Експорт товарів через інтернет

Китайський мільярдер Джек Ма говорив, що в Росії транскордонний e-commerce ще не до кінця склався і більше знаходиться в стані "дитини", тобто йому є куди рости, пише Digital China . А які напрямки торгівлі на даний момент найбільш успішні?
@internetanalytics поділилися дослідженням структури онлайн-експорту Росії.

***
Обсяг інтернет-експорту матеріальних товарів з Росії в 2017 році може скласти $ 490 мільйонів. Такі дані містяться в останньому дослідженні, представленому агентством Data Insight і інтернет-майданчиком eBay. Для порівняння: загальний обсяг ринку матеріальних товарів у 2016 році склав $ 430 мільйонів.
Основні цифри
Середній чек покупки іноземця в російському онлайн-магазині складає $ 55. Кількість відправлених посилок в минулому році було 7,9 мільйона. Дві третини обсягу експортованих товарів, замовлених в онлайні, довелося на транскордонні відправки в місцеві представництва (приймаючі замовлення через локальні домени) великих російських магазинів. Решта замовлення зроблені у російських продавців.

На думку співзасновника Data Insight Федора Віріна, експортний ринок більш стабільний і цікавий
На думку співзасновника Data Insight Федора Віріна, експортний ринок більш стабільний і цікавий. "Там значно більше грошей, ніж на внутрішньому російському", - вважає він.
що купують
Найпопулярнішою категорією російських товарів серед зарубіжних покупців стала категорія fashion: 40% експортних товарів припадає на одяг, взуття та аксесуари.

що купують   Найпопулярнішою категорією російських товарів серед зарубіжних покупців стала категорія fashion: 40% експортних товарів припадає на одяг, взуття та аксесуари

Активно купують товари для дому та інтер'єру (27%), електроніку (9%), книги та ігри (8%), колекційні речі (7%)
Активно купують товари для дому та інтер'єру (27%), електроніку (9%), книги та ігри (8%), колекційні речі (7%).
Стійко високим попитом в інших країнах користується унікальна продукція, в тому числі окремі види високотехнологічного обладнання, і авторські розробки, розповідає комерційний директор DPD в Росії і СНД Леонід Зондберг. "Масовим, схоже, може стати експорт продуктів харчування російського виробництва в Китай, зокрема, тих, які можуть перевозити кур'єрські служби (продукти з тривалим терміном придатності в щільній упаковці та ін.). Інший потенційно цікавою категорією є російська косметика, наприклад, успішний досвід є у Natura Siberica ", - додає він.
Кращі шанси в найближчій перспективі у food retail, для них є хороший потенціал в країнах азіатського регіону, вважає співзасновник Ярмарки Майстрів Денис Кочергін. Є можливості у виробників різних видів легкої промисловості, текстилю, ювелірної продукції. "Основна складність для виробників - фрагментарність попиту в різних країнах: необхідно багато пробувати, вивчати, експериментувати, накопичувати досвід", - говорить експерт.
Звідки приходять покупці
Покупці з США, Європи і Китаю переважно замовляють у невеликих продавців або на міжнародних маркетплейсах, тим самим будучи ключовою аудиторією середнього і малого бізнесу.

Більше двох третин (68%) всіх товарів з Росії поставляється в Європу (Німеччина, Франція) і далеке зарубіжжя, в тому числі США
Більше двох третин (68%) всіх товарів з Росії поставляється в Європу (Німеччина, Франція) і далеке зарубіжжя, в тому числі США. На країни СНД припадає 32% посилок.

Що стосується саме майданчики eBay, то там до російських продавцям приходять з США (43%), Великобританії (6%), Німеччини (5%), Канади (4%) і Австралії (3%)
Що стосується саме майданчики eBay, то там до російських продавцям приходять з США (43%), Великобританії (6%), Німеччини (5%), Канади (4%) і Австралії (3%). Англійці, американці і канадці частіше купують текстильні вироби, в той час як серед жителів Німеччини та Австралії популярнішим колекційні товари. Що цікаво, частина покупок (6%) відбувається іноземцями в категорії "Запчастини і аксесуари для автолюбителів".

Серед регіонів-продавців лідирують Москва і Центральний федеральний округ (46%), далі йдуть Північно-Західний (18%) і Приволзький (8%) округу
Серед регіонів-продавців лідирують Москва і Центральний федеральний округ (46%), далі йдуть Північно-Західний (18%) і Приволзький (8%) округу. Як пояснив Вірін, економічно вигідніше постачати саме з Москви і Санкт-Петербурга.
Частка через маркетплейси становить 40%, а середній чек таких покупок - $ 69. У eBay вважають, що покупці з далекого зарубіжжя готові витрачати більше грошей на товари з Росії, ніж покупці з Білорусії, Казахстану і України.
Що заважає експорту
Денис Кочергін призводить три фактори, які стримують зростання експорту.
Цінові. Пов'язані з тим, що ресурси і витратні матеріали найчастіше імпортуються в Росію, тобто російський виробник отримує їх дорожче. Робоча сила у нас теж дорожче.
Бюрократичні. Для експорту часом необхідно отримувати безліч довідок і дозволів.
Економічна кон'юнктура. Країни з розвиненою економікою захищають свої ринки, лобіюють інтереси своїх виробників.
"Ринок стримує низька конкурентоспроможність в основних сегментах роздробу: електроніка і техніка, одяг і взуття; вартість логістики та її якість; апатія підприємців, чутки про податкові інновації - ПДВ до 22%, прогресивний ПДФО, не додають оптимізму, бізнесу бракує вільного капіталу" , - додає директор з розвитку Shiptor Андрій Лямін.
Комерційний директор, СДЕК Сергій Єгоров нагадує, що ще одним стримуючим фактором для роздрібного експорту і в СНД, і в країни далекого зарубіжжя є митниця. Проблема митниці поки вирішена тільки всередині ЄАЕС.

перспективи зростання
Незважаючи на великі виробничі витрати, бюрократичні і логістичні перешкоди ринок активно розвивається. За підсумками 2017 року, прогнозують дослідники, зростання складе не менше 14%. Але це дрібниці в порівнянні з тим ростом, який може бути при вирішенні всіх наявних проблем.
Зараз на розвиток онлайн-експорту працює ефект низької бази. Як вважає Леонід Зондберг, експорт зростатиме двозначними темпами, не менше 20% в рік.
Глава eBay в Росії Ілля Кретов вважає, що російський онлайн-експорт в найближчому майбутньому може вирости приблизно в 25 разів!
Втім, для цього треба багато працювати. Будуть потрібні серйозні зусилля всіх зацікавлених сторін, в т.ч. держави. "Як тільки доставка за кордон стане настільки ж простою і прозорою, як по РФ або в країни МС, темпи зростання експорту можуть зрости в рази. Важлива також відпрацьована схема повернення товарів. Введення спрощеної процедури є першим етапом цього шляху", - говорить Зондберг.
"Сьогодні продажу російських роздрібних експортерів складають незначну частку від внутрішнього рітейлу. І для того щоб ця частка істотно зросла в найближчі 10 років, необхідний глибокий структурний реінжиніринг всіх бізнес-процесів роздрібного експорту, бажання і готовність всіх учасників ринку постійно інвестувати в розвиток і трансформацію своїх компаній ", - розповідає Денис Кочергін.

Ігор Бахарєв,

E-PEPPER eCommerce-хаб

А які напрямки торгівлі на даний момент найбільш успішні?

Новости