Енциклопедія: Хто зробив знаменитим бренд Jimmy Choo

Історія взуттєвого бренду Jimmy Choo - хороший приклад того, як інфлюенсери впливають на світ моди і можуть зробити той або інший бренд об'єктом жадання (причому робили вони це задовго до того, як цей термін з'явився і став мейнстрімом).

Датук Джиммі Чу Енг Кіт народився в Малайзії, в родині майстрів взуттєвої справи. В оригіналі прізвище майбутнього дизайнера звучала як Чау (Chow), але завдяки щасливому випадку під час видачі свідоцтва про народження зробили помилку і його прізвище трансформувалася в Чу.

Дитинство та юнацькі роки Джиммі провів на острові Пенанг, де батько навчав його секретам майстерності. Свою першу пару Чу змайстрував повністю сам в 11 років, а коли мова зайшла про вищу освіту і виборі професії, сім'я вирішила відправити підлітка вчитися в Лондонський коледж моди (в той час він називався Технічний коледж Кордвейнера). Після уроків батька освіту Чу давалося легко, але доводилося також гарувати на двох роботах, щоб його оплатити, - Чу працював в ресторані і прибиральником на взуттєвій фабриці.

Після випуску в 1986 році Джиммі відкрив свій перший невеликий магазинчик в лондонському Хакні, в старій будівлі госпіталю. Дизайнер робив вручну близько 20 пар на тиждень під замовлення і працював з приватними клієнтами. Справа пішла настільки успішно, що через два роки його пари, зроблені вручну, потрапили на сторінки британського Vogue. А в 1990-му головною клієнткою бренду Jimmy Choo стала принцеса Діана (на примірки Чу їздив виключно в Кенсінгтонський палац).

У 1996 році до Джиммі Чу прийшла британський редактор розділу "Аксесуари" UK Vogue Тамара Меллон і запропонувала зробити з невеликої компанії Чу марку класу люкс. Дизайнер погодився, і цей рік став переломним моментом в історії бренду. Меллон позичила гроші у батька і вклала 150 000 фунтів (що за сьогоднішніми мірками прирівнюється до $ 365 000) в Jimmy Choo Ltd.

Меллон позичила гроші у батька і вклала 150 000 фунтів (що за сьогоднішніми мірками прирівнюється до $ 365 000) в Jimmy Choo Ltd

Всього через рік компанія відкрила свій перший магазин на вулиці Моткомб в одному з найпрестижніших районів Лондона - Белгравія. Успіху сприяла і "покровителька" бренду Діана. У тому ж 1997 році вона одягає білу пару човників Jimmy Choo з відкритою п'ятою на червону доріжку.

У тому ж 1997 році вона одягає білу пару човників Jimmy Choo з відкритою п'ятою на червону доріжку

До 1998 року на першій рекламі бренду в журналі Vogue вже значилися три адреси магазинів в Лондоні, Беверлі-Хіллз і Нью-Йорку. До слова, саме американські магазини бренду модниці рознесли рік потому, після того як Кейт Бланшетт з'явилася на червоній доріжці церемонії "Оскар" в чорних човниках Jimmy Choo.

До слова, саме американські магазини бренду модниці рознесли рік потому, після того як Кейт Бланшетт з'явилася на червоній доріжці церемонії Оскар в чорних човниках Jimmy Choo

У ранг "культової" взуття Jimmy Choo звела героїня серіалу "Секс і місто" Керрі Бредшоу. Для першої серії третього сезону, який вийшов на екрани в 2000 році, художник по костюмах Патриція Філд вибрала пудровий-рожеву пару босоніжок бренду, декоровану білим пір'ям. Крім того, сценаристи вирішили обіграти назву бренду: за сюжетом Керрі пропустила останній пором зі Стейтен-Айленда, втратила босоніжки і кричала йому навздогін: "Wait! Wait! I lost my Choo!" ( "Зачекайте! Зачекайте! Я втратила свою Choo!"), - хоча по ідеї там повинно було бути I lost my shoe! ( "Я втратила свою туфельку!").

)

У 2001 році Jimmy Choo вперше випустили високі чоботи і запустили лінійку сумок. Зараз бренд також випускає сонцезахисні окуляри і аромати, але все ж вони не так популярні, як взуття і знакові моделі човників і босоніжок, названі жіночими іменами - Romy, Lang, Elisabeth, Erin та т. Д. У 2002 році Джиммі Чу був удостоєний ордена британської імперії "за видатні заслуги в індустрії взуття і моди Великобританії".

Холлі Беррі, Шарліз Терон, Кіра Найтлі, Сандра Буллок, Ріанна, Бейонсе, Ума Турман, Меріл Стріп, Наталі Портман - список далеко не всіх знаменитостей, які вибрали пару Jimmy Choo для офіційних церемоній і на випадок червоних доріжок. Є пари Jimmy Choo і в арсеналах перших леді. У 2009 році Мішель Обама вибрала білу пару для офіційної церемонії інавгурації свого чоловіка. Прихильницею бренду також стала Кейт Міддлтон. У 2015-му герцогиня Кембриджська вперше з'явилася на публіці після народження принцеси Шарлотти в бежевих човниках Jimmy Choo. Що й казати про популярність бренду, якщо про нього написав однойменну пісню американський хіп-хопер Fetty Wap.

Зараз Джиммі живе в Лондоні і продовжує займатися бренд, а також працює над створенням Інституту взуттєвого справи в Малайзії. Компанією та розробкою нових моделей Jimmy Choo також займається його племінниця Люсі Чу.

У Києві пару Jimmy Choo можна приміряти і придбати в офіційному Корнер бренду в ЦУМ .

Читайте також: Енциклопедія: Що потрібно знати про бренд Sonia Rykiel .

Новости