електричний акумулятор

  1. Принцип дії
  2. Історія створення
  3. Типи електричних акумуляторів
  4. чим характеризуються

Електричний акумулятор або акумулятор електричної енергії являє собою пристрій, здатний за рахунок внутрішніх хімічних процесів зберігати в своїй структурі, накопичений раніше   електричний заряд

Електричний акумулятор або акумулятор електричної енергії являє собою пристрій, здатний за рахунок внутрішніх хімічних процесів зберігати в своїй структурі, накопичений раніше електричний заряд .

Накопичення заряду в акумуляторі відбувається під час впливу на нього зовнішнього електричного струму .

Принцип дії

Робота електричного акумулятора заснована на проходженні певних хімічних процесів при впливі на його внутрішню структуру електричного струму. В результаті цих процесів відбувається накопичення заряду.

Після відключення акумулятора від джерела струму він здатний сам працювати як джерело електрики , Віддаючи заряд підключеної до його електродів активної або пасивної навантаженні.

Основна відмінність електричного акумулятора від звичайного елемента живлення в тому, що він здатний багаторазово (протягом декількох сотень циклів) приймати і віддавати електричний заряд. Звичайний елемент живлення, як правило, є одноразовим.

Історія створення

Історія створення акумулятора детально була розглянута в одній з попередніх статей. Його творцем є німецький вчений і винахідник Йоганн Вільгельм Ріттер .

Типи електричних акумуляторів

В основному всі акумулятори або акумуляторні батареї розрізняються на типи за внутрішньою структурою і використовуваних під час циклів заряду / розряду хімічних процесів.

Літій-онние акумулятори на сьогоднішній день є найбільш широко використовуваними. Переносником електричного заряду в них є іони літію (Li). Звідси і назва - літій-іонний.

Алюміній-іонні і літій-полімерні акумуляторні батареї є модифікаціями вищеописаного типу.

Свинцево-кислотні акумулятори складаються з свинцевих пластин і розчину кислоти в якості електроліту. Принцип роботи таких акумуляторів заснований на проходженні хімічної реакції свинцю і діоксиду свинцю в кислотному середовищі. Такі акумулятори широко використовуються в механічних транспортних засобах.

Існує маса інших типів акумуляторів, більшість з яких - це експериментальні розробки або підвиди (модифікації) описаних вище. Але вони поширені поки ще не так широко.

чим характеризуються

Технічні (електричні) характеристики електричного акумулятора характеризують в основному його здатність накопичувати електричний заряд, довговічність роботи і масо-габаритні параметри. До них відносяться:

електрична ємність акумулятора - одна з основних характеристик, що показує кількість заряду, яке за один цикл може зберігати акумуляторна батарея.

Щільність енергії характеризує скільки електричної енергії може зберігати одиниця обсягу або маси акумулятора. Ця характеристика безпосередньо пов'язана з масо-габаритними параметрами.

Саморозряд - кількість витрачається даремно ємності (заряду), коли акумулятор не підключений до активної або пасивної навантаженні. Чим вище цей параметр тим гірше робота акумулятора.

Крім цього акумулятори характеризуються номінальним (робочим) електричною напругою і максимальним струмом навантаження. Це основні експлуатаційні параметри.

Новости