Емулятор геймпада x360ce: інструкція із застосування

  1. Де скачати x360ce
  2. Налаштування емулятора
  3. Налаштування x360ce в іграх
  4. Якщо емулятор не працює

Розповім про програму, яка стане в нагоді власникам геймпадов - TocaEdit Xbox 360 Controller Emulator або, якщо коротко, x360ce.

x360ce

Навіщо вона потрібна? Справа в тому, що продаються на Аліекспресс джойстики не підходять для сучасних ігор. Їм подавай або оригінальний від приставки Xbox 360 (який дуже зручний, до речі), або від Xbox One. Щоб гра побачила не оригінальний, потрібно програма-емулятор, що маскує будь-який пристрій з кнопками під іскбоксовий.

Геймпад для Xbox 360

Виникає суперечлива ситуація: ігровий контролер сам по собі відмінно працює, але в сучасні ігри їм не пограти. Чому виробники так надходять, незрозуміло. Можна, звичайно, купити нормальний універсальний геймпад начебто CBR CBG 959, але що, якщо хочеться розібратися з вже наявним?

Тут і виручає емулятор x360ce. Він працює не з усіма іграми, не завжди ідеально, але кращого способу поки немає.

x360ce допоможе:

  • пограти в Dark Souls, третього Відьмака та інші ігри геймпадом, спочатку не сприймаються як грою;
  • пограти кермом і педалями в іграх, де є тільки підтримка геймпада іксбокса;
  • заодно налаштувати чутливість стіків (важелів).

можливі проблеми:

  • в іграх із захистом Denuvo емуляція не запрацює (є винятки);
  • з бездротовими (bluetooth) пристроями (емулятор їх не підтримує!);
  • якщо ваш геймпад визначається як кілька пристроїв;
  • якщо ваша Windows давно не оновлювалася (не вистачить деяких програмних бібліотек, з'явиться помилка "Не знайдено вказаний модуль").

емулятор не допоможе:

  • налаштувати геймпад, вже визначається в грі без всякого емулятора;
  • налаштувати / перепризначити кнопки оригінального іскбоксового геймпада;
  • використовувати одночасно оригінальний і не оригінальний геймпади;
  • шпальти в ігри, де геймпад не підтримуються в принципі ніякої (різні MMORPG, наприклад);
  • підключити джойстик від Sony Playstation будь-якої версії;
  • використовувати геймпад в іграх на движку Unity.

Уважно прочитайте текст вище кілька разів. Занадто часто цю софтину намагаються використовувати не за призначенням.

Де скачати x360ce

Існує дві версії емулятора різної розрядності - 32 і 64. Якщо у вас 64-бітна Windows, беріть 64. Інакше - 32.

Емулятор працює в Windows XP, Vista, 7, 8, 8.1 і 10. Для запуску необхідні .NET Framework 3.5 (Windows 7), .NET Framework 4.6 (Win 8-10), Visual C ++ Redistributable for VS2003 і DirectX End-User Runtime. Якщо зазначені компоненти не встановлені, при запуску x360ce з'явиться помилка "Не знайдено вказаний модуль" і нічого не заробить!

Що знаходиться в архіві x360ce.zip:

  1. xinput1_3.dll - програмна бібліотека для трансляції викликів DirectInput в XInput (це протоколи звичайних геймпадов і від Xbox відповідно).
  2. x360ce.exe - програма настройки емулятора.
  3. x360ce.ini - налаштування емулятора.
  4. x360ce.gdb - база даних готових налаштувань до різних ігор.
  5. Dinput8.dll - програмна бібліотека, покращуючи в деяких випадках роботу емулятора.

Налаштування емулятора

1. Розпакуйте архів в окрему папку.

Запам'ятайте: чи не виймайте архів x360ce.zip в папку з грою або системні з Windows! Куди завгодно - на Робочий стіл, Мої документи, в окремо створену папку, але тільки не в папку з грою або системну. Так ви уникнете 99% проблем.

2. Запуск x360ce.exe від імені адміністратора (правою кнопкою по значку з джойстиком - "Запуск від імені адміністратора").

При першому запуску з'явиться вікно налаштувань, за допомогою якого можна знайти готові настройки геймпада. На жаль, функція марна: абсолютно різні геймпади, в тому числі брендові, в системі мають один і той же назву "USB Vibration Joystick" або "PC Twin shock", через що знайти настройки для свого пристрою вкрай складно, простіше налаштувати з нуля. Тому у вікні "New Device Detected ..." тисніть Cancel.

Головне вікно емулятора геймпада x360ce

У головному вікні програми є вкладки - Controller 1-4, в яких і налаштовуються геймпади. Кольорові квадрати на цих вкладках повідомляють про статус підключення:

  • сірий - геймпад не підключено,
  • зелений - підключений і визначається правильно,
  • червоний - помилка при підключенні.

Позбутися від червоного статусу допоможе відключення опції "Pass Through" на вкладці Advanced.

3. Кнопки налаштовуються легко, треба тільки зрозуміти принцип.

На фото зображений віртуальний джойстик, навколо нього - налаштування прив'язки окремих кнопок до реально існуючих кнопок вашого геймпада. Просто вибирайте в меню кожної кнопки пункт "[Record]" і тисніть реальний аналог або повертайте стик в потрібну сторону.

Зверніть увагу, що внизу вікна частина опцій дублює один одного. Причина в тому, що є такі убогі джойстики, у яких стіки і хрестовина - звичайні кнопки замість осей руху (Button замість Axis). Грати в них то ще мука!

На скріншоті нижче я виділив зеленим те, що зазвичай налаштовується на нормальних геймпадах, червоним - дубльовані варіанти для примітивних кнопкових, які швидше за все вам не потрібні.

На скріншоті нижче я виділив зеленим те, що зазвичай налаштовується на нормальних геймпадах, червоним - дубльовані варіанти для примітивних кнопкових, які швидше за все вам не потрібні

До речі, кнопку Guide налаштовувати немає потреби - з її функціями справляється Esc клавіатури.

Налаштування зберігаються кнопкою Save.

4. Налаштування чутливості стіків важлива для комфортної гри. Чим дешевше ігровий пристрій, тим гірше працюють стіки. Ви помітите цю проблему в іграх, де важливо точно націлювати камеру (Dark Souls, Assassin's Creed і ін.) - при найменшому відхиленні стіки камера почне шалено обертатися. Хоч якось знизити чутливість можна на вкладках Left Thumb і Right Thumb параметром Sensitivity:

Хоч якось знизити чутливість можна на вкладках Left Thumb і Right Thumb параметром Sensitivity:

Підстройте так, як на скріншоті, цілитися стане трохи простіше.

5. Функція вібровіддачі працює, прямо скажу, так собі. Вібро налаштовується на вкладці Force Feedback шляхом перебору всіх опцій і смикання туди-сюди для перевірки повзунків "Test Left / Right Motor".

Якщо гра при включенні емулятора стала гальмувати, причина у включеної вібровіддачею - зніміть галку з "Enable Force Feedback" і живіть без зворотного зв'язку, але з високим fps.

Налаштування x360ce в іграх

Отже, кнопки налаштували, тепер треба включити емуляцію в іграх. У старих версіях x360ce потрібно було скопіювати деякі файли в папку з грою, тепер емулятор робить це сам.

Якщо на цьому етапі конфигуратор вилітає з помилкою, значить, ви не запустили його від імені адміністратора.

1. Ідіть на вкладку Options, ставте галку на "Use Init Beep" - тоді при запуску гри, якщо емулятор зміг запуститися, буде звуковий сигнал.

2. Вкладка Game Settings, тисніть Add ... і вибирайте виконуваний файл гри. Чи не ярлик, що не значок Steam / Origin, а саме запускається файл гри в її папці.

Чи не ярлик, що не значок Steam / Origin, а саме запускається файл гри в її папці

3. Гра з'явиться в списку. Тепер потрібно вибрати спосіб впровадження в неї.

Утиліта x360ce використовує вельми примхливий метод підміни програмної бібліотеки xinput1 _ *. Dll. Суть в тому, що в папку з грою кладеться файл xinput1_3.dll (або xinput1_4.dll, або ще як-небудь названий), гра завантажує його замість оригінального з папки C: \ Windows \ System32, емулятор запускається всередині гри, бере настройки і починає згідно з ними імітувати віртуальний джойстик.

Файл xinput1 _ *. Dll може бути різним, як і його розрядність. Тому спочатку проставте галки так, як на скріншоті нижче:

Тому спочатку проставте галки так, як на скріншоті нижче:

І натисніть кнопку Save. В папці з грою з'являться нові файли. Якщо цього не відбулося, ви або вказали не ту папку, або конфігуратор запущений не від імені адміністратора.

Потім запустіть гру. У разі вдалого запуску емулятора пролунає звуковий сигнал. Якщо з'явиться якась помилка, закривайте і міняйте налаштування ось так:

Нюанс: на 32-бітної Windows 64-бітові гри не запустяться, тому настройка для 64 біт не допоможе. Переходьте до наступного кроку, залишаючись на 32-бітних пунктах в будь-якому випадку.

Мало вибрати потрібну розрядність, потрібно вказати тип впровадження в гру. І тут я вам абсолютно не помічник, правильну настройку можна вибрати тільки методом перебору або дізнавшись у інших гравців. Ще є вкладка "Default Settings for Most Popular Games" з онлайн-базою налаштувань, але там негусто ігор:

Ще є вкладка Default Settings for Most Popular Games з онлайн-базою налаштувань, але там негусто ігор:

При правильному виборі геймпад запрацює. Будь-яких внутрішньоігрових налаштувань зазвичай проводити не потрібно - гра відразу почне відгукуватися на кнопки.

Все, що потрібно - правильно підібрати поєднання ось цих галок:

Почніть з пункту COM і поперемінно пройдіть всі, не забуваючи натиснути кнопки збереження налаштувань і перезапуску гру.

Якщо емулятор не працює

Перебір опцій не допоміг? Що ж, значить, не судилося. Перешкоджати може що завгодно: встановлений антивірус, антипіратська захист, движок гри, захист проти чітера.

Також існують особливо проблемні геймпади, які начебто визначаються грою без x360ce, але кнопки переплутані місцями. Власникам таких чудо-контролерів потрібно звернутися до виробника з питанням: "чому ваш джойстик неправильно емулює протокол XInput?". Ситуація дуже часта, багато дорогі пристрої цим грішать. І тут ніякої емулятор не допоможе.

По можливості напишіть в коментарях, яку гру (не) вдалося налаштувати і яка у вас модель геймпада.

PS На іншому сайті я написав більш докладну інструкцію, всі питання туди: x360ce - підключаємо будь джойстик (інструкція до емулятора геймпада Xbox 360)

Навіщо вона потрібна?
Власникам таких чудо-контролерів потрібно звернутися до виробника з питанням: "чому ваш джойстик неправильно емулює протокол XInput?

Новости