Економічна і соціальна комісія ООН для Азії і Тихого океану (ЕСКАТО)

Економічна і соціальна комісія ООН для Азії і Тихого океану (ЕСКАТО).

Комісія заснована в 1947 році з метою сприяння соціально-економічному розвитку країн АТР через нарощування регіонального і субрегіонального співробітництва. Штаб-квартира ЕСКАТО розташована в Бангкоку (Таїланд).

До складу Комісії входять 53 країни з правом вирішального голосу і 9 територій, наділених статусом асоційованих членів (не беруть участь в прийнятті рішень Комісії). ЕСКАТО - найбільша з п'яти регіональних комісій ООН за географічним охопленням і чисельності населення країн, що входять в її склад.

Росія в 1995 р придбала статус регіонального члена, отримавши можливість підключатися до програм ЕСКАТО і брати участь в міжнародно-правових інструментах Комісії.

Найважливіший напрям співпраці Росії з ЕСКАТО в галузі транспорту - реалізація міжурядових угод по мережах Азіатських автомобільних доріг (ААД), Трансазіатського залізниць (ТАЖД) і міжурядової угоди про «сухих портах».

В період з 5 по 9 грудня 2016 року в Москві відбулася третя сесія конференції міністрів з питань транспорту. Основним підсумком Конференції стало прийняття Декларації міністрів про стійку транспортної зв'язуючим в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні і Регіональної програми дій щодо забезпечення сталої транспортної зв'язуючим в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, етап I (2017-2021 роки). Пріоритети Регіональної програми зі створення стійкої міжнародної интермодальной транспортно-логістичної системи в АТР - розвиток транспортної інфраструктури, спрощення процедур перевезень, сталий розвиток міського транспорту, безпеку дорожнього руху - відповідають цілям і задачам Транспортної стратегії Російської Федерації на період до 2030 року. Розвиток транспортної інфраструктури, полегшення міжнародних перевезень і розширення зони дії міжнародних угод і конвенцій ООН в галузі транспорту в АТР представляє обопільний інтерес як для Російської Федерації, так і для ЕСКАТО.

В даний час Мінтранс Росії спільно з Секретаріатом ЕСКАТО проводить роботу, спрямовану на практичне виконання рішень міністерської конференції.

В рамках виконання рішень міністрів транспорту ЕСКАТО 4-5 вересня 2017 року Хабаровську відбулася міжнародна конференція «Місто і транспорт: безпека, ефективність, стійкість». За підсумками конференції прийнято резолюцію, що оголошує пріоритети розвитку сталого міського транспорту в регіоні ЕСКАТО.

З ініціативи Російської Федерації на 74 сесії ЕСКАТО в травні 2018 року прийнято резолюції «Підвищення безпеки дорожнього руху в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні в інтересах розвитку стійких транспортних систем» і «Заохочення застосування Регіональних рамок планування, проектування, розвитку і експлуатації« сухих портів »міжнародного значення ».

Мінтранс Росії взяв участь в 5-й сесії Комітету ЕСКАТО по транспорту (19-21 листопада 2018 р, м Бангкок). Як пріоритети в майбутній діяльності як на національному, так і на регіональному рівнях Комітетом визначені спрощення процедур перевезень і логістики, подальший розвиток і експлуатація «сухих портів» міжнародного значення, впровадження інтелектуальних транспортних систем при розвитку міського транспорту, прийняття додаткових заходів щодо підвищення безпеки дорожнього руху.

Російська Федерація на системній основі бере участь в діяльності Комітету з транспорту, засіданнях робочих груп по мережі Азіатських автомобільних доріг, по мережі Трансазіатського залізниць, по «сухим портів».

Інформація про транспортний відділ ЕСКАТО розміщена на сайті ЕСКАТО - http://www.unescap.org/ttdw

Новости