ЕКСПО-2017. Астана приймає гостей

В Астані 10 червня відкрилася спеціалізована виставка ЕКСПО-2017. У Казахстані цей захід отримало статус національного проекту, влада приділяє йому особливу увагу.

Ти пам'ятаєш, як все починалося ...

У 2012 році Астана виграла у бельгійського міста Льєжа право на проведення виставки ЕКСПО-2017. З 148 держав казахстанській столиці свої голоси віддали 103 країни-учасниці Міжнародного бюро виставок (МБЧ) проти 44, які дісталися Льєжу.

Значний відрив Астани був зумовлений низкою причин. По-перше, особистими гарантіями президента Нурсултана Назарбаєва успішно здійснити проект в разі перемоги, які він дав у відеозверненні до делегатів 151-ї Генеральної асамблеї МБЧ. По-друге, столичним статусом Астани, в той час як Льєж є лише адміністративним центром однієї з десяти провінцій Бельгії. Молода, але швидкозростаюча і динамічно розвивається столиця виглядала більш привабливо на фоні старого, історично багатого, але провінційного міста. Крім того, приблизно за рік до голосування в центрі Льєжа сталася стрілянина, в результаті якої 5 людей загинули, а 125 були поранені. Природно, це далеко не кращим чином позначилося на іміджі міста. По-третє, зіграв свою роль фактор новизни. До цього моменту на просторі СНД виставки подібного формату жодного разу не проводилися, і проведення ЕКСПО-2017 Астані - свого роду експеримент з метою з'ясувати, а чим живе зараз пострадянський простір, чи зможе нова незалежна держава організувати і провести захід подібного масштабу? По-четверте, політичною волею, неодноразово продемонстрованої Казахстаном при організації попередніх міжнародних заходів.

Тут слід згадати, що ЕКСПО-2017 - це не перший великий проект в лінійці зустрічей світового рівня. До цього Казахстан брав саміт ОБСЄ, провів кілька з'їздів світових релігій, чотири рази ставав майданчиком для переговорів щодо Сирії. Сюди ж слід віднести і спортивні змагання - зимову Азіади-2011 і Універсіаду-2017 .

Відразу після того як рішення МБЧ було оголошено, почалася робота з підготовки до виставки. Указом президента було створено державну комісію з підготовки до проведення Міжнародної спеціалізованої виставки ЕКСПО-2017 і Національна компанія (НК) «Астана ЕКСПО-2017». Для будівництва виставкового комплексу було виділено земельну ділянку площею понад 100 гектарів, пізніше розширений до 173 га. З них 25 га займає сам виставковий комплекс, а решта площі відведені під супутню інфраструктуру - готелі, об'єкти харчування, розважальні комплекси.

Були внесені зміни в генеральний план міста. Причому вони не тільки включали забудову нового ділянки, а й передбачали реформу транспортної системи столиці, зведення нового терміналу аеропорту і другого вокзалу. У 2013 році був проведений конкурс, на який подано більше ста заявок з 20 країн. Провідні архітектори і дизайнери запропонували безліч варіантів будівництва виставкового комплексу. Були залучені забудовники, причому більша частина з них вже мала досвід будівництва в суворому, різко континентальному кліматі північної столиці. Був розроблений і прийнятий закон «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів Республіки Казахстан», який передбачає податкові та митні пільги для компаній, що працюють на території майбутньої виставки. Так, наприклад, бізнес, який бере участь в підготовці до ЕКСПО-2017, був звільнений від сплати корпоративного, майнового податку і податку на землю.

Комплекс будівель і споруд ЕКСПО-2017

Чим ближче ставав момент відкриття виставки, тим більше завдань доводилося вирішувати. Так, на останній нараді з питань проведення ЕКСПО-2017 президент Н. Назарбаєв, відзначивши великий обсяг виконаних підготовчих робіт, дав відповідним органам ряд конкретних доручень, серед яких особливо було наголошено на необхідності забезпечення безпеки жителів і гостей столиці, а також громадян у всіх регіонах. З огляду на, що проведення ЕКСПО знаходиться під особистим контролем Н. Назарбаєва, слід було очікувати, що заходи безпеки будуть вжиті неординарні. Незайва обережність, з огляду на останні події в Лондоні і Тегерані.

Терниста дорога до ЕКСПО

Звичайно, як і в будь-якому масштабному проекті, в підготовці до ЕКСПО були і проблемні моменти. В першу чергу слід згадати корупційну схему, реалізовану першим керівником НК «Астана ЕКСПО-2017» Талгатом Ермегіяевим, яка обійшлася бюджету країни в 10,2 млрд. Тенге. Самому екс-керівнику вільне поводження з бюджетними грошима і зловживання службовим становищем коштували 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Решта 23 фігуранта цієї справи також отримали різні терміни. Тут справедливості заради треба відзначити, що, мабуть, ЕКСПО всюди викликає спокуси незаконного збагачення. У Мілані, брав виставку в 2015 році, по звинуваченню в корупції було заарештовано сім чоловік.

Ще однією подією, що викликав саркастичну реакцію в казахстанських соціальних мережах, стало обвалення декоративної конструкції одного з павільйонів, що сталося взимку 2016 року. (Хоча назвати міст довжиною 96 метрів і вагою в 240 тонн декорацією можна лише вельми умовно.) І хоча обійшлося без жертв, а компанія-забудовник в найкоротші терміни все виправила, осад, як то кажуть, залишився.

Ще жодним не критичним, але все ж неприємною подією стала ситуація з талісманами виставки - Саулі, куат і Молдір. Їх презентація викликала чергову хвилю гумору у казахстанців. Особи талісманів були злісними і непривітними. Треба відзначити, що в ситуації з талісманами реакція суспільства була врахована і через місяць були представлені допрацьовані образи - усміхнені і симпатичні.

Нарешті за місяць до відкриття виставки в соціальних мережах було поширено повідомлення про те, що з Астани в сусідні обласні центри вивозять осіб без певного місця проживання, жебраків, незареєстрованих мігрантів та інший «асоціальний елемент». Ця новина також була негативно сприйнята казахстанцями. Пізніше столичний Департамент внутрішніх справ спростував цю інформацію, але чи було це насправді чи ні, залишилося незрозумілим.

Все це говорить про те, що, незважаючи на масштаб заходу і колосальні зусилля по його підготовці, далеко не всі казахстанці розділили захоплення владної еліти з приводу проведення ЕКСПО-2017. Дві девальвації, незрозумілі вкладення грошей з Пенсійного фонду країни, дорожчає «соціалка» - все це не додає суспільству оптимізму. Більш того, не схильні до критичного мислення казахстанці буквально сприймають чутки про те, що зростання цін на товари першої необхідності або, припустимо, перенесення терміну будівництва об'єктів соціальної інфраструктури пов'язаний з проведенням ЕКСПО, мовляв, грошей не вистачає, доводиться економити на іншому. Тому велика частина громадян відноситься до ЕКСПО-2017 абсолютно індиферентно, а менша дивиться на виставку як на бенкет під час чуми. Один з коментаторів використовував таку метафору: «Проводити ЕКСПО в Казахстані - це як купити кришталеву люстру в будинок, в якому немає водопроводу і каналізації».

Природно, в офіційному дискурсі присутній протилежна точка зору.

Офіційний дискурс: спірні меседжі

Рішення МБЧ про проведення ЕКСПО-2017 Астані подається офіційними казахстанськими ЗМІ як чергове визнання авторитету країни міжнародним співтовариством і свідоцтво входження до клубу розвинених держав. Один з головних тез, посилено ротована в громадську думку, - ЕКСПО-2017 дозволить зміцнити імідж Казахстану як динамічно розвивається в очах закордонної аудиторії, в тому числі в ділових колах і політичних елітах.


У теорії це, звичайно, так. Але «сухий залишок» від проведення виставки може залишитися непоміченим. Хоча б тому, що зацікавлені у співпраці з Казахстаном зарубіжні політики і бізнесмени будуть вивчати країну і без ЕКСПО. Ще один момент - це доцільність «підвищення впізнаваності». У світі існує маса країн, які не вживають ніяких спеціальних спроб глобального позиціонування і при цьому нормально існують, не відчуваючи ніяких комплексів.

Ще одним популярним меседжем є те, що тематика виставки «Енергія майбутнього» дасть імпульс розвитку альтернативних джерел енергії в країні і сприятиме досягненню мети, поставленої в стратегії «Казахстан -2050». Теза далеко не безперечний, бо плани переходу до «зеленої енергетики» були озвучені давно, але її частка на сьогодні складає, за різними оцінками, від 0,3% до 1,5% від вироблених в країні обсягів електрики. Та й економічна кон'юнктура для розвитку альтернативних джерел енергії не найсприятливіша: падіння світових цін на вуглеводні не стимулює інтересу до цього виду індустрії.

До речі з цієї ж причини бачиться сумнівним і третя теза - проведення ЕКСПО-2017, мовляв, дозволить створити в Астані майданчик для пошуку шляхів виходу з енергетичної кризи. Ці ж причини дозволяють засумніватися і в тому, що виставка надасть «новий імпульс для розвитку величезного регіону пострадянського простору. Ця виставка може як локомотив за собою повести і інші країни в плані розвитку ».

Нарешті ще посилено впроваджується тезу "ЕКСПО - подія світового масштабу" справедливий лише частково. Потрібно пам'ятати, що виставка, яка відкрилася в Астані, має статус Спеціалізованої міжнародної виставки. На відміну від Всесвітньої універсальної виставки, які проходять кожні п'ять років, не мають загальної теми і тривають по півроку, спеціалізовані виставки є проміжними, проходять в рамках однієї тематики і працюють протягом трьох місяців. Ще одна важлива відмінність - країни, які беруть участь у всесвітніх виставках, самі будують свої павільйони, а для країн-учасниць спеціалізованих виставок павільйони надає приймаюча сторона.

Неофіційний погляд: незаперечні факти

Але вважати, що ЕКСПО-2017 нічого не дасть для країни, було б несправедливо.

По-перше, виставковий комплекс став практично новим районом в Астані. Побудовані об'єкти після проведення виставки стануть частиною столичної інфраструктури. (Щось подібне було реалізовано в Алмати після Зимової універсіади-2017.) Там планується розмістити Міжнародний фінансовий центр «Астана», Міжнародний центр зеленої економіки, освітній центр Job World, а частина будівель віддати під житло і готелі. Треба відзначити, що на території виставкового комплексу присутні унікальні об'єкти. Наприклад, розташований в центрі виставки павільйон «Нур-Алем», побудований у вигляді сфери діаметром 80 метрів, який отримав неофіційні назви «Сфера» і «Зірка смерті», не має аналогів в світі. Будівля споживає на 48% менше енергії, ніж звичайні павільйони. Це досягається за рахунок його дизайну, застосування енергозберігаючих матеріалів. Після закінчення виставки в ньому розміститься Музей майбутнього. Крім того, на виставковому комплексі відпрацьовується технологія «Розумні енергомережі - Smart Grid». У разі успішної роботи вона може бути розширена на всю північну столицю. І, звичайно, не варто забувати про нову інфраструктуру, яку отримало місто.

Російський павільйон на ЕКСПО відкрився незвичайної церемонією

По-друге, для залучення зарубіжних туристів було прийнято рішення оголосити безвізовий режим для громадян держав-членів Організації економічного співробітництва і розвитку. Якщо його не скасують, це буде сприяти розвитку в'їзного туризму в країні.

По-третє, гостей ЕКСПО чекає дійсно насичена культурно-розважальна програма. Безліч артистів і художніх колективів, що працюють у всіх жанрах - від класики до авангарду, розважатимуть публіку. За три місяці, які триватиме виставка, Казахстан відзначатиме День столиці і День Конституції. У ці дні програма буде особливо цікавою. До речі, День столиці збігається з днем ​​народження президента Нурсултана Назарбаєва. Здається, що подарунку у вигляді ЕКСПО він буде щиро радий.

По-четверте, відкриття ЕКСПО відбулося відразу після саміту ШОС 9 червня. Відповідно, крім 103 держав і 17 міжнародних організацій виставку відвідали глави країн-учасниць цієї організації.

Нарешті, по-п'яте, Казахстан в черговий раз продемонстрував, що він здатний проводити масштабні міжнародні заходи на високому організаційному рівні. Здається, що думка генерального секретаря МБЧ Віссенте Лоссерталлеса про те, що казахстанська виставка за 25 років його роботи в якості керівника цієї міжнародної організації, буде найкращою, не є сильним перебільшенням.

Нурсултан Назарбаєв особисто зустрічав гостей на відкритті виставки

_________________________

фото https://expo2017astana.com/ru/

Новости