ЄДІ з англійської мови: новини та корисні поради

  1. Коли ж ЄДІ з англійської мови стане обов'язковим іспитом?
  2. Як зміниться ЄДІ в 2017/18 навчальному році?
  3. Які навчальні посібники слід використовувати для підготовки до ЄДІ?
  4. Де вчителю і учню отримати достовірну перевірену інформацію про іспит і оперативно дізнатися про зміни...
  5. Чи можна швидко «натискати» на ЄДІ з англійської мови?

23/10/2017

23/10/2017

Останнім часом ЄДІ з англійської мови - гаряча тема в освіті. Підвищений інтерес до ЄДІ саме з англійської мови викликаний тим, що цей іспит планують в недалекому майбутньому зробити обов'язковим для всіх випускників Росії. У сьогоднішній записи ми роз'яснимо ситуацію з цього питання. Крім того, мова піде про зміни в ЄДІ з англійської мови в 2018 році, достовірних джерелах інформації по ЄДІ, а також принципах вибору якісного навчального посібника для підготовки до ЄДІ з англійської мови. Закінчимо запис відповіддю на спірне питання: чи можна "натискати" на ЄДІ з англійської мови.

Допомагає нам розібратися в цих непростих питаннях головний редактор видавництва "Титул" , Кандидат педагогічних наук, колега і хороший друг Олексій Васильович Конобеєв. Я звернувся з питаннями саме до Олексія Васильовича тому, що саме він вже багато років редагує численні посібники з підготовки до ЄДІ з англійської мови провідних авторів.

Коли ж ЄДІ з англійської мови стане обов'язковим іспитом?

Олексій Конобеєв: Обов'язковість державної підсумкової атестації з іноземної мови в форматі ЄДІ встановлена в освітньому стандарті для середнього повного освіти (ФГОС С (П) ГО) Олексій Конобеєв: Обов'язковість державної підсумкової атестації з іноземної мови в форматі ЄДІ встановлена в освітньому стандарті для середнього повного освіти (ФГОС С (П) ГО). На цей стандарт школи перейдуть до 2022 року. Відповідно, і ЄДІ з іноземних мов стане обов'язковим з 2022 року. Правда, перехід до такого обов'язковому іспиту буде не раптовим: вже в 2020 році, всього через три роки, ряд регіонів введе ЄДІ з іноземних мов для всіх випускників в режимі апробації. Списку цих регіонів поки немає, так що починати готуватися має сенс вже всім.

Є тут і ще один момент: ФГОС може змінитися. Зараз Міносвіти приготувало нові ФГОС для початкового і основного освіти, вони помітно відрізняються від діючих стандартів. Але сказати, чи буде змінюватися ФГОС для старшої школи і яким чином, поки навряд чи хтось зможе, крім, хіба що, міністра освіти. Відповідно, якщо зміниться ФГОС, то можуть бути і зміни в ЄДІ, але це справа майбутнього.

Як зміниться ЄДІ в 2017/18 навчальному році?

Олексій Конобеєв: В цьому навчальному році змін у форматі ЄДІ з англійської не буде. Для експертів трохи уточнили критерії оцінювання завдань 39 і 40, але для учнів завдання залишилися такими ж. І це добре, легше вибрати посібник для підготовки.

Які навчальні посібники слід використовувати для підготовки до ЄДІ?

Олексій Конобеєв: Я навряд чи зможу проаналізувати всі існуючі посібники, їх зараз дуже багато, тільки в 2017 році допомоги для ЄДІ з англійської мови випустили 17 видавництв. А ось порадити, на що звернути увагу при виборі допомоги, я можу.

Перш за все, треба подивитися на рік випуску книги. Останній раз формат ЄДІ змінювався в 2015 році, тому допомоги, що вийшли раніше цього року, навряд чи варто розглядати. Ще кілька років тому Федеральний інститут педагогічних вимірювань (ФІПІ), який і відповідає за розробку ЄДІ, міг офіційно рекомендувати ту чи іншу допомогу, переконавшись в його відповідності формату і складності завдань. Але зараз такої функції у ФІПІ немає. І на прилавках з'являються курйози. Наприклад, пару років тому я тримав в руках свіжовидані книгу «для підготовки до ЄДІ», в текстах якої я з подивом дізнався вправи зі знаменитого підручника Раймонда Мерфі. Навіть залишаючи осторонь питання порушення авторського права, можна сказати, що за таким посібником саме до ЄДІ не підготувати, хоча в плані вивчення граматики в цілому воно, можливо, і стало в нагоді б (спасибі пану Мерфі). Тому крім року видання дуже важливо подивитися, хто автор книги, чи має він відношення до ЄДІ. Якщо в авторському колективі голова федеральної предметної комісії М.В. Вербицька або керівник розробників завдань ЄДІ Е.Н. Соловова, то про відповідність матеріалів формату і складності завдань ЄДІ навряд чи варто турбуватися. Якщо ж автор з ЄДІ не пов'язаний, то треба продовжити аналізувати книгу.

Наступний крок - подивитися на видавництво (відомо воно саме навчальною літературою з англійської? Чи відоме воно якісними навчальними посібниками? Професійно воно?). І, звичайно ж, відкрити посібник і вибірково прочитати тексти - чи немає там друкарських помилок або якихось ще помилок? Помилки іноді бувають зовсім неочевидні і важковловимий. Наприклад, готуючи до видання новий посібник «ЄДІ. Екзаменаційні стратегії » (Чекаємо його з друкарні з дня на день), навіть незважаючи на те, що авторами його є Е.Н. Соловова, британський фахівець і експерт-екзаменатор ЗНО, видавництво за наполяганням Олени Миколаївни Соловову звернулося за редагуванням книги до експерта, який перевіряє матеріали ЄДІ в ФІПІ на відповідність вимогам. І виявилося, що в одному із завдань на словотвір був занадто високий рівень складності: для отримання правильної відповіді учня довелося б зробити більше кроків, ніж потрібно в реальних завданнях в ЄДІ. Довелося це завдання переписати. А, наприклад, книгу відомого російського вченого і методиста Р.П. Мильруд «ЄДІ. Усна частина » редагувала заступник голови федеральної комісії К.С. Махмурян, сама блискучий вчений і автор навчальних посібників. Тому при виборі допомоги обов'язково звертайте увагу на автора, репутацію видавництва і, по можливості, на те, під чиєю редакцією книга.

Де вчителю і учню отримати достовірну перевірену інформацію про іспит і оперативно дізнатися про зміни формату?

Олексій Конобеєв: Самая достовірна та своєчасна інформація - у розробників в ФІПІ. Відповідно, вона розміщується на сайті fipi.ru Зараз там опублікований проект демоверсії ЄДІ-2018 (але підсумковий варіант може відрізнятися від проекту) і офіційна довідка про зміни в ЄДІ, де говориться, що в 2018 році змін до завданнях з іноземних мов не буде.

Чи можна швидко «натискати» на ЄДІ з англійської мови?

Олексій Конобеєв: Дивлячись що мати на увазі під «натискати» і з якого стартового рівня. Допомогти учневі отримати хоча б «трійку» за вихідному слабкому володінні мовою, мабуть, можна - якщо учень мотивований і є хоча б кілька місяців до іспиту. Але сподіватися на високий бал в цьому випадку навряд чи варто.

Багато що залежить і від того, як саме «натаскувати» Багато що залежить і від того, як саме «натаскувати». Просто виконувати і розбирати безліч завдань в форматі ЄДІ навряд чи достатньо - потрібно закладати базу комунікативної компетенції. Заучувати напам'ять якісь «типові тексти» в надії, що на іспиті учневі попадеться близька тема і він зможе згадати лексику і перебудувати завчений текст потрібним чином не тільки марно, але й може бути дуже-дуже шкідливо. В ЄДІ якщо учень не виконав комунікативну задачу, тобто говорить або пише не строго за завданням, а на близьку тему (а саме це і трапляється, якщо сподіватися на завчені топіки), то за таку відповідь учень отримає нуль балів, скільки б він слів ні вжив. І тут винен саме вчитель, який знає сенсу мовного тесту типу ЄДІ і не розібрався в тому, що таке підготовка до такого іспиту.

А ось навчити школяра правильному алгоритму виконання екзаменаційних завдань, вмінню правильно розподіляти час і сили на іспиті, за потрібне екзаменаційним стратегіям (тому, що називається exam-taking skills) можна відносно швидко.

Але, повторю, без певного рівня комунікативної компетенції знання формату завдань і екзаменаційні стратегії не врятують. Загалом, в кінцевому підсумку, успіх на іспиті залежить від правильно обраного вчителем підходу при підготовці, від знань учня і від старанності учня. І за інших рівних умов грамотний вчитель може дуже сильно допомогти школяреві. А вже якщо в учня непоганий рівень володіння мовою, то грамотний вчитель швидко познайомить з форматом іспиту і зосередить увагу на екзаменаційних стратегіях. Ось тільки чи можна буде назвати таку підготовку натаскуванням?

Книжковий інтернет-магазин видавництва "Титул" .

Книжковий інтернет-магазин видавництва   Титул

Коли ж ЄДІ з англійської мови стане обов'язковим іспитом?
Як зміниться ЄДІ в 2017/18 навчальному році?
Які навчальні посібники слід використовувати для підготовки до ЄДІ?
Чи можна швидко «натискати» на ЄДІ з англійської мови?
Коли ж ЄДІ з англійської мови стане обов'язковим іспитом?
Як зміниться ЄДІ в 2017/18 навчальному році?
Які навчальні посібники слід використовувати для підготовки до ЄДІ?
Відомо воно саме навчальною літературою з англійської?
Чи відоме воно якісними навчальними посібниками?
Професійно воно?

Новости