Євробачення: хто і чому відмовлявся від участі в конкурсі

"Євробачення" - це конкурс, який не обходиться без інтриг і скандалів, коли країни-учасниці відмовляються від участі з різних причин.

За крок від виходу на сцену головного пісенного шоу Європи учасники "Євробачення" "грюкали дверима" і відмовлялися від конкурсу. Podrobnosti.ua розкажуть вам головні скандали в історії "Євробачення".

Ізраїль і Голокост

У 1979 році Ізраїль здобув перемогу на "Євробаченні" вдруге поспіль. Однак через скрутне фінансове становище країна оголосила, що "не потягне" знову проводити пісенний конкурс через рік.

"Євробачення-1980" вирішили провести в Гаазі. Коли в Європейській мовній спілці повідомили дату проведення фіналу конкурсу, в Ізраїлі відзначили, що вона збігається з Днем пам'яті жертв Голокосту. Тоді країна-переможець відмовилася брати участь в конкурсі.

1980 рік. Марокко відправляло свого представника на "Євробачення" лише раз .Тоді країна вирішила взяти участь в конкурсі, тому що відмовився брати участь Ізраїль, і до цього дня Марокко є єдиною африканською країною, яка брала участь у цьому пісенному конкурсі.

Італія і байкот!

Італія, хоча і є однією з країн-засновниць і може без участі в півфіналах потрапляти відразу у фінал, тривалий час бойкотувала конкурс. Це було викликано низьким інтересом жителів до конкурсу.

У 2011-му після 13-річної перерви Італія таки повернулася до "Великої п'ятірки" і з тих пір щорічно відправляє своїх конкурсантів виступити на "Євробаченні".

Росія - Грузія

У 2009-му розгорівся скандал навколо участі в "Євробаченні" представників Грузії. Конкурс повинен був відбутися в Москві.

На "Євробаченні-2009" з початком російсько-грузинської війни, яка почалася в серпні 2008-го, група Stephane & 3G повинна була виступити з піснею "We do not wanna put in".

Однак організатори конкурсу угледіли в пісні політичний підтекст. На їхню думку, словосполучення "put in" є занадто співзвучним з прізвищем колишнього прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна. Групу Stephane & 3G закликали змінити слова пісні, але грузини не захотіли і офіційно відмовилися від участі в пісенному конкурсі, який проходив у Москві.

З 2010-го від участі в конкурсі відмовилася Чехія, назвавши причиною постійні невдачі своїх представників.

З 2013 року не надсилає своїх представників на "Євробачення" і Туреччина. А після перемоги в 2014-му "бородатої жінки" з Австрії Кончити Вурст в Анкарі сказали, що більше взагалі не братимуть участі в цьому конкурсі.

Вірменія - Азербайджан

У травні 2012 року на час проведення "Євробачення" Азербайджан змінив правила в'їзду на свою територію для громадян Вірменії через конфлікт в Нагірному Карабасі і вірмено-азербайджанських відносин, які понад 20 років є натягнутими.

Багато вірменські артисти закликали бойкотувати "Євробачення" в Баку, і, як наслідок, Вірменія офіційно оголосила, що не буде в ньому брати участь. Тоді країні навіть довелося виплатити штраф за те, що повідомила про свою неучасть занадто пізно.

Україна

У 2015 році Україна вперше за всю історію участі в конкурсі оголосила, що через складну ситуацію в державі, необхідність економити кошти і переходити на суспільне мовлення, прийняла рішення не відправляти свого представника на "Євробачення". Тоді ювілейний 60-й пісенний конкурс проходив у Відні.

"Євробачення" в Києві: кого Україна не побачить

Найчастіше країни відмовляються від участі в "Євробаченні" через фінансові причини.

Так, Боснія і Герцеговина відмовилася від участі в пісенному конкурсі "Євробачення-2017" через фінансові причини. Як відомо, боснійський мовник - телерадіокомпанія BHRT - заборгувала Європейській мовній спілці більше 5 мільйонів євро.

Люксембург

Після низки невдалих виступів Люксембург ще в 1993 році вирішив припинити участь в пісенному конкурсі. Але навіть незважаючи на 23 роки відсутності країна до цих пір є однією з найуспішніших - Люксембург п'ять разів перемагав на "Євробаченні" (1961, 1965, 1972, 1973 і 1983).

Монако

Останній раз артисти з Монако брали участь в "Євробаченні" в 2006 році. Представники національного мовника повідомили, що в 2017-му країна все ще не повернеться на сцену "Євробачення".

Словаччина не надсилає свого представника на "Євробачення" з 2012 року.

Як пояснює національний мовник Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), все через гроші. На RTVS кажуть, що мають власну стратегію розвитку та фінансування вітчизняного телевиробництва, а участь в "Євробаченні" - чи не серед пріоритетів. Чи не дебютує на ньому і в 2017-м з фінансових причин.

В Україні цього року не приїде і Росія. Юлії Самойлової, яку обрали представляти країну на "Євробаченні" в Києві, заборонений в'їзд в Україну на 3 роки, з-за того, що вона незаконно відвідувала анексувати Крим.

Більше подробиць дивіться в нашій спецтемі "Євробачення-2017" !

Новости