Експорт до Білорусі: необхідні документи на повернення ПДВ

  1. Пакет документів для ФНС
  2. На що звернути увагу при оформленні угоди
  3. резюме

Після підписання Договору про ЄАЕС вивозити товари в Білорусію стало простіше. Для оформлення потрібен мінімальний пакет документів, відсутні митні збори, російські компанії не платять ПДВ при експорті.

В обсязі вивозяться з Росії товарів експорт до Білорусі займає перше місце, а сальдо зовнішньоторговельних оборотів позитивне для нашої сторони. Сусідам ми поставляємо металовироби, автомобілі, машини і верстати, ювелірні вироби, металобрухт, продукцію паливно-енергетичного комплексу. З 2015 року також діє ЕРУ - єдиний ринок послуг, що включає практично всі види діяльності, за винятком фінансової і страхової сфери.

При перевезенні товарів не потрібно оформляти митну декларацію (ВМД), не потрібно сертифікат відповідності (СТ-1), не сплачуються мита і збори, не ставиться відмітка митниці на транспортних документах. Більш того, експортер отримує право на застосування ставки ПДВ рівною 0%, а якщо у вартість включено «вхідний» податок - можна одержати відрахування. Нижче розглянемо, як правильно оформити експорт до Білорусі, які потрібні документи для обґрунтування нульової ставки, і деякі питання, що зустрічаються при оформленні таких угод.

Пакет документів для ФНС

Порядок стягнення непрямих податків між країнами Митного союзу визначено в Додатку № 18 до Договору від 29.05.2014 року. Згідно з ним, ПДВ при експорті сплачується покупцем на території своєї держави. Щоб російська компанія отримала право не платити податок, вона повинна підтвердити факт експортної поставки, представивши ФНС декларацію і докази.

  1. Договір продажу, поставки продукції, лізингу, контракт на виготовлення або переробку продукції.
  2. Заява про ввезення товару від білоруської компанії, з відміткою про сплату ПДВ в РБ, або «Перелік заяв».
  3. Транспортні, товаросупровідні накладні, які свідчать про переміщення вантажу за кордон Росії.
  4. Статистичну форму обліку про рух товарів в межах Митного союзу.
  5. Інші документи для проведення бухгалтерського та валютного контролю.

Для збору всього пакета дається 180 днів. Якщо не вкластися в цей термін, то податок доведеться заплатити за ставкою 18% (за винятком товарів, з яких він не береться). При підтвердженні експорту протягом 3-х років після сплати, можна буде включити його до витрат з податку на прибуток. Заповнення декларації з ПДВ має особливості, що залежить від того, вчасно або із запізненням подаються відомості.

На що звернути увагу при оформленні угоди

  1. Оскільки заяву про поставку доводиться отримувати від білоруського контрагента, бажано убезпечити себе включенням таких договірних умов:

    ціна контракту включає всі податки, так само непрямі, передбачені законодавством РФ;

    Покупець зобов'язується подати продавцю 3-й примірник заяви з відміткою про сплату не пізніше 40 днів після відвантаження;

    Покупець при невиконанні п.2 повинен виплатити Продавцю неустойку не менше 18% від ціни договору;

    при порушенні строку перерахування оплати за поставку і накладення на Продавця адміністративних санкцій, він має право виставити рахунки на оплату штрафу Покупцеві.
    Увага: при укладенні договору поставки товару в Білорусь з російським резидентом - право застосування нульової ставки втрачається!

  2. Заява покупець складає на місці доставки. Третій примірник (оригінал або завірену копію) він повинен передати експортеру. На паперовому бланку повинна бути відмітка податкового органу про сплату податку в РБ. Замість нього можна уявити «Перелік заяв» (на папері або електронний варіант). Це виписка з бази даних ФНС ( https://www.nalog.ru/ ), Куди надходять відомості з країн МС про видачу ввізних документів і сплати податку на своїй території (рис.1).

    Малюнок 1. Форма пошуку повідомлень при експорті в країни ЄАЕС.

  3. Вид і склад транспортних документів залежить від умов договору. Найчастіше зустрічається два варіанти:

    вантаж доставляється постачальником, включаючи проїзд по РБ;

    білоруський покупець вивозить його зі складу самостійно.

    Зразки, які можуть використовувати російські організації, рекомендовані Листом Міністерства транспорту РФ (№ ОБ-16/5460 від 24.05.2010). При переміщенні вантажів по країнах ЄАЕС застосовуються в залежності від виду транспорту:

    форма 1-Т (товарно-транспортна накладна) - автомобільний;

    нейтральна накладна, вантажна накладна перевізника - повітряний;

    бланки СМГС (угода про міжнародне залізничне сполучення) - залізничний.

    У республіці Білорусь господарюючі підприємства (включаючи ІП) зобов'язані оформляти перевезення іншими документами (Лист ФНС № ОД-4-3 / 1706 від 14.10.2011 року). Податкові органи приймають як доказ ввезення вантажу з РФ на територію Білорусії при самовивозі тільки міжнародну SMR-накладну (рис.2).

    Малюнок 2. Зразок міжнародної транспортної накладної.

    Питання 1. Білоруська компанія вимагає, щоб ми оформили міжнародну SRM-накладну, хоча товар за договором вони вивозять на своєму транспорті. Чи правомірна така вимога? І чи потрібна нам ця накладна?
    Є роз'яснення ФНС Росії про те, що в разі самовивозу резидентом Білорусі, продавець може не надавати ФНС перевізні документи (лист № 03-07-13 / 01-17, від 18.05.2011). Досить підтвердити передачу товару іншій стороні товарною накладною ТОРГ-12. Проте білоруський партнер повинен представити SRM-накладну у себе на батьківщині при оплаті податку і отриманні заяви на ввезення, яке потрібно постачальнику для отримання пільги по ПДВ.

    Більш того. Все частіше у російських виробників, що вивозять продукцію за кордон, стали вимагати при перетині кордону міжнародну накладну, хоча раніше було достатньо бланка ТОРГ-12. Строго кажучи, для нашого перевізника правомірна форма Т-1. Однак на «чужій» території можуть виникнути питання. Зі сказаного випливає висновок: простіше виписати SRM-накладну, ніж цього не робити.

    Питання 2. За умовами контракту російська сторона повинна доставити вантаж до складу покупця. Чи потрібно водіям отримувати допуск до міжнародних перевезень?
    Допуск МАП потрібен для отримання дозволу проїзду транспортного засобу по території іншої держави, і при оформленні допуску до процедури міжнародного перевезення відповідно до Митної конвенції. Згідно п.4 Додатка 24 до Договору про ЄАЕС, доставка вантажів перевізниками, зареєстрованими в одній з країн союзу, здійснюється без дозволу, навіть коли перевезення здійснюється транзитом через декількох країн.

  4. Статистична форма (рис.3) заповнюється експортером, або логістичною компанією, якщо вона володіє і розпоряджається товаром на дату його відвантаження. Дані вводяться через особистий кабінет на сайті ФТС ( http://edata.customs.ru/FtsPersonalCabinetWeb/Services/About/Stat ) І завіряються ЕЦП. Якщо електронного підпису немає, то заповнений бланк роздруковують, завіряються печаткою, і відправляють особисто або поштою. Це потрібно зробити не пізніше 8-го дня після закінчення місяця відвантаження. Невиконання цієї вимоги карається штрафом від 3 000 до 5 000 рублів.

    Малюнок 3. Форма для заповнення даних статистики по руху експорту.

  5. Інші документи, які можуть вимагати від експортера для підтвердження експортної операції:

    Виписку банку про фактичне надходження оплати за поставлений експорт надавати не потрібно. При розрахунку готівкою (якщо це дозволяється в країні експортера), замість неї надається прибутковий ордер і довідка банку про зарахування коштів на рахунок. Якщо це бартерна угода, потрібно довести факт надходження вантажу з РБ, тобто будуть потрібні: заява про постачання його в РФ, накладні, акт прийому, бухгалтерські регістри. Сума передоплати за експортним договором - звільняється від оподаткування ПДВ.

    Рахунки-фактури при експортній реалізації виписують як зазвичай , Із зазначенням ставки 0%. Їх потрібно реєструвати в книзі продажів, і на додатковому аркуші книги покупок згідно з правилами роздільного обліку. З 1 липня 2016 року в бланку потрібно додатково вказувати код товару (ТН ЗЕД).

    Питання 3. Мале підприємство на ССО уклало договір поставки продукції до Білорусі. Платником ПДВ не є. Партнеру потрібні номер і дата рахунку-фактури (рис.3). Що робити? В цьому випадку потрібно керуватися Листом ФНС № АС-4-2 / ​​7439 від 10.05.2011. Якщо в країні вивезення для експортера не передбачено обов'язку виписувати рахунок-фактуру, то білоруський контрагент може вказати в цих графах будь-який інший документ, наприклад ТОРГ-12, УПД і інші, де вказана вартість товару (рис.4). Допускається вносити до граф 9 - 12 ті самі документи. Додатково можна надати офіційне повідомлення про те, що експортує організація працює на спрощеній системі.

    Малюнок 4. Таблиця розділу 1 заяви. Додаток 1 до «Протоколу про обмін інформацією ...» від 11.12.2009.

резюме

Зібрати необхідні документи, щоб не платити ПДВ при експорті до Білорусі, не так вже й складно. Велика частина з них знаходиться на підприємстві, а замість повідомлення про ввезення зарубіжної продукції або товару тепер досить представляти стандартну роздруківку з офіційного сайту ФМС.

Чи правомірна така вимога?
І чи потрібна нам ця накладна?
Чи потрібно водіям отримувати допуск до міжнародних перевезень?
Що робити?

Новости