Два підходу до будови гірськолижних черевик

Ринок гірських лиж пропонує величезну кількість моделей на будь-який смак, колір, вага, розмір. Раніше ми вже писали про новітні «Лопатах» для підривання цілини . Але, мабуть, не менш важливою частиною спорядження, а в чомусь навіть і більше, є черевики. Черевики - це ваш штурвал, за допомогою якого ви керуєте лижами. Залежно від вибору, вони можуть бути і «іспанським чоботом» і домашніми капцями. Але в цьому році виробники зробили все можливе і неможливе, щоб кількість задоволених ніг збільшилася багаторазово.

Озираючись на Захід, нескладно помітити, що популярність slackcountry і sidecountry, позатрасового катання від підйомника і з підйомом пішки або на камуса відповідно, зростає з кожним роком. Цей інтерес до відходу від розмічених трас підхопили виробники не тільки гірських лиж, але і черевиків. У наступаючому сезоні у кожної фірми є по кілька моделей в лінійці, орієнтованих на фрірайд.

Перераховувати всі моделі не будемо - досить відвідати будь-який інтернет-магазин. Розповімо про два протилежні підходи до сторенію гірськолижних черевик: Scarpa і Full Tilt.

Scarpa - італійська фірма, яка виробляє черевики з 40-х років XX століття. Зараз Scarpa є одним зі світових лідерів з виробництва взуття для трекінгу, альпінізму, скі-туру, телемарка.

Full Tilt - американська фірма, яка почала випускати черевики c космічної родоводу в 70-х. Fill Tilt не сплутаєш ні з якими іншими черевиками по зовнішньому вигляду.

Про черевики Scarpa розповідає Аня Ханкевич: Про черевики Scarpa розповідає Аня Ханкевич:

Вже другий рік я катаюся в черевиках Scarpa. У мене жіноча фрірайд-модель під назвою Domina. Хотіла розповісти про цю модель детальніше. У неї є ряд незаперечних переваг.

По-перше, це вага. Черевик важить всього 1725 гр! Це дуже небагато, і різниця в порівнянні з іншими черевиками стає помітна, як тільки береш Scarpa в руки.

Це дуже небагато, і різниця в порівнянні з іншими черевиками стає помітна, як тільки береш Scarpa в руки

фото: Іван Чудаков

По-друге, це здатність черевика широко розкриватися. Там особлива конструкція кріплення мови до самого черевика, завдяки чому черевик можна дуже широко розсунути. Це зручно і важливо, особливо, коли намагаєшся взутися на морозі. Також зручно діставати внутренник для просушування.

По-третє, це підошва Vibram. Хто знає, той зрозуміє, як вигідно мати нормальну підошву, коли намагаєшся дертися по камінню і скелях.

Хто знає, той зрозуміє, як вигідно мати нормальну підошву, коли намагаєшся дертися по камінню і скелях

Взагалі підніматися вгору дуже зручно - треба перемкнути на режим ходьби, і тоді крокуєш майже як в трекінгових черевиках. Головне - не забути перемкнути назад, коли стартуешь вниз-)

У всіх, як відомо, різна форма ноги. На мою стопу, широку, з високим підйомом - колодка підійшла ідеально. Але, безумовно, треба міряти.

Але, безумовно, треба міряти

фото: Андрій Брітанішскій

Катання в цих черевиках вкрай комфортно. Я не любитель надмірної жорсткості, мені не ходити трасу слалому-гіганта на Кубку Світу ... Для мене важливіше, щоб можна було провести цілий день в черевиках без судомного бажання витягнути швидше з них ногу. У Scarpa я добре себе почуваю протягом усього дня катання. Але при бажанні можна замінити язичок черевика на більш жорсткий.

Влітку я побувала на кількох літніх сноупарк і змогла випробувати черевик під час стрибків і джибінгу. Мені дуже сподобалося, я не відбила собі гомілки, як траплялося раніше. Для джибінгу я перемикаю в режим ходьби - і мені подобається рухливість халяви під час слайдів.

Для джибінгу я перемикаю в режим ходьби - і мені подобається рухливість халяви під час слайдів

фото: Андрій Брітанішскій

В цілому черевик дуже надійний. Я провела в ньому весь сезон - а мій сезон довгий і дорівнює п'яти сезонах звичайного любителя - і жодна деталь не зламалася. Єдине зауваження - треба стежити за гвинтами, які кріплять різні частини черевика, часом їх підтягуючи. Злегка подряпався зовнішній пластик, але для мене це не проблема, я не збираюся продавати його, і буду продовжувати кататися в Scarpa наступний сезон!

Злегка подряпався зовнішній пластик, але для мене це не проблема, я не збираюся продавати його, і буду продовжувати кататися в Scarpa наступний сезон

фото: Іван Чудаков

Для чоловіків є аналог Domina - модель Typhoon. Також раджу звернути увагу на нову модель - Tempest, інформація на сайті http://www.myscarpa.ru

Відео-презентація лінійки гірськолижних черевик Scarpa.

Особливості гірськолижних черевик Full Tilt Особливості гірськолижних черевик Full Tilt

Щорічно Full Tilt представляє чи не саму велику і різноманітну колекцію гірськолижних черевик для фрірайду, фрістайлу та трасового катання. У ній ви знайдете агресивний черевик для біг Маунтін і стриманий - для фрірайду, «кеди» для великих трамплінів, яскравий парковий універсал і легке взуття для вертких джіберов, три різних ол-маунтін черевика, пару вишуканих жіночих, пару підліткових і пару дитячих черевик. Всі вони різні - і майже всі універсальні.

Що ж являє собою черевик Full Tilt?

На відміну від двочастинного класичного, він складається з трьох основних частин: пластикової оболонки, внутрішнього чобітка і пружного ребристого мови. Останній і визначає головну конструктивну особливість черевика.

Останній і визначає головну конструктивну особливість черевика

Історія цієї конструкції налічує понад 30 років: її придумав в 1979 році колишній конструктор NASA Eric Giese, грунтуючись на розробленої для місячних скафандрів і знайомої нині кожному по соломинку для коктейлів технології гофрування, що забезпечує підвищену пружність і мінімальну деформацію матеріалу при згинанні. Суть цієї конструкції, спочатку застосованої Гизом в черевиках фірми Raichle, полягає в заміні традиційних щічок черевика змінним гофрованим мовою, що обмежує згинання гомілки лише її власною рухливістю і прикладеним зусиллям. Цим властивістю і визначається назва Full Tilt, в дослівному перекладі означає «повне згинання»: воно з'явилося на черевиках під час їх реінкарнації в кінці дев'яностих. Згинання без деформації стінок черевика забезпечує нозі комфорт, а лижнику - максимальний контроль, - невипадково нині цю знахідку застосовує цілий ряд фірм.

Згинання без деформації стінок черевика забезпечує нозі комфорт, а лижнику - максимальний контроль, - невипадково нині цю знахідку застосовує цілий ряд фірм

Оскільки пружністю мови визначається жорсткість черевика, про модель Сета Моррісона за помахом руки можна перетворити в м'які «тапки» для джибінгу, а універсальну паркову модель Drop Kick - в трасові черевики зі спортивної жорсткістю. Для цього досить замінити мову. Безумовно, моделі розрізняються не тільки дизайном: в кожній з них свій антишок (також змінний), є відмінності в матеріалах валянок, ширині колодки і інших деталях, проте в цілому вони цілком взаємозамінні: підтвердженням цьому служать приклади Майка Хорнбека, що катає урбан під фрірайдових конфлікту , або Вілла Вессона, що стрибає з рейла на рейл в ол-маунтін черевиках First Chair, в заводській комплектації взагалі позбавлених антишоку. Таким чином, ставши володарем будь-яких черевиків оригінального трьохприватна дизайну в купе з додатковими мовами, ви отримуєте гірськолижну взуття на всі випадки життя, що особливо зручно для тих, хто подорожує.

Таким чином, ставши володарем будь-яких черевиків оригінального трьохприватна дизайну в купе з додатковими мовами, ви отримуєте гірськолижну взуття на всі випадки життя, що особливо зручно для тих, хто подорожує

Відкидається мову забезпечує легкість при взуванні і зняття черевика: навіть на морозі ви зробите це за лічені секунди. А від морозу вас захистять ультрасучасні термоформуючі внутренником. Також ергономічність черевика підвищується системою взаємодії кліпс, кабелів і каналів ребристого мови, завдяки якій він швидко, надійно, без мертвих зон і без впливу на жорсткість затягується трьома Баклі.

Також ергономічність черевика підвищується системою взаємодії кліпс, кабелів і каналів ребристого мови, завдяки якій він швидко, надійно, без мертвих зон і без впливу на жорсткість затягується трьома Баклі

Фірмові матеріали, відсутність пластикових щічок, будова Баклі і їх мале число забезпечують черевиків Full Tilt дивно легка вага: найважчий черевик, про модель Моррісона, важить близько 2000 грам, що цілком можна порівняти з черевиками для скі-туру (але і ця вага можна зменшити , знявши декоративний навіс на кабелях).

Всі ці достоїнства разом з оригінальним і різноманітним дизайном дозволяють чи не кожному бажаючому вибрати собі підходящі черевики і насолоджуватися катанням на будь-яких схилах і в будь-яких погодних умовах.

Іноді доводиться чути, що черевики Full Tilt ненадійні, а кращі лижники планети ризикують в них здоров'ям заради грошей. Однак в більшості випадків пошкодження черевик стають наслідком неправильного вибору моделі і неправильної експлуатації: ретельно вибирайте модель і жорсткість, виходячи зі свого ваги, і дотримуйтесь черговість затиску кліпс! Що стосується прорайдеров, то теза про їх цинічною жадібності спростовує приклад Сета Моррісона: более 20 лет цей «звичайний» лижник не змінює черевиків Full Tilt і їх попередникам Raichle; в роки перерви виробництва він збирав їх сам, купуючи частини на блошиних ринках і eBay.

Як би там не було, якщо ви опинилися в положенні Сета Моррісона і шукаєте запчастини, офіційний дистриб'ютор черевик Full Tilt в Росії завжди готовий вам допомогти.

Коротке відео, яке демонструє особливості черевик Full Tilt.

Дякуємо powdershop.ru за допомогу в підготовці матеріалу про черевики Full Tilt

Що ж являє собою черевик Full Tilt?

Новости