Ефективне спілкування на вечірках і світських раутах

бібліотека

» Психологія успіху та лідерства »Ефективне спілкування

Продовжимо нашу розмову про основи лідерського поведінки Продовжимо нашу розмову про основи лідерського поведінки. Тому, хто хоче виробити в собі лідерські навички, треба запам'ятати принципове правило:

ОСНОВА ЛІДЕРСТВА - ВОЛОДІННЯ МИСТЕЦТВОМ СПІЛКУВАННЯ.
Успіху досягає ЛИШЕ ТОЙ, ХТО ВМІЄ ОТРИМУВАТИ ЗАДОВОЛЕННЯ ВІД СПІЛКУВАННЯ З ЛЮДЬМИ

Будь то «міжсобойчик» на роботі або дипломатичний прийом, чи шукаєте ви приємних особистих знайомств або прагнете розширити ділові контакти - ви повинні прагнути зайняти активну позицію в спілкуванні. Активність - основа лідерства. Уточнюємо - зараз ми вчимося займати саме активну, а не домінуючу позицію. Ви не повинні прагнути до домінування, до підпорядкування інших своїй волі, до демонстрації своїх лідерських якостей. Не поспішайте. Швидше за все, ви поки і не зможете цього зробити, а будь-які спроби призведуть лише до зворотного результату. Ваші спроби, в кращому випадку, можуть бути розцінені як елементарне безкультур'я, а в гіршому ... Втім, про погане говорити не будемо. Наведемо лише слова давньокитайського філософа Лао-Цзи, який все сказав за дві тисячі років до нас:

Хто піднявся навшпиньки, не зможе довго стояти. Хто робить великі кроки, не зможе довго йти. Хто сам себе виставляє на світло, той не блищить. Хто сам себе вихваляє, той не добуде слави. Хто нападає, не досягне успіху. Хто сам себе підносить, не зможе стати старшим серед інших. Все це називається марнославним бажанням і марним поведінкою. Таких ненавидять і зневажають все живі істоти. Тому людина, що володіє мудрістю, не робить цього.

Пам'ятаючи ці слова, приступаємо до відпрацювання навичок ефективного спілкування.

З кого почати?

Ви потрапили на прийом, ділову зустріч, корпоративну вечірку, раут і т. П. Люди, розбившись на групи, розмовляють. Тут важливо вирішити: в яку компанію влитися, з чого (з кого) почати спілкування.

Зазвичай ми прекрасно відчуваємо себе в компанії двох-трьох приятелів, але незатишно - в оточенні незнайомих людей. Часто нам буває дуже важко завести з ними розмову. Боязнь спілкування - так можна визначити цей свого роду недуга. Позбутися його можна. Зробити це вкрай необхідно, тим більше що це під силу навіть болісно сором'язливим людям. Оволодіти мистецтвом спілкування для багатьох стає в наші дні професійної завданням і першим кроком на шляху до лідерства. Отже, ви зважилися? Тоді починаємо. Не забувайте, що всі нижчевикладене носить характер саме практичних рекомендацій. Ефективне спілкування скидається на мистецтво плавання - щоб навчитися, непогано для початку хоча б увійти в воду. Все, про що ви дізнаєтеся, ви повинні обов'язково спробувати на практиці. Просте читання «заради інтересу» не дасть ніяких результатів.

Слід дотримуватися елементарного і перевіреного на практиці принципу ефективного спілкування: чим більше людей, тим менше ризик все зіпсувати. Чим більш численною обрана вами група, тим більше шансів зустріти людину, яка відгукнеться (відреагує) на вашу першу репліку і допоможе почати розмову. Втім, якщо ваша поява виявиться непоміченим і ваша репліка залишиться без відповіді - не біда. У вас буде час придивитися, прислухатися і, вибравши момент, вступити знову в загальну розмову або непомітно ретируватися і повторити спробу в іншій компанії.

Як «включитися» в розмову

Метод «я - новенький». Озирніться, виберіть серед присутніх приємного вам людини (навіть в самому несприятливому випадку, коли гості розбилися по групах в 2-3 людини і розмовляють у вузькому колі «своїх людей»), підійдіть і станьте поруч. Проведіть будь-який рух (дія) і, коли вас помітять, зверніться до заздалегідь наміченим вами гостю зі словами: «Вибачте, Бога ради. Сподіваюся, ви не будете проти. Я тут нікого не знаю. Мене звуть ... Не могли б ви підказати мені ... »По реакції гостя ви відразу визначаєте, з ким маєте справу і чи можна розраховувати на бесіду. Будь-яка відповідь, крім «яке вам справа?», Годиться для того, щоб розмова зав'язалася.

Такий початок спілкування майже гарантує успіх. «Щиросердне зізнання» спрацьовує тому, що практично всім знайоме відчуття незручності і розгубленості в незнайомій компанії. Ваше визнання дає почуття переваги людині, до якого ви звернулися. Адже йому надається роль покровителя, а це - приємна роль. Застосовуйте цей прийом, якщо ви дійсно ні з ким не знайомі, і не частіше двох разів за один вечір. Інакше можна втратити довіри присутніх. До того ж, необхідно враховувати рівень вечірки і ймовірний соціальний статус вашого потенційного візаві. Наприклад, навряд чи варто так підходити до якого-небудь міністра або іншої високопоставленої персони. Швидше за все, це викличе тільки легке здивування - а хто ви, власне, такий і що робите в компанії «солідних людей»? А може, вам тут і не місце зовсім? У таких випадках вам зможе допомогти інший метод.

Метод «я - свій» подібний до тактики «втирання» в чергу, яку нерідко використовують хитрі покупці. Ви якомога непомітніше пристроюєтеся до вибраного кухоль гостей, щоб ніхто не зрозумів, що ви «новенький». Ще це дуже схоже на приєднання до співу: ви гармонійно зливається із загальним звучанням голосів.

Насамперед спробуйте налагодити візуальний контакт з лідером групи або тією людиною, хто в даний момент говорить. Тут вам допоможе один прийом. Помічено, що розповідає щось кільком слухачам завжди більше дивиться на того, хто йому періодично киває. Це цілком зрозуміло - адже саме від нього він отримує психологічну підтримку: «Раз я вам киваю, отже вас розумію, повністю згоден з вами». Використовуйте це. Психологи знають, що при розмові з приблизно рівними за статусом особами який провіщає зазвичай звертається частіше до тому члену групи, хто киває. При цьому виникає цікавий психологічний ефект: у інших створюється враження, що саме він - найбільш значимий серед них. Адже звертаючись до групи, більше уваги зазвичай приділяють більше значної особи в ній. Таким нехитрим чином, киваючи, ви можете підняти свій статус слухача в групі. Зрозуміло, намагайтеся не бути схожим при цьому на іграшкового китайського бовдура, киває головою без зупинки. Все має бути природно.

Наступний принцип ефективного спілкування - облік взаємного розташування в просторі. Добре обізнані люди вважають за краще розташовуватися збоку друг від друга. Подібне розташування підсвідомо асоціюється з прихильністю учасників бесіди і взаємною симпатією. І навпаки, при інших рівних умовах конфлікти найчастіше виникають між людьми, що знаходяться один проти одного. Поняття «протистояння» існує аж ніяк не випадково. Така позиція підспудно провокує почуття суперництва і змагально-оборонні відносини. Тому вам краще знаходитися поряд або під кутом до самого активному члену групи.

При достатній увазі з вашого боку до ведучого розмова ви зможете вловити вдалий момент і спокійно включитися в нього. При цьому важливо правильно підлаштуватися до загального темпу, гучності та ритму бесіди. (Наприклад, не потрібно голосно говорити, якщо всі інші розмовляють напівголосно і т.д.) І тоді всім здасться, що ви весь час були в їх компанії. Якщо ж вам не вдалося непомітно наблизитися до цього кухоль (поява «чужака» помітили) - знов-таки не біда. Моментально, «одразу ж» подайте репліку, реагуючи на те, що встигли почути, і вас майже напевно визнають за «свого». Головне - говорити спокійно, рішуче і невимушено. Напружений голос і скована поза зведуть ймовірність успіху до нуля, бо відповідне стан миттєво передасться оточуючим і викличе загальне почуття незручності. Втім, інша крайність - гордовитий вид, схрещені спереду або ззаду руки (позиція переваги) - також неприпустима. Якщо ж у вас не вистачить духу швидко познайомитися з незнайомими людьми і ви станете в нерішучості перебігати від однієї групи до іншої, ви ризикуєте так ні з ким і не заговорити за весь вечір, і бажане спілкування не відбудеться.

Не витрачайте час даремно

Часом буває просто неможливо позбутися нецікавого (або неприємного) співрозмовника, і багато хто просто здаються, прирікаючи себе на його компанію до самого кінця вечора. Але такий результат вам не підходить. Ваша мета - змішатися з масою гостей, підняти собі настрій, встигнути з усіма перекинутися репліками, обмінятися візитками, і отримати від цього задоволення. А також завести корисні в майбутньому знайомства, зв'язку.

Якщо ви тупцюєте на одному місці, не уявляючи собі, як відійти, коли обговорювана тема вас не цікавить, ви ризикуєте втратити вечір і не досягти мети. Принадність світського спілкування в тому, щоб вільно курсувати від одного гостя до іншого. А для цього необхідно знати, в який момент і яким чином можна «міняти стоянку».

Оптимальний час світської бесіди на багатолюдній вечірці - 5-20 хв на одну «душу». Межа - 30 хв. Пам'ятайте: ви тут для того, щоб вчиться знайомитися з людьми і зав'язувати нові контакти. Якщо співрозмовник цікавий - датою собі слово повернутися до нього після того, як познайомитеся з десятком гостей. Можна взяти у нього візитну картку і домовитися про зустріч в іншому місці.

Рухайтеся, рухайтеся ...

... але рухатися не хаотично, а з цілеспрямованим видом. Рух, активність і цілеспрямованість завжди привертає до вас увагу. Якщо, відійшовши від співрозмовника, ви зупинитеся в нерішучості, не знаючи куди податися, вашу розгубленість помітять багато. А ті, кого ви тільки що покинули, можуть подумати, що ви просто гидуєте їх суспільством і вважаєте за краще провести вечір на самоті, ніж залишитися з ними. Це, щонайменше, неввічливо.

Психологічне обгрунтування руху «на очах у всіх» полягає в наступному. Рухаючись, ви звертаєте на себе увагу оточуючих. А місце «на очах у всіх», в центрі уваги, більшістю людей підсвідомо сприймається як більш престижне. Адже більшої уваги завжди удостоюються люди з більш високим статусом. І тому вже саме перебування людини в центрі уваги багато хто сприймає як вказівку на його значущість. Крім того, психологи встановили, що чим більше часу людина перебуває «на увазі», тим вище до нього симпатія оточуючих. Зрозуміло, у окремих людей може виникнути негативне відчуття, що ви їм «мозолите очі». Це як раз ті люди, які самі претендують на лідерство і підвищену увагу до своєї персони. В результаті у них може з'явитися відчуття ворожості і суперництва по відношенню до вас. Але в цілому зростання симпатії у навколишніх йде набагато швидшими темпами, ніж зростання ворожості. Тому такий тип поведінки особливо рекомендується людям, що страждають від сором'язливості і звиклим вважати себе «непопулярними» або «відкидає». Як правило, вони рухаються дуже мало і вважають за краще майже всю вечірку залишатися на одному місці. Не стійте мовчки біля стінки, подолавши скутість і почніть більше рухатися - результат не змусить себе чекати.

Пам'ятайте, маршрут руху легше всього вибрати в той момент, коли говорите ви, особливо якщо у вас всього один або два співрозмовника. Неввічливо відводити очі, коли говорять з тобою. Якщо ж ви оточені групою гостей і увага не зосереджена на вас, можете озирнутися і вибрати маршрут. Але робити це слід так, щоб ніхто не помітив, як ваш погляд переміщається по залу. Це може бути розцінено і так: «Вам тут вже нудно», а це прикро для оточуючих. Як красиво піти? Існує кілька способів.

«Ваш час минув». Після принаймні десятихвилинної розмови треба якомога щире сказати: «Як з вами добре, а треба і інших привітати» або «Я не хочу узурпувати ваше час, до того ж ми домовилися про зустріч». В цьому немає нічого поганого.

«Йдемо по-англійськи». Дочекайтеся моменту, коли ніхто зі співрозмовників з вами не говорить і не дивиться на вас в упор, і непомітно зникайте. При цьому будьте готові адекватно відреагувати у разі, якщо розмова несподівано торкнеться вас. Коли ж ви опинитеся поза увагою колишніх співрозмовників, - «біжіть».

"Зміна варти". Як тільки хто-небудь з гостей звернеться до вашого співрозмовника, який вам вже в тягар, в ту ж секунду «випаровується»: поява нового співрозмовника відкрило вам шлях до відступу. Це досить пасивний прийом, але до нього вдаються практично всі.

«Підстав ближнього свого». Уявіть ситуацію: вам доводиться вислуховувати абсолютно нецікаві просторікування захмелілого співрозмовника. При цьому звертаються безпосередньо до вас, а що стоїть поруч гість воліє відмовчуватися. Немає ніякої можливості «піти по-англійськи». Що робити? Продовжуючи кивати і старанно піддакувати, постарайтеся викрасти з сусідньої компанії кого-небудь, з ким уже поспілкувалися. Тут же уявіть його вашому співрозмовнику так, ніби ви надаєте величезну послугу їм обом: у них маса спільних інтересів, і вони обов'язково сподобаються один одному! Будьте уважні - як тільки їх погляди зустрінуться, ви швидко йдіть.

***
Описані прийоми світського спілкування допоможуть вам проявити ініціативу в незнайомому суспільстві. Двох однакових товариств не буває. Тому точно моделювати ситуацію не представляється можливим. Але, володіючи навичками ефективного спілкування, ви напевно будете почувати себе впевненіше в будь-якій ситуації.

А тепер невелика практична вправа для самоконтролю.

Ситуація. Ви прийшли на корпоративну вечірку (світський раут і т.п.). Ви хочете завести нові знайомства, стати «душею компанії», показати себе цікавим і компетентним співрозмовником, а якщо вийде - то і очолити і повести за собою розмову, проявивши деяку ступінь лідерства в групі.

Ось ви, нарешті, набралися рішучості і намагаєтеся приєднатися до групи, що обговорює будь-яку проблему. Її учасники - солідні люди, що займають високе положення. Всі вони мають великий життєвий і професійний досвід, досягли багато чого, знають собі ціну, звикли керувати і бути в центрі уваги. Тому поводяться спокійно і впевнено, постійно демонструючи власну значимість.

Ви, на жаль, поки не досягли великих вершин у своєму житті. Співрозмовники відчувають, що ваш соціальний статус не надто високий. Тому на всі ваші спроби проявити себе, сказати що-небудь важливе або цікаве інші реагують холодно і неодмінно (мовляв, хто ще такий об'явився?). На вас дивляться «зверху вниз», слухають неуважно і без інтересу. Крім того, варто вам на секунду забаритися і замовкнути, щоб перевести дух, як хтось моментально перебиває вас на півслові і «перетягує ковдру на себе». Солідні дядьки й тітки, що не терплячи до відповіді на ваші боязкі репліки, продовжують світську бесіду, повністю ігноруючи ваше присутність. Ви для них - пусте місце, що не представляє ніякої цінності та інтересу.

Завдання. Подумайте, яким чином можна змінити ситуацію в свою користь? Як опинитися в центрі бесіди? Як змусити ставиться до себе, як до рівного, з належною увагою і повагою? Пам'ятайте: проявити лідерську ініціативу - зовсім не означає вести себе нахабно і зухвало. Ефективне спілкування полягає зовсім не з цього. Результати такої поведінки будуть плачевні (див. Цитату Лао-Цзи).

Використовуйте ту інформацію, яку ви почерпнули з даних нотаток, але спробуйте не зациклюватися на ній. Придумайте свої власні «хитрі» методи і прийоми досягнення поставленої мети. Можливо, у вас вже є якісь власні напрацювання, які ви давно і успішно застосовуєте в подібних ситуаціях? Ви дійшли до них «власним розумом» або почерпнули з психологічної літератури. В такому випадку подумайте про доречність їх застосування. Обов'язково повідомте нам про свої враження, як позитивних, так і негативних.

Якщо ж ви хочете:

1) Дізнатися про спеціальні комунікативних і поведінкових прийомах, використовуваних професіоналами;
2) Відпрацювати навички ефективного спілкування в різних ситуаціях;
3) Оволодіти методами перехоплення лідерської ініціативи у великих і малих соціальних групах;
4) Розвинути в собі конкретні лідерські якості

- запрошуємо вас пройти наші спеціальні дистанційні програми.

© Використано матеріали дистанційних курсів:
« Імідж лідера і психологія лідерського поведінки »
« Технології ефективного спілкування »

З кого почати?
Отже, ви зважилися?
Будь-яка відповідь, крім «яке вам справа?
Швидше за все, це викличе тільки легке здивування - а хто ви, власне, такий і що робите в компанії «солідних людей»?
А може, вам тут і не місце зовсім?
Як красиво піти?
Що робити?
Мовляв, хто ще такий об'явився?
Подумайте, яким чином можна змінити ситуацію в свою користь?
Як опинитися в центрі бесіди?

Новости