Електронні квитки - Астана вчиться на помилках Алмати

Як відзначили в ТОО «Астана LRT», впровадження проекту буде проходити поетапно, щоб пасажири адаптувалися до нової системи оплати проїзду. В рамках реалізації проекту залучається приватний інвестор за рахунок механізму державно-приватного партнерства, передає кореспондент КТК .

Зараз компанія вже обладнала необхідними технічними засобами 480 транспортних засобів, а також встановила програмне забезпечення з управління системами електронної оплати. Найближчим часом, як запевнили в «Астана LRT», почнеться видача транспортних карт.

З травня в громадському транспорті Астани будуть діяти два електронних транспортних карт: паперові та пластикові.

«Паперові транспортні карти - це карти з фіксованою кількістю поїздок обмеженого терміну дії. На першому етапі будуть впроваджені паперові транспортні карти на 10 поїздок на одному виді маршруту (міський, експрес, приміський), в рамках другого етапу планується впровадження паперових транспортних карт на 20, 30 і 50 поїздок.

Пластикові транспортні карти - це карти тривалого користування (5 років) з можливістю завантаження кількох видів проїзних квитків і тарифів на різні види маршруту (міський, експрес, приміський) », - пояснили в компанії.

Крім того, в громадському транспорті столиці можна буде скористатися разовими паперовими квитками.

«Для зручності мешканців інших регіонів і країн передбачені паперові карти обмеженого терміну користування та обмеженої кількості поїздок. Для громадян, які рідко користуються послугами громадського транспорту, разову поїздку можна буде оплатити готівкою з отриманням разового проїзного квитка.

Для цього у водія буде розташований термінал, що дозволяє реєструвати оплату проїзду не тільки за допомогою транспортних карт, але і проводити оплату готівкою з отриманням разового квитка. Варто відзначити, що після затвердження Тарифної політики, яка застосовується на громадському транспорті столиці, оплата проїзду готівкою буде відрізнятися за вартістю, ніж за допомогою транспортних карт », - повідомили в компанії.

Очікується, що на першому етапі в обіг буде запущено 800 тисяч паперових і пластикових транспортних карт. Пільгові та шкільні іменні транспортні карти будуть видаватися на безоплатній основі. Їх можна буде отримати в одному з 10-ти спеціалізованих пунктів ТОО «Астана LRT».

Інші пасажири можуть придбати паперові або пластикові транспортні карти в пунктах продажів і поповнення, включаючи автомати з продажу і поповненню електронних транспортних карт, а також на борту транспортних засобів.

Варто зазначити, що відновлення підлягатимуть лише іменні транспортні карти, дублікат яких можна буде отримати в одному з 10 спеціалізованих пунктів.

Нагадаємо, в Алмати з жовтня 2015 року діє система електронного білетірованія « Оңай ». З 11 січня 2016 року у південній столиці була скасована можливість оплати проїзду готівковими коштами в автобусах і трамваях. В Алматинському метрополітені розплатитися грошима можна.

На питання про можливу інтеграцію системи «Оңай» з ЕСОП в компанії відзначили, що дане питання знаходиться в компетенції Комітету транспорту Міністерства інвестицій і розвитку Республіки Казахстан.

За даними компанії, в міжнародній практиці в ряді країн (Корея, Італія, Росія), а також в різних містах діють різні системи електронної оплати за послуги проїзду, які не інтегровані між собою.

Новости