Еволюція грошей - як форми вартості змінювали один одного в ході історичного розвитку

  1. 1. Еволюція грошей і перший етап - проста модель вартості
  2. 2. Еволюція грошей і другий етап - розгорнута форма вартості
  3. 3. Еволюція грошей і третій етап - загальний вартісний еквівалент
  4. 4. Еволюція грошей і четвертий етап - поява сучасних грошей

Еволюція грошей налічує чотири основні етапи, на кожному з яких грошові знаки приймали нову форму. Вперше гроші як економічний інструмент з'явилися ще в давнину.

До появи найпростіших грошових знаків існував натуральний товарообмін, який відбувався між первісними співтовариствами, однак такий обмін, фактично, мав випадковий характер. Розвиток же постійного товарообміну економісти пов'язують з першим масштабним суспільним поділом праці на землеробство і скотарство. Саме на даному етапі з'являється перша проста форма вартості.

1. Еволюція грошей і перший етап - проста модель вартості

При простій формі існує два протилежних кута вираження цінності товару. На одній стороні знаходиться товар, який обчислює свою вартість (він вважається відносним і відіграє активну роль). На іншій стороні фігурує товар, який виступає засобом для відображення вартості першого товару (він пасивний і знаходиться в формі еквівалента).

2. Еволюція грошей і другий етап - розгорнута форма вартості

В результаті другого значного поділу праці, коли крім скотарства і землеробства з'являється ремесло, починає формуватися товарне виробництво, і в той же час, на регулярній основі здійснюється товарообмін. При розгорнутій формі кожному товару, який приймає відносну форму, рівносильно кілька товарів-еквівалентів.

Однак у зв'язку з наявністю безлічі еквівалентних товарів вартість конкретного товару (тобто що знаходиться у відносній формі) не може виражатися рівноцінно і однозначно на різних ринках.

Однак у зв'язку з наявністю безлічі еквівалентних товарів вартість конкретного товару (тобто що знаходиться у відносній формі) не може виражатися рівноцінно і однозначно на різних ринках

3. Еволюція грошей і третій етап - загальний вартісний еквівалент

З ростом товарного виробництва з'являється все більша кількість товарів, вираз вартості яких значно відрізнялися на різних економічних ділянках. В результаті цього виникають дисбаланси значно ускладнювали товарообмін в цілому. Згодом в якості еквівалентного товару люди стали використовувати той товар, який обмінювався найбільш часто. Саме він стає інструментом взаємного обміну всіх інших товарів один на одного.

При загальній формі вартості, на відміну від попередніх, процес обміну опосередковується загальним вартісним еквівалентом, роль якого поки не зміцнюється за одним товаром (в неоднакове час і на різних місцевих ринках цю роль виконують такі товари як сіль, хутро, метали). Надалі поступово статус «загальний еквівалент» фіксується за одним товаром, а з розвитком обміну і формуванням світового ринку ця роль закріплюється за дорогоцінними металами ( золото і срібло ) В силу їх природних властивостей.

4. Еволюція грошей і четвертий етап - поява сучасних грошей

Таким чином, загальна оцінка вартості трансформується в грошову форму.

Продовження статті ... Економічна сутність грошей .

Новости