Екран для проектора - як вибрати? - Медгаджетс

Полотно, на яке передається зображення, називають екран для проектора. Щоб придбати оптимальну модель, спочатку непогано розібратися в видах, типах конструкції, розмірах полотна і з'ясувати, які ще параметри слід врахувати.

Щоб придбати оптимальну модель, спочатку непогано розібратися в видах, типах конструкції, розмірах полотна і з'ясувати, які ще параметри слід врахувати

Як вибрати екран для проектора

Класифікація екранів

За типом установки:

  • Переносні екрани для проекторів. ці портативні моделі легко переміщуються з одного місця на інше. При розкладанні і монтажі не потрібно використовувати ніяких додаткових інструментів.
  • Стаціонарні екрани. Жорстко фіксуються до поверхні і після цього постійно знаходяться на одному місці.

Жорстко фіксуються до поверхні і після цього постійно знаходяться на одному місці

По виду проекції:

  • З прямою проекцією. Картинка відображається на передній частині полотна.
  • З зворотною проекцією. У цьому варіанті проектор розташовується позаду полотна і забезпечує зворотний показ проекції.

За типом конструкції:

  • Рулонні екрани для проекторів. За потреби полотно розгортається, а після використання -складається. це здійснюється вручну або автоматично . У другому випадку це моторизовані екрани для проекторів з електроприводом. Пристрої даного виду включають спеціальну планку-обважнювачі, що прикріплюється до нижнього краю і натягує полотно. Зазвичай такі екрани мають матовий верхній шар.
  • Натяжні. полотно , На яке транслюється зображення, прикріплюється кнопками або шнурками. Якщо екран фіксується на стіні - виходить стаціонарне рішення, а якщо до стійок - мобільне.

Якщо екран фіксується на стіні - виходить стаціонарне рішення, а якщо до стійок - мобільне

За типом кріплення:

  • Екрани для проектора на штативі
  • Стельові екрани для проектора
  • Стельові
  • Настінні екрани для проекторів

Якого розміру бувають екрани для мультимедійного проектора

Для будь-якого типу екранів, на які буде проектуватися картинка, розмір - один з основних параметрів. Тут принцип «мені подобається ось цей» не спрацює. При виборі слід дотримуватися таких правил:

  1. Відстань екрану до першого ряду аудиторії дорівнює ширині екрану або перевищує овдовіле його висоту.
  2. Висота полотна - одно 1/6 або більше дистанції до останнього глядача.
  3. Від нижнього краю екрану і до підлоги повинно бути орієнтовно 120 см. Показник коригується в разі не перпендикулярного розміщення екрану по відношенню до підлоги або наявності декількох ярусів, наприклад, в кінозалі.

Для приміщень, де передбачається розмістити домашній кінотеатр, в більшості випадків оптимальним варіантом буде великий екран для проектора 16/9. Для офісів і невеликих кімнат, щоб дивитися презентації, телепередачі або насолоджуватися комп'ютерними іграми більше підійде розмір 4/3.

Екрани з діагоналлю в 7,5 метрів підходять для облаштування невеликого кінозалу . Для приміщення з площею в середньому 20-25 м. Кв. досить показника в 2-4 метра - екрану середньої величини. Деякі моделі мають спеціальну темну шторку, за допомогою якої збільшується довжина або ширина екрану.

Деякі моделі мають спеціальну темну шторку, за допомогою якої збільшується довжина або ширина екрану

Матеріал поверхні екрану

При покупці потрібно з'ясувати наступні параметри:

  • Коефіцієнт посилення - здатність полотна відбивати світло, в порівнянні з еталонним значенням. Від його величини прямо пропорційно залежить яскравість і чіткість зображення.
  • Контрастність - коефіцієнт, що характеризує якість відображення світлих і темних відтінків.
  • Кут огляду - величина, що характеризує зручність перегляду зображення при розташуванні глядача не перпендикулярно до екрану.

Якщо значення коефіцієнта відхилення в діапазоні від 1,5 до 2,5, то екран відмінно фокусує зображення. Але добре бачити його зможуть тільки глядачі, які знаходяться в зоні поширення світла. Тому, доглядаючи екран, враховуйте ще й кут огляду, значення якого в середньому 30-40 °

Кращі екрани для проекторів - ті, які здатні забезпечити якісну проекцію при перегляді з будь-якої точки приміщення. Шукайте в специфікаціях пункт «коефіцієнт посилення», який повинен бути менше або дорівнює одиниці. Таке значення забезпечить максимально точне відображення контрастних кольорів.

Відмінний варіант для домашнього кінотеатру - екран з матовою поверхнею білого кольору. екрани цього типу маркуються, як «Matte White» і відрізняються ширококутним оглядом. За рахунок рівномірного розподілу яскравості на такому екрані вдається домогтися надзвичайно якісного і реалістичного відображення квітів. Значення коефіцієнта посилення - 1.

Якщо хочете підсилити яскравість зображень, слід придивитися до екранів з бісерним напиленням. Їх легко впізнати по маркуванню «Glass Beaded». Підходить для приміщень, які часто наповнюються сонячним світлом. Екрани «HiDef Grey» або «High Contrast» забезпечують високу ступінь контрастності. Їм характерна якісна передача темних і світлих тонів.

Мітки проектор , екран , екран для проектора

Новости