Експерти назвали найстрашніші сценарії землетрусів в Алмати

  1. Верненской, Чілікскій і Кеминский сценарії
  2. Яма на 300 тисяч загиблих
  3. Коли місто перетвориться на пекло
  4. Як руйнування в Алмати можуть вплинути на країну?

Правда, по повідомленням ДУ "СОМЕ КН МОН РК" епіцентр землетрусу розташований на території міста Алмати. Енергетичний клас землетрусу 8.5. Магнітуда MPV 3.7.

Тема землетрусів для алматинцев залишається актуальною в будь-який час. Вже багато років йдуть обговорення того, якими можуть бути наслідки від сильних поштовхів і про те, чи готовий наш місто до них.

Як пише портал Prohunt.kz , Алмати входить в трійку найбільш уразливих від землетрусів міст.

Крім нас в категорію «катастрофічних руйнувань» потрапили лише Бішкек і Катманду .

У зв'язку з цим кореспондент медіа-порталу Caravan.kz вирішив згадати, які прогнози робили експерти щодо того, що станеться з нашим містом при найгіршому збігу обставин.

Верненской, Чілікскій і Кеминский сценарії

Правда, по   повідомленням   ДУ СОМЕ КН МОН РК епіцентр землетрусу розташований на території міста Алмати

Ще в 2008 році в ході міжнародного семінару «Вивчення управління ризиками землетрусів в місті Алмати» японський фахівець Сегава Сюке визначив три можливих варіанти розвитку подій.

За основу розробки сценарію найбільш ймовірного сейсмічного лиха японський фахівець взяв три найбільш руйнівних землетрусів, що сталися в Алмати в минулому:

  1. Верненской землетрус 1887 року зі інтенсивністю від 8 до 9 балів, при якому загинули 236 осіб
  2. Чілікское землетрус 1889 року зі інтенсивністю від 7 до 9 балів
  3. Кеминский землетрус 1911, з інтенсивністю від 8 до 9 балів, в результаті якого загинуло 44 людини.

На думку Сегава Сюке, якщо один з цих сценаріїв повториться, то Алмати очікують куди більш серйозні наслідки ніж ті, що були в минулому.

При повторенні Верненской моделі землетрусу 25 тис. Будівель будуть зруйновані, при цьому загинуть 25 тис. Чоловік. На водопостачальних і каналізаційних мережах будуть 1100 точок пошкодження.

При повторенні Чілікской моделі землетрусу будуть зруйновані 5300 будинків, число загиблих може досягти 2 тисяч осіб. Водопостачання і каналізація не будуть зруйновані.
При повторенні Кеминский моделі землетрусу будуть зруйновані 15400 будівель, загинуть 10 тисяч чоловік. На водопостачальних і каналізаційних мережах утворюється 200 точок пошкодження.

Яма на 300 тисяч загиблих

Відомо те, що в Міністерстві з надзвичайних ситуацій заздалегідь готувалися ще до більш найгіршими прогнозами. У квітні того ж 2008 року з'явилася інформація про те, що під Алмати, неподалік від села Кара виділена земля під поховання 300 тисяч чоловік . Саме такими прогнозами мало МНС РК на той момент. Подібні плани викликали чимало обговорень з боку суспільства і ЗМІ. Зі зрозумілих причин багато людей задавалися питанням про те, чому б не направити ці гроші на те, щоб врятувати людей, а не ховати їх заживо.

На що Володимир Божко дав дуже жорстку відповідь.

- А хіба не буде блюзнірством, якщо трупи будуть валятися по всьому місту, незважаючи на всі наші вжиті заходи? Адже буде завдано моральну шкоду залишилися живим алматинцев. Потрібно передбачити всі варіанти: нормальне поховання загиблих, лікування постраждалих, включаючи психологічну допомогу. Нам необхідно прорахувати будь-які можливості ... Хоча я дуже сподіваюся, що висотні будівлі в Алмати витримають землетрус, - висловився екс-міністр.

Коли місто перетвориться на пекло

Уже в 2012 році керівник Центру біофізичної екології Віктор Инюшин і президент фонду «Амансулик» Бахит Туменова в інтерв'ю для газети «Час» висловили свої версії того, що станеться з нашим містом під час землетрусу з магнітудою в 8-10 балів.

Віктор Инюшин впевнений в тому, що таких сильних поштовхів наше місто просто не витримає.

За його словами, якщо епіцентр удару буде знаходиться прямо в місті, то будівлі будуть просто валитися на бік. Прийом нові будинки розваляться, а старі впадуть. Також через газові труб, які протягнуті по всьому місту, почнуться пожежі. Частина людей загине під завалами, а частина згорить.

Через величезної кількості автомобілів місто встане на величезну пробку і тому рятувальники з інших міст нам нічим допомогти не зможуть, дороги будуть заблоковані. Крім цього, дроти і дерева будуть заважати вертольотам, тому рятувальники не зможуть підлетіти досить близько для того, щоб евакуювати людей.

- Так що я переконаний: організувати грамотну рятувальну операцію в Алмати просто неможливо. За ідеї, до нас повинні будуть прийти на допомогу фахівці з інших міст і сусідніх країн. Знадобиться як мінімум 3-4 для для того, щоб рятувальна робота почалася. Тисячі людей під завалами просто не дочекаються допомоги, - вважає Віктор Инюшин.

За словами Бахит Туменовой, ще в 80-і роки при самому руйнівному землетрусі, за оцінками радянських вчених, в нашому місті могло загинути 120 тисяч чоловік. Зараз же, як вважає Туменова, цю цифру сміливо можна множити на два.

- У зону ураження потраплять і лікарі з рятувальниками. Буде зруйновано лікарні, почнуться пожежі, ми залишимося без світла і електрики. В таких умовах надавати медичну допомогу дуже складно, не кажучи вже про те, щоб проводити складні операції. У разі удару стихії людина отримує найрізноманітніші травми - переломи, опіки, різані рани. Не можна просто перев'язати його і відпустити додому. Кожному постраждалому потрібне ретельне обстеження і дбайливий догляд. Я дуже сумніваюся в тому, що ми будемо здатні все це організувати, - вважає Бахит Туменова.

Як руйнування в Алмати можуть вплинути на країну?

На думку експертів, руйнівний землетрус в Алмати може поставити в глухий кут IT-інфраструктуру країни.

портал Computerworld.kz , Спираючись на дані Агентства по статистиці Республіки Казахстан, з'ясував, що в державному секторі Казахстану налічується 1507 відомчих дата-центрів (Цодов). І при цьому, більшість з них, тобто, +1382 - знаходиться в Алмати, і лише 50 - в Астані. Таким чином, в Південній столиці знаходиться 91,7% усіх Цодов Казахстану.

Якщо в Алмати все ж відбудеться суттєве землетрус, здатний вивести з ладу центри обробки даних, то працездатних по всій республіці залишиться всього 125. З них 50 - в Астані. Цього, зрозуміло, недостатньо. Країну крім трагедії, пов'язаної з землетрусом, охопить інформаційний колапс. «Встане» електронний уряд, багато відомчі бази даних будуть безповоротно втрачені.

Також експерти вважають, що від цього може дуже сильно постраждати ВВП країни. Наприклад, економіст Тулеген Аскаров, в програмі «Мозковий Штурм» , Висловився на рахунок того, що ці втрати можуть скласти від 30% до 50% від річного ВВП країни.

- Економічно Алмати залишається настільки важливим центром для країни, що в разі ось такої катастрофи втрати будуть не тільки величезними, вони будуть довгостроковими. Тобто країна протягом, може бути двох, трьох десятиліть буде відчувати наслідки цієї драми, - вважає Тулеген Аскаров.

У тій же програмі свою думку висловив і політолог Досим Сатпаєв.

- 200 мільярдів доларів - це можливий економічний збиток. Цей землетрус в м.Алмати. Це більше, ніж ВВП, колосальна цифра , - вважає відомий політолог.

Як руйнування в Алмати можуть вплинути на країну?

Новости