ЕКСПО-2017 - найбільша можливість для Казахстану отримати нові енергетичні та «зелені» технології - Р.Жошибаев

ПЕКІН. КАЗИНФОРМ - Одне з провідних мас-медіа Китаю - «Nanfang Zhoumo» опублікувало ексклюзивне інтерв'ю з першим заступником міністра закордонних справ РК Рапілем Жошибаевим напередодні його візиту в Пекін 24 серпня цього року. Казінформ надає читачам можливість ознайомитися з перекладом цієї бесіди:

- Як відомо, ЕКСПО-2017 буде проводитися в Казахстані. Скажіть, будь ласка, яке значення ця подія має для розвитку РК?

- ЕКСПО-2017 - національний проект, найбільша можливість для Казахстану отримати нові енергетичні та зелені технології. Проведення виставки благотворно вплине на імідж країни, розвиток економіки, а також освітить одну з найактуальніших тем - «Енергія майбутнього», тобто альтернативні і поновлювані джерела енергії, які хвилюють світову спільноту.

Ефект від його проведення можна побачити на різних рівнях.
Так, на міжнародному рівні проведення ЕКСПО в Астані стане майданчиком для інновацій в сфері світової енергетики. Зокрема, внесе вклад в розробку і використання альтернативних і поновлюваних джерел енергії.
На державному рівні ЕКСПО-2017 дозволить забезпечити довгостроковий соціально-економічний ефект, надасть потужного імпульсу подальшій диверсифікації і модернізації економіки країни, переходу Казахстану до "зеленої" економіки.
На місцевому рівні великий поштовх отримає туристична галузь, готельний бізнес, сфера послуг. Це і розвиток малого і середнього підприємництва, нові робочі місця.
Таким чином, ЕКСПО в Астані буде спадщиною, яке залишиться в країні і сприятиме її розвитку в майбутньому.

- Ви як Комісар ЕКСПО-2017 провели переговори вже в багатьох країнах. За підсумками переговорів скільки країн вже підтвердили свою участь, як проводиться робота по залученню інших держав?

- В першу чергу, я хотів би зазначити, що Казахстан отримав право на запрошення учасників після офіційного визнання ЕКСПО-2017, що відбувся 11 червня 2014 року на 155-ій сесії Генеральної асамблеї Міжнародної організації виставок в Парижі. Іноземним державам та міжнародним організаціям по дипломатичних каналах від імені Президента РК Нурсултана Назарбаєва спрямовані 149 офіційних запрошень на участь в ЕКСПО-2017.
На сьогоднішній день нами ведеться глобальна і масштабна робота по залученню країн до участі в міжнародній спеціалізованій виставці ЕКСПО-2017. За підсумками моїх візитів 4 міжнародні організації (ОЕСР, ЮНІДО, ЕСКАТО, ЮНЕСКО) та 34 (Азербайджан, Ангола, Вірменія, Білорусь, Вануату, В'єтнам, Гамбія, Німеччина, Гондурас, Гренада, Грузія, Ізраїль, Індія, Киргизстан, Куба, КНДР , Ліберія, Литва, Малайзія, Маршаллові острови, Монако, Пакистан, Росія, Румунія, Науру, Сенегал, Сент-Вінсент і Гренадіни, Сент-Кітс і Невіс, Таджикистан, Туреччина, Туркменістан, Франція, Швейцарія, Японія) з 149 запрошених країн офіційно підтвердили свою участь в ЕКСПО-2017.

Крім того, 16 країн заявили про участь усно (Австрія, Болгарія, Великобританія, Угорщина, Іспанія, Китай, Корея, Киргизстан, Латвія, Литва, Мадагаскар, Монголія, Нідерланди, ОАЕ, Швеція, Узбекистан). До теперішнього часу призначено 14 Комісарів секцій країн-учасниць. Це говорить про безперервну роботу нашої згуртованої команди.

Цього року перед нами стоїть масштабне завдання по отриманню до 60 підтверджень держав про участь в ЕКСПО. Заплановані візити до країн Європи, Америки і Азії. Ця підготовча робота має особливе значення, оскільки планується, що в ЕКСПО-2017 візьмуть участь понад 100 країн і не менше 10 міжнародних організацій.

- Яка робота проводиться в рамках підготовки ресторанно-готельних комплексів і міжнародного аеропорту м.Астана до виставки?

- Розробляється програма з відбору суб'єктів сфери послуг, рекомендованих ЕКСПО-2017 ( «Recommended by EXPO»), що передбачає встановлення вимог до місць розміщення, громадського харчування, організаціям пасажирського транспорту та іншим об'єктам, а також передбачає присвоєння сертифіката їм в разі відповідності. Крім того, ведеться робота по підвищенню кваліфікації персоналу, зайнятого в сфері послуг.

На даний момент здійснюється будівництво нового терміналу аеропорту пропускною спроможністю 7,5 млн. Пасажирів на рік. Введення його в експлуатацію очікується в 1-му кварталі 2017 року. Одночасно ведеться будівництво двох автомобільних та одного залізничного вокзалів. Ми плануємо побудувати більше 70 готелів вищого рівня. У найближчі 2 роки заплановано будівництво виставкових павільйонів, зон обслуговування, житла на 173,4 гектарах. На території виставки планується побудувати об'єкти зеленої економіки - smart-електромережі, будівлі з поновлюваними джерелами енергії.
Будівництво такого унікального високотехнологічного проекту є хорошою можливістю для великого ривка в технологічному розвитку країни. І справа не тільки в тому, що після проведення виставки столиці дістанеться новий квартал з сучасними будівлями та інфраструктурою, приміщеннями для реалізації інноваційних ідей. Важливо, що зможуть увійти в життя всієї республіки якісно нові технології та інновації.

- Як буде вирішуватися візове питання для іноземних гостей? Одним із проблемних питань в казахстансько-китайських відносинах є труднощі в отримання візи. Чи буде запроваджено безвізовий режим для громадян КНР до проведення виставки?

- Як ви знаєте, в останні роки активізація відносин між Казахстаном і Китаєм привела до того, що різко збільшився потік взаємних поїздок наших громадян. Ці потоки особливо зростають в літній період, під час відпусток і відпочинку, і дійсно створюють певні труднощі в отриманні віз китайською стороною.

Дане питання знаходиться на контролі обох сторін, і по ньому міністерства закордонних справ РК і КНР розглядають варіанти введення безвізового режиму, і намагаються вирішувати ці питання на взаємній основі. 2017 рік оголошено роком Казахстану в Китаї. З огляду на масштабні заходи двох країн, ми будемо працювати з нашими китайськими колегами для знаходження взаємоприйнятного рішення.

До теперішнього часу ми приступили до реалізації пілотного проекту щодо запровадження безвізового режиму для іноземних громадян. Зокрема, 11 червня 2014 року встановили безвізовий режим на 15 днів для громадян 10 держав: США, Нідерланди, Великобританія, Франція, Німеччина, Італія, Малайзія, ОАЕ, Республіка Корея і Японія. У поточному році список розширився ще на 9 країн: Австралія, Бельгія, Монако, Норвегія, Іспанія, Швейцарія, Фінляндія, Сінгапур і Швеція. Жителі цих 19 країн можуть в'їжджати в Казахстан без візи терміном до 15 календарних днів до 31 грудня 2017 року. Надалі список країн, громадянам яких буде надано безвізовий в'їзд в РК, розшириться. Визначено країни, з якими планується підписати угоду про взаємне скасування віз. Крім того, найближчим часом будуть введені електронні та групові візи. Одночасно ведеться робота з удосконалення системи прикордонного і міграційного контролю.

- Як відомо, після проведення таких великих міжнародних проектів, як ЕКСПО, деякі споруди, побудовані спеціально для цих заходів, простоюють і навіть розвалюються через високу вартість їх підтримки в робочому стані. Як ви думаєте, яка врахувати чекає майбутні комплекси виставки ЕКСПО-2017?

- Питання використання об'єктів ЕКСПО після завершення виставки знаходиться на особливому контролі Президента РК. Глава держави поставив завдання перед АТ «НК« Астана ЕКСПО-2017 »забезпечити належну експлуатацію об'єктів після виставки.

З огляду на міжнародний досвід, всі павільйони ЕКСПО-2017, культурні і житлові об'єкти і супутні будівлі будуються з урахуванням максимально ефективного використання після виставки. Після 2017 року територія виставки з унікальними інноваційними будівлями стане новим фінансовим центром Астани. При цьому більшість об'єктів буде використовувати зелену енергію, що включає силу вітру і сонця. Частина комплексу стане додатковою базою для Назарбаєв Університету, його студентів і вчених, які зможуть розробляти нові технології.

- Ваша оцінка перспектив і нових тенденцій розвитку відносин між нашими країнами?

- Я високо оцінюю перспективи розвитку двостороннього та багатостороннього співробітництва між Китаєм і Казахстаном в політичній, торговельно-економічній та культурно-гуманітарній сферах. Ми розвиваємо відносини двох країн на взаємовигідній основі. Сподіваюся, надалі співпраця між Казахстаном і Китаєм буде тільки зміцнюватися.

Скажіть, будь ласка, яке значення ця подія має для розвитку РК?
За підсумками переговорів скільки країн вже підтвердили свою участь, як проводиться робота по залученню інших держав?
Астана до виставки?
Як буде вирішуватися візове питання для іноземних гостей?
Чи буде запроваджено безвізовий режим для громадян КНР до проведення виставки?
Як ви думаєте, яка врахувати чекає майбутні комплекси виставки ЕКСПО-2017?
Ваша оцінка перспектив і нових тенденцій розвитку відносин між нашими країнами?

Новости