ECS K7VTA3

Беручи плату в руки

Про недорогі материнські плати, де майже нічого немає, і говорити-то особливо нічого. Тому постараємося коротко подивитися на те, що відразу впадає в очі, легко запам'ятовується, і, можливо, відрізняє K7VTA3 від інших материнських плат. Натисніть на маленьку фотографію нижче, щоб побачити, як виглядає материнська плата в повний зріст, так би мовити.

Починаємо зверху. Перше, що мені впало в очі, коли я дістав материнську плату з глянсового пакетика - це як розташоване гніздо процесора. Чесно кажучи, розташоване воно дуже невдало. Звичайно, багато в чому винен тут блок живлення материнської плати, який використовується в материнських платах Elitegroup і забезпечує всю електроніку стабільним електропостачанням. Але все ж гніздо розташоване "горизонтально", а це заважає встановленню на процесор кольорів. Ні, не великих кулерів типу Dragon Orb 3 , А навіть звичайних кольорів, так як два виступи гнізда впираються в фільтри блоку живлення. З іншого боку, скоба кріплення кулера може притискатися до модулів DDR пам'яті. Якби конструктори ECS розташували гніздо вертикально, цієї проблеми б не було.

Усередині гнізда встановлений перший термодатчик всього на платі їх два, і трохи пізніше ми покажемо вам і другий. Як завжди, цей датчик не стосується поверхні корпусу процесора, а вимірює температуру повітря під ним. Але на захист K7VTA3 потрібно сказати, що датчик коштує дуже високо і підходить близько до процесора.

Блок живлення материнських плат ECS запам'ятовується з першого погляду. Повинен сказати, що такого немає навіть у Asus. Впорядковане розташування фільтрів, діодів і ємностей. Всі оглядачі комп'ютерного заліза хвалять блоки живлення материнських плат ECS, але всі вони вживають одні й ті ж слова - "стабільний", "потужний", які нічим не підкріплені. Дійсно, материнська плата - НЕ розетка, і лізти з вольтметром в неї для вимірювання тиску зможе далеко не кожен. Наша перевірка блоку живлення плати полягала тільки в підключенні до Molex коннекторам восьміваттного кулера. Вентилятор працював з номінальною швидкістю, плата не задимівся і не згоріла. Повинен сказати, що багато материнських плат розраховані на підключення до них вентиляторів потужністю до 4 Вт і можуть пошкодитися при установці могутнішого.

Справа, під слотами пам'яті встановлений єдиний світлодіод-індикатор того, що материнська плата під напругою. Зазвичай такі світлодіоди попереджають про те, що якщо ви надумаєте міняти модулі пам'яті, краще вимкнути блок живлення комп'ютера з розетки. До речі, на фотографії вище якраз дуже зручно показати ще одна перевага даної материнської плати - таблички з положеннями джамперів. Не всі виробники пишуть прямо на друкованій платі, що якийсь джампер значить, даючи цю інформацію в керівництві користувача. Звичайно, цю точку зору не можна назвати неправильною, але все ж приємно, коли значення того, чи іншого джампера написані прямо поруч з ним, на материнській платі.

Зліва, біля розетки ATX харчування, ми бачимо два MPU-коннектора для підключення аудіокабелю від CD-ROM двох стандартів, а також аудіокодек від Avance Logic. Знову ж дрібниця, але в ці MPU-конектори кабель від CD-ROM можна буде підключити тільки правильно, так що поплутати лівий і правий канали вам не вдасться. Чому деякі виробники економлять і на цьому?

Тепер давайте подивимося, як встановлено п'ять слотів PCI і один слот AGP. Начебто, нічого незвичайного. Так воно і є, тільки ось в будь-який слот можна встановити повнорозмірну плату розширення. Заважати їм нічого не буде. Навіть контакти підключення світлодіодів і кнопок розташовані з урахуванням установки PCI слотів. Це також не може не радувати.

Це також не може не радувати

У лівому нижньому кутку, біля PCI слотів розпаяний чіп LPC - ITE IT8712F-A, що відповідає також і за апаратний моніторинг. Зверніть увагу на зелений елемент праворуч від нього - це другий термодатчик, про який ми говорили на початку. Поруч з ним підносяться два контакти, до яких підключається датчик відкриття корпусу комп'ютера. Такий датчик, встановлений на внутрішній стороні кришки PC, сповістить вас, якщо без вашого відома хтось поліз в комп'ютер. Правда, може бути вже пізно ...

Правда, може бути вже пізно

На протилежному боці материнської плати, в правому нижньому кутку, встановлений порт для підключення FDD шлейфу, два райзера для підключення панельки з USB портами, коннектори WOL і WOM, які використовуються, якщо вам доводиться включати комп'ютер по мережі, або по модему, мікросхема BIOS на панелі і контакти кнопок і індикаторів. Також тут встановлено кілька джамперів. Взагалі, на платі джамперів не так вже й багато - все визначається автоматично. Єдиний джампер, який може вам знадобитися, перемикає частоту FSB на 100, або 133 МГц. За замовчуванням він стоїть на 100 МГц, щоб не пошкодити процесор. Решта джампери так, чи інакше пов'язані з BIOS. Тут і вибір напруги мікросхеми BIOS, невідомо навіщо винесений на перемичку, і установка BIOS в режим "тільки для читання", що корисно при захисті від вірусів, і скидання CMOS.

В принципі, це і все, що можна сказати про дизайн K7VTA3. Єдиний відчутний недолік - це проблема з установкою великого кулера на процесор. В іншому претензій до дизайну немає, скоріше навпаки - він дуже вдалий. Вільне розташування елементів не заважає установці великих плат розширення.


Чому деякі виробники економлять і на цьому?

Новости