Економіка видання ділової літератури | Блог видавництва «Манн, Іванов і Фербер»

Михайло Іванов   Майже кожен день ми отримуємо рукописи російських авторів
Михайло Іванов

Майже кожен день ми отримуємо рукописи російських авторів. І останній рік ми змушені відмовляти. Навіть тоді, коли книга нам подобається. Поточна економіка видавничого бізнесу працює проти нас, авторів і читачів.

Математика видання книги дуже проста.

Вартість підготовки середньої книги наступна (прямі витрати)

  • Підготовка до (коректура, редактура, верстка, обкладинка) 50 000
  • Друк тиражу в твердій обкласти з ляссе (3000 прим) 165 000

Разом прямі витрати: 215 000 рублів

Непрямі витрати (моя зарплата і зарплата інших співробітників, податки, витрати на зв'язок, зберігання, підтримання цього блогу і ін.) Приблизно становлять ще 215 000 в розрахунку на одну книгу.

Разом наші повні витрати без урахування прав на 3000 прим. звичайної книги складають 430 000 рублей, або 143 рубля на екземпляр.

Тут важливо відзначити, що гроші ми інвестуємо відразу, а отримуємо назад протягом 18-20 місяців.

В середньому відпускна ціна на книгу для оптовиків становить 200 рублів. При такому ціноутворенні ми окупаємо наші витрати тільки після того, як продамо 2150 примірників! Ще треба не забути про авторський гонорар, який становить 10% від оптової ціни. При такій математиці ми просто не можемо собі дозволити продавати книги з низькою оборотністю і потенційно невеликим проданим тиражем. Нехай навіть дуже хороші книги.

У випадку з перекладними книгами ситуація ще складніша. В перед друком витрати додається вартість перекладу, і ще ми завжди платимо аванс за авторські права. В результаті у нас, як і у інших видавництв, є досить жорсткі вимоги до відбору рукописів. Ми шукаємо книги, які, крім того, що вони нам подобаються, повинні:

  • продаватися накладом не менше 3000 примірників. в рік ( «Тайм-драйв», «Камасутра для оратора»);
  • продаватися дорого. У книзі повинна бути цінність, за яку читачі готові заплатити дорого ( «Без бюджету», «Що ми купуємо», «Від хорошого до великого»);
  • є потенціал корпоративних продажів і спецтираж ( «Зв'язки вирішують все»);
  • є партнер, який готовий підтримати вихід книги ( «СПИН-продажу»).

Краще, коли сходяться всі ці фактори.

Ми можемо ризикувати з новими книгами вже відомих авторів, такими як Архангельський, Манн, Гандапас. Але якщо ви - початківець автор, то побачити свою книгу в магазині у вас дуже мало шансів. Для цього ми (як і будь-яке інше видавництво) повинні сильно повірити в автора і інвестувати 430 000 рублей. Це складно. Але можливо!

Новости