Ефективність трекерів для сонячних панелей

  1. особливості конструкції
  2. Види трекерів для фотоелектричних панелей

Максимальну генерацію електрики   сонячні електростанції   дають за умови, що сонячні промені спрямовані перпендикулярно до робочої поверхні фотоелектричних модулів Максимальну генерацію електрики сонячні електростанції дають за умови, що сонячні промені спрямовані перпендикулярно до робочої поверхні фотоелектричних модулів. Але Сонце постійно рухається, а значить, сонячним панелям, зафіксованим в певному положенні, це вимога ніяк не виконати. Як результат, продуктивність стаціонарних геліоустановок вкрай мала - 10-15%. Набагато ефективніше працює сонячний трекер - рухома система кріплень, яка відстежує найбільш яскраву крапку на небосхилі і, орієнтуючись на неї, змінює положення фотоелектричних модулів.

особливості конструкції

Рухома платформа для сонячних панелей складається з двох частин - стаціонарної і динамічної. Перша являє собою надійну колону, що виконує роль опори для всієї системи. Вона встановлюється на бетонний фундамент, кріпиться до нього за допомогою заставної анкерної кошика. Динамічна частина - прямокутний каркас, утворений металевими профілями. Саме до нього, рядами, кріпляться фотоелектричні панелі.

Важливим елементом системи стеження за Сонцем є блок електромеханічних приводів. Він складається з механізму, що здійснює нахил і поворот сонячних панелей, і електронної схеми, яка призводить цей механізм в дію. Можливим обертання робить двигун, який в свою чергу підпорядковується автоматиці. За рухом світила на захід стежить датчик. Він подає двигуну сигнал повертати фотоелектричні модулі. Примітно, що джерелом харчування для мотора є ті ж сонячні панелі .

Переваги сонячних електростанцій на трекерах:

  • Виробляють на 30-40% більше електрики, ніж стаціонарні геліоустановки.
  • Мають менші втрати генерації, так як активно збирають сонячну енергію в першій половині дня, поки фотомодулі чи не нагрілися.
  • Трекер займає набагато меншу площу, ніж фіксована система.
  • Його не потрібно чистити від льоду і снігу взимку.
  • Наслідки важких опадів і урагану для динамічної системи можна мінімізувати за допомогою переорієнтації.

Види трекерів для фотоелектричних панелей

Трекери для розміщення сонячних батарей бувають Однокоординатний (одноосьовими) і двокоординатної (двухоснимі). У перших пристроїв панелі змінюють положення тільки по азимуту - зі сходу на захід. У той же час вони не здійснюють кореляцію відповідно до кута підйому світила над горизонтом протягом року. Це доводиться робити вручну раз в 3-4 місяці. Двовісний (двовісний) сонячний трекер орієнтується на Сонце максимально точно. Він автоматично змінює положення панелей, підлаштовуючись і під денний, і під сезонне рух світила.

Маючи певні знання і навички в електромоделювання, пристрій стеження можна виготовити самостійно. Як правильно це зробити, підкажуть інструкції та поради на форумах. Втім, сонячний трекер своїми руками все одно буде недосконалий. Промислові моделі мають малу вагу, так як виготовлені з алюмінієвих сплавів. У них є комунікаційний порт, що дозволяє своєчасно діагностувати порушення в роботі. Збій виключений і завдяки GPS-приймача. Управління трекером здійснюється автоматично, тому необхідність втручання людини мінімальна. Пристрої працюють максимально ефективно при різних атмосферних явищах. Сонячні трекери з Китаю до того ж мають цілком демократичну ціну.

Новости