Джек Деніелс: історія, склад, різновиди і як відрізнити підробку

Відоме всьому світу спиртне Джек Деніелс - це традиційний для американського півдня витриманий міцний кукурудзяний бленд.

Як правило, його або люблять або ненавидять, причому, і те й інше роблять усіма фібрами душі. Історія віскі Джек Деніелс сповнена загадок, курйозів і містифікацій, часом межують з відвертим обдурюванням. З них, мабуть, і почнемо.

1850 рік - офіційна дата народження засновника бренду Жаспер (Джека) Ньютона Деніела, являє собою звичайну фікцію. Пов'язані з цією подією документи були загублені. Однак, за наявними даними, мати майбутнього віскікурен померла не пізніше 1849 року.

Фіктивної є і дата заснування компанії, гордо красується на етикетці. Насправді, Джаспер Деніел зареєстрував викуплену на батьківську спадщину дістіллер, до того належала його роботодавцю: протестантському проповідника Денну колл, що не в 1866 році, а не раніше 1875 року.

Хоча в сировинному і технологічному плані випускається Джаспером напій нічим не відрізнявся від класичного бурбона (кукурудзяна основа, обпалені бочки і т.д.), сам творець наполегливо іменував його віскі з Теннессі. Підставою того, на його думку, було здійснення фільтрації молодого дистиляту за допомогою триметрового шару дробленого деревного вугілля, отриманого з американського клена (до речі, схоже, що сам згаданий метод був винайдений не Джаспером, а його вчителем Коллом). У підсумку, в 2013-2014 роках визначення «Віскі Теннессі» було закріплено за даним типом алкоголю на законодавчому рівні. При цьому, після того, як виробники бурбона також почали використовувати згаданий спосіб фільтрації, різниця між обома категоріями напоїв остаточно зійшла нанівець.

Не дивлячись на зміну первісного номера реєстрації дістіллер Джека з 7 на 16, найбільш поширена марка його продукції зберегла свою первісну назву: Old No. 7.

Береться під сумнів і популярна історія про останні дні життя батька-засновника бренду. Згідно з традицією, старий Джек оскаженів, не зумівши згадати код від замка власного сейфа, щосили штовхнув непокірну залізяку і зламав собі палець. У підсумку, у нього почалося зараження крові, що завершилося летальним результатом. Згідно з тією ж трагікомічній історії, вмираючий віскікурен покинув цей світ зі словами: «дайте випити».

З переходом в 1956 році сімейного підприємства у володіння компанії Brown-Forman, курйози і містифікації не припинилися. Наприклад, починаючи з 60-х років минулого століття і до наших днів в рекламних кампаніях фігурує одне і те ж число жителів малої батьківщини напою: містечка Лінчберг.

Неприємним сюрпризом для шанувальників напою стала історія з Old No. 7 Black Label. За сталою традицією класичний «Чорний» Джек, на відміну від свого молодшого сорокаградусного «Зеленого» побратима, містив у собі чесних 45 оборотів. Однак, виробник напою, при повній відсутності будь-якої розголосу або рекламної кампанії, знизив вміст алкоголю в «Чорній марці» спочатку до 43-х (1987 рік), а потім і до 40-ка% (2002 рік). Таким чином, на сьогоднішній день, єдина відмінність між Чорної та Зеленої марками полягає в тому, що для першої використовуються спирти з бочок, які знаходяться на нижніх поверхах віскіхраніліща, а для другої - вміст бочок верхнього ярусу, яке, за словами співробітників компанії, дозріває трохи швидше.

Окремою темою для роздумів є термін витримки віскі Джек Деніелс. Витримка стандартних напоїв, нібито, становить 4 роки. Однак, існує «незначна» застереження від виробників. За їх словами, фірма не визнає календаря, а пускає в хід свої спирти, керуючись професійним чуттям власних дегустаторів.

А кілька років тому, в одній з колекційних партій кукурузовкі, взагалі, підпилий етикетка. Джек Деніелс, спеціально випущений в пам'ять про племінника і спадкоємця Деніела: Лемі Джессі Мотлоу, містив на пляшках помилкове визначення періоду підприємницької діяльності останнього (1911-1944 замість 1911-1941). Помилку швидко виявили і усунули, але, як то кажуть, осад залишився.

Ну, і своєрідною кульмінацією стало епізодична співпраця компанії з екологічною організацією American Forests (Американські ліси). При тому, що новоявлені захисники природи не тільки використовують для своїх потреб величезна кількість деревного вугілля, а й кожну партію свого дистиляту витримують в свіжовиготовлених дубових бочках.

Сусло майбутнього напою на 80% складається з кукурудзи. Далі йдуть 12% жита і 8% ячменю. Крім того, в останні роки, віскікурен з Теннессі намагаються популяризувати традиційний для штату хибний житній дистилят; але, судячи з усього, без особливого успіху. Окремим предметом гордості компанії вважається для приготування напоїв вода, що б'є з підземного джерела Кейв Спрінг, виявленого самим засновником бренду.

Базовий асортимент напоїв від Джека дуже невеликий. Налічує він три основних найменування.

Old No. 7 в двох сорокаградусну варіантах (Black Label і менш поширений Green Label) - ординарний напій, що володіє солодкуватим карамельно-ванільним смаком і характерним димним запахом. Рекомендується для вживання в міксах і коктейлях (наприклад з яблучним соком або колою). Хоча, якщо ви - справжній ковбой, можете і не розбавляти.

Хоча, якщо ви - справжній ковбой, можете і не розбавляти

Gentleman Jack - ще один сорокаградусний представник бренду. Піддається подвійний вугільної фільтрації: перед приміщенням в бочки і перед безпосереднім блендірованія. В результаті, смак напою виходить більш збалансованим, а післясмак - більш м'яким. П'ється в чистому вигляді при температурі подачі 18-21 ° C. Також, на думку виробника, Gentleman Jack - оптимальна складова для легендарного «Манхеттена».

Також, на думку виробника, Gentleman Jack - оптимальна складова для легендарного «Манхеттена»

Single Barrel - односолодовий дижестив подвійної фільтрації з терміном витримки від 6-ти років. Це - 47-градусний темно-бурштиновий аристократ з дому Джек Деніелс, смак і аромат якого відрізняється яскраво-вираженою індивідуальністю. Так, поряд з класичним димно-ванільно-карамельним набором, тут вгадуються відтінки ірису, стиглих фруктів і екзотичних прянощів.

Так, поряд з класичним димно-ванільно-карамельним набором, тут вгадуються відтінки ірису, стиглих фруктів і екзотичних прянощів

Tennessee Fire - ще один авторський 35-градусний лікер на основі OLD NO. 7. На цей раз, з додаванням коричної есенції. Напій працює на контрастах. Спершу він справляє враження м'якої слащавой коричних-ванільно-карамельної ідилії, потім - приголомшує хвилею вогненної фортеці. Продукт випущений в 2015 році. Оскільки, по суті, він сам по собі є коктейлем, його не потрібно нічим розбавляти. Хоча, багато американців не можуть встояти проти спокуси хлюпнути туди певну кількість коли.

Хоча, багато американців не можуть встояти проти спокуси хлюпнути туди певну кількість коли

Tennessee Honey - 35-градусний десертний напій, до складу якого входить особливий медовий лікер і класичний OLD NO. 7. В результаті, виходить досить міцний бленд, володіє медовими нотками в смаку і ароматі, а також - досить м'яким післясмаком. На ринку він з'явився в 2011 році. Звертає на себе увагу покупців додатковим зображенням бджоли, розміщеним на етикетці. Напій рекомендується до вживання в чистому вигляді з тюльпановідних келихів при температурі подачі 18-21 ° C. При бажанні можна змішати його з імбиром, лимонадом або лимонним соком, а також використовувати за основу в коктейлях типу «Єпископ».

При бажанні можна змішати його з імбиром, лимонадом або лимонним соком, а також використовувати за основу в коктейлях типу «Єпископ»

Крім цього, виробниками даного нас напою періодично випускаються невеликі партії колекційних і полуколлекціонних блендів, створюваних з нагоди будь-якого знаменної події. До подібного роду найменувань відносяться: Silver Cornet, White Rabbit Saloon, Tennessee Bicentennial, Sinatra's 100th Birthday і ін.

Оскільки Джек Деніелс - один з найбільш продаваних спиртних напоїв в світі, практика його підроблення набула широкого поширення у виробників контрафактного алкоголю. У зв'язку з цим, питання: «Як перевірити Джек Деніелс на справжність» має аж ніяк не риторичне характер.

Досить часто, для виявлення підробки досить одного побіжного погляду на пляшку.

Справжній Джек Деніелс має:

  1. Охоплює три грані судини, акуратно наліплену, якісно виконану і не містить граматичних помилок етикетку.
  2. Характерну пластмасову пробку і бездоганну акцизну марку.
  3. Алкоголю невластиві: наявність найменшого осаду або помутніння, а також - високі (30% плюс) акційні знижки.
  4. Рекомендується збовтати вміст пляшки. В результаті, якщо ви маєте справу з справжнім напоєм, на поверхні рідини з'являться легкоразлічімие бульбашки повітря.

Якщо ваша потенційна покупка успішно витримала первинні випробування, слід більш уважно придивитися до пляшки.

  1. Оригінальний Джек Деніелс розлитий в міцні квадратні ємності з рівними несмазанная гранями, грамотними написами, вигравіруваними на плічках, і ідеально квадратним дном з чітко вираженими кутами.
  2. Шийка посудини також має бути граненим і володіти опуклим кільцем біля основи (до речі, рівень напою зобов'язаний зовсім трохи перевищувати рівень цього самого кільця).
  3. Пробка повинна бути акуратно затягнута перфорованої пластиковою плівкою містить спереду найменування різновиди напою, а ззаду - напис «Tennessee WHISKEY».

І, нарешті, варто зіставити купується марку з об'ємом рідини, зазначеним на пляшці.

  1. Old No.7 випускається в тарі об'ємом 0,35, 0,5, 0,7, 1, 1,75 і 3 л; крім того, саме цей Джек Деніелс, маленька пляшка якого містить 50 мл напою, скрашує життя численних авіапасажирів в магазинах дьюті фрі і в салонах літаків.
  2. Випуск Gentleman Jack обмежується обсягами в 0,35, 0,5, 0,75, і 1 л.
  3. Single Barrel зустрічається лише в пляшках об'ємом 0,75 л, в разі американського стандарту, і 0,7 л - в разі європейського.

Загалом, виходить, що при сьогоднішніх реаліях набагато складніше підробити напій з Теннессі, ніж опинитися жертвою підробки.

Знайшли помилку або є що додати? Виділіть текст і натисніть CTRL + ENTER або натисніть сюди . Спасибі за ваш внесок у розвиток сайту!

Знайшли помилку або є що додати?

Новости