Експерти відзначають рекордне скорочення зовнішнього боргу РФ

21 січня 2016 Коментарі до запису Експерти відзначають рекордне скорочення зовнішнього боргу РФ відключені

За останні 2 роки відзначено скорочення зовнішнього боргу Росії понад ніж на $ 200 млрд. Експерти відзначають, що це найшвидше скорочення боргу за всю сучасну історію РФ.

До зовнішнім боргом відносяться позики, які бере за межами країни держава, банки, компанії, інші установи країни. Зовнішній борг існує у більшості країн світу, тут важливий не сам фактор боргу, а його розміри і структура.

Зовнішній борг існує у більшості країн світу, тут важливий не сам фактор боргу, а його розміри і структура

Майже 12 років зовнішній борг РФ стабільно зростав, збільшившись майже на $ 600 млрд. У липні 2014 р борг досяг пікового значення $ 732,7 млрд. Потім борг почав скорочуватися, незважаючи на криза в економіці . К1 листопада 2015 року його величина досягла $ 522 млрд, скоротившись на 30%.

На думку доцента Лазаря Бадалова з РЕУ ім. Плеханова, основна причина стрімкого скорочення зовнішнього боргу полягає в санкціях, які відрізали вітчизняний бізнес від зарубіжних ринків капіталу. Якби не санкції - борг продовжив би рости, в першу чергу - за рахунок корпоративної складової, вважає експерт.

Станом на 1 грудня 2015 р розмір державного боргу був трохи більше $ 50 млрд. Левову частку зовнішнього боргу становлять заборгованості банків і компаній - майже 90% від усієї суми.

Компанії з високими рейтингами користувалися дешевими кредитами західних банків. Сьогодні вітчизняний бізнес змушений погашати борги без залучення нових кредитів. Лазар Бадалов зазначає, що це з одного боку завдає шкоди вітчизняній економіці, з іншого - призводить до зменшення зовнішнього боргу. Захоплення ж західними позиками здатне привести до ситуації грудня 2014 р

Андрій Чернявський з НДУ ВШЕ нагадує, що великий держборг веде до відтоку капіталу. У ситуації ослаблення рубля і падіння нафтових цін це могло привести до неприємних наслідків. Тому зменшення держборгу є позитивним фактором. При цьому компаніям і банкам буде складно погашати існуючі заборгованості без доступу до зовнішніх кредитів.

За словами Бадалова, в Японії і США використовують більш доцільну модель формування держборгу. Хоча в цих країнах розмір державних і приватних боргів дуже високий, найбільшу питому вагу мають внутрішні запозичення: близько 60-70% всього боргу в США і майже 90% - в Японії.

Бадалов вважає, що росіяни сьогодні накопичили досить високий інвестиційний потенціал, що складається з вкладів і валютних заощаджень. Його можна направити на розвиток вітчизняного бізнесу. Для цього потрібно створити інструменти і умови для функціонування ефективного ринку інвестицій. В іншому випадку відразу після скасування санкцій зовнішній борг знову почне зростати.

У поточному році зовнішній борг РФ повинен зменшитися приблизно на $ 50-60 млрд, наблизившись до рівня 2008 р

За словами глави Центробанку Ельвіри Набіулліної, розмір виплат зменшується з кожним роком. З 2016 року вони будуть в 2 рази менше, ніж в 2015. У I кварталі очікуються виплати на рівні $ 21,4 млрд (в 2 рази менше, ніж рік тому), в II кварталі - $ 30,1 млрд. ЦБ моніторить ситуацію і Набіулліна не бачить ніяких проблем.

За словами заступника міністра фінансів Сергія Сторчака, в бюджеті 2016 р передбачена можливість зовнішніх запозичень у розмірі $ 3 млрд, однак Мінфін не вважає за можливе виходити на зовнішній ринок. У планах міністерства - випуск призначених для населення облігацій федеральної позики на суму до 30 млрд руб. Ці облігації можна буде купувати прямо в банках.

У році, що наступив Росія точно не буде кредитувати інші держави. У нинішній ситуації це пов'язане з зайвими ризиками.

Новости