Event LIVE / СТАТТІ / ДУМКА / ДУМКА / Медичним конгресів потрібно курс лікування

Спеціалізовані заходи в галузі медицини проводяться регулярно. Організаторами подій виступають, як правило, наукові співтовариства, компанії, зайняті в фарміндустрії, науково-дослідні центри та клініки. Як відзначають організатори і учасники конгресів, виставок і форумів, інтерес до деяких форматів комунікації в професійному середовищі поступово знижується. Як організувати захід для медиків і фармацевтів в нових умовах? Які технології використовувати? Ці питання Event LIVE обговорив з організаторами і учасниками різних медичних заходів.

П'ять років тому вступив в силу закон «Про основи охорони здоров'я громадян у РФ», який ускладнив життя організаторів заходів. Стаття 74 закону, що стосується спілкування лікарів і працівників аптек з представниками компаній-виробників ліків і медичних виробів, змінила ситуацію на ринку. Вона вплинула на кількість партнерів і спонсорів заходів для фахівців, але крім того змінила кількісний і якісний склад аудиторії зустрічей. За даними Російського союзу виставок і ярмарків, у 2016 році кількість спеціалізованих заходів, що проводяться в Росії членами РСВЯ виставок і форумів, присвячених медицині, фармацевтиці та здорового способу життя, скоротилося на 18%.

За даними Міжнародної Асоціації конгресів і з'їздів (ICCA) 17% конгресів і конференцій в світі проводиться в області медицини і охорони здоров'я. Найбільший світовий конгрес - Конгрес європейського товариства кардіологів (ESC) збирає регулярно близько 30 000 делегатів


Частка медичних виставок і форумів на ринку індустрії зустрічей РФ становить близько 6%. У 2016 році загальна площа експозицій знизилася на 30%. Крім того, на російський ринок вплинули санкції. Найбільші гравці медичного і фармацевтичного ринку ігнорують заходи: кількість іноземних учасників конференцій і виставок знизилося в два рази.

«Проводити освітні заходи та конференції для лікарів і медичних працівників стає все складніше, - коментує віце-президент з охорони здоров'я і фармацевтиці American Express Meetings & Events Ліза Маккензі. - Це пов'язано не тільки з тим, що охорона здоров'я і фармацевтика у всьому світі - самі зарегульовані галузі, орієнтовані на відповідність різним вимогам держави, професійних співтовариств і асоціацій. Вимоги та очікування учасників ростуть, технології розвиваються, бюджети скорочуються, а між візитом на чергову конференцію і прийомом пацієнтів лікар вибирає останнє ».

Спеціалізовані заходи в галузі медицини проводяться регулярно

Вимога до конференцій просте - професіоналізм організаторів з точки зору складання програми, підбору тим, спікерів ... Зараз просто якийсь вибухове зростання по проведенню конференції з боку абсолютно випадкових людей. Щотижня отримую запрошення виступити на різних конференціях з мега назвою і жене проблематикою. Починаю уточнювати, хто організатор і зазвичай на цьому контакти перериваються. Абсолютно невідомі в галузі люди, випадково купили базу даних клінік Росії або які завантажили її з відкритих джерел.

Зараз російським медичним конференцій насамперед потрібне спілкування учасників, а не тільки висиджування в залі. Час безперервних доповідей і односторонньої передачі знань від спікера до залу йде. На зарубіжних конференціях для лікарів прагнуть внести більше різних форматів комунікацій.

Сергій Ануфрієв, канд.мед.наук, доцент, засновник і директор Петербурзького медичного форуму.
Читайте повну версію інтерв'ю Сергія Ануфрієва порталу Event LIVE


медична практика

Всім відома популярна реклама зубної пасти, яку рекомендували кращі фахівці Асоціації стоматологів. Організацію придумали співробітники рекламного відділу Procter & Gamble. У презентації рекламної кампанії фахівці пояснили своє рішення відомим фактом: люди більше довіряють виробникові, якщо продукція схвалена представницької міжнародної організацією. Асоціації, фонди та інші подібні організації об'єднують професіоналів по всьому світу і допомагають просувати ідеї, товари і галузь в цілому.

Нещодавно Італійське суспільство з пересадки органів (SITO) провело 40-ту щорічну конференцію. У 2016 році SITO взяло на себе місію просування культури донорства і створило Фонд для просування трансплантації органів (FIPTO). Фонд був офіційно представлений на національному конгресі SITO. Організатори вибрали онлайн-канали, через які можна було привернути увагу професійної аудиторії і широкого загалу в даній медичній сфері. Було випущено понад 400 статей, опубліковані докладні інтерв'ю з професіоналами, підключилися і соціальні мережі. Оцінивши роботу організаторів, аналітики будують сприятливі прогнози про ставлення до донорства органів.

Однак не однієї наукової програмою живі конференції. До такого висновку приходять організатори спеціалізованих заходів та проводять події з надихаючими елементами. Наприклад, на Європейському конгресі травматології та невідкладної хірургії, що пройшов навесні 2016 року в Відні, зробили ставку на запрошену зірку-пацієнта. У ключовий сесії взяла участь колишня дружина Пола Маккартні модель Хізер Міллз, яка втратила ліву ногу нижче коліна. Після аварії на мотоциклі вона отримала безліч травм. З тих пір вона бере участь в розробці протезів кінцівок для атлетів, займається благодійністю і особистим прикладом надихає мільйони людей. Під час конгресу європейські хірурги не тільки поділилися досвідом, а й взяли участь у благодійній акції.

фото   : Виступ Хізер Міллз на Європейському конгресі травматології та невідкладної хірургії (2016)
фото : Виступ Хізер Міллз на Європейському конгресі травматології та невідкладної хірургії (2016)

Подібні заходи допомагають залучити в зали засідань професіоналів і утримати увагу аудиторії і громадськості. Звичайно, обговорення радикальної резекції або вплив терапії на пухлину викликає інтерес у фахівців, але в століття онлайн-технологій обмін досвідом відбувається на іншому рівні. Відвідувачів конгресів необхідно зацікавити.

На думку Лізи Маккензі, конгреси в області охорони здоров'я та фармацевтики стикаються зі складним завданням: підвищувати свою відвідуваність, орієнтуючись при цьому на дуже складні регульовані умови, і конкурувати за час своїх учасників, які вкрай зайняті і затребувані. «Якщо організатори медичних заходів будуть уважно стежити за новими можливостями і потребами аудиторії, то зможуть перетворити свої події в дуже цінний ресурс, що дозволить регулярно підвищувати їх відвідуваність», - впевнена експерт.

Професія лікаря має на увазі постійне вдосконалення, отримання все нових і нових знань і, природно, застосування їх на практиці Професія лікаря має на увазі постійне вдосконалення, отримання все нових і нових знань і, природно, застосування їх на практиці. Знання, отримані в інституті і ординатурі, є базою, але їх недостатньо для подальшої практичної діяльності. У зв'язку з цим участь у всіляких конференціях і семінарах російського і міжнародного рівня обов'язкові для отримання нового досвіду і можливостей в професійній сфері. Як часто? Все залежить від того, з якою періодичністю нас відвідують зарубіжні лектори, від роботи організаторів семінарів, ну і, звичайно, від фінансових можливостей докторів, адже подібні заходи вимагають пристойних фінансових вкладень. В середньому, ми намагаємося відвідувати 4-5 конференцій в рік.

Найголовніше в будь-якому семінарі - це, звичайно ж, зміст і глибина вивчення лектором питання з даної тематики, манера підношення матеріалу. Дуже важливо, щоб виступаючий наповнив свою доповідь життєвими прикладами, своєю харизмою. Тоді почуте запам'ятається надовго і буде не раз застосовано і випробувано на практиці.

Не менш важливим в кожній конференції є її організація: просторі добре кондиціоновані зали, продуманий таймінг лекції, якісний синхронний переклад зарубіжних авторів і багато іншого. Як би це не здавалося банальним, але подібні дрібниці безпосередньо впливають на засвоєння матеріалу.

Ольга Оношко, старший лікар «Клініки Доброго Стоматолога»


лікаря викликали

Зараз Міністерство охорони здоров'я РФ контролює якість медичних конференцій через інструмент Координаційної ради НМО, коли лікарям за відвідування освітніх медичних подій нараховується певна кількість кредитів-балів. Відповідно до цієї моделі, якість освітньої складової конференцій має рости, мотивація лікарів для відвідування повинна збільшуватися. Тобто лікар, який відвідує велика кількість конференцій, акредитованих НМО, підвищує свою кваліфікацію, що підтверджується кількістю набраних балів і потім впливає на присвоєння лікаря вищої категорії.

«Звичайно, ми відвідуємо медичні конгреси і в Європі, і в Азії, і в Америці «Звичайно, ми відвідуємо медичні конгреси і в Європі, і в Азії, і в Америці. І треба відзначити, що рівень конференцій в Росії за останні кілька років дуже виріс. Він дійсно зараз дуже високий, - коментує т.в.о. директора Науково-дослідного інституту ревматології ім. В.А.Насоновой, канд. мед. наук, професор Олександр Ліла. - Якщо ви звернете увагу на структуру програми, наприклад, Балтійського медичного форуму, то побачите, що вона розділена на дві частини. Перша частина - це все, що пов'язано безпосередньо з медичною освітою, друга - спонсированная фармацевтичними компаніями, за участь в цій частині лікарям акредитаційні бали не ставлять, але вони отримують інформацію з перших вуст про новітні розробки фармацевтичної промисловості, про сучасні методи лікування. Крім того, звичайно, є заборона на певні взаємини між фармацевтичними компаніями та освітніми конференціями. Але потрібно розуміти, що їх залучення в конференції дуже важливо, так як, спонсоруючи ці заходи, компанії фактично вкладаються в освіту лікарів. І повторю, що рівень підготовки освітньої програми сьогодні дуже високий. Інша справа, що на деяких конференціях ми бачимо величезну кількість лікарів, а на деяких відвідуваність дуже низька. Це пов'язано з двома факторами. Перший - не завжди лікарі отримують цю інформацію. Другий - є певні ситуації, коли головлікар або завідувач поліклінікою каже: «все на робочих місцях». І навіть незважаючи на підтримку конференцій Комітетом з охорони здоров'я, основні рішення приймають керівники на місцях. Ми, наприклад, раніше в індивідуальні плани ординаторів включали відвідування конференцій, це входило в структуру освіти ».

Багато фармацевтичні компанії проводять і свої заходи, вибирають лідера думок і самі запрошують лікарів. Фармацевтичні компанії вигадують усілякі аут-формати: семінар в музеї, де проводять екскурсію після виступу лектора, виїзні конференції в курортному містечку в Підмосков'ї або в Ленобласті в вихідні, де можна відпочити. У трендах проведення інсентіва, квестів і тімбілдінг, під час яких проводяться активності з просування нових сучасних препаратів. Лікарі втомилися від аудиторних конференцій, вони хочуть чогось - то іншого, цікавого, живого. Правда, мало хто з фармкомпаній може це запропонувати, адже у всіх «комплаєнс» (угода), особливо у зарубіжних виробників. Комплаенс - це і є основний підводний камінь, який регулюється законом «про охорону здоров'я» та внутрішніми політиками. Компанії не мають права самі від свого імені організовувати такі заходи.
Фармацевтична Група «ЗРОСТАННЯ»


Лікарі та медичні працівники - вкрай зайняті люди. У них дуже високий ліміт вільного часу, який вони можуть витратити на участь в різних заходах. Фінансові моделі, при яких лікарі повинні самостійно оплачувати свою участь в конференціях стають все більш популярним серед організаторів заходів. Але при використанні таких моделей організатор повинен запропонувати учасникам цінність і вимірну віддачу, інакше відвідуваність буде неухильно падати.

У вересні VI Всеросійський міжрегіональний конгрес «Балтійський медичний форум» зібрав в Петербурзі понад 400 фахівців в області охорони здоров'я. У конгресі взяли участь фармацевти і практикуючі лікарі поліклінік, лікарень Росії і країн СНД. Тим часом, на сайті зареєструвалися понад 700 лікарів різних спеціальностей, але внаслідок високої завантаженості далеко не всі, хто планував участь в роботі конгресу, змогли приїхати.

«Сьогодні організатори багатьох конференцій для медичних працівників муніципальних лікувальних установ стикаються з проблемою зниження відвідуваності. У лікарів вкрай висока зайнятість, - підтверджує виконавчий директор АНО «Медичні науки і технології» - технічного оператора конгресу - Світлана Казанцева. - Не дивлячись на консервативність аудиторії, зараз важливо розвивати нові формати конференцій, які б дозволили лікарям бути присутнім на заходах віддалено, без відриву від основної діяльності ».

Ми проводили дводенну конференцію «Сучасна ангіохірургія в умовах багатопрофільного стаціонару» Ми проводили дводенну конференцію «Сучасна ангіохірургія в умовах багатопрофільного стаціонару». Перший день був наповнений майстер-класами: в наш конференц-зал в режимі онлайн транслювалися операції, що проводяться одночасно в різних установах Санкт-Петербурга. Хід операцій коментували не тільки модератори, що знаходяться в конференц-залі, а й судинні хірурги, що працюють в кожній операційній. Гості могли задавати питання і навіть дистанційно брати участь, висловлюючи власну думку і ділячись досвідом в складні моменти. На наступний день, крім традиційних лекцій, прозвучали звітні виступи про операції, проведені напередодні. Але основною родзинкою стали лекції в форматі онлайн-вебінарів, в яких взяли участь фахівці з Нягани і Камчатки. При цьому ми домоглися того, що трансляція всієї конференції була доступна в Інтернеті, що дозволило медикам з регіонів, для яких участь у якості гостей неможливо в силу фінансових та інших причин, взяти участь в якості онлайн-слухачів.

Ми отримали захоплений фідбек від всіх присутніх, дуже шанованих в галузі людей. Мені здається, що чималу роль зіграла і продуманість всіх дрібниць. Наприклад, плазмові панелі з трансляцією відбувається в конференц-залі були встановлені і в зонах кава-брейку, що виключило «шепіт» на задніх рядах - все обговорення поза мікрофона були виведені із зони виступів. Зона кава-брейку була об'єднана з виставковим сектором, що збільшує ротацію слухачів навколо представників фармацевтичних компаній. Всі спонсори заходу вдячні за вдале розміщення. Кожен гість заповнив анкету і оцінив доповіді. За підсумками опитування кращі лектори були нагороджені. Конференція отримала 12 кредитних одиниць (балів) в системі НМО, але більш значущою для нас стала позитивна реакція учасників.

Тетяна Черкащенко, канд.політ.наук, прес-секретар Єлизаветинської лікарні, Санкт-Петербург
Читайте докладне інтерв'ю Тетяни Черкащенко в статті Конференції в охороні здоров'я: «середовище 1.0»


Основні тренди

За даними дослідження American Express Meetings & Events, проведеного в 2017 році серед організаторів медичних подій в США, 75% опитаних підтверджують, що посилюється тренд на пошук нових способів організації освітніх активностей для медичних працівників.

Учасники заходів у всьому світі звикли до висококласного обслуговування. Тому у виграші будуть ті організатори, які підуть творчим шляхом і в рамках зазвичай обмеженого бюджету знайдуть можливості, щоб надати учасникам незвичайне харчування, проживання рівня преміум, і дозволять лікарям і медпрацівникам відчути себе VIP-персоною.

Експерти відзначають, що організаторам слід включати в роботу конференцій більше цифрових активностей, сервісів для онлайн-комунікацій і навчання, які будуть продовжувати взаємодію учасника з заходом вже після завершення самого офлайн події. Необхідно робити акцент на залученні нового покоління учасників, які, будучи більш просунутими в використанні інформаційних і веб-технологій, можуть стати фактично консультантами для організаторів.

За даними дослідження, 77% респондентів погодилися з тим, що ті організатори конгресів, хто використовує дані учасників для створення індивідуального залучення, отримають суттєву перевагу перед конкурентами. Безумовно, робота з персональними даними вимагає дотримання законодавства, визначених норм і правил. Можливо, тому для персоналізації контенту дані учасників використовує тільки 44% респондентів, а більшість опитаних (67%) використовують дані учасників переважно для реєстрації.

Кроме того, Організаторам Варто переглянути стратегію Залучення учасников в Захід, включаючи в свой інструментарій технології доповненої и віртуальної реальності. Нові VR- и AR-возможности дозволяти внести інноваційну складових в процес комунікацій, як на самому Западе, так и после него. Більш того, вони можуть бути використані для дистанційних, гібридних і онлайн-подій.

Лідери медичної галузі відпрацювали бізнес-процеси, налагодили рекламні кампанії і точно знають, в якому напрямку розвиватися Лідери медичної галузі відпрацювали бізнес-процеси, налагодили рекламні кампанії і точно знають, в якому напрямку розвиватися. Таким компаніям вкрай важлива комунікація з регуляторами з боку держави, відстоювання своїх позицій і лобіювання інтересів, участь у законотворчому процесі. Зростає і роль галузевих асоціацій. Великим медичним компаніям важливо присутність профільних чиновників на конференціях. Гарантія участі регуляторів високого статусу - головна складність для організаторів. Серед трендів сьогоднішнього дня зазначу бурхливий розвиток франчайзингових проектів в сфері медичних послуг. Впевнена, що в найближчі роки будуть затребувані заходи з питань медичного права, проблематика захисту прав лікаря і клініки. Цей ринок в країні в стадії формування.

Цифрова економіка як тренд в державній порядку дає поштовх розвитку електронної охорони здоров'я, окрема сесія з питань розвитку цифрових індустрій відведена в діловій програмі II Інвестиційного форуму Санкт-Петербурга.

Для заходів в B2C сегменті стає першочерговим емоційне залучення учасників (потенційних клієнтів клінік). Затребувані можливість пройти експрес - діагностику, познайомитися всією сім'єю як працює орган людського тіла. Наприклад, на виставці пройти весь шлях крові по гігантської моделі людського серця. Актуальними проекти, що пропагують здоровий спосіб життя, і рішення, які підвищують якість життя людини.

Олена Елікова, керівник напрямку бізнес-конференцій АДК 4D

Матеріал підготовлений ексклюзивно для Event LIVE. При передруці та цитуванні посилання на сторінку з публікацією обов'язкове. Фото на превью: 12TH AIR FORCE Костянтин Збаровскій, Олександра Юркова. У статті використані матеріали American Express Meetings & Events і IAPCO. Багатомовний партнер Event LIVE - Бюро перекладів "Сфера".

Багатомовний партнер Event LIVE -   Бюро перекладів Сфера

Як організувати захід для медиків і фармацевтів в нових умовах?
Які технології використовувати?
Як часто?

Новости