Еталонні стратегії зростання

  1. Роль еталонних стратегій зростання у веденні бізнесу Стратегія компанії є одним з ключових чинників...
  2. Стратегія концентрованого зростання і її різновиди
  3. Стратегія інтегрованого зростання і її типи
  4. Стратегія диверсифікованого зростання:
  5. Стратегія центрованої диверсифікації та її різновиди
  6. Чотири види стратегій скорочення
  7. посилання

Роль еталонних стратегій зростання у веденні бізнесу

Стратегія компанії є одним з ключових чинників її розвитку. Чітке уявлення про цілі діяльності та шляхи їх досягнення - неодмінна умова для існування довгострокового і успішного бізнесу. Серед стратегічних напрямків, які компанія реалізує в процесі своєї діяльності, провідне місце відводиться еталонним стратегіям розвитку. Саме вони, як найбільш повні, давно і широко застосовуються в практиці, здатні вказати, які дії здійснювати і в якому напрямку потрібно рухатися компанії для того щоб успішно реалізовувати свої плани, спрямовані на підвищення прибутковості бізнесу.

визначення поняття

Еталонні або базисні стратегії оперують основними економічними категоріями, такими як продукт, ринок, галузь, положення фірми всередині галузі, технологія і розглядають їх з позицій існуючого або нового стану в рамках певної компанії. Тому еталонні стратегії пов'язані зі зміною стану одного або декількох перерахованих категорій.

Залежно від розширення або скорочення діяльності компанії еталонні стратегії підрозділяються на 4 групи:
- стратегії концентрованого зростання;
- стратегії інтегрованого зростання;
- стратегії диверсифікованого зростання;
- стратегії скорочення.

Стратегія концентрованого зростання і її різновиди

До стратегіям концентрованого зростання відносяться дві групи стратегій.

Стратегії, що відносяться до першої групи спрямовані тільки на продукти або ринки компанії, але не привносять змін в галузь, не зачіпають положення фірми всередині галузі і не стосуються технологій.

Стратегія розвитку продукту передбачає, що в рамках галузі компанія повинна освоїти виробництва нового продукту або поліпшити вже існуючий і почати його реалізацію на вже досягнутому ринку.

Вибравши стратегію розвитку ринку, компанія може піти двома шляхами. Вона може спробувати завоювати більш сильні позиції з уже наявними продуктом на існуючих ринках. Для реалізації цієї стратегії потрібні великі вкладення в маркетинг . Амбіції компанії можуть дійти до так званої «горизонтальної інтеграції», при якій фірма намагається встановити контроль над своїми конкурентами. Другий шлях полягає в пошуку нових ринків для вже виробленого продукту.

Стратегія інтегрованого зростання і її типи

Друга група еталонних стратегій представлена стратегіями інтегрованого зростання. Інтегрування може здійснюватися як за рахунок придбання нової власності, так і за рахунок розширень зсередини, що в обох випадках незмінно призводить до зміни положення фірми всередині галузі. Виділяються два основних типи стратегій інтегрованого зростання:

Якщо компанія набуває нової власність, підсилює контроль над постачальниками, створює дочірні структури, які здійснюють постачання, то можна говорити, що вона здійснює стратегію зворотної вертикальної інтеграції. У тому випадку, коли діяльність компанії спрямована на посилення контролю над системами розподілу і продажу, мова йде про стратегію вперед йде вертикальної інтеграції.

Стратегія диверсифікованого зростання:

Третя група є стратегії диверсифікованого зростання. Незважаючи на те, що вони вимагають значного фінансування, їх необхідно реалізувати в тому разі, коли товар компанії втрачає свої успішні позиції в галузі. До цієї групи належать три стратегії.

Стратегія центрованої диверсифікації та її різновиди

Стратегія центрованої диверсифікації, яка не впливає на ключових моментів виробництва і не передбачає освоєння нових ринкових просторів. Її суть - знайти нові можливості для виробництва нових продуктів на вже наявних виробництвах із застосуванням використовуються на них технологій.

Стратегія горизонтальної диверсифікації припускає пошук можливостей росту на існуючому ринку за рахунок нової продукції, яка буде проводитися за допомогою нової технології, що відрізняється від уже використовуваної на виробництві. У цьому випадку доцільно звернутися до випуску технологічно які пов'язані продуктів, які б використовували вже наявні можливості фірми, і могли б бути супутніми вже виробленим продуктам.

Стратегія конгломеративной диверсифікації - одна з найдорожчих і складних для реалізації. Її успіх залежить не тільки від наявності коштів, необхідних для фінансування здійснення стратегії, але і від компетентності персоналу компанії, сезонності в житті ринку і т.д.

Суть стратегії полягає в тому, що компанія повинна розширитися за рахунок виробництва нових технологічно які пов'язані з роботи вже виробленими продуктів, які реалізуються на нових ринках.

У веденні бізнесу може виникнути ситуація, коли компанія змушена не розширювати, а скорочувати виробництво. У цих випадках вдаються до використання чотирьох типів стратегій, які передбачають цілеспрямоване і сплановане скорочення.

Чотири види стратегій скорочення

Стратегія ліквідації по суті припиняє діяльність компанії, тому що за різними обставинами вона не може продовжувати вести бізнес.

Мета стратегії «Збір урожаю» - відмовитися від довгострокового погляду на бізнес і в підсумку зовсім припинити його. Стратегія застосовується по відношенню до бізнесу, у якого немає перспектив, і тому він не може бути проданий. Але в той же час, скорочуючи витрати на закупівлі і робочу силу, намагаючись отримати максимальний дохід від продажу наявного продукту, стратегія «Збір урожаю» дозволяє деякий час отримувати сукупний дохід.

Стратегія скорочення, полягає в тому, що компанія продає або закриває один зі своїх підрозділів для того щоб на тривалий час змінити кордони бізнесу. Це буває необхідно в тому випадку, коли виробництво погано поєднується з іншими, або виникає необхідність отримати кошти для розвитку більш перспективних форм бізнесу або для організації в ньому нових напрямків.

Основною ідеєю стратегії скорочення витрат є зменшення витрат , Для чого проводяться відповідні заходи по скороченню витрат і підвищенню продуктивності праці. Реалізація даної стратегії може зажадати навіть застосування таких непопулярних заходів, як скорочення найму і навіть звільнення персоналу, припинення виробництва прибуткових товарів і закриття прибуткових потужностей. Відмінною особливістю даної стратегії є те, що вона носить характер тимчасових чи короткострокових заходів спрямована, як правило, на усунення невеликих джерел витрат .

Відмінною особливістю даної стратегії є те, що вона носить характер тимчасових чи короткострокових заходів спрямована, як правило, на усунення невеликих джерел   витрат

У практиці компанія може одночасно реалізовувати кілька стратегій. Це особливо часто зустрічається в багатогалузевих компаніях. У той же час, може спостерігатися і певна послідовність у реалізації стратегій. У цьому випадку вважається, що компанія здійснює комбіновану стратегію. Типові комбіновані стратегії можуть бути відповіддю на типове зміна зовнішнього середовища. Один із прикладів такої стратегії - три етапи розвитку стартапів (створення технології, розвиток ринку збуту, вихід на ринок цінних паперів). Безліч послідовних комбінованих стратегій можна сформулювати з аналізу розвитку компаній, які потрапляють в Фазо переходів, описаних в статті Інноваціонний_цікл .

посилання

  1. Сергій Серпилін «Стратегія крупним планом»
  2. «Чому російські компанії нікому не вірять?» Інтерв'ю з Олександром Сергєєвим.
  3. Це заготовка еніцклопедіческой статті по даній темі. Ви можете внести вклад в розвиток проекту, поліпшивши і доповнивши текст публікації відповідно до правил проекту. Керівництво користувача ви можете знайти тут

Новости