Ефективна система оплати праці

  1. Відрядна система оплати праці
  2. Погодинна система оплати праці
  3. Тарифна система оплати праці
  4. грейдинг
  5. Бестарифная система оплати праці
  6. Система плаваючих окладів
  7. Комісійна система оплати праці
  8. висновок
  9. Читайте також по темі:

Акордна, змішана, комісійна, пряма, непряма, відрядно-регресивна, поденна, помісячна, погодинна, тарифна, плаваюча ... У російських компаніях в даний час широко застосовується і зарубіжний аналог тарифної сітки - грейдінг. У відповідності до цієї системи, всіх посадах в компанії виставляються бали, в залежності від яких за оціночними таблицями обчислюється оплата праці. кожного співробітника.

Системи оплати праці, включаючи розміри тарифних ставок, окладів (посадових окладів), доплат і надбавок компенсаційного характеру, в тому числі за роботу в умовах, що відхиляються від нормальних, системи доплат і надбавок стимулюючого характеру і системи преміювання встановлюються колективними договорами, угодами, локальними нормативними актами відповідно до законодавства з урахуванням думки представницького органу працівників ( ст. 41 і 135 Трудового кодексу РФ ).

Заробітна плата працівнику встановлюється трудовим договором відповідно до діючих у даного роботодавця системами оплати праці (ст. 135 ТК РФ).

Відповідно до частиною 2 статті 57 ТК РФ , Умови оплати праці, включаючи систему оплати праці (в т. Ч. Розмір тарифної ставки або окладу, посадового окладу працівника, доплати, надбавки і заохочувальні виплати), відносяться до числа обов'язкових умов трудового договору.

На замітку

Про зміну умов оплати праці, а також про причини, що викликали такі зміни, працівники повинні бути повідомлені в письмовій формі не пізніше ніж за два місяці ( ч. 2 ст. 74 ТК РФ )

згідно статті 72 ТК РФ , Зміна певних сторонами умов трудового договору допускається лише за згодою сторін шляхом укладення додаткової угоди до нього, за винятком випадків, передбачених Трудовим кодексом РФ.

Виняток становить зміна організаційних або технологічних умов праці (зміни в техніці і технології виробництва, структурна реорганізація виробництва і так далі). Про зміну умов оплати праці, а також про причини, що викликали такі зміни, працівники повинні бути повідомлені в письмовій формі не пізніше ніж за два місяці ( ч. 2 ст. 74 ТК РФ ). Якщо працівник не згоден працювати в нових умовах, то роботодавець зобов'язаний у письмовій формі запропонувати йому іншу наявну в нього роботу ( ч. 3 ст. 74 ТК РФ ). При відсутності зазначеної роботи або відмові працівника від запропонованої роботи трудовий договір припиняється відповідно до пунктом 7 частини 1 статті 77 ТК РФ ( ч. 4 ст. 74 ТК РФ ).

При відсутності даного виключення, заробітна плата буде виплачуватися за правилами нової системи оплати праці тільки тим працівникам, з якими було укладено відповідні угоди. Працівникам, які не погодилися на зміну умов оплати праці, заробітна плата повинна виплачуватися на колишніх умовах. Вимога про наявність згоди працівника має дотримуватися і в тому випадку, коли сторони визначили в трудовому договорі умови оплати праці працівника шляхом посилання на колективний договір, угоду, локальний нормативний акт роботодавця. Тому, що сторони погодили умови про оплату шляхом посилання на інші документи, такі умови не перестають бути умовами трудового договору, тому, щоб їх змінити, потрібно дотримати зазначений вище порядок.

Існує кілька систем оплати праці, які роботодавець може передбачити в угодах, договорах або локальних нормативних актах.

Відрядна система оплати праці

Відрядна система оплати праці передбачає оплату за одиницю випущеної працівником продукції належної якості. Вона відрізняється від виплати винагороди за цивільно-правовими договорами тим, що при відрядній системі проводиться періодична виплата заробітної плати в розмірі не нижче встановленого державою мінімуму (з 1 січня 2014 року - 5554 рубля на місяць // ст. 1 Федерального закону від 02.12.2013 № 336-ФЗ ), Але виходячи з кількості і якості випущеної працівником продукції. Винагорода за цивільно-правовими договорами виплачується тільки за результат праці.

На замітку

При відрядно-регресивної оплаті праці однакова оплата за одиницю продукції виробляється до певної норми, а понад норму - зі знижувальним коефіцієнтом.

Існують кілька підвидів відрядної системи оплати праці.

  • Пряма відрядна оплата праці означає, що за кожну одиницю продукції належної якості провадиться однакова оплата.
  • При відрядно-прогресивній оплаті праці однакова оплата за одиницю продукції виробляється до певної норми, а понад норму платять в підвищеному розмірі. При застосуванні даної системи оплати праці заробіток робітника зростає швидше, ніж його вироблення, тому її вводять на короткий термін, якщо існує проблема невиконання плану.
  • При відрядно-регресивної оплаті праці однакова оплата за одиницю продукції виробляється до певної норми, а понад норму - зі знижувальним коефіцієнтом. Таку систему вводять на короткий термін, якщо існує проблема перевиробництва.
  • При відрядно-преміальної оплати праці також встановлюється норма одиниць продукції, оплачуваних однаково. За продукцію, випущену понад цю норму, працівникам виплачується премія, що залежить від кількості одиниць продукції, випущених понад норму. Однак, на відміну від відрядно-прогресивної системи оплати, продукція може бути оплачена в тому ж розмірі, що і входить в встановлену норму.
  • При акордно оплати праці розмір заробітної плати встановлюється за комплекс виконаних робіт. У цьому випадку протягом періоду роботи працівникам також періодично виплачується заробітна плата не нижче встановленого державою мінімуму, але після введення в дію комплексного об'єкта вони отримують певну при укладенні договору суму за виконання комплексу робіт. Акордна система оплати доцільна в суднобудуванні, де тривалий виробничий цикл, в будівництві при веденні термінових будівельних робіт, при терміновому ремонті великих виробничих агрегатів.
  • Непряма відрядна оплата праці: допоміжний працівник отримує заробітну плату в залежності від кількості продукції, випущеної відрядником, роботу якого він безпосередньо обслуговував. Застосування даної системи оплати ефективно для шоферів, вантажників, кранівників, наладчиків устаткування.

Відрядна система оплати праці може мати індивідуальний і колективний характер.

Індивідуальна оплата застосовується, коли праця каж дого працівника піддається точному обліку. Кожен працівник отримує заробітну плату за кількість одиниць випущеної їм продукції належної якості.

Колективний характер при відрядній системі оплати праці означає, що колектив як ціле отримує зара- ботную плату за кількість одиниць виробленої ним продукції, а потім колективом визначається розмір заробітної плати кожного працівника із застосуванням коефіцієнта трудової участі. Колективна відрядна оплата ефективна в бригадах в очисних вибоях вугільної та гірничорудної промисловості, на лісозаготівлях, в будівельних бригадах, при бригадному обслуговуванні, спостереженні та контролі великих апаратів і механізмів.

Погодинна система оплати праці

Застосування даної системи передбачає оплату за одиницю відпрацьованого працівником часу. В якості основних критеріїв при погодинній системі оплати праці використовуються кваліфікація працівника і складність виконуваної ним роботи.

Залежно від того, яка одиниця часу використана при погодинній системі оплати праці, можна виділити погодинну, поденну і помісячну заробітну плату, що залежить від кваліфікації та складності виконуваної співробітником роботи.

Погодинна система оплати праці ефективна при наданні консультаційних послуг.

Тарифна система оплати праці

Тарифні системи оплати праці - системи оплати праці, засновані на тарифній системі диференціації заробітної плати працівників різних категорій ( ст. 143 ТК РФ ).

Тарифна система диференціації заробітної плати працівників різних категорій включає в себе тарифні ставки, оклади (посадові оклади), тарифну сітку і тарифні коефіцієнти.

Тарифна сітка - сукупність тарифних розрядів робіт (професій, посад), визначених за допомогою тарифних коефіцієнтів в залежності від складності робіт і вимог до кваліфікації працівників.

Тарифний розряд - величина, що відображає складність праці і рівень кваліфікації працівника.

Кваліфікаційний розряд - величина, що відображає рівень професійної підготовки працівника.

Тарифікація робіт - віднесення видів праці до тарифних розрядів або кваліфікаційними категоріями в залежності від складності праці.

... тарифні системи оплати праці - системи оплати праці, засновані на тарифній системі диференціації заробітної плати працівників різних категорій (ст. 143 ТК РФ) ...


Тарифні системи оплати праці встановлюються колективними договорами , Угодами, локальними нормативними актами відповідно до законодавства з урахуванням єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника робіт і професій робітників, єдиного кваліфікаційного довідника посад керівників, фахівців і службовців або професійних стандартів, а також з урахуванням державних гарантій з оплати праці (ст. 143 ТК РФ ). Для працівників державних і муніципальних установ враховуються ще рекомендації Російської тристоронньої комісії з регулювання соціально-трудових відносин ( ч. 3 ст. 135 ТК РФ ) І думки відповідних профспілок (об'єднань профспілок) і об'єднань роботодавців ( ст. 144 ТК РФ ).

грейдинг

У російських компаніях в даний час широко застосовується зарубіжний аналог тарифної сітки - грейдінг, розроблений Едвардом Хеєм в 1943 році. У відповідності до цієї системи, всіх посадах в компанії виставляються бали, в залежності від яких за оціночними таблицями обчислюється оплата праці кожного співробітника. На практиці існують 2 підходи.

  • Грейдинг посад або робіт, коли оцінюється посаду, незалежно від того, який саме працівник її займає. Грейд залежить від цінності і важливості даної посади для компанії. Таку систему використовують «ЛУКОЙЛ Оверсіз Холдинг Лтд.», ТОВ «ЛУКОЙЛ Перм», ВАТ «Зарубежнефть», але вона може бути успішно застосована будь-якими середніми і великими виробничими, торговими компаніями.
  • Грейдинг працівників, коли розподіляються по грейдам працівники особисто з урахуванням цінності виконуваної роботи і рівня кваліфікації самого працівника. Така система існує в компаніях IBS і MTI, але може бути впроваджена в консалтингових фірмах та інших невеликих за чисельністю організаціях, де пред'являються високі вимоги до рівня освіти і кваліфікації працівників.

Бестарифная система оплати праці

Бестарифная система оплати праці має на увазі розробку ряду коефіцієнтів на підставі кваліфікації працівників, стажу роботи, якості та складності праці. Коефіцієнти повинні реально відображати ступінь внеску окремих співробітників в загальні результати праці колективу підприємства. Заробітна плата не носить фіксований характер і з місяця в місяць може мати відчутні відмінності.

Система плаваючих окладів

При системі плаваючих окладів ставки періодично коригуються в залежності від продуктивності праці працівника, виконання або невиконання завдання і т. П. Оклад може змінюватися при затвердженні керівником організації коефіцієнта підвищення заробітної плати. Тоді зарплата кожного працівника визначається множенням попереднього окладу на коефіцієнт підвищення заробітної плати поточного місяця.

Комісійна система оплати праці

При комісійній системі оплати праці заробітна плата працівнику встановлюється в процентному відношенні від вартості вироблених їм товарів, робіт або послуг. Така система ефективна для оплати праці працівників відділів збуту, зовнішньоекономічних служб, рекламних агентств.

висновок

Акордна, змішана, комісійна, пряма, непряма, відрядно-регресивна, поденна, помісячна, погодинна, тарифна, плаваюча ... Кожна організація використовує власну систему оплати праці, яка відображатиме стоять перед нею мети і традиції компанії з урахуванням наявних фінансових ресурсів, тому універсальної ефективної системи оплати праці не існує.

Кожна організація використовує власну систему оплати праці, яка відображатиме стоять перед нею мети і традиції компанії з урахуванням наявних фінансових ресурсів, тому універсальної ефективної системи оплати праці не існує

Журнал «Консультант»

Безцінний досвід топ-менеджерів провідних російських компаній з вирішення актуальних і фундаментальних корпоративних завдань в журналі «Консультант».
Передплатіть вже >>


Читайте також по темі:

Як податкові інспектори обчислюють зарплати в конвертах

Як мотивувати працівника

Як уряд буде боротися з «сірими» зарплатами в 2014 році


Практична енциклопедія бухгалтера

Всі зміни 2019 роки вже внесені в бератор експертами. У відповіді на будь-яке питання у вас є все необхідне: точний алгоритм дій, актуальні приклади з реального бухгалтерської практики, проводки і зразки заповнення документів.

дізнатись детальніше


Новости