Джерела безперебійного живлення. Як вибрати ДБЖ для комп'ютера?

  1. Бюджетні моделі ДБЖ
  2. Інтерактивні системи
  3. Системи безперебійного живлення в реальному часі

Джерела безперебійного живлення настільних комп'ютерів необхідні в першу чергу для регіонів, в яких якість комунікацій знаходиться на незадовільному рівні Джерела безперебійного живлення настільних комп'ютерів необхідні в першу чергу для регіонів, в яких якість комунікацій знаходиться на незадовільному рівні. Так, у разі збою, можлива втрата даних або поломка обладнання. Для того щоб максимально продовжити термін експлуатації настільного комп'ютера, потрібно використовувати ДБЖ. При використанні подібних блоків розрахунок необхідної потужності проводиться безпосередньо від системного блоку, а також монітора. Підключати додаткове обладнання не рекомендується, оскільки в такому випадку створена навантаження помітно знизить ресурс батареї.

Бюджетні моделі ДБЖ

Резервні джерела живлення бюджетної категорії найпоширеніші на ринку, так як їх вартість відносно невелика. Як накопичувального акумулятора може бути встановлена ​​батарея або спеціальні конденсатори, потужності яких вистачить на кілька хвилин роботи персонального комп'ютера . При постійній зміні напруги пристрій буде переходити на автономний режим, при цьому створюючи досить багато шуму. В результаті цього може виникнути замикання або поломка регулювального реле. Виробники даного типу обладнання досить рідко комплектують джерела живлення додатковим програмним забезпеченням, яке при необхідності повідомить користувачеві про перепаді напруги.

Виробники даного типу обладнання досить рідко комплектують джерела живлення додатковим програмним забезпеченням, яке при необхідності повідомить користувачеві про перепаді напруги

APC Smart-UPS SC 1000VA 230V - 2U


Однак, найбільшим недоліком подібних систем є низька швидкість реакції на скачки напруги в мережі. Так, в разі відключення електроживлення, пристрій може не встигнути перейти на автономний режим, тим самим знеструмити персональний комп'ютер. Єдиною перевагою бюджетних джерел безперебійного живлення, залишається їх вартість.

Інтерактивні системи

Найпоширенішими, а також максимально адаптованими під побутові потреби, є інтерактивні системи. Дані джерела безперебійного живлення здатні переходити з автономного режиму в робочий менш ніж за 1 - 2 секунди, при цьому підтримуючи постійне енергопостачання. При незначних скачках пристрій може нормально функціонувати, завдяки попередньо випрямителю, який нормалізує напруга. Більш дорогі моделі оснащуються програмним забезпеченням, яке при необхідності переведе комп'ютер в сплячий режим, а також збереже всі файли. Також, при необхідності, користувач може подивитися поточну інформацію про стан мережі, рівень заряду батареї.

Так, всесвітньо відома фірма APC, яка займається розробкою подібного устаткування, випустила модель початкового рівня Back-UPS RS 550VA . Цей пристрій призначений для роботи з потужними ігровими системами і великим енергоспоживанням. При максимальному навантаженні в 330 Вт, пристрій зможе працювати більше 3 хвилин. Для максимально швидкого і безпечного збереження файлів передбачена програма Power Chute Personal Edition, яка зможе виконати всі в автоматичному режимі, при відсутності користувача. Для заряду батареї з нульового режиму потрібно менше 12 годин, при цьому процес відбувається в потоці. Для отримання розгорнутої інформації виробники забезпечили ДБЖ інтерактивним дисплеєм, виконаним за технології ЖК . Незважаючи на великий функціонал, вартість обладнання не перевищує 150 доларів США.

APC Back-UPS RS LCD 550VA

Системи безперебійного живлення в реальному часі

На сьогоднішній день дані системи безперебійного живлення є найдорожчими і ефективними, оскільки захист відбувається безпосередньо в режимі реального часу. Подібні пристрої здатні витримати навіть найбільші перепади напруги без переходу на акумулятор. Така продуктивність досягається шляхом використання потужного стабілізатора, а також ємною батареї, яка складається з окремих блоків і секцій.

Така продуктивність досягається шляхом використання потужного стабілізатора, а також ємною батареї, яка складається з окремих блоків і секцій

CyberPower PR2200ELCDRTXL2U


Деякі виробники постачають типові моделі додатковими слотами під джерела живлення. Така технологія стане затребуваною для заживлення великих серверів, а також потужного комп'ютера з додатковим обладнанням.

Тепер ви знаєте що таке Джерела безперебійного живлення, для чого вони потрібні і які бувають. Сподіваюся, тепер ви також зможете відповісти собі на питання як вибрати ДБЖ, а якщо залишилися якісь питання, то задавайте! Допоможу чим зможу :)

Новости