Електронна книга Ritmix RBK-470

Пристрій для читання електронних книг Ritmix RBK-470 на перший погляд нагадує планшет. Відбувається це завдяки співвідношенню сторін дисплея 4: 3, яке досить незвично для електронних книг, але дуже зручно для демонстрації фільмів, що гаджет відмінно вміє робити. Є тут і безліч інших функцій. Давайте разом з'ясуємо, на що здатний цей рідер.

Сьогодні ми розглянемо черговий виріб від компанії Ritmix. Це електронна книга Ritmix RBK-470, яка завдяки кольоровому TFT-дисплею також з успіхом може служити мобільним відеоплеєром або фоторамкою.

Ritmix RBK-470 збирається на базі процесора Boxchip F15 і комплектується 256 Мб оперативної пам'яті.

Об'єм вбудованої пам'яті пристрою може складати 4 або 8 Гб. У нашому випадку це другий варіант. Проте користувачеві доступно для роботи трохи більше 7 Гб, хоча, звичайно, для рідера цього достатньо. Тим більше що сюди ще можна вставити флеш-карту формату microSD ємністю до 16 Гб.

Ritmix RBK-470 оснащений кольоровим сенсорним TFT-дисплеєм з незвичним для рідера співвідношенням сторін 4: 3 і роздільною здатністю 800 × 600 пікселів.

Якість зображення нормальне, але тут є один неприємний момент. Справа в тому, що дисплей резистивний і огидно спрацьовує від натискань пальцями. Звичайно, по ідеї, так і повинно бути. Резистивний екрану покладено стилус. Більш того, в інструкції періодично зустрічаються словесні конструкції типу «проведіть стилусом». Однак самого стилуса в комплекті немає. Він навіть не згадується в комплектації, яка вказана в керівництві користувача.

Він навіть не згадується в комплектації, яка вказана в керівництві користувача

Ritmix RBK-470 змахує на планшет

На щастя, у мене в потайничках знайшовся старенький Palm, стилус від якого відмінно підійшов, і я зміг нормально попрацювати з книжкою.

До речі, в Мережі доводилося читати огляд, де автор хвалить управління за допомогою пальців. Не вірте. Це не так.

Крім читання книг гаджет пристосований і для інших цілей. Наприклад, він може відтворювати відео-і аудіозаписи, а також дозволяє переглядати графічні зображення. Причому набір підтримуваних мультимедійних форматів куди багатшим, ніж перелік доступних форматів електронних книг.

Наприклад, Ritmix RBK-470 підтримує вісім книжкових форматів: TXT, PDF, HTML, RTF, FB2, EPUB, PDB і MOBI.

А відеоформатів рідер знає цілих тринадцять. Це AVI, RMVB, RM, MP4, MPG, MOV, FLV, VOB, 3GP, ASF, DAT, WMV і MKV.

Крім того, підтримуються аудіозаписи MP3, OGG, AAC, FLAC, WMA, WAV і APE, а також зображення форматів BMP, GIF, PNG, і JPEG.

Час автономної роботи відмінне. На офіційному сайті компанії Ritmix сказано, що в режимі відтворення відео воно становить від чотирьох до п'яти годин при стандартній яскравості. Яка яскравість мається на увазі під стандартної, не уточнюється.

У моєму випадку за замовчуванням був встановлений дванадцятий рівень яскравості з можливих п'ятнадцяти. У такому режимі гаджет безперервно крутив відеозапису протягом восьми годин сорока хвилин.

Електронна книга має розміри 210x165x13 мм при вазі 441 р

Електронна книга має розміри 210x165x13 мм при вазі 441 р

роз'єми пристрою

Всі наявні роз'єми і слоти розташовуються на нижній частині корпусу. Тут знаходяться перемикач живлення, роз'єм для навушників, відеовихід для підключення до телевізора, слот для установки карти пам'яті, роз'єм Mini-USB, гніздо для підключення мережевого адаптера і отвір вбудованого мікрофона.

На днище гаджета, в правій верхній частині, розташований динамік. Він всього один, але для електронної книжки кричить нереально голосно. При відтворенні фільму я його навіть прикручував, так як звук б'є по вухах. Але гучність, звичайно, не саме головне, і, для того щоб домогтися найбільш якісного звучання, краще використовувати навушники.

Але гучність, звичайно, не саме головне, і, для того щоб домогтися найбільш якісного звучання, краще використовувати навушники

днище рідера

У зв'язку з тим, що робота з пристроєм здійснюється здебільшого за допомогою сенсорного дисплея, кнопок управління тут всього три. Вони розташовані на лицьовій частині гаджета праворуч від дисплея. Це дві кнопки перегортання сторінок і кнопка включення-виключення пристрою. Зрозуміло, для включення необхідно, щоб основний перемикач живлення був встановлений в позицію ON.

Тепер давайте включимо рідер. Подивимося, як він працює і що цікавого в ньому є.

Після включення на дисплеї на кілька секунд з'являється логотип, який дуже швидко змінюється робочим столом.

Головний екран розділений на дві частини. На нижній частині, що займає приблизно дві третини від усього простору робочого столу, розташовуються піктограми доступних функцій, а верхня частина зайнята набором віджетів, що використовуються для регулювання звуку, яскравості і прослуховування музики.

Головний робочий екран

За допомогою спеціальних кнопок можна перемикатися між наборами елементів. У другій набір входять піктограми шести простеньких ігор, встановлених на рідері.

Десять функціональних ярликів розташовуються в два ряди, під якими можна побачити дві останні відкриті книги.

Доступні наступні пункти меню: «Книги», «Фільми», «Музика», «Фото», «Провідник», «Словник», «Калькулятор», «Диктофон», «Календар» і «Налаштування». Зараз ми познайомимося з ними ближче.

Зараз ми познайомимося з ними ближче

Тепер вгорі видно піктограми ігор

«Книги» - тут знаходиться провідник, через який можна відкрити папку з бібліотекою. Підхід кілька незграбний. Я б вважав за краще, щоб відразу відкривався список книг.

Вміст бібліотеки відображається у вигляді розставлених на полицях книг. Втім, в лівому нижньому кутку знаходиться кнопка, що змінює вигляд на звичайний каталог.

В бібліотеці вже є добірка книг

«Фільми» - аналогічний розділ, але для доступу до відеофайлів. Тут вже немає ніяких графічних вишукувань. Для переходу по директоріях використовується звичайний провідник.

«Музика» - все те ж саме, але в провіднику доступна папка «Медіа бібліотека», в якій аудіозаписи упорядковано відповідно до різними критеріями.

«Фото» - засіб перегляду зображень, які точно так же слід вибирати з потрібних каталогів.

«Фото» - засіб перегляду зображень, які точно так же слід вибирати з потрібних каталогів

Параметри сортування музики

«Провідник» - універсальний засіб, що відкриває всі типи файлів. Оскільки у всіх попередніх функціях все одно потрібно шукати файли у відповідних папках, краще вже відразу користуватися цим провідником і не морочитися. По крайней мере, мені такий спосіб видався більш зручним.

Провідник підтримує функції копіювання, вставки і видалення файлів. Це радує, оскільки в протестованої раніше електронній книзі Ritmix RBK-420 їх можна було тільки видаляти. Хоча звичайно функція перенесення теж би не завадила.

«Словник» - англо-російський і російсько-англійський словник (в інструкції чомусь згадується тільки англо-російський). Досить корисна штука. Який у нього словниковий запас, я не знаю, але майже всі, що я йому задавав, він знайшов.

Який у нього словниковий запас, я не знаю, але майже всі, що я йому задавав, він знайшов

словник

Правда, для деяких слів, що мають кілька значень, вказується лише один варіант перекладу і в російсько-англійському варіанті відсутні транскрипції англійських слів. Зате англо-російський словник забезпечений функцією вимови англійських слів. Ось це вже точно корисна річ.

Призначення пунктів «Калькулятор», «Диктофон» і «Календар» в коментарях, я думаю, не потребує.

«Налаштування» - тут доступні такі параметри, як «Мова» (підтримуються тільки російська та англійська), «Автовимкнення», «Відключення екрану», «Звук натискання клавіш» (включити або виключити), «Відкривати книгу при включенні» (якщо активувати цю функцію, при включенні буде відкриватися остання відкривалася книга, навіть якщо вона була закрита в момент вимикання рідера), «Калібрування», «Системна інформація» (дані про модель, версії прошивки і стан власної пам'яті) і «Налаштування за замовчуванням».

«Налаштування» - тут доступні такі параметри, як «Мова» (підтримуються тільки російська та англійська), «Автовимкнення», «Відключення екрану», «Звук натискання клавіш» (включити або виключити), «Відкривати книгу при включенні» (якщо активувати цю функцію, при включенні буде відкриватися остання відкривалася книга, навіть якщо вона була закрита в момент вимикання рідера), «Калібрування», «Системна інформація» (дані про модель, версії прошивки і стан власної пам'яті) і «Налаштування за замовчуванням»

налаштування гаджета

Як бачите, все гранично по-спартанськи.

Тепер поганяємо Ritmix RBK-470 в різних режимах.

Режим читання виглядає непогано. Перегортання сторінок здійснюється як за допомогою кнопок, так і шляхом натискання стилусом на краю сторінки. Якщо натиснути на центрі сторінки, то вгорі з'явиться список додаткових опцій. І з їх допомогою можна включити музику у фоновому режимі, розгорнути сторінку для читання альбомного формату, змінити вид шрифту, залишити закладку, отримати можливість залишати замітки на полях за допомогою стилуса, а також налаштувати і включити функцію автоматичного перегортання сторінок. Зовнішній вигляд тексту можна змінювати за допомогою п'яти доступних шрифтів і чотирьох розмірів шрифту. Не так вже й багато, в порівнянні з багатьма іншими рідерами, але насправді цього вистачає. Особливо мені сподобалася можливість настройки колірної гами шрифту і фону. Схожа функція мені вже траплялася в електронній книзі Prestigio PER3172B , Але там можна було вибрати один з шести доступних кольорів. А тут колір налаштовується вручну через шкали колірної розкладки RGB.

А тут колір налаштовується вручну через шкали колірної розкладки RGB

Так виглядає процес налаштування кольору

У кожній книзі можна розмістити до п'яти закладок. Візуально додавання закладки на сторінці ніяк не відображається.

Можливість залишати в тексті замітки виглядає дуже привабливо, але на ділі абсолютно марна. Як ми пам'ятаємо, натисканнями стилуса перегораються сторінки. Тому писати доводиться досить різкими короткими рухами, інакше рідер просто гортає книгу.

Після деяких мук можна розраховувати на народження шедевра, витонченістю нагадує творчість Остапа Бендера в період його плавання на «Скрябіна», але для серйозної роботи це не варіант.

Після деяких мук можна розраховувати на народження шедевра, витонченістю нагадує творчість Остапа Бендера в період його плавання на «Скрябіна», але для серйозної роботи це не варіант

приклад замітки

В цілому все начебто непогано, але є й істотні недоліки. По-перше, книги відкриваються досить довго. І якщо дочекатися відкриття книг форматів, скажімо, FB2 і EPUB можна без особливого збитку для нервової системи, то в очікуванні відкриття великого PDF-файлу можна згадати багато нехороших слів.

А ще в книгах ніяк не реалізоване відображення виносок. Здавалося б, на читалки з сенсорним дисплеєм організувати цю справу набагато простіше, проте в цьому напрямку абсолютно нічого не зроблено.

Режим перегляду відео безумовно найкраща з доступних опцій. Як я вже говорив, Ritmix RBK-470 може крутити фільми майже дев'ять годин поспіль.

Як я вже говорив, Ritmix RBK-470 може крутити фільми майже дев'ять годин поспіль

Класичний мультик у форматі MKV. В реальності картинка виглядає чітко

Функцій, доступних в цьому режимі, для мобільного плеєра більш ніж достатньо. Наприклад, можна перемикати звукові доріжки, якщо в файлі їх кілька, вмикати та вимикати субтитри, розтягувати картинку, як нам завгодно.

Також, за задумом розробника, у версії з 8 Гб пам'яті є можливість виведення сигналу на екран телевізора, для чого є спеціальний роз'єм і кабель в комплекті поставки.

Шнур для підключення до телевізора

Однак у мене ця функція не працює. Якщо підключити гаджет до телевізора, екран більшу частину часу залишається чорним і порожнім, але періодично на екрані на частки секунди з'являються уривки сильно спотвореного по горизонталі зображення. З'являється картинка сильно нагадує зображення, що отримується з зажував відеокасети, якщо ви ще пам'ятаєте, що це таке і як цей ефект виглядав.

Що ще тут не працює, так це мікрофон. Аудіофайл створюється, але виявляється абсолютно порожнім. Тому функцією диктофона мені скористатися не вдалося.

Можливо, зазначені неполадки пов'язані із заводським браком, але майте на увазі, що так буває.

Про аудіоплеєр особливо сказати нічого. Набір функцій самий звичайний для рідеровскіх плеєрів. Є кілька аудіопрофіль, перемикання яких є в правому верхньому куті дисплея. Можна прослуховувати музику у фоновому режимі і управляти відтворенням прямо з робочого столу за допомогою спеціального віджету, про який я вже згадував.

аудіоплеєр

Завдяки барвистому дисплею і обсягом доступної пам'яті функцію перегляду зображень на Ritmix RBK-470 цілком можна сприймати всерйоз. Фотографії можна перегортати вручну або включити режим слайд-шоу. Можна включити для цих цілей фонову музику.

Синхронізація Ritmix RBK-470 з комп'ютером здійснюється за допомогою кабелю Mini-USB / USB. Вміст пам'яті і флеш-карти є на комп'ютері у вигляді двох локальних дисків.

Акумулятор при цьому не заряджається. Це робиться виключно за допомогою мережевого адаптера.

У комплект поставки разом з гаджетом входять кабель Mini-USB / USB, шнур для підключення до телевізора, навушники, захисна плівка на дисплей, гарантійний талон, інструкція з експлуатації та шкіряний чохол з магнітними застібками.

Ritmix RBK-470 в чохлі

Чохол непогано виглядає, але головне його гідність в високої щільності, завдяки якій книжка виявляється добре захищена від випадкових ударів. Формою чохол трохи нагадує йшов в комплекті з інтернет-планшетом Ritmix RMD-1030 . Правда, той чохол можна було використовувати в якості підставки. Тут же така можливість не передбачена.

Як бачите, пристрій має безліч плюсів і мінусів.

До плюсів я б відніс непогана якість збірки, великий кольоровий дисплей, дуже тонке налаштування кольорів шрифту та фону, значне число підтримуваних форматів, відмінний час автономної роботи при демонстрації відеозаписів, непоганий словник, якісний чохол і ціну, яка для даної конфігурації складає всього 3590 рублів . Версія ж з 4 Гб вбудованої пам'яті обійдеться вам на 400 рублів дешевше.

З мінусів в першу чергу потрібно відзначити відсутність стилуса. Сюди ж я віднесу відсутність виносок в книгах і незручний інтерфейс.

По мікрофону і висновку зображення на телевізор сказати з упевненістю нічого не можу. Звичайно, в моєму випадку це безсумнівні мінуси, але є можливість, що мова йде про заводський брак.

А взагалі, за такі гроші рідер Ritmix RBK-470 можна купити хоча б для того, щоб використовувати його в якості мобільного відеоплеєра, якщо ви не хочете витрачатися на придбання планшета.

дякую групу компаній «Адопт» за надане для огляду пристрій.

Стаття написана для проекту poisk-podbor.ru

Новости