Дуров, поверни мережу: Як засновники «ВКонтакте» втратили контроль - The Village

  1. Дуров, поверни мережу: Як засновники «ВКонтакте» втратили контроль 20 березня 2012 року менеджери...
  2. Рівень 2. «V» означає «ВКонтакте»
  3. Рівень 3. Мякотка прямого віджиму
  4. Дуров, поверни мережу: Як засновники «ВКонтакте» втратили контроль
  5. Рівень 1. Діра в стилі DST
  6. Рівень 2. «V» означає «ВКонтакте»
  7. Рівень 3. Мякотка прямого віджиму
  8. Дуров, поверни мережу: Як засновники «ВКонтакте» втратили контроль
  9. Рівень 1. Діра в стилі DST
  10. Рівень 2. «V» означає «ВКонтакте»
  11. Рівень 3. Мякотка прямого віджиму

Дуров, поверни мережу: Як засновники «ВКонтакте» втратили контроль

20 березня 2012 року менеджери Алішера Усманова, що обговорювали з засновником «ВКонтакте» В'ячеславом Мірілашвілі вартість його частки, готувалися до чергових переговорів. Але Мірілашвілі подзвонив сам. Хтось із присутніх натиснув кнопку гучного зв'язку - і це дотик клавіші перевернуло життя компанії.

Мірілашвілі доводив, чому соцмережа варто більше $ 1,5 млрд - мовляв, цінність не в продукті, а в блискучі перспективи монетизації. Все це чув інший засновник - Павло Дуров, який перебував під час дзвінка в одній кімнаті з людьми Усманова.

Дуров відчув приплив сказу. Він вважав програмістів сіллю землі, і сказане шкільним другом тягнуло на зраду. Увечері Дуров повернувся в президентський номер Ritz з видом на Кремль і видалив аккаунти Мірілашвілі і його партнера Льва Левієва з соцмережі.

Після цього засновники перестали спілкуватися, і через рік про продажу майже половини компанії і нового власника - інвестфонді UCP - Дуров дізнався з преси. Ще більшою несподіванкою стало те, що частки Мірілашвілі і Левієва пролетіли повз іншого могутнього акціонера, Усманова.

Кому зіграв на руку конфлікт всередині «ВКонтакте» і хто стояв за операцією по входу нового гравця?

Рівень 1. Діра в стилі DST

Бомбу під «ВКонтакте» заклав Юрій Мільнер ще в 2007 році. стартапери підписували контракт c інвестором без досвідченого юриста. У договорі відсутній пункт про розмивання голосів нових акціонерів. А головне, не було умови, що засновники мають переважне право викупу не тільки часткою один одного, але і фірм, яким ці частки належали.

Юристи Mail.ru Group, куди потрапила «ВКонтакте» після перемикання Мільнера на глобальні інвестиції, не стали закривати дірку - очевидно, заради маніпуляцій з власністю. Схоже, Усманов був упевнений, що за його спиною ніхто не полізе у «ВКонтакте». Бажаючи отримати контроль в компанії, олігарх відправив до Мірілашвілі гендиректора Mail.ru Group Дмитро Гришина.

Гришин недооцінив вплив людини в чорному на друзів. Дуров навіював товаришам мрії про IPO і переконував, що продаватися Mail.ru, виходячи з поточної оцінки компанії, нерозумно. Гришин почав тиснути на Дурова, обіцяючи то батіг,
то пряник, і одного разу побачив знаменитий фак в інстаграме.

Тоді Усманов відкликав злого слідчого і включив доброго - обіцяв Дурову особисто викупити «ізраїльських пасажирів». Дуров отримував право голосувати пакетом Mail.ru Group, що означало незалежність в ухваленні рішень.

ru Group, що означало незалежність в ухваленні рішень

Дата заснування:

Осінь 2006 року

засновники:

Сім'я Мірілашвілі (70%),
Павло Дуров (20%),
Лев Левієв (10%)

Природжений продуктологу набридла метушня і нескінченні переговори - а тут за нього пропонували вирішити всі проблеми. Залишалося схилити Мірілашвілі і Левієва продати частки. І тоді, в розпал торгівлі, пролунав дзвінок з Ізраїлю і була включена гучний зв'язок.

Знаючи хитрість Усманова, навряд чи можна припустити, що СЕО почув розмову випадково (хоча Дуров заперечував, що його спровокували). Виявивши, що їх акаунти видалені, Мірілашвілі і Льовієв пробували з'ясувати, в чому причина, але гендиректор не відповідав.

Незабаром Дуров завдав їм ще один удар, заявивши, що IPO відкладається. Здалося, що у Усманова карти в руках, - фрустровані ФАУНДЕР повинні стати більш зговірливими. Однак в бізнес втрутилася політика.

Рівень 2. «V» означає «ВКонтакте»

«ВКонтакте» - єдине непідконтрольне Кремлю федеральне медіа. Більше половини мобільного трафіку в рунеті доводиться на телефонну версію і додатки «ВКонтакте». Після виборів 4 грудня і перших протестів на Болотній площі влада спробувала налякати Дурова.

9 грудня 2011 року Дуров побачив у вічко дверей своєї квартири на Крестовському острові омонівців. Прокуратура хотіла доставити його на допит. Причина: повістку з'явитися особисто і пояснити, чому перед мітингами були закриті опозиційні групи «ВКонтакте», СЕО проігнорував. І в цей раз теж не відкрив двері.

Щоб убезпечити компанію від подальших наїздів, він відправив лист Владиславу Суркову, а також колонку в Lenta.ru. Основний меседж: якщо ввести цензуру в «ВКонтакте», користувачі підуть в Facebook, а наш бізнес політично нейтральний.

Дуров піднявся в штаб і написав: «Людина не може стати по-справжньому вільним, поки існує в тупиковій парадигмі" раб - господар "»

В той же день, ховаючись від відомчих автомобілів, які чергували біля будинку Зінгера, Дуров піднявся в штаб і написав: «Людина не може стати по-справжньому вільним, поки існує в тупиковій парадигмі" раб - господар ". У цій системі будь-який господар - чийсь раб, і будь-який раб - чийсь господар ».

Його життєвий принцип - відповідати на питання зазіхають на свободу не "так" або "ні", а «пішов ти» - розбився об нову лінію партії. після подій 6 травня 2012 року Слідчий комітет почав садити опозиціонерів і готувати процес Навального. закручувалося гайки незалежним медіа. Покровителя «ВКонтакте» Суркова попросили на вихід.

Тим часом Усманов взяв паузу після невдалих спроб викупити засновників. Крім питання ціни родині Мірілашвілі НЕ імпонував стиль переговорів олігарха. До них почали свататися інші бізнесмени - наприклад , Костянтин Малофєєв. Теж безуспішно.

І тоді в історії «ВКонтакте» з'явилася несподівана фігура. Мірілашвілі познайомилися з Іллею Щербовічу, президентом групи компаній United Capital Partners.

Рівень 3. Мякотка прямого віджиму

Фінансист Щербовічу завжди працював для великих замовників. У 90-х скуповував акції «Газпрому» для іноземних інвесторів. З новим керівництвом газової монополії налагодив відносини і консультував в великих нафтових угодах. Коли перепродували московські активи ЮКОСа, був посередником, переконуючи журналістів, що не він стоїть за загадковим ТОВ «Прана» ( «Відомості» з'ясували , Він). Засідав в раді директорів «Роснефти» і «Транснефти».

Після невдалих переговорів з Усмановим і Малофєєва для сім'ї Мірілашвілі Щербовічу виявився комфортним партнером. Як вони зійшлися, є кілька версій - наприклад, джерело в UCP стверджує, що знайомство відбулося через спільних знайомих в Ізраїлі.

У будь-якому випадку, влади це було на руку: вигідніше контролювати «ВКонтакте» зсередини, а не через запити або Росспоживнагляд. У UCP заперечують, що угода мала політичний мотив, але за даними відразу декількох джерел H & F, її курирував глава «Роснефти» і соратник Володимира Путіна Ігор Сечин.

2 квітня 2013 року договір з продажу офшору був підписаний - новий акціонер прийшов через «діру», яку юристи Усманова так і не закрили. Forbes підрахував , Що «ВКонтакте» оцінили в $ 2,2 млрд.

Наступним ходом належало приборкати Дурова, в чиїх руках залишався операційний контроль і 12% компанії.

У UCP заперечують, що угода мала політичний Мотив, але за даними відразу декількох джерел
H & F, її курирував Ігор Сечин

5 квітня білий «мерседес», що належить заступнику Дурова Іллі Перекопського, нібито збив і прокатав на капоті інспектора ДПС. Через чотири дні Слідчий комітет порушив справу. Через «Російську службу новин», що належить прокремлівської «Національної медіагрупи», був вкинуто відеоролик . Правда, з неї випливало, що авто лише зачепило інспектора, а в що втекли водії складно визнати інтернет-тотема.

10 квітня Дуров полетів до Венеції. Спочатку він жартував щодо переїхав полісмена і мякоткі , посилав листівки Щербовічу, але потім замовк. На перший рада директорів за участю UCP 2 травня він надіслав юриста.

Хоч Щербовічу і переконував , Що вірить в старого СЕО і хоче створити йому комфортні умови роботи (і підтвердив наміри на другому «борді»), Дуров не поспішає на батьківщину. Його можна зрозуміти - кримінальну справу поки не закрито.

Рік тому я поцікавився у Дурова: «Що будете робити, якщо почнуть віджимати з компанії?» Він знизав плечима: «Чинити опір. Здаватися - якось не по-російськи ». За цей час в Росії сталося багато змін, і до СЕО «ВКонтакте», зберігати нейтралітет під час заворушень, «прийшли» швидко - робити все що заманеться йому не дозволять.

Це виглядало б поразкою, якби Дуров ні спрямований на глобальний ринок. Він давно мріяв про світову експансію з мобільним додатком - слабо віриться, що дата-центри в Буффало купувалися для гуманітарної допомоги стартапам.

Навіть якщо акціонери «ВКонтакте» домовляться, щоб гендиректор якийсь час керував компанією, Дурова-підприємця Росія втратила.

Дуров, поверни мережу: Як засновники «ВКонтакте» втратили контроль

20 березня 2012 року менеджери Алішера Усманова, що обговорювали з засновником «ВКонтакте» В'ячеславом Мірілашвілі вартість його частки, готувалися до чергових переговорів. Але Мірілашвілі подзвонив сам. Хтось із присутніх натиснув кнопку гучного зв'язку - і це дотик клавіші перевернуло життя компанії.

Мірілашвілі доводив, чому соцмережа варто більше $ 1,5 млрд - мовляв, цінність не в продукті, а в блискучі перспективи монетизації. Все це чув інший засновник - Павло Дуров, який перебував під час дзвінка в одній кімнаті з людьми Усманова.

Дуров відчув приплив сказу. Він вважав програмістів сіллю землі, і сказане шкільним другом тягнуло на зраду. Увечері Дуров повернувся в президентський номер Ritz з видом на Кремль і видалив аккаунти Мірілашвілі і його партнера Льва Левієва з соцмережі.

Після цього засновники перестали спілкуватися, і через рік про продажу майже половини компанії і нового власника - інвестфонді UCP - Дуров дізнався з преси. Ще більшою несподіванкою стало те, що частки Мірілашвілі і Левієва пролетіли повз іншого могутнього акціонера, Усманова.

Кому зіграв на руку конфлікт всередині «ВКонтакте» і хто стояв за операцією по входу нового гравця?

Рівень 1. Діра в стилі DST

Бомбу під «ВКонтакте» заклав Юрій Мільнер ще в 2007 році. стартапери підписували контракт c інвестором без досвідченого юриста. У договорі відсутній пункт про розмивання голосів нових акціонерів. А головне, не було умови, що засновники мають переважне право викупу не тільки часткою один одного, але і фірм, яким ці частки належали.

Юристи Mail.ru Group, куди потрапила «ВКонтакте» після перемикання Мільнера на глобальні інвестиції, не стали закривати дірку - очевидно, заради маніпуляцій з власністю. Схоже, Усманов був упевнений, що за його спиною ніхто не полізе у «ВКонтакте». Бажаючи отримати контроль в компанії, олігарх відправив до Мірілашвілі гендиректора Mail.ru Group Дмитро Гришина.

Гришин недооцінив вплив людини в чорному на друзів. Дуров навіював товаришам мрії про IPO і переконував, що продаватися Mail.ru, виходячи з поточної оцінки компанії, нерозумно. Гришин почав тиснути на Дурова, обіцяючи то батіг,
то пряник, і одного разу побачив знаменитий фак в інстаграме.

Тоді Усманов відкликав злого слідчого і включив доброго - обіцяв Дурову особисто викупити «ізраїльських пасажирів». Дуров отримував право голосувати пакетом Mail.ru Group, що означало незалежність в ухваленні рішень.

ru Group, що означало незалежність в ухваленні рішень

Дата заснування:

Осінь 2006 року

засновники:

Сім'я Мірілашвілі (70%),
Павло Дуров (20%),
Лев Левієв (10%)

Природжений продуктологу набридла метушня і нескінченні переговори - а тут за нього пропонували вирішити всі проблеми. Залишалося схилити Мірілашвілі і Левієва продати частки. І тоді, в розпал торгівлі, пролунав дзвінок з Ізраїлю і була включена гучний зв'язок.

Знаючи хитрість Усманова, навряд чи можна припустити, що СЕО почув розмову випадково (хоча Дуров заперечував, що його спровокували). Виявивши, що їх акаунти видалені, Мірілашвілі і Льовієв пробували з'ясувати, в чому причина, але гендиректор не відповідав.

Незабаром Дуров завдав їм ще один удар, заявивши, що IPO відкладається. Здалося, що у Усманова карти в руках, - фрустровані ФАУНДЕР повинні стати більш зговірливими. Однак в бізнес втрутилася політика.

Рівень 2. «V» означає «ВКонтакте»

«ВКонтакте» - єдине непідконтрольне Кремлю федеральне медіа. Більше половини мобільного трафіку в рунеті доводиться на телефонну версію і додатки «ВКонтакте». Після виборів 4 грудня і перших протестів на Болотній площі влада спробувала налякати Дурова.

9 грудня 2011 року Дуров побачив у вічко дверей своєї квартири на Крестовському острові омонівців. Прокуратура хотіла доставити його на допит. Причина: повістку з'явитися особисто і пояснити, чому перед мітингами були закриті опозиційні групи «ВКонтакте», СЕО проігнорував. І в цей раз теж не відкрив двері.

Щоб убезпечити компанію від подальших наїздів, він відправив лист Владиславу Суркову, а також колонку в Lenta.ru. Основний меседж: якщо ввести цензуру в «ВКонтакте», користувачі підуть в Facebook, а наш бізнес політично нейтральний.

Дуров піднявся в штаб і написав: «Людина не може стати по-справжньому вільним, поки існує в тупиковій парадигмі" раб - господар "»

В той же день, ховаючись від відомчих автомобілів, які чергували біля будинку Зінгера, Дуров піднявся в штаб і написав: «Людина не може стати по-справжньому вільним, поки існує в тупиковій парадигмі" раб - господар ". У цій системі будь-який господар - чийсь раб, і будь-який раб - чийсь господар ».

Його життєвий принцип - відповідати на питання зазіхають на свободу не "так" або "ні", а «пішов ти» - розбився об нову лінію партії. після подій 6 травня 2012 року Слідчий комітет почав садити опозиціонерів і готувати процес Навального. закручувалося гайки незалежним медіа. Покровителя «ВКонтакте» Суркова попросили на вихід.

Тим часом Усманов взяв паузу після невдалих спроб викупити засновників. Крім питання ціни родині Мірілашвілі НЕ імпонував стиль переговорів олігарха. До них почали свататися інші бізнесмени - наприклад , Костянтин Малофєєв. Теж безуспішно.

І тоді в історії «ВКонтакте» з'явилася несподівана фігура. Мірілашвілі познайомилися з Іллею Щербовічу, президентом групи компаній United Capital Partners.

Рівень 3. Мякотка прямого віджиму

Фінансист Щербовічу завжди працював для великих замовників. У 90-х скуповував акції «Газпрому» для іноземних інвесторів. З новим керівництвом газової монополії налагодив відносини і консультував в великих нафтових угодах. Коли перепродували московські активи ЮКОСа, був посередником, переконуючи журналістів, що не він стоїть за загадковим ТОВ «Прана» ( «Відомості» з'ясували , Він). Засідав в раді директорів «Роснефти» і «Транснефти».

Після невдалих переговорів з Усмановим і Малофєєва для сім'ї Мірілашвілі Щербовічу виявився комфортним партнером. Як вони зійшлися, є кілька версій - наприклад, джерело в UCP стверджує, що знайомство відбулося через спільних знайомих в Ізраїлі.

У будь-якому випадку, влади це було на руку: вигідніше контролювати «ВКонтакте» зсередини, а не через запити або Росспоживнагляд. У UCP заперечують, що угода мала політичний мотив, але за даними відразу декількох джерел H & F, її курирував глава «Роснефти» і соратник Володимира Путіна Ігор Сечин.

2 квітня 2013 року договір з продажу офшору був підписаний - новий акціонер прийшов через «діру», яку юристи Усманова так і не закрили. Forbes підрахував , Що «ВКонтакте» оцінили в $ 2,2 млрд.

Наступним ходом належало приборкати Дурова, в чиїх руках залишався операційний контроль і 12% компанії.

У UCP заперечують, що угода мала політичний Мотив, але за даними відразу декількох джерел
H & F, її курирував Ігор Сечин

5 квітня білий «мерседес», що належить заступнику Дурова Іллі Перекопського, нібито збив і прокатав на капоті інспектора ДПС. Через чотири дні Слідчий комітет порушив справу. Через «Російську службу новин», що належить прокремлівської «Національної медіагрупи», був вкинуто відеоролик . Правда, з неї випливало, що авто лише зачепило інспектора, а в що втекли водії складно визнати інтернет-тотема.

10 квітня Дуров полетів до Венеції. Спочатку він жартував щодо переїхав полісмена і мякоткі , посилав листівки Щербовічу, але потім замовк. На перший рада директорів за участю UCP 2 травня він надіслав юриста.

Хоч Щербовічу і переконував , Що вірить в старого СЕО і хоче створити йому комфортні умови роботи (і підтвердив наміри на другому «борді»), Дуров не поспішає на батьківщину. Його можна зрозуміти - кримінальну справу поки не закрито.

Рік тому я поцікавився у Дурова: «Що будете робити, якщо почнуть віджимати з компанії?» Він знизав плечима: «Чинити опір. Здаватися - якось не по-російськи ». За цей час в Росії сталося багато змін, і до СЕО «ВКонтакте», зберігати нейтралітет під час заворушень, «прийшли» швидко - робити все що заманеться йому не дозволять.

Це виглядало б поразкою, якби Дуров ні спрямований на глобальний ринок. Він давно мріяв про світову експансію з мобільним додатком - слабо віриться, що дата-центри в Буффало купувалися для гуманітарної допомоги стартапам.

Навіть якщо акціонери «ВКонтакте» домовляться, щоб гендиректор якийсь час керував компанією, Дурова-підприємця Росія втратила.

Дуров, поверни мережу: Як засновники «ВКонтакте» втратили контроль

20 березня 2012 року менеджери Алішера Усманова, що обговорювали з засновником «ВКонтакте» В'ячеславом Мірілашвілі вартість його частки, готувалися до чергових переговорів. Але Мірілашвілі подзвонив сам. Хтось із присутніх натиснув кнопку гучного зв'язку - і це дотик клавіші перевернуло життя компанії.

Мірілашвілі доводив, чому соцмережа варто більше $ 1,5 млрд - мовляв, цінність не в продукті, а в блискучі перспективи монетизації. Все це чув інший засновник - Павло Дуров, який перебував під час дзвінка в одній кімнаті з людьми Усманова.

Дуров відчув приплив сказу. Він вважав програмістів сіллю землі, і сказане шкільним другом тягнуло на зраду. Увечері Дуров повернувся в президентський номер Ritz з видом на Кремль і видалив аккаунти Мірілашвілі і його партнера Льва Левієва з соцмережі.

Після цього засновники перестали спілкуватися, і через рік про продажу майже половини компанії і нового власника - інвестфонді UCP - Дуров дізнався з преси. Ще більшою несподіванкою стало те, що частки Мірілашвілі і Левієва пролетіли повз іншого могутнього акціонера, Усманова.

Кому зіграв на руку конфлікт всередині «ВКонтакте» і хто стояв за операцією по входу нового гравця?

Рівень 1. Діра в стилі DST

Бомбу під «ВКонтакте» заклав Юрій Мільнер ще в 2007 році. стартапери підписували контракт c інвестором без досвідченого юриста. У договорі відсутній пункт про розмивання голосів нових акціонерів. А головне, не було умови, що засновники мають переважне право викупу не тільки часткою один одного, але і фірм, яким ці частки належали.

Юристи Mail.ru Group, куди потрапила «ВКонтакте» після перемикання Мільнера на глобальні інвестиції, не стали закривати дірку - очевидно, заради маніпуляцій з власністю. Схоже, Усманов був упевнений, що за його спиною ніхто не полізе у «ВКонтакте». Бажаючи отримати контроль в компанії, олігарх відправив до Мірілашвілі гендиректора Mail.ru Group Дмитро Гришина.

Гришин недооцінив вплив людини в чорному на друзів. Дуров навіював товаришам мрії про IPO і переконував, що продаватися Mail.ru, виходячи з поточної оцінки компанії, нерозумно. Гришин почав тиснути на Дурова, обіцяючи то батіг,
то пряник, і одного разу побачив знаменитий фак в інстаграме.

Тоді Усманов відкликав злого слідчого і включив доброго - обіцяв Дурову особисто викупити «ізраїльських пасажирів». Дуров отримував право голосувати пакетом Mail.ru Group, що означало незалежність в ухваленні рішень.

ru Group, що означало незалежність в ухваленні рішень

Дата заснування:

Осінь 2006 року

засновники:

Сім'я Мірілашвілі (70%),
Павло Дуров (20%),
Лев Левієв (10%)

Природжений продуктологу набридла метушня і нескінченні переговори - а тут за нього пропонували вирішити всі проблеми. Залишалося схилити Мірілашвілі і Левієва продати частки. І тоді, в розпал торгівлі, пролунав дзвінок з Ізраїлю і була включена гучний зв'язок.

Знаючи хитрість Усманова, навряд чи можна припустити, що СЕО почув розмову випадково (хоча Дуров заперечував, що його спровокували). Виявивши, що їх акаунти видалені, Мірілашвілі і Льовієв пробували з'ясувати, в чому причина, але гендиректор не відповідав.

Незабаром Дуров завдав їм ще один удар, заявивши, що IPO відкладається. Здалося, що у Усманова карти в руках, - фрустровані ФАУНДЕР повинні стати більш зговірливими. Однак в бізнес втрутилася політика.

Рівень 2. «V» означає «ВКонтакте»

«ВКонтакте» - єдине непідконтрольне Кремлю федеральне медіа. Більше половини мобільного трафіку в рунеті доводиться на телефонну версію і додатки «ВКонтакте». Після виборів 4 грудня і перших протестів на Болотній площі влада спробувала налякати Дурова.

9 грудня 2011 року Дуров побачив у вічко дверей своєї квартири на Крестовському острові омонівців. Прокуратура хотіла доставити його на допит. Причина: повістку з'явитися особисто і пояснити, чому перед мітингами були закриті опозиційні групи «ВКонтакте», СЕО проігнорував. І в цей раз теж не відкрив двері.

Щоб убезпечити компанію від подальших наїздів, він відправив лист Владиславу Суркову, а також колонку в Lenta.ru. Основний меседж: якщо ввести цензуру в «ВКонтакте», користувачі підуть в Facebook, а наш бізнес політично нейтральний.

Дуров піднявся в штаб і написав: «Людина не може стати по-справжньому вільним, поки існує в тупиковій парадигмі" раб - господар "»

В той же день, ховаючись від відомчих автомобілів, які чергували біля будинку Зінгера, Дуров піднявся в штаб і написав: «Людина не може стати по-справжньому вільним, поки існує в тупиковій парадигмі" раб - господар ". У цій системі будь-який господар - чийсь раб, і будь-який раб - чийсь господар ».

Його життєвий принцип - відповідати на питання зазіхають на свободу не "так" або "ні", а «пішов ти» - розбився об нову лінію партії. після подій 6 травня 2012 року Слідчий комітет почав садити опозиціонерів і готувати процес Навального. закручувалося гайки незалежним медіа. Покровителя «ВКонтакте» Суркова попросили на вихід.

Тим часом Усманов взяв паузу після невдалих спроб викупити засновників. Крім питання ціни родині Мірілашвілі НЕ імпонував стиль переговорів олігарха. До них почали свататися інші бізнесмени - наприклад , Костянтин Малофєєв. Теж безуспішно.

І тоді в історії «ВКонтакте» з'явилася несподівана фігура. Мірілашвілі познайомилися з Іллею Щербовічу, президентом групи компаній United Capital Partners.

Рівень 3. Мякотка прямого віджиму

Фінансист Щербовічу завжди працював для великих замовників. У 90-х скуповував акції «Газпрому» для іноземних інвесторів. З новим керівництвом газової монополії налагодив відносини і консультував в великих нафтових угодах. Коли перепродували московські активи ЮКОСа, був посередником, переконуючи журналістів, що не він стоїть за загадковим ТОВ «Прана» ( «Відомості» з'ясували , Він). Засідав в раді директорів «Роснефти» і «Транснефти».

Після невдалих переговорів з Усмановим і Малофєєва для сім'ї Мірілашвілі Щербовічу виявився комфортним партнером. Як вони зійшлися, є кілька версій - наприклад, джерело в UCP стверджує, що знайомство відбулося через спільних знайомих в Ізраїлі.

У будь-якому випадку, влади це було на руку: вигідніше контролювати «ВКонтакте» зсередини, а не через запити або Росспоживнагляд. У UCP заперечують, що угода мала політичний мотив, але за даними відразу декількох джерел H & F, її курирував глава «Роснефти» і соратник Володимира Путіна Ігор Сечин.

2 квітня 2013 року договір з продажу офшору був підписаний - новий акціонер прийшов через «діру», яку юристи Усманова так і не закрили. Forbes підрахував , Що «ВКонтакте» оцінили в $ 2,2 млрд.

Наступним ходом належало приборкати Дурова, в чиїх руках залишався операційний контроль і 12% компанії.

У UCP заперечують, що угода мала політичний Мотив, але за даними відразу декількох джерел
H & F, її курирував Ігор Сечин

5 квітня білий «мерседес», що належить заступнику Дурова Іллі Перекопського, нібито збив і прокатав на капоті інспектора ДПС. Через чотири дні Слідчий комітет порушив справу. Через «Російську службу новин», що належить прокремлівської «Національної медіагрупи», був вкинуто відеоролик . Правда, з неї випливало, що авто лише зачепило інспектора, а в що втекли водії складно визнати інтернет-тотема.

10 квітня Дуров полетів до Венеції. Спочатку він жартував щодо переїхав полісмена і мякоткі , посилав листівки Щербовічу, але потім замовк. На перший рада директорів за участю UCP 2 травня він надіслав юриста.

Хоч Щербовічу і переконував , Що вірить в старого СЕО і хоче створити йому комфортні умови роботи (і підтвердив наміри на другому «борді»), Дуров не поспішає на батьківщину. Його можна зрозуміти - кримінальну справу поки не закрито.

Рік тому я поцікавився у Дурова: «Що будете робити, якщо почнуть віджимати з компанії?» Він знизав плечима: «Чинити опір. Здаватися - якось не по-російськи ». За цей час в Росії сталося багато змін, і до СЕО «ВКонтакте», зберігати нейтралітет під час заворушень, «прийшли» швидко - робити все що заманеться йому не дозволять.

Це виглядало б поразкою, якби Дуров ні спрямований на глобальний ринок. Він давно мріяв про світову експансію з мобільним додатком - слабо віриться, що дата-центри в Буффало купувалися для гуманітарної допомоги стартапам.

Навіть якщо акціонери «ВКонтакте» домовляться, щоб гендиректор якийсь час керував компанією, Дурова-підприємця Росія втратила.

Кому зіграв на руку конфлікт всередині «ВКонтакте» і хто стояв за операцією по входу нового гравця?
Рік тому я поцікавився у Дурова: «Що будете робити, якщо почнуть віджимати з компанії?
Кому зіграв на руку конфлікт всередині «ВКонтакте» і хто стояв за операцією по входу нового гравця?
Рік тому я поцікавився у Дурова: «Що будете робити, якщо почнуть віджимати з компанії?
Кому зіграв на руку конфлікт всередині «ВКонтакте» і хто стояв за операцією по входу нового гравця?
Рік тому я поцікавився у Дурова: «Що будете робити, якщо почнуть віджимати з компанії?

Новости