Джим О'Ніл: криза на руку країнам БРІКС

Під час кризи роль країн БРІКС виросте, і це добре. При цьому виключення Росії з групи БРІКС, про який часто говорять економісти, викликано швидше за політичними вподобаннями, а не економічними даними, розповів в інтерв'ю телеканалу "Росія 24" голова правління Goldman Sachs Джим О'Ніл.
Під час кризи роль країн БРІКС виросте, і це добре

Криза в Європі вже став глобальним і торкнувся практично всі країни. Реальна економіка від цього поки постраждала в меншій мірі, а ось потрясіння на фінансових ринках торкнулися всіх. Інтерв'ю легендарного економіста Джима О'Ніла.

Ви є автором абревіатури БРІК. І ще десять років тому ви вірили в хороші перспективи зростання економік цих країн. А що зараз? Ваші надії виправдалися?
Так, у вересні буде 11 років з моменту появи цієї абревіатури. Час показав, що історія БРІК більш значима, ніж я спочатку думав. Сьогодні, в доларовому вираженні, обсяг економік цих країн набагато більше, ніж бачилося тоді. Так що до сих пір мої надії безумовно виправдовувалися. Думаю, наступні кілька років можуть бути трохи складніше, оскільки всі ці країни досягли щодо високого рівня добробуту. І за визначенням, у міру того як ти стаєш більше і багатше, виклики і труднощі теж стають складніше. Перед кожною з країн БРІК стоять свої особливі проблеми, але я як і раніше оптимістично налаштований щодо цієї групи в цілому.
А економіка якої країни показала себе краще за інших?
Китай. Поза всякими сумнівами, він виявився кращим. Це сама фантастична історія для економіста, про яку взагалі можна було подумати. Я люблю повторювати, що зростання Китаю в минулому році на 1 трильйон 400 мільярдів еквівалентний створенню десяти відсотків економіки США. Це ціла нова Іспанія щороку, або Греція - за 11 з половиною тижнів. Сьогодні Китай за величиною дорівнює сумі ВВП трьох інших країн БРІК. Так що КНР - однозначно краща за результатами в групі.
У чому ви бачите основні причини спаду в Китаї?
Я думаю, що головна причина, по якій економіка КНР сповільнюється, - це цілеспрямовані дії керівництва щодо посилення контролю над інфляцією. Адже основною проблемою в останні роки були занадто високі темпи зростання. Зараз влада намагається привести його до більш низьких рівнів.
Тобто вони намагаються нормалізувати ситуацію. Влада Китаю були занадто стривожені прискорюється інфляцією. І вони усвідомлено йдуть на певні жертви з точки зору зростання, щоб стабілізувати ціни. Тому я не думаю, що потрібно хвилюватися і турбуватися з приводу ситуації в Китаї. Тепер, коли інфляція сповільнилася, керівництво точно також може простимулювати економіку за допомогою різних заходів. Є ряд інструментів, які дозволять забезпечити зростання ВВП в районі 7-8%, так що я абсолютно не турбуюся про КНР.
Чи може Китай залишатися основним драйвером зростання світової економіки?
Китай поступово ставатиме все більш важливою економікою протягом усього наступного десятиліття. За цей період зростання, який забезпечить КНР, буде більше, ніж зростання Сполучених Штатів і Європи, разом узятих. Так що ця країна буде виключно важливою.
Останнім часом ми можемо спостерігати посилення інтеграції між країнами БРІКС: регулярні зустрічі лідерів цих країн і навіть переговори про створення банку розвитку країн БРІКС. Чи бачите ви можливість створення будь-якого економічного союзу між цими країнами за типом європейського?
Судячи з того, що зараз відбувається в єдиному валютному союзі, потрібно бути обережніше у формуванні таких блоків. Як показала практика, іноді виникають проблеми, про можливість яких навіть не здогадувалися. Я думаю, що повноцінний союз між країнами БРІКС вкрай малоймовірний. Вони ставлять перед собою різні цілі і завдання. Інтереси Росії не аналогічні бразильським. Інтереси Китаю не копія інтересів Індії. Всі ці країни знаходяться на різних рівнях економічного розвитку. Так що я думаю, що політичний або економічний союз між цими країнами не дуже хороша ідея.
Ви є автором абревіатури БРІК

Прогноз по зростанню ВВП країн БРІКС в 2012 р

Ви згодні з тим, що європейська криза посилює позиції країн БРІКС?
Це дуже хороше запитання. Людям потрібно частіше про це думати. Моя відповідь - однозначно "так". Якщо подивитися на останнє збільшення ресурсів МВФ, яке відбулося в ході зустрічі лідерів країн "Великої двадцятки", то стає ясно, що зростання фінансування спричинить за собою збільшення політичної ваги в управлінні МВФ. Я думаю, що країни БРІК продовжать збільшувати свою роль в світовій економіці. І це добре.
Чи не очікуєте ви, що споживчий бум в країнах БРІКС, який ви вважаєте важливим фактором швидкого зростання, може привести до перегріву економік цих країн і привести до такої кризи, який ми бачили в 2008 році?
Я думаю, що ми дуже далекі від такого моменту. Споживання в Китаї буде тільки збільшуватися. У КНР дуже велика частка внутрішніх заощаджень. А проблема Америки полягає в занадто низькою нормі заощаджень. Повинно пройти дуже багато часу, щоб китайцям потрібно було турбуватися про такі речі. Ситуація в Індії, можливо, ближче до того, що відбувалося в США. Може, в Індії і слід підвищити норму заощаджень і звернути увагу на рівень споживання. Але в цілому країни БРІК ще дуже далекі від небезпечної межі.
Деякі економісти вважають, що Росію вже не можна відносити до країн БРІКС. Сподіваюся, ви не поділяєте цю думку?
Я не розумію, чому так багато економістів так вважають. Як батько акронима БРІК, я знаходжу подібні міркування нудними. Їхні аргументи ні на чому не засновані. Росія - єдина країна, яка постійно показує більш високі темпи зростання ВВП, ніж прогнозується. Якщо економіка Росії за це десятиліття виросте на 4-5%, на що я розраховую, то її участі в збільшенні світового ВВП буде більше, ніж у єврозони. Якщо відверто, то я вважаю, що ці висловлювання мотивовані політичними пристрастями, а не економічними даними.
Ви також автор абревіатури NEXT 11. Це такі країни, як Туреччина, Нігерія. Які основні виклики будуть стояти перед ними в найближчі 10 років?
Перед цією групою, та й перед багатьма іншими країнами, варто одна загальна проблема - забезпечити успішне продовження глобалізації, зайняти таке місце в світовій економіці, яке забезпечує їм вигідне становище в міжнародній торгівлі. Але перед кожною країною стоять свої унікальні проблеми. Ті складності, які є в турецькій економіці, сильно відрізняються від тих проблем, які є, наприклад, в економіці Мексики або Нігерії. Але я з оптимізмом стежу за розвитком усіх цих країн.
А що ви думаєте про кризу в єврозоні? Наприклад, чи очікуєте виходу Греції?
Ви знаєте, Європі, безумовно, потрібно більш ефективне керівництво. Може бути, взяти приклад з містера Путіна? Містер Путін може взяти щось корисне у Європи, а й Європа може щось перейняти від містера Путіна. Як я говорив, Європі потрібно сильне керівництво - це все-таки не економічна криза, це криза влади. Щодо Греції, я не очікую в цьому році її виходу з єврозони. Можливо, в 2013-му, але не в 2012-му.
Що Європа повинна зробити, щоб вирішити свої проблеми?
Вирішити проблеми Європи можна за ці вихідні, проблеми політичні та кадрові. Європа повинна визначитися: хоче вона функціонувати як єдиний економічний і монетарний союз чи ні? І якщо у політичного керівництва все-таки є таке бажання, розмова не може бути монополізований вузько національними інтересами, потрібно перейти на конкретну пан'європейської економічну програму. І якщо європейська політична еліта, особливо Німеччина, скаже нам, що саме це вони мають намір зробити, проблема буде вирішена.
Європа повинна допомагати Іспанії?
Звичайно, Іспанії потрібно допомогти. Вона є однією з основоположних країн в Європі, з населенням понад 40 мільйонів і одним з головних джерел створення робочих місць в регіоні за останні десятиліття. Так що я вважаю, у Європи є серйозні зобов'язання по відношенню до Іспанії.
На ваш погляд, яку стадію фінансової кризи зараз переживає світова економіка? Може, це початок або початок кінця кризи?
Я був би радий знати, на якому етапі перебуває нинішня криза. Повинно бути, він все-таки наближається до кінця. Як я вже говорив, проблеми можуть бути вирішені за ці вихідні, ми можемо забути про них і думати про наступний кризі. Але я вже працюю більше 30-ти років, бачив багато криз і можу сказати однозначно: кризи завжди закінчуються. Коли ти знаходишся посередині кризи, здається, що він триватиме вічно, що саме ця криза означає повний крах, але, повірте мені, ми це подолаємо.

А що зараз?
Ваші надії виправдалися?
А економіка якої країни показала себе краще за інших?
У чому ви бачите основні причини спаду в Китаї?
Чи може Китай залишатися основним драйвером зростання світової економіки?
Чи бачите ви можливість створення будь-якого економічного союзу між цими країнами за типом європейського?
Сподіваюся, ви не поділяєте цю думку?
Які основні виклики будуть стояти перед ними в найближчі 10 років?
А що ви думаєте про кризу в єврозоні?

Новости