Е171 - Діоксид титану

  1. Загальна інформація
  2. Вплив на організм
  3. користь
  4. Використання
  5. Законодавство

Харчова добавка під класифікаційним кодовим номером Е 171 є синтетичним продуктом з розряду барвників з низьким рівнем небезпеки для здоров'я людини Харчова добавка під класифікаційним кодовим номером Е 171 є синтетичним продуктом з розряду барвників з низьким рівнем небезпеки для здоров'я людини.

Україна є найбільшим постачальником і експортером (більше 85% продукту) даного виду добавки до харчових продуктів на території країн СНД.

Походження: 2-синтетичне

Категорія добавки: барвник

Небезпека: вкрай низького рівня

Синонімічні назви: Е171, титану двоокіс, титану діоксид, Е 171, білий пігмент, titanium dioxide, білий пігмент, Е171, діоксид титану, діоксид титану.

Загальна інформація

Білий пігмент або діоксид титану, як ще називають цей барвник, у фізичній формі є крісталлообразном порошок. Якщо зраджувати його нагріванню, то під впливом тепла порошок змінює забарвлення і стає жовтого кольору.

Кристали білого пігменту проявляють високу стійкість і не розчиняються в одному середовищі.

У промисловості застосовують, як правило, кристали в роздробленому вигляді.

У формі молекулярної формули подати цей речовина можна наступним чином: TiO2.

У формі молекулярної формули подати цей речовина можна наступним чином: TiO2

Отримують титановий діоксид двома промисловими методами - сульфатним способом з ільменітового концентрату і хлоридним способом з тетрахлориду титану.

Вплив на організм

шкода

Великої шкоди завдає даний барвник якщо він потрапляє в організм через дихальні шляхи. При цьому різко і значно підвищується рівень ризику розвитку злоякісних пухлинних захворювань. До такого результату призвели проведені дослідження в яких піддослідними істотами виступали щури. Висновком даних досліджень стало таке позначення: пил даної речовини є сильним канцерогеном для людського організму.

Але, все незважаючи на продовження дослідження цього барвника , Поки в харчовій промисловості у вигляді крісталлообразном порошку Е 170 вважається безпечною.

користь

З причини того, що добавка до їжі виступає під шифром Е 170 має суто синтетичне походження і не властива живим організмам, корисних якостей і дій вона в собі не несе.

Використання

Застосовується діоксид титану в харчових виробництвах як харчова добавка-барвник для відбілювання сухого молока та інших порошкоподібних продуктів, наприклад, сухих сніданків .

Так само як відбілювача ця речовина може бути застосовано і в лакофарбовому виробництві, паперової та пластмасової промисловості.

Так само як відбілювача ця речовина може бути застосовано і в лакофарбовому виробництві, паперової та пластмасової промисловості

Законодавство

Згідно із законодавством барвник під кодовим номером Е-170 вважається дозволеним для виробництва харчових продуктів практично у всіх країнах світу, включно з Україною та Російську Федерацію.

Новости