Джим Коллінз «Від хорошого до великого» - короткий зміст

  1. Про Джима Коллінзі
  2. Короткий зміст книги «Від хорошого до великого»
  3. Передмова
  4. Керівники п'ятого рівня
  5. Люди - це головне
  6. Лисиці і їжаки
  7. Антибюрократ і самодисципліна
  8. Новітні технології
  9. Гонки по вертикалі
  10. висновок

Книга «Від хорошого до великого» Джима Коллінза є культовою роботою на тему бізнесу, на протязі вже більше десяти років залишається популярною серед бізнесменів, керівників і менеджерів

Книга «Від хорошого до великого» Джима Коллінза є культовою роботою на тему бізнесу, на протязі вже більше десяти років залишається популярною серед бізнесменів, керівників і менеджерів. До написання цієї книги автор підійшов як до великого і серйозного наукового дослідження, яким він разом з членами своєї команди приділив не один рік. Було досліджено безліч успішних компаній, величезна кількість менеджерів і наукових робіт - все це робилося з метою зібрати інформацію про те, як створюється великий бізнес, а люди стають успішними керівниками . Принципи, які відкрив Джим Коллінз і які він розкриває у своїй книзі, були випробувані і застосовані багатьма компаніями, і дозволили їм досягти небувалого успіху.

Про Джима Коллінзі

Джим Коллінз - автор декількох серйозних робіт на тему менеджменту, викладач, керівник лабораторії проблем управління, що спеціалізується на дослідженнях і консультуванні керівників приватних і державних організацій Джим Коллінз - автор декількох серйозних робіт на тему менеджменту, викладач, керівник лабораторії проблем управління, що спеціалізується на дослідженнях і консультуванні керівників приватних і державних організацій.

Свій досвід Джим Коллінз отримав, працюючи в таких компаніях як «McKinsey & Company», «Hewlett-Packard» і «CNN International». Також він встиг попрацювати викладачем в бізнес-школі Стенфордського університету і співпрацювати з Корпусом морської піхоти США, Американською асоціацією шкільних інспекторів, Асоціацією церковних лідерів, Американськими герл-скаутами і Медичним інститутом Джона Хопкінса.

Короткий зміст книги «Від хорошого до великого»

Книга складається з передмови, дев'яти розділів, епілогу і декількох додатків.

Природно, щоб в повній мірі зрозуміти все, про що говорить у своїй книзі Джим Коллінз, необхідно прочитати її всю. Однак ми дозволимо собі познайомити вас з деякими цікавими ідеями представленої роботи, щоб ви могли сформувати загальне уявлення про неї.

Передмова

У нас відсутні видатні школи , Головним чином, з тієї причини, що ми маємо хороші школи. У нас відсутній велике уряд, головним чином, по причини, що ми маємо хороший уряд. Лише невелика кількість людей живе чудовою життям, адже можна просто жити добре. Найбільша кількість компаній так і не досягають грандіозного успіху і не стають великими, тому що більшу їх кількість просто стає хорошими - саме це є їх основною проблемою. Важливо знати, що великі досягнення є результатом комплексу грамотних і послідовних рішень , Кожне з яких представляє собою наслідок попереднього.

Керівники п'ятого рівня

Одна з найголовніших причин успіху будь-якої компанії, згідно з думкою Джима Коллінза, криється в таланті її керівника. Автор розділяє керівників на п'ять типів, які розрізняються за рівнями:

  • 1 рівень - високопрофесійні співробітники, активно застосовують свій потенціал, досвід, вміння і знання
  • 2 рівень - цінні члени команди, що вносять свою лепту в досягнення цілей і ефективно взаємодіють з іншими учасниками команди
  • 3 рівень - компетентні менеджери, здатні до самоорганізації і раціональному розподілу ресурсів
  • 4 рівень - ефективні керівники, які здатні створювати бачення майбутнього і домагатися просування компанії по наміченої траєкторії
  • 5 рівень - співробітники, що дозволяють добитися видатних результатів і володіють видатними особистісними характеристиками

Керівник кожного нового рівня має ті якості керівника попереднього рівня.

Люди - це головне

Глави всіх видатних компаній не питали себе, в якому напрямку рухатися, щоб після набрати співробітників, які підходять до обраним напрямом. Спочатку вони переконувалися в тому, що всі необхідні співробітники вже є, і лише після цього приймали рішення про те, куди направляти зусилля.

Люди, які організували великі компанії, прекрасно усвідомлюють, що головним прискорювачем росту є не продукт, не конкуренція, що не технології і не ринок - їм є люди, і дуже важливо мати здатність знаходити і утримувати необхідних для організації людей.

Дозволяти же співробітникам, що не володіє відповідними здібностями, залишатися в компанії є нечесним по відношенню до талановитих працівникам, тому що вони, безумовно, будуть відчувати, що їм доведеться відповідати за неякісну роботу своїх колег. Але що ще гірше, так це те, що кращі працівники почнуть покидати компанію. Хороших працівників слід мотивувати успіхом, однак подвійна робота зводить до нуля всі їх зусилля і приносить розчарування.

Лисиці і їжаки

Ісайя Берлін у своєму знаменитому есе «Їжак і Лисиця» поділив весь світ на «їжаків» і «лисиць», беручи за основу давньогрецьку притчу, де лисиця знає безліч різної інформації, а їжак знає щось одне, але найбільш важливе.

Лисиця є хитрою, здатної вигадувати безліч різних стратегій, щоб напасти на їжака нишком. Вона моторна, пронозливості і, судячи з усього, повинна здолати їжака. Їжак, навпаки, неповороткий і метушливий, бігаючи по лісу в пошуках їжі.

Лиса вичікує, щоб атакувати їжака, а їжак нічого не підозрює про її плани і спокійно собі йде до неї в лапи. Лиса впевнена, що ось-ось зловить їжака, і стрибає на нього, а він дивиться на неї і думає: «Ну ось, знову, невже вона так ніколи нічому і не навчиться?». Потім їжак стає покритим голками кулею і лисиця, бачачи це, кидає свою затію.

Повернувшись додому, лисиця придумує новий план атаки. Бій повторюється день у день, але, незважаючи на всі свої видимі переваги, переможцем завжди залишається їжак.

Ви повинні вибрати, хто ви в світі бізнесу - лисиця або їжак.

Антибюрократ і самодисципліна

Бюрократія спрямована на компенсацію відсутність дисципліни і компетентності, але такої проблеми може і не виникнути, якщо спочатку все кадри підібрані правильно. Багато компаній створюють власні бюрократичні підвалини для управління «неправильними» людьми в своєму штаті. З цієї причини йдуть інші фахівці, а відсоток середньостатистичних співробітників стає більше. Це стає причиною ще більшого посилення бюрократії, яка прагне компенсувати відсутність самодисципліни і відлякує кращих співробітників.

Великі компанії зуміли створити чітко обмежені системи, проте забезпечили людям свободу дій і відповідальність в межах таких систем. Ними були найняті дисципліновані люди, які не потребували в постійному контролі, а вся увага була спрямована керівництво системою, а не персоналом.

Новітні технології

Всі компанії, які досягли успіху, активно застосовували складні технології. Але важливо відзначити, що це були не технології в прямому сенсі слова, а новий підхід до використання певних технологій.

Якщо застосовувати технологію правильно, вона стане основою прогресу компанії, але не його творцем. Але не слід починати перетворення, впроваджуючи інновації, тому що ви не зможете ефективно застосовувати технології, поки не усвідомлюєте, в яких саме технологіях ви потребуєте.

Технології застосовуються великими компаніями, як прискорювач росту, але не як його причина. Жодна з таких компаній не починає перетворення з впровадження інновацій, проте кожна з них стала основоположником впровадження будь-якої інновації, якщо вона не йшла врозріз з тією бізнес-концепцією, якої компанія слідувала.

Те, як реагує компанія на зміни технологічного характеру, є показником того, що вона прагне стати великою, а не животіти. Великі компанії відрізняються вдумливим і винахідливим підходом, заснованим на прагненні трансформувати наявний потенціал в конкретний результат.

Гонки по вертикалі

Успішні компанії спиралися на своє прагнення до творення і досягнення досконалості заради самого досконалості. Ті ж, кому вистачило посередніх результатів, спиралися на свій страх залишитися без роботи .

Перехід від хорошого результату на превеликий у багатьох випадках може виглядати, як якийсь революційне перетворення. Але таким він буде здаватися тільки тим, хто знаходиться за рамками компанії. Для співробітників організації він є цілком природним процесом.

Якщо ви не можете відрізнити видатний результат від природного процесу, це буде заважати вам виробити грамотне подання на тему того, що реально працює в довгостроковій перспективі.

Великі компанії усвідомили просту істину - величезним потенціалом володіє сам процес послідовних поліпшень. Якщо ви вкажете на конкретні результати, спочатку здаються незначними, і покажете, як вони укладаються в загальну бізнес-концепцію, люди усвідомлюють зростання потенціалу і приймуть ваші ідеї. Такий ефект називається «ефектом маховика».

висновок

Великі компанії, які зуміли пройти перевірку часом, працюють не тільки для того, щоб акціонери отримували прибуток - для таких компаній грошовий потік є основою життєвого процесу, але не стає його суттю.

Лиса впевнена, що ось-ось зловить їжака, і стрибає на нього, а він дивиться на неї і думає: «Ну ось, знову, невже вона так ніколи нічому і не навчиться?

Новости