Електричний струм. Сила струму - Гіпермаркет знань

  1. Електричний струм
  2. Сила струму
  3. теплова дія
  4. хімічні дії
  5. Магнітна дія
  6. Прилад для вимірювання струму
  7. Цікаві факти

Гіпермаркет знань >> Фізика і астрономія >> Фізика 10 клас >> Фізика: Електричний струм. Сила струму

Електричний струм. Сила струму

Електричний струм

Електричним струмом називається упорядкований спрямований рух електрично заряджених частинок.

Ми з вами знаємо, що заряду без частки не може бути. Тому, спрямоване впорядкований рух і буде у нас представляти не що інше, як електричний струм.

Варто відзначити, що електричний струм - це не просто рух спрямоване і впорядковане, треба собі досить точно представляти, що ж це таке. І в такому випадку можна сказати наступне, що рух зарядів, звичайно ж може бути хаотично, безладно, але на це хаотично і безладний рух, накладається ще один рух, яке визначає зміщення всіх частинок за певним напрямом.



Ось такий рух і треба собі уявляти, як електричний струм. Тобто заряджені частинки рухаються безладно, але в цьому русі є зміщення частинок в конкретному напрямку. І як раз такий рух і буде не чим іншим, як електричним струмом.

Зрозуміло, потрібно відзначити той факт, що частинки можуть бути заряджені по-різному. Це можуть бути і негативно заряджені частинки. Найчастіше, звичайно, це електрони, а можуть бути і позитивно заряджені частинки - іони. Але, звичайно ж, бувають і негативно заряджені іони, які теж здатні визначати електричний струм.

Крім цього слід сказати ще про те, що коли ми з вами якесь тіло зарядимо, тобто повідомимо заряд цього тіла, і це тіло буде рухатися у нас в просторі, то і такий рух можна назвати електричним струмом.

Іншими словами, якщо наприклад, рухається заряджений кульку, то ця кулька, звичайно ж, має зарядом, і відповідно він буде визначати електричний струм.

Давайте розглянемо найпростіший випадок електричного струму. Цей електричний струм ми називаємо постійним, тобто, коли електричні заряди не змінюють свій напрямок руху і пересуваються з постійною швидкістю і при цьому струм свого значення не змінює, то, отже, цей струм є постійним.

Сила струму

Для характеристики електричного струму застосовують таку величину, як сила струму. Позначають цю силу великою латинською літерою - I, а вимірюють силу струму в амперах.

Однак для визначення поняття "сила струму", нам потрібно розглянути дії сили струму. Але, сам електричний струм ми з вами бачити не маємо можливості, а можемо говорити про нього, коли спостерігаємо його в дії.


теплова дія

В першу чергу, ясна річ, це дія теплове. Ось теплову дію струму і стоїть на першому місці, тому що зустрічається частіше за інших. Що ж це за така дія? З'ясовується, що якщо електричний струм проходить по провіднику, то провідники нагріваються. Ось це теплове дію лежить в основі дуже багатьох електронагрівальних приладів.


хімічні дії

На другому місці стоїть, так зване хімічне дію. Виявляється, якщо струм протікає по деяким провідникам, то змінюється їх хімічний склад і така дія називають хімічним дією.


Магнітна дія

І нарешті третя дія, яке дуже часто нам зустрічається - це магнітне дію електричного струму. Ось саме магнітне дію і покладено в основу виміру визначення того, що ж таке сила струму.



Звичайно ж, силу струму визначають заряди, які проходять або протікають через поперечний переріз провідника за одиницю часу. Отже, сила струму буде визначатися відношенням кількості електрики, яке пройшло через поперечний переріз за одиницю часу або за інтервал часу.

Сила струму, як ми вже говорили, позначається латинською буквою I і визначається вона в такий спосіб, як відношення кількості електрики, яке пройшло через поперечний переріз провідника до проміжку часу, за який цей заряд пройшов через перетин провідника.

А сила струму вимірюється в амперах. Позначення Ампера з'явилося на честь фізика Андре Марі Ампера з Франції, який досить багато присвятив в своїх роботах вивчення питань про електричний струм. І ще важливо знати, що 1 ампер є відношенням кількості електрики в один Кулон, що пройшов через перетин даного провідника за одну секунду.

Слід розуміти, що електричний струм в такому випадку може характеризуватися швидкістю руху електричного заряду. Сила струму якраз і буде тією самою характеристикою, яка визначає швидкість проходження заряду через поперечний переріз даного провідника.

Прилад для вимірювання струму

Прилад для вимірювання сили струму називається амперметр. На даному приладі завжди ставиться символ у вигляді літери «А», яка говорить нам про те, що призначення цього приладу - вимір сили струму. На схемі амперметр, позначається кружечком, в якому всередині ставиться буква «А». А ось дані дві риси позначають з'єднувальні дроти, за допомогою яких амперметр підключають в електричний ланцюг. Амперметр підключається в ланцюг послідовно, так щоб весь електричний струм пройшов через цей прилад.





Електричний струм можна порівняти з рухом води по трубі. А ось амперметр в такому випадку, буде приладом, який вимірює швидкість течії цієї води по трубі.

Цікаві факти

Кожен з нас не раз спостерігав за птахами, безтурботно сидять на електричних проводах. А знаєте, чому сидять на проводах пернаті НЕ гинуть? Виявляється, що за їх тілу проходить мізерно малий струм. Але якщо, же вона торкнеться будь-якого заземленого предмета, то її моментально вб'є струмом.

А чи відомо вам, що багато тварин мають таку здатність, як виробляти електричний струм. Обороняючись від ворогів, електричний вугор здатний виробити електричний струм, який має напругу до 500В.

Між іншим, тіло людини також здатне виробляти електроенергію, зокрема на такий подвиг здатна серцевий м'яз. Завдяки таким серцевим здібностям, за допомогою електрокардіограми, можна виміряти ритм биття серця.

Також цікавим явищем з області електрики, є те, що при попаданні в людини розряду блискавки, у нього на тілі з'являється досить таки особливий малюнок, який ще називають фігурою Лихтенберга.


Також цікавим явищем з області електрики, є те, що при попаданні в людини розряду блискавки, у нього на тілі з'являється досить таки особливий малюнок, який ще називають фігурою Лихтенберга

А ось в період, коли людина тільки починав займатися дослідженнями електричних явищ, але при цьому ще навіть не знав про існування спеціальних приладів, він заради науки приносив в жертву своє здоров'я, а іноді і життя. Так одного разу вчений-фізик В. Петров, який досліджував явище електричної дуги, пішов на таку жертву і зрізав шар шкіри на пальцях, щоб була можливість краще відчувати слабкі струми.

Чи знаєте ви, що стародавні римляни додумалися лікувати хвороби за допомогою електрики. Вони знайшли вихід, як можна позбутися від головного болю. Для цих цілей, на голову хворого накладали електричного вугра. Звичайно, сказати про ефективність такого лікування дуже важко, так як хворий після такої процедури запевняв, що все пройшло, або ж боявся зізнатися, що у нього болить голова.

Що ж це за така дія?
А знаєте, чому сидять на проводах пернаті НЕ гинуть?

Новости