Електромагнітні хвилі

  1. Електромагнітні хвилі - коливання чого?
  2. Властивості електромагнітних хвиль
  3. Потрібна допомога в навчанні?

Ми знаємо, що хвилі в просторі передаються за допомогою речовини. Наприклад, хвилі з одного берега озера здатні досягти іншого по воді. Однак вони не можуть переміститися в сусіднє озеро, розташоване за кілька кілометрів.

Тільки в разі дуже сильного струсу грунту, обидва озера можуть відчути ці коливання і передати їх через себе у вигляді хвиль. Однак у нас все одно є середовище, що передає коливання будь то земля або вода.

Звуки, також будучи коливаннями, досягають нас по повітрю. Тобто у всіх випадках присутня речовина передавальної коливання середовища. А що стосується електромагнітного поля буде воно передаватися тільки в присутності речовини?

Ми знаємо, що причиною виникнення електромагнітного поля є хиткі частки електрони. А електромагнітне поле це мінливі в часі електричне та магнітне поля. Тобто, електромагнітне поле являє собою якісь коливання. Що ж це за коливання? У яких середовищах передається електромагнітне поле? Як залежать властивості поля від властивостей середовища?

Електромагнітні хвилі - коливання чого?

Виявилося, що електромагнітне поле, на відміну від звуку та інших коливань здатне передаватися не тільки в речовині, а й у вакуумі. Магніт буде впливати на металеві предмети і в умовах повної відсутності повітря. При цьому швидкість поширення електромагнітного поля в вакуумі дорівнює 300 тисяч км / с, тобто, дорівнює швидкості світла.

В результаті дослідів і теоретичних викладок вдалося встановити, що електромагнітне поле передається в просторі за допомогою і в вигляді електромагнітних хвиль. Електромагнітні хвилі це породжують один одного і поширюються в просторі змінні електричні і магнітні поля.

Кількісна характеристика магнітного поля це його магнітна індукція B , А кількісна характеристика електричного поля це напруженість електричного поля E. Обидві ці величини характеризують величину сили, яка може впливати на речовину.

Так ось в електромагнітній хвилі саме ці дві величини здійснюють періодичні коливання, змінюючись по модулю і напрямку. Для електромагнітних хвиль справедливі формули, що застосовуються для механічних хвиль:

λ = c * T = c / v,

де λ довжина електромагнітної хвилі, c швидкість хвилі, T період хвилі, v частота коливань хвилі.

Властивості електромагнітних хвиль

Властивості електромагнітних хвиль дуже різняться і сильно залежать від її довжини. Електромагнітні хвилі розділені на діапазони в залежності від довжини і властивостей хвилі. Ця шкала електромагнітних хвиль досить умовна, оскільки сусідні діапазони часто перекривають один одного.

Однак можна виділити великі області зі своїми загальними властивостями: проникаючу здатність, швидкістю поширення в речовині, користю чи шкодою для людини і так далі. Це радіохвилі, ультрафіолетовий і інфрачервоний діапазони, видиме світло, а також рентгенівське, гамма-випромінювання та інші.

Як ви можете бачити, в цьому ряду присутні коливання з абсолютно різними властивостями, тому їх вивчають в окремих розділах фізики та інших наук. Також і застосування на практиці електромагнітних коливань з різних діапазонів зовсім по-різному.

Потрібна допомога в навчанні?


Ми знаємо, що   хвилі в просторі передаються   за допомогою речовини

Попередня тема: Електромагнітне поле: мінливі магнітні та електричні поля
Наступна тема: & nbsp & nbsp & nbsp Інтерференція і дифракція світла: відхилення і складання хвиль світла

Електромагнітні хвилі - коливання чого?
А що стосується електромагнітного поля буде воно передаватися тільки в присутності речовини?
Що ж це за коливання?
У яких середовищах передається електромагнітне поле?
Як залежать властивості поля від властивостей середовища?
Електромагнітні хвилі - коливання чого?
Потрібна допомога в навчанні?

Новости