Європарламент рекомендував ввести санкції у відношенні Польщі

Депутати Європарламенту 15 листопада проголосували за резолюцію з пропозицією ввести санкції відносно Польщі

Депутати Європарламенту 15 листопада проголосували за резолюцію з пропозицією ввести санкції відносно Польщі. Йдеться про застосування ст. 7 договору про Євросоюз, яка може позбавити Польщу права голосу в Раді Європи.

За документ проголосували 438 депутатів, проти - 152, а 71 утримався, повідомляє Onet.pl .

Резолюція звертається до уряду Польщі з закликом поважати верховенство права і основоположні права і норми ЄС, закріплені в договорах.

«Сьогоднішня ситуація в Польщі створює явний ризик серйозного порушення європейських цінностей», - сказано в документі.

Депутати висловили особливе занепокоєння з приводу судової реформи , Яку проводить уряд Польщі. Вони закликали не вводити в дію нові закони, поки не буде гарантовано дотримання принципу незалежності судової гілки влади.

Європарламент також закликав польську владу виконати рекомендації Єврокомісії та Венеціанської комісії. Крім того, європарламентарі закликали дотримуватися рішення суду ЄС про негайне припинення вирубки лісу в Біловезькій пущі.

Європарламент рішуче засудив « ксенофобський і расистський марш », Який відбувся у Варшаві 11 листопада. У той же час Польщу закликали поважати право на свободу зібрань.

Прийнявши зазначену резолюцію, депутати ініціювали процедуру запуску ст. 7 Договору про ЄС, яка передбачає введення санкцій. Зокрема, Польщу можуть позбавити права голосу в Раді Європи.

Комітет з громадянських свобод Європарламенту тепер повинен підготувати перелік порушень «європейських цінностей» Варшавою, після чого депутати проголосують за відповідне звернення до Ради ЄС.

До сих пір Європарламент застосовував подібні заходи тільки проти Угорщини, але тоді пропозиція про санкції не було прийнято в Раді Європи.

Новости