Енергетичне обстеження і енергоаудити в системі енергозбереження ВАТ «Газпром»

Ще на тему Енергетичні обстеження і енергоаудит

Сторінки: 1 | 2 | наступна >>

Г.А. Хворов,
начальник лабораторії експлуатації ГТС ТОВ «ВНІІГАЗ»
М.В. Юмашев,
провідний науковий співробітник лабораторії експлуатації ГТС ТОВ «ВНІІГАЗ»

Про організаційну структуру енергозбереження в ВАТ «Газпром»

Енергозбереження є пріоритетним напрямком діяльності ВАТ «Газпром» і представляє комплекс програмних заходів, спрямованих на створення необхідних умов організаційного, матеріального, фінансового та іншого характеру для раціонального використання та економного витрачання паливно-енергетичних ресурсів.

Відповідно до наказу № 77 «Про організацію робіт з енергозбереження» в ВАТ «Газпром» від 9 жовтня 2000 року для реалізації енергозберігаючих заходів в Товаристві була створена основа системи управління енергозбереженням. Подальший розвиток вона отримала в «Концепції енергозбереження ВАТ« Газпром »на 2001-2010 рр.».

Організаційна структура системи управління енергозбереженням ВАТ «Газпром» представлена на малюнку 1. У адміністративному апараті ВАТ «Газпром» було сформовано Управленіе1 енергозбереження та екології, на яке покладено вирішення основоположних завдань енергозбереження:

координація робіт Управлінь (відділів) Товариства з енергозбереження;

координація робіт з розробки Програм енергозбереження в дочірніх товариствах за всіма видами діяльності Товариства та Програми енергозбереження ВАТ «Газпром»;

аналіз ефективності виконання Програм енергозбереження;

організація проведення НДР з розробки нормативно-технічної документації з енергозбереження.

На Управління ВАТ «Газпром» (Управління з транспортування газу і газового конденсату; Управління з видобутку газу, газового конденсату, нафти; Управління з переробки газу, газового конденсату та нафти; Управління по бурінню газових і газоконденсатних свердловин; Управління по газифікації та використанню газу; управління з підземного зберігання газу; управління енергетики) покладені такі функції:

участь в розробці Програми енергозбереження ВАТ «Газпром» за відповідними напрямами діяльності;

контроль за виконанням Програми енергозбереження ВАТ «Газпром»;

• аналіз ефективності споживання ПЕР.

На дочірні суспільства з енергозбереження покладені такі функції:

розробка Програми енергозбереження дочірнього суспільства;

впровадження енергозберігаючих заходів;

аналіз і узагальнення підсумків виконання Програми енергозбереження.

Виробничо-економічне Управління (Відділ балансів) відповідає за планування та облік витрат природного газу на власні технологічні потреби.

Управління метрології та контролю якості газу забезпечує газоспоживаюче обладнання засобами вимірювання та автоматичного регулювання та підготовку програм підвищення технічного рівня обладнання.

Центральний виробничо-диспетчерський департамент ВАТ «Газпром» забезпечує оптимізацію управління потоками газу.

На ВАТ «Газавтоматіка» покладено функції впровадження засобів автоматизації обліку та контролю за витрачанням енергоресурсів.

Функції контролю ефективності витрат ПЕР здійснюють Управління енергетики ВАТ «Газпром», ТОВ «Газпроменерго» і ТОВ «газнагляду». Управління енергетики, ТОВ «Газпроменерго» організовують і контролюють проведення енергетичних обстежень та енергоаудитів технологічних об'єктів ВАТ «Газпром» за допомогою незалежних енергоаудиторських фірм. ТОВ «Газ-нагляд» виконує функції контролю за раціональним споживанням газу в Товаристві незалежно від результатів діяльності енергоаудиторських фірм [1].

Наукове та нормативно-методичне забезпечення енергозбереження, в т.ч. енергетичних обстежень та енергоаудитів технологічних об'єктів у відповідних видах діяльності здійснюють наукові інститути ТОВ «ВНДІ-ГАЗ», ВАТ «ПРОМГАЗ», ВАТ «СевКавНІПІ-газ».

На формування системи енергозбереження ВАТ «Газпром» мали істотний вплив вимоги Закону «Про енергозбереження» № 28-ФЗ від 3 квітня 1996 і Енергетичної стратегії Росії в період до 2020 р

Закон «Про енергозбереження» регулює відносини, що виникають в процесі діяльності в галузі енергозбереження, з метою створення економічних і організаційних умов для ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів (ПЕР). Істотне значення мають сформульовані в Законі принципи управління енергозбереженням, проведення енергозберігаючої політики та відповідних форм контролю за ефективним використанням ПЕР.

Слід зазначити, що цей Закон, з одного боку, зіграв свою позитивну історичну роль в зміні психології ставлення до енергозбереження на державному та особистісному рівнях. Зараз готується його нова редакція, яка враховує сучасні та перспективні реалії енергетичної стратегії. У новій редакції даного закону або в доповненнях до нього необхідно включити позиції, що враховують введення реальних джерел фінансування енергозбереження, уточнюючі і деталізують порядок і правила проведення енергетичних обстежень, погоджує зміст даного Закону до існуючих вимог екологічного законодавства і енергетичної безпеки.

Про організацію енергетичних обстежень та енергоаудитів в ВАТ «Газпром»

Відповідно до Закону України «Про енергозбереження» № 28-ФЗ від 3 квітня 1996 року в ВАТ «Газпром» проводиться енергоаудит та енергетичні обстеження дочірніх товариств в усіх напрямках діяльності: видобуток, транспорт, переробка і підземне зберігання газу.

Під юрисдикцією названого Закону сформовано визначення енергоаудиту - проведення добровільної процедури контролю спеціалізованими незалежними організаціями (енергоаудиторами) виконання дочірніми господарськими товариствами або споживачами паливно-енергетичних ресурсів встановлених норм витрати енергоресурсів, нормативних документів та чинного законодавства РФ у сфері енергозбереження. Метою енергоаудиту є оцінка ефективності використання енергетичних ресурсів підприємствами та технологічними об'єктами ВАТ «Газпром» і розробка енергозберігаючих заходів як на поточний період часу, так і на перспективу.

Енергетичних обстежень піддаються організації, що споживають в рік 6 і більше тисяч тонн умовного палива або більше 1 тисячі тонн моторного палива. Енергетичні обстеження організацій, якщо річне споживання ними енергетичних ресурсів становить менше 6 тис. Тонн умовного палива, проводяться за рішенням органів виконавчої влади суб'єктів Російської Федерації, відповідальних за координацію робіт з ефективного використання енергетичних ресурсів. В узагальненому вигляді роль і місце енергетичних обстежень та енергоаудитів в структурі системи енергозбереження ВАТ «Газпром» представлені на малюнку 2.

У структурі енергозбереження на Концепцію покладено функції синтезу результатів аналізу можливих альтернатив, пріоритетних перспективних напрямків і шляхів енергозбереження, попередньої оцінки ступеня їх можливості бути реалізованим, формування політики енергозбереження як єдиної і цілісної системи поглядів. Пріоритетною функцією Програми енергозбереження ВАТ «Газпром» є розробка заходів енергозбереження та вибір найефективніших з них з урахуванням терміну окупності та інших економічних показників, прийнятих в Товаристві.

Підставою для проведення енергетичних обстежень є «Програма проведення енергетичних обстежень дочірніх товариств ВАТ« Газпром »(розробляється терміном на 5 років). На основі «Програми ...» формується щорічний План проведення робіт з енергетичних обстежень та енергетичного аудиту підприємств товариств ВАТ «Газпром».

» формується щорічний План проведення робіт з енергетичних обстежень та енергетичного аудиту підприємств товариств ВАТ «Газпром»

За допомогою енергоаудиту здійснюється інструментальний технічний контроль за ефективністю витрачання ПЕР. В процесі проведення енергоаудиту визначаються і аналізуються показники енергоефективності газоперекачувальних агрегатів, компресорних цехів, компресорних станцій та інших технологічних об'єктів Товариства; складаються енергетичні баланси по всіх видах паливно-енергетичних ресурсів (ПЕР); розробляються енергозберігаючі заходи; формуються енергетичні паспорти споживачів ПЕР.

Збалансовані енергозберігаючі заходи, розроблені за результатами енергоаудиту, є базовими для обстеженого об'єкта (дочірнього суспільства, організації) і синтезуються в «Програмі енергозбереження ВАТ« Газпром »з метою формування інтегральних збалансованих рекомендацій щодо підвищення ефективності енергозбереження ВАТ« Газпром ».

Нормативно-правовою базою проведення енергетичних обстежень та енергоаудитів є:

Федеральний закон «Про енергозбереження» від 3 квітня 1996 № 28-ФЗ;

Постанова Кабінету Міністрів України «Про додаткові заходи щодо стимулювання енергозбереження в Росії» від 15. червня 1998 № 588;

Наказ ВАТ «Газпром» «Про організацію робіт з енергозбереження в ВАТ« Газпром »№77от 9.10.2000 р .;

Наказ Департаменту державного енергетичного нагляду та енергозбереження Міненерго Росії «Про проведення обов'язкових енергетичних обстежень на підприємствах і в організаціях» від 16.02.2001 р № 10;

Положення про порядок організації та проведення енергетичних обстежень та енергетичних аудитів підприємств і об'єктів ВАТ «Газпром» (затв. Зам. Голови Правління ВАТ «Газпром» А.Г. Ананенков 28.06.2003 р).

Для проведення енергоаудитів на об'єктах ВАТ «Газпром» залучаються незалежні фірми - енергоаудитори, що мають відповідну ліцензію та акредитацію при ВАТ «Газпром». «Енергоаудиторів» - це організація, що здійснює енергетичне обстеження або енергоаудит, що має акредитацію в ВАТ «Газпром», узгоджену в органах Держенергонагляду.

Сторінки: 1 | 2 | наступна >>

роздрукувати   |  скачати безкоштовно Енергетичне обстеження і енергоаудити в системі енергозбереження ВАТ «Газпром», Хворов Г роздрукувати | скачати безкоштовно Енергетичне обстеження і енергоаудити в системі енергозбереження ВАТ «Газпром», Хворов Г.А., Юмашев М.В., Джерело: Журнал «Енергонагляд і енергобезпеку» №2, 2006 р
www.iestream.ru
скачати архів.zip (105 кБт)

Новости