Електронний підпис в PDF документі. Чим краще перевірити?

В останніх числах лютого ми повідомили радісну, сподіваємося, що для всіх, для нас то точно, новина про випуск чергової версії програми для створення і перевірки електронного підпису КріптоАРМ 5.4. У ній з'явився ряд нових можливостей, любовно званих нами фичами. За минулий місяць невелика, але найактивніша частина нашої армії "кріптоармщіков", вже випробувала всі фічі, паралельно закидаючи нас несподіваними репліками "що це", "навіщо", "незрозуміло".

Ну що ж, почнемо розповідати про фічах КріптоАРМ 5.4. І почнемо, мабуть, з того моменту, що в програмі в результаті послідовних мутацій, ймовірно від чергових хвиль з Криптону, виявилася здатність перевірки електронного підпису для документів PDF.


Здавалося б, що тут такого? Хіба для перевірки електронного підпису PDF потрібна окрема програма? Невже старий добрий Adobe Acrobat не впорається з цим!

Так Так Так! Для перевірки підпису PDF потрібна окрема програма (і не одна), і акробат поодинці з задачкою не впорається. Все тому, що документ PDF швидше за все підписаний кваліфікованої електронним підписом, і застосовуються криптоалгоритми в ньому російські: ГОСТ Р 34.10-2001 або ГОСТ Р 34.10-2912. Так ось, Adobe Acrobat їх не бачить, для цього йому потрібні додаткові кошти, але про це нижче.

На початку розглянемо приклад. У Федеральної податкової служби є відмінний сервіс для отримання виписки з ЕГРЮЛ для будь-якої юридичної особи, причому абсолютно безкоштовно. Виписку можна отримати у вигляді документа формату PDF, підписаному кваліфікованої електронним підписом. І таку виписку можна відправити в комерційний банк, держустанова, і з вас не попросять її в паперовому вигляді. Загалом, дуже зручно.

Проблема виникає, якщо у одержувача виписки з'являється бажання перевірити електронний підпис на документі, у банку або держустанови це бажання з'явиться в 146% випадків. Прочитавши інструкцію, стає відомим, що для перевірки електронного підпису PDF на додаток до Adobe Acrobat потрібна наявність криптопровайдера КріптоПро CSP і плагіна до Acrobat - КріптоПро PDF.

Ми подумали, чому б ні, і новий КріптоАРМ тепер також може перевірити підпис в документах формату PDF, будь це підписані виписки з ЕГРЮЛ або ж котирувальні заявки для торгів по 44-ФЗ. Просто виберіть підписаний PDF документ, натисніть "Перевірити підпис", і програма зробить все як треба - перевірить дійсність електронного підпису і покаже результат.

придбати КріптоПро PDF або КріптоАРМ Стандарт ви можете в інтернет-магазині Cryptoarm.Ru.

Здавалося б, що тут такого?
Хіба для перевірки електронного підпису PDF потрібна окрема програма?

Новости