іноземної валюти, ніж продає », - говорить експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Звідси і рекордна скупка українцями іноземної валюти - за останніми даними НБУ населення купило валюти на $ 2,09 млрд. Більше, ніж продало (останній раз такий обсяг скупався восени 2008-го). Підливає масло у вогонь і Нацбанк своєю «паспортизацією» валюти і переходом з Росією на розрахунки в рублях. А значить, можна припустити, валюти в країні не вистачає (як і восени 2008-го).

Резерви Нацбанку тануть

Рекордний обсяг золотовалютних резервів Національного банку дозволяв уряду довгий час переконувати населення в тому, що відсутність кредиту МВФ їм погіршення платіжного балансу України не страшні. Експерти відзначають, що криза єврозони не дозволяє Україні сьогодні розраховувати на поліпшення платіжного балансу або отримання дешевих кредитних коштів (як і восени 2008-го). Як наслідок, у вересні несподівано для всіх ЗВР Центробанку почали, м'яко кажучи, танути. За місяць на $ 3 млрд. До $ 35 млрд. За підрахунками експертів, в жовтні ситуація не стабілізувалася, і наші резерви схудли ще на три мільярди. До речі, восени 2008-го року Нацбанк теж рапортував про рекордні обсяги золотовалютних резервів.

Попит на український метал впав

Локомотив української економіки - металургія - почала відчувати проблеми зі збутом своєї продукції на зовнішніх ринках. З середини вересня ціни на продукцію наших заводів почали знижуватися (і продовжують робити це донині). Наприклад, скорочення тільки експорту чавуну у вересні склало майже 80%.

А адже це тенденція відіб'ється як на динаміці припливу валюти в країну (курс гривні), так і на обсягах надходжень до бюджету. До речі, проблеми металургів автоматично перекладаються на плечі машинобудівників - попит на їх продукцію на ринках теж скорочується.

Західні банки тікають з України

Українські "дочки" європейських банків можуть очікувати труднощів у зв'язку з кризовими явищами в єврозоні. Згідно із затвердженим європейською владою плану рекапіталізації банків, фінустановам єврозони необхідно буде збільшити капітал на 106 млрд. Євро, що виник дефіцит капіталу доведеться перекривати за рахунок державної підтримки, відмови від дивідендів або продажу зарубіжних активів. На ринку вже курсують чутки про майбутні злиття або поглинання деяких європейських банків в Україні з метою підвищення капіталізації.

Ніхто не хоче давати Кабміну в борг

Майже півроку Мінфін не може розмістити на внутрішньому ринку, що змусило Кабмін почати використовувати «валютні ОВДП». Тобто відмовитися від національної валюти на користь долара при поверненні боргів. «Якщо подивитися вартість піврічних хедж по гривні, видно, що ризик оцінюється на рівні 9,5%. А тепер підрахуйте вартість обслуговування даного ресурсу для бюджету, який, до речі, у нас гривневий. Ми отримаємо 51% вартість обслуговування даних запозичень. А у нас в 2009 році середня вартість запозичень була 22% »- згадує свій« криза »Уманський.

Автор: Олег Сухомлин, «Коментарі»

***

Друга хвиля кризи в Україні буде неглибокою, - експерти

Українська економіка вже почала входити в другу хвилю світової кризи.

Таку думку висловив екс-заступник міністра фінансів України Ігор Уманський в ході круглого столу на тему «Чим загрожує Україні друга хвиля світової кризи?», Який пройшов в Інституті Горшеніна.

За його словами, про те, що друга хвиля кризи вже докотилася до України, свідчить зниження виробництва в такій ключовій галузі економіки, як гірничо-металургійний комплекс. «Криза в Україні вже почався - він почався в фінансовій системі ще у вересні. Слідом за низкою європейських машинобудівних компаній, які вже прийняли рішення про зупинку конвеєрів на невизначений термін, почалося зниження промислового виробництва і в Україні », - зазначив експерт і додав:« Якщо подивитися на один з основних наших економічних індикаторів - ціни на метал, то можна побачити, що в усьому світі ціна металу почала знижуватися. Ринки збуту українського металу постійно скорочуються ».

На думку І. Уманського, той факт, що в середньостроковій перспективі українська економіка, як і вся світова економіка в цілому, буде відчувати вплив кризових явищ, вже ні у кого не викликає сумнівів. «Інше питання - наскільки глибокою буде ця криза. Я не думаю, що сьогодні є підстави говорити про те, що криза буде настільки ж глибокою, як в 2008-2009 роках. Хоча якщо подивитися на реакцію української влади, то виникає відчуття дежавю. Як і в 2008 році, українська влада продовжує говорити, що у нас все добре, тоді як зовнішньоторговельний баланс продовжує погіршуватися », - сказав експерт.

Він переконаний, що нинішній українській владі не вистачить ресурсів для того, щоб утримувати відносну економічну стабільність в державі до виборів 2012 року. «Ресурсів Національного банку, при поточних тенденціях, вистачить для того, щоб утримувати нинішній курс гривні максимум до кінця поточного року. Планомірну, підконтрольну девальвацію гривні слід було починати ще з червня цього року. Тоді б ми не мали тих шокових наслідків, які ми пережили наприкінці 2008 року, які нещодавно пережила Білорусь, і до яких нас, на жаль, знову підводить нинішня влада », - підсумував І. Уманський.

При цьому виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Oлег Устенко вважає, що курс гривні по відношенню до іноземних валют грає роль індикатора стабільності. «Під призмою курсу дивляться на стабільність в країні взагалі. Ослаблення гривні означає для багатьох те, що ситуацію досить складно контролювати », - сказав він в ході круглого столу. Також О.Устенко висловив думку, що українській економіці під силу підготуватися до кризи при наявності на це політичної волі.

Говорячи про стан справ в ЄС, експерт припустив, що «Греція - це тільки початок», а заходи з порятунку економік Іспанії та Італії можуть виявитися для Брюсселя непідйомними. «Ризик входу США в рецесію не зникає», - додав він.

Також, відповідаючи на питання журналістів, О.Устенко повідомив, що, за оцінками Міжнародного Фонду Блейзера, в 2012 році зростання ВВП буде трохи нижче, ніж прогнозує уряд, і складе 3,5% ВВП. Інфляція, згідно з прогнозом, складе 7-9%, дефіцит по рахунку поточних операцій - на рівні 4%, обсяг іноземних інвестицій - близько $ 5 млрд.

У свою чергу, начальник аналітичного відділу ПАТ «Альфа-Банк» Олексій Блінов зазначив, що дефіцит поточного рахунку в 2011 році становитиме 5%, але це не є критичним рівнем. «Дефіцит поточного рахунку в 2011 році становитиме 5%. Це не критичне значення - під час кризи в 2008 році ми увійшли з дефіцитом в 12% ВВП. Ось орієнтир », - сказав він.

Експерт зазначив, що дефіцит поточного рахунку платіжного балансу далекий від критичного і, переважно, залежить від різниці між експортом і імпортом. «Протягом останніх двох років після кризового стиснення 2008 року - дефіцит наростає. Я не думаю, що це потрібно приписувати такому фактору як зростання ціни на газ. Україна рухається за старим сценарієм - накопичуючи торговий дисбаланс », - підкреслив О. Блінов.

Народний депутат від НУ-НС Віктор Матчук, в свою чергу, висловив думку, що основні проблеми української економіки за останні півтора року мають внутрішнє походження. «Маючи такий стан справ в управлінні - нам не потрібна криза», - сказав він в ході круглого столу. Він зазначив, що негативне торговельне сальдо в $ 5,5 млрд., А також той факт, що понад 200 тисяч підприємців залишили бізнес - все це викликано ніяк не зовнішніми причинами. «Щоб вилікувати хворобу, треба визнати, що ти хворий, і поставити діагноз», - сказав народний депутат.

При цьому віце-президент Gorshenin Group Олексій Лещенко вважає, що переорієнтація української економіки на російський ринок може пом'якшити наслідки другої хвилі кризи. «Під час першої хвилі кризи переорієнтація українських підприємств на Росію і країни СНД дозволила пом'якшити вплив світової фінансової кризи», - сказав він в ході круглого столу. При цьому експерт підкреслив, що в даний час позитивний вплив на українську економіку може надати інтеграція в рамках СНД.

за матеріалами cripo.com.ua

Таку думку висловив екс-заступник міністра фінансів України Ігор Уманський в ході круглого столу на тему «Чим загрожує Україні друга хвиля світової кризи?

Новости