Експортна статистика як визначальний фактор успішної зовнішньоекономічної діяльності

  1. Для чого потрібна експортна статистика
  2. Ситуації, що вимагають даних експортної статистики
  3. Дані експортної статистики Росії за 1 квартал 2017 року та прогнози

Експортом називається поставка товару, виготовленого на території однієї держави, в іншу країну з метою подальшого його використання. Навіщо експортувати свій товар? Чому виробники прагнуть налагодити експортні поставки? Все просто - це необхідно для збільшення прибутку підприємства. Не останнє місце в стратегічному бізнес-плануванні займає експортна статистика. Саме про неї ми вам і розповімо.

Для чого потрібна експортна статистика

Може бути, для вас буде новиною, що більше половини всіх існуючих компаній (точніше, 65%) працюють «на експорт». Усередині країни зберігаються тільки менша частина їхнього товару. Керівники усвідомлюють, що левову частку прибутку підприємства становлять саме зовнішні поставки, а значить, їм вигідніше знехтувати інтересами споживачів у своїй країні, ніж за кордоном. Як правило, для завоювання довіри іноземного споживача їм відправляється продукція найвищої якості, але це не стосується компаній-лідерів, які завоювали авторитет на світовому ринку (їх продукція завжди однаково якісна).

Специфіка зовнішньої торгівлі нагадує біржові торги, де успіх залежить від уміння вчасно прийняти рішення і зробити точний вхід. Тому, замислюючись над питаннями експорту, в першу чергу необхідно визначитися, «що» і «куди» ви будете поставляти.

Ретельно зібрана експортна статистика дуже допомагає більшості компаній, тому що саме зовнішні поставки приносять їм дохід і дозволяють вистояти в досить жорсткій конкурентній боротьбі.

Чи відображається експорт на економічному стані країни? Безумовно, причому цей вплив досить велике. Завдяки експортних поставках економіка країни розвивається, а державні ресурси збільшуються. Якщо країна не буде продавати свої товари і послуги на світовому ринку, то бюджет доведеться поповнювати за рахунок інвестицій зовнішнього або внутрішнього характеру. Але чи знайдеться інвестор, який захоче вкласти чималі кошти в країну, яка ніяк не займається виробництвом і не реалізовує свою продукцію? Навряд чи, тому що надзвичайно високі ризики нікому не потрібні.

Здійснюючи експортні поставки, держава стає членом світового торгового співтовариства, позиціонує себе як надійного бізнес-партнера, якому є що запропонувати іноземним компаніям. Не будемо довго шукати приклад, а звернемо увагу на Росію. Експортна статистика показує, що за рахунок продажу за кордон газу і нафти поповнюється державний бюджет, кошти з якого йдуть в тому числі і на розвиток галузевої промисловості, і на підтримку економіки, і на бюджетні виплати різної спрямованості, і на багато інших державних потреби.

Експортна статистика формується з експортних операцій і є частиною Митної статистики ЗЕД. Може виникнути питання: навіщо її формувати? Перш за все, це потрібно для того, щоб експорт приносив все більше прибутку. Отже, ми отримуємо своєрідний «замкнуте коло»: статистика формується завдяки експорту, а експорт формується на основі даних статистики.

Провідним інструментом аналітики є Митна статистика ЗЕД РФ. Вона дає найбільш точну інформацію по статистиці як експорту, так і імпорту (включаючи показники обсягу, прибутку та інші дані, які дозволяють отримати досить об'єктивну картину стану імпортно-експортних поставок). Достовірні дані про стан ринку і положення конкурентів - основна причина, по якій експортна статистика популярна серед маркетологів.

Представники митниці збирають і обробляють дані про зовнішню торгівлю, керуючись методами, використовуваними митним союзом і складовими митну статистику. Інформація митної статистики - це незамінне джерело відомостей про стан ринку і постачальників, тому що вона не належить до категорії «Цілком таємно», експортна статистика не є державною або комерційною таємницею.

Виконуючи маркетингові дослідження «на місцях», необхідно використовувати достовірні дані, які можна взяти з перевірених джерел. Він (джерело) у нас є - це митна база ЗЕД РФ.

На показниках, отриманих Федеральною митною службою, формується експортна статистика, тому її називають «митною статистикою». Завдання експортної статистики:

  • збір відомостей про стан і вдосконалення експорту країни;

  • розробка системи показників, яка дозволить відобразити обсяги, динаміку і будова експорту;

  • аналіз чинників, що впливають на розвиток експорту;

  • порівняльний аналіз даних по зовнішній торгівлі різних держав.

Дані експортної статистики беруться з бази ВМД (вантажних митних декларацій), які оформляються при здійсненні поставок за кордон. У базі відображена експортна статистика по всьому асортименту товару, яка дозволяє побачити як обсяги поставок, так і розвиток ринку зовнішньої торгівлі, його процесів. Товарні позиції, представлені в митній статистиці, відповідають класифікації ТН ЗЕД, що дає можливість бачити стан і динаміку майже всіх ринків продукції, що продається. Якщо провести ретельний аналіз експортної статистики, то можна отримати досить інформації, здатної підказати правильне рішення про ведення бізнесу на обраній ніші (як на російському ринку, так і на зарубіжному).

Цілі експортної статистики:

  1. Експортна статистика дозволяє зробити висновки про стан зовнішнього ринку Росії, про динаміку руху окремо взятого товару і його обсягах, про транспортні потоки і цінові зміни.

  2. Митна статистика надає інформацію про вплив фактора сезонності на обсяги поставок, про тренди окремих товарних груп або компаній за строк, що дорівнює майже 20 років (з кінця 90-х).

  3. Маркетингові дослідження, в основі яких лежить експортна статистика, відрізняються своєю змістовністю, тому що додаткові відомості про ціну на вивозиться продукцію дають можливість провести детальний аналіз діяльності конкурентів.

  4. Крім цього, митна статистика дозволяє визначити регіони, які є більш конкурентоспроможними, і ознайомитися з їх показниками.

Експортна статистика включає відомості про митних постах, які необхідно пройти при перетині кордону, про країни, які здійснюють імпорт, про умови поставок, про митну вартість експортованої продукції і т.д. Експортний аналіз великого асортиментного ряду дає можливість вибрати найменування найбільш конкурентоспроможних товарів для оцінки перспективності бізнес-діяльності, вибрати відповідних партнерів.

Експортна статистика оновлюється щомісяця.

Ситуації, що вимагають даних експортної статистики

Експортна статистика дуже потрібна в наступних випадках:

  • коли планується розширення діючої компанії, збільшення частки компанії на ринку (як на внутрішньому, так і на зовнішньому);

  • якщо діяльність пов'язана з митними послугами (здійснення вантажних і пасажирських перевезень, консалтинг і т.п.);

  • коли організовується новий бізнес, що полягає у виробництві і експорті продукції;

  • якщо плануються і розробляються шляхи виходу на новий ринок;

  • коли необхідно підкріпити теоретичні припущення реальними аналітичними відомостями;

  • коли виникає необхідність в проведенні аналізу стану зовнішньоекономічної діяльності.

Експортна статистика містить актуальну правдиву інформацію про ситуацію на ринку певних товарів і про розвиток цієї ніші. Крім цього, відомості, наявні в митній статистиці, допоможуть при аналізі стану справ компаній-конкурентів і під час пошуку нових постачальників.

Хороший приклад впливу експортної статистики на планування бізнесу і того, як вона сприяє формуванню аналізу даних по діяльності, пов'язаної із зовнішнім економікою.

Експортом називається поставка товару, виготовленого на території однієї держави, в іншу країну з метою подальшого його використання

Після проведення аналізу даних ЗЕД РФ за 2014-2016 р.р. фахівцями був зроблений наступний висновок: протягом останніх років обсяги експорту збільшуються швидше, ніж імпорт, скорочення імпорту відбувалося через введення санкцій. Експерти прогнозують, що, в разі збереження динаміки показників сальдо експорту-імпорту на рівні попередніх років, в 2017 році Росія може стати нетто-експортером продовольства і продукції аграрного виробництва.

У наведеному вище прикладі видно, що експортна статистика дала експертам можливість спрогнозувати подальший розвиток діяльності вітчизняних підприємств щодо експортних поставок.

Аналогічні висновки можна зробити і за рівнем ВВП, що відповідає середньосвітового: $ 9,1 тисяч за 10 000 середньосвітових (інформує RNS). Отже, фахівці вправі припустити, що витрати, пов'язані зі споживанням продовольства, теж вийдуть на середньосвітовий рівень. З огляду на, що в Росії виробництво сільгосппродукції вище, ніж в середньому в інших країнах, ми цілком можемо розраховувати, що наша країна стане нетто-експортером сільськогосподарської продукції.

Експерти стверджують, що для збільшення позитивного сальдо імпортно-експортних операцій Росія повинна почати експортувати нові види продукції, розширивши наявний асортимент м'ясом (птахом і свининою), картоплею і овочами, цукром і баштанними.

Такі прогнози дозволила зробити експортна статистика. Якщо підприємець володіє подібною інформацією, йому буде легше коригувати стратегію розвитку свого підприємства. Новачки бізнесу зможуть зорієнтуватися, на який ринок краще виходити і як будувати свою діяльність, щоб вона приносила не тільки задоволення, але і відчутний дохід.

Дані експортної статистики Росії за 1 квартал 2017 року та прогнози

Тим, хто вже розібрався в значенні експортної статистики, пропонуємо ознайомитися з даними на початок цього року. Впевнені, що багато хто з вас знайдуть застосування цих відомостей.

За інформацією, наданою Банком Росії, в 1 кварталі 2017 року обіг РФ по зовнішній торгівлі склав $ 130,2 млрд. (До 1 кварталу 2016 року - 132,1%), в т.ч. імпорт - $ 48 млрд. і експортні поставки - $ 82,2 млрд. (136%). Позитивне сальдо склало $ 34,2 млрд. (В 1 кварталі минулого року позитивне сальдо дорівнювало $ 22,3 млрд.).

)


Петро Фрадков, голова Російського експортного центру (РЕЦ), в Уфі, на сесії Петербурзького міжнародного економічного форуму (ПМЕФ) «Російські регіони: нові точки зростання», заявив, що «вітчизняні експортні поставки збільшуються. Важливо, що основний експортованої продукцією є несировинних товар, що становить 60% усього обсягу ». На думку Фрадкова, цей показник є унікальним для російського експорту.

Експортна статистика дала можливість главі Центру зробити досить оптимістичний прогноз щодо розвитку експорту підприємств Росії. Він упевнений, що в країні досить багато підприємств, здатних експортувати свою продукцію і створювати виробництва, орієнтовані на експорт. Фрадков упевнений, що в Росії розроблена краща система державної підтримки розвитку експорту, він називає її «найрозвиненішою в міжнародній практиці». Перешкодами при поставці товарів на зарубіжні ринки стають митні обмеження і проблеми, пов'язані з сертифікацією товару.

Проте є думка, кардинально відрізняється від вищевикладеного. Його суть в наступному: розвиток нових експортних напрямків передбачає створення умов, що сприяють досягненню фінансової ефективності підприємства безпосередньо на території Росії (причому випускається для вітчизняного споживача товар повинен бути гідної якості). Як це не прикро, але поки ніщо не говорить про те, що у нас є передумови для формування цих факторів.

Російська продукція здатна конкурувати з більшістю зарубіжних виробників. У нас не сформовані самі традиції конкуренції. Заступницьке ставлення держави до виробників, невміння раціонально розподілити ресурси (як сировинні, так і трудові), низька мобільність жителів країни - ось, що призводить до того, що виробництво країни розвивається вкрай повільно, підприємства, що випускають неякісний товар, працюють по кілька десятків років і отримують державні дотації. Ніякі санкції і мита не здатні вплинути на розвиток конкуренції, що дає виробникам можливість не замислюватися про якість продукції, що випускається. Державні і навколодержавні підприємства випускають 70% ВВП, вони встановлюють монополію на ринку і, таким чином, звільняють себе від «зайвих» маркетингових витрат і витрат на якість. Багато виробників просто не в змозі вийти на міжнародний ринок через брак масштабу і можливостей. Експортери нарікають, що митні процедури досить дорого коштують, а зовнішньоекономічна діяльність дуже зарегульована.

Неодноразово обіцяли провести заходи, що сприяють спрощенню ЗЕД, що забезпечують пільгове кредитування, реформування і т.п., але поки все залишається на колишньому рівні. Все так же головні надії Уряд покладає на видобуток природних ресурсів і експорт сировинного товару.

Для аналізу експортної статистики організації потрібен великий обсяг інформації про ринок, якій у неї часто немає. Тому варто звернутися до професіоналів. Наприклад, інформаційно-аналітична компанія «VVS» є однією з тих, що стояли біля витоків бізнесу по обробці та адаптації ринкової статистики, яка збирається федеральними відомствами. Компанія має 19-річний досвід у сфері надання статистики ринку товарів як інформації для стратегічних рішень, що виявляє ринковий попит. Основні клієнтські категорії: експортери, імпортери, виробники, учасники товарних ринків і бізнес послуг B2B.

Найбільший авторитет компанія завоювала в наступних галузях:

  • комерційний транспорт і спецтехніка;

  • скляна промисловість;

  • хімічна і нафтохімічна промисловість;

  • будівельні матеріали;

  • медичне обладнання;

  • харчова промисловість;

  • виробництво кормів для тварин;

  • електротехніка та інші.

Якість в нашій справі - це, в першу чергу, точність і повнота інформації. Коли ви приймаєте рішення на основі даних, які, м'яко кажучи, невірні, скільки будуть коштувати ваші втрати? Приймаючи важливі стратегічні рішення, необхідно спиратися тільки на достовірну статистичну інформацію. Але як бути впевненим, що саме ця інформація достовірна? Це можна перевірити! І ми надамо вам таку можливість.

Основними конкурентними перевагами нашої компанії є:

  1. Точність надання даних. Попередня вибірка зовнішньоторговельних поставок, аналіз яких проводиться в звіті, чітко збігається з темою запиту замовника. Нічого зайвого і нічого упущеного. В результаті на виході ми отримуємо точні розрахунки ринкових показників і часткою ринку учасників.

  2. Підготовка звітів «під ключ» і зручність роботи з ними. Інформація швидко сприймається, так як таблиці і графіки прості і зрозумілі. Агреговані дані по учасниках ринку зведені в рейтинги учасників, обчислені частки ринку. В результаті скорочується час вивчення інформації і є можливість відразу переходити до прийняття рішень, які «на поверхні».

  3. Замовник має можливість отримати частину даних безкоштовно в формі попередньої експрес-оцінки ринкової ніші. Це допомагає зорієнтуватися в конкретній ситуації і вирішити, чи варто вивчати глибше.

  4. Ми не тільки розповідаємо про ринковій ніші замовника, а й підказуємо, які ніші вважаються близькими. Ми даємо можливість вчасно скоригувати бізнес-стратегію - не замикатися на свій товар, а виявити вигідні нові ніші.

  5. Професійна консультація з нашими галузевими менеджерами на всіх етапах угоди. Ми - творці цієї ніші аналізу експорту-імпорту на основі митної статистики, наш майже 20 річний досвід - запорука ефективної співпраці.

дізнатись детальніше

Уточнити всі деталі можна за телефонами: +7 (495) 565-35-51 та 8 (800) 555-34-20.

Замовити зворотній дзвінок

© ТОВ «ВладВнешСервіс» 2009-2019. Всі права захищені.

Навіщо експортувати свій товар?
Чому виробники прагнуть налагодити експортні поставки?
Чи відображається експорт на економічному стані країни?
Але чи знайдеться інвестор, який захоче вкласти чималі кошти в країну, яка ніяк не займається виробництвом і не реалізовує свою продукцію?
Може виникнути питання: навіщо її формувати?
Коли ви приймаєте рішення на основі даних, які, м'яко кажучи, невірні, скільки будуть коштувати ваші втрати?
Але як бути впевненим, що саме ця інформація достовірна?

Новости