Друге життя старого ноутбука: апгрейд пам'яті і дискової системи

  1. Заміна HDD на SSD
  2. Міняємо DVD-привід на Optibay
  3. Збільшення обсягу ОЗУ
  4. Налаштування, тестування

Напевно, кожен стикався з ситуацією, коли ноутбук починає працювати помітно гірше, ніж в момент покупки

Напевно, кожен стикався з ситуацією, коли ноутбук починає працювати помітно гірше, ніж в момент покупки. Довге завантаження Windows і додатків, завмирання інтерфейсу і запізніла реакція на дії користувача викликають бажання скоріше замінити «помічника» на щось нормальне. Але покупка нового комп'ютера - це досить витратний захід, яке багатьом не по кишені. Тому сьогодні ми на конкретному прикладі подивимося, як можна при відносно невеликих витратах оновити ноутбук так, щоб він став працювати не гірше нового.

В якості піддослідного ми взяли Acer TravelMate 5760G. Модель 2011 года побудована на платформі Sandy Bridge (Intel Core i3-2310M, 2.1 GHz), оснащується дискретною графікою NVIDIA GeForce GT 520M, 4 ГБ оперативної пам'яті і жорстким диском на 500 ГБ.

1 GHz), оснащується дискретною графікою NVIDIA GeForce GT 520M, 4 ГБ оперативної пам'яті і жорстким диском на 500 ГБ

Чи не найпродуктивніший лептоп за сучасними мірками, але через п'ять років домашнього використання він зберіг зовнішній вигляд, у нього тачпад нормальних розмірів і відносно вузькі бічні рамки дисплея. Хочеться сказати «зарано на пенсію», адже для конкретного списку завдань, в 99% випадків полягають в перегляді відео, браузингу, роботі в Adobe Photoshop і Illustrator продуктивності повинно вистачати.

В реальності зараз в стокової конфігурації ноутбук працює повільно. Завантаження Windows 10 займає більше 40 секунд, після слід очікування запуску програм з автозавантаження. Банальне відкриття провідника відбувається із затримками, Chrome погано справляється з великою кількістю відкритих вкладок. Ми вирішили провести три простих апгрейда, доступних кожному користувачеві подібних ноутбуків і порівняти результат до і після.

Заміна HDD на SSD

Багато з описаних проблем більшою мірою може вирішити заміна жорсткого диска на твердотільний накопичувач, адже саме HDD виступають «пляшковим горлечком» сучасних систем. Для простих завдань вистачає продуктивності навіть бюджетних платформ, а ось через жорстких дисків можуть пригальмовувати навіть продуктивні комп'ютери.

У більшості випадків в заміні накопичувача немає нічого складного. Масові среднеформатниє ноутбуки мають просту конструкцію, для старих моделей легко знайти інструкції з розбирання. У випадку з Acer не потрібно навіть знімати днище, досить відкрутити спеціальну кришку.

Міняємо DVD-привід на Optibay

Не пам'ятаю, коли останній раз користувався приводом оптичних дисків. Тим не менш, вони як і раніше повсюдно зустрічаються в ноутбуках, особливо в 15,6-дюймових моделях. Якщо привід не потрібен, є сенс встановити замість нього додатковий «кишеню» для HDD / SSD ( Optibay ) - такі адаптери стоять зовсім недорого, але дозволяють оптимізувати дискову підсистему.

Новий SSD може бути на 128-256 ГБ, цього вистачить для установки системи і всіх програм, а старий HDD (500 ГБ) буде повністю використовуватися для зберігання даних. В такому кишені накопичувач може працювати на більш повільної версії інтерфейсу SATA, тому краще встановлювати SSD на місце основного накопичувача, а привід замінювати на Optibay c HDD, для якого падіння максимальної теоретичної швидкості передачі даних буде не принциповим.

Зазвичай виробники використовують DVD приводи стандартної конструкції, які відрізняються тільки товщиною (9,5 або 12,7 мм). За допомогою AIDA64 або аналогічних програм можна дізнатися яка модель встановлена ​​і знайти її товщину. При заміні доведеться зняти декоративну заглушку з рідного модуля і встановити її на адаптер.

Збільшення обсягу ОЗУ

Додати оперативки - також ефективний метод збільшення продуктивності. Додаткова ОЗУ знадобиться щоб тримати більше відкритих вкладок в браузері, при роботі в тих же Photoshop, Illustrator і інших додатках.

У моєму випадку для заміни пам'яті довелося зняти незбиране днище. З іншого боку, з'явився зайвий привід провести легку чистку від пилу і оновити термопасту.

Оновлений термоінтерфейс дозволив знизити температуру в стрес-тесті на цілих 12 градусів і позбутися від троттлінга.

Оновлений термоінтерфейс дозволив знизити температуру в стрес-тесті на цілих 12 градусів і позбутися від троттлінга

В якості заміни встановленому HDD був обраний Kingston SSDNow KC400 - досить «свіжа» модель на контролері Phison c п'ятирічною гарантією і збільшеним до 800 ТБ ресурсом записи. Обсяг в 256 ГБ обраний з запасом на майбутнє - початковій моделі на 128 ГБ в конкретному випадку вистачило б впритул, а SSD краще працюють коли залишається вільне місце.

У ноутбуці було встановлено 4 (2 по 2) ГБ оперативної пам'яті Kingston, тому для збільшення загального обсягу до 8 ГБ були обрані два аналогічних модуля по 4 ГБ. На сайті виробника є зручний механізм для пошуку відповідних модулів з певною моделлю ноутбуків, серійним номером пам'яті та іншими критеріями.

Налаштування, тестування

Залежно від конкретної ситуації, на SSD можна встановити як «чисту» Windows, так і клонувати вже встановлену. Щоб не займатися установкою оновлень, драйверів, набору ПО і його налаштуванням я вибрав другий варіант. Acronis True Image 2017 без проблем клонував систему на новий накопичувач. Таку операцію можна провести за допомогою додаткового ПК або встановивши другий накопичувач в Optibay, використовуючи зовнішній USB- «кишеню».

Щоб отримати доступ до всього обсягу старого HDD довелося роздобути зовнішній накопичувач відповідного обсягу і тимчасово скопіювати на нього дані. Інакше складно видалити з нього непотрібні розділи відновлення системи, які залишилися після перенесення ОС. Втім, цю операцію можна назвати обов'язковою - все буде працювати і так.

Який результат? В першу чергу варто відзначити зрослу швидкість основного накопичувача. Перевага SSD над HDD очевидно і без тестів, вони просто підтверджують те, що зрозуміло і так.

Збільшення обсягу ОЗУ непомітно в синтетиці, тільки в зручності використання пристрою, дозволяє менше думати про кількість відкритих вкладок в браузері і комфортніше працювати в декількох вимогливих додатках одночасно.

Проведений апгрейд відбився на результатах загальних тестів продуктивності, але цифри в належній мірі не відображають результат.

В реальності перехід з HDD на SSD більше нагадує покупку нового ноутбука. З урахуванням всіх встановлених програм, завантаження Windows 10 тепер займає не 40 секунд плюс відпрацювання автозавантаження, а секунд 15. Програми запускаються помітно швидше і працювати навіть з файлами, що знаходяться на старому диску стало набагато комфортніше, тому що він не використовується для роботи системою.

від 837 грн

Пропозицій: 5

Подібне оновлення може бути вигідним способом продовжити життя купленого колись ноутбука або ПК. Наприклад, Acer TravelMate 5760G в 2011 році коштував близько $ 700 і сьогодні ціна на аналогічні актуальні конфігурації практично не змінилася. Оновлення ж обійшлося нам приблизно в $ 180 (2 модуля пам'яті по 900 грн., SSD на 256 ГБ за 2800 грн, адаптер за 250 грн.). У конкретному випадку довелося замінити всю пам'ять через маленького обсягу встановлених виробником модулів і була вибрана не найдешевша модель SSD.

Будь в ноутбуці встановлений тільки один модуль ОЗП на 4 ГБ, покупка додаткового в парі з тим же Kingston SSDNow UV400 на 120 ГБ обійшлася б в $ 90.

Будь в ноутбуці встановлений тільки один модуль ОЗП на 4 ГБ, покупка додаткового в парі з тим же   Kingston SSDNow UV400   на 120 ГБ обійшлася б в $ 90

В цілому, перенесення системи на SSD і збільшення обсягу ОЗУ, є ефективними способами поліпшення повсякденного продуктивність для будь-яких ноутбуків. Не обов'язково купувати нові, якщо ви вважаєте наявний цілком придатним до використання. А з урахуванням того, що виробники все частіше починають розпаювати пам'ять на платах, відмовляються від приводів і не поспішають встановлювати SSD в усі конфігурації, провести подібне з новою моделлю буде набагато складніше. Оновлення не займе занадто багато часу, з інструменту знадобляться тільки руки і викрутка, а результат в повній мірі виправдає витрачені кошти.

Який результат?

Новости