Факторинг що це. Види факторингу, послуги

  1. Факторинг - що це простими словами
  2. Малюнок. схема факторингу
  3. Договір факторингу - що це простими словами
  4. види факторингу
  5. Шість видів факторингу, які підійдуть будь-якої компанії
  6. Факторинг в банку або у факторингової компанії?
  7. Як планувати фінансування по факторингу за допомогою моделі в Excel
  8. ВІДЕО: Як використовувати факторинг для залучення фінансування
  9. З ким працюють Фактори
  10. Відмінності факторингу від кредитування
  11. Плюси і мінуси поняття факторингу
  12. переваги
  13. недоліки

Факторинг - це фінансування під відступлення права грошової вимоги. У статті види факторингу, переваги і недоліки, відмінності від кредиту. А також зразки договору факторингу і звіту про витрати на нього, які можна скачати.

Факторинг - це вид фінансових послуг, який може бути цікавий компаніям, які займаються реалізацією товарів (робіт, послуг). Такі компанії часто опиняються перед дилемою: якщо продавати свою продукцію тільки по передоплаті, можна відлякати багатьох потенційних покупців, а якщо на умовах відстрочення платежу, то можна втратити значний обсяг оборотних коштів, необхідних для фінансування поточної діяльності. Цю проблему можна вирішити за допомогою факторингу, або короткострокового кредиту.

Скачайте і візьміть в роботу:

договір факторингу

Чим допоможе: знадобиться для придбання права вимоги тих боргів, які виникли в рамках договору реалізації товарів, робіт, послуг і повинні бути погашені тільки в грошовій формі.

Факторинг - що це простими словами

Простими словами факторинг - це фінансування під відступлення права грошової вимоги (ч. 1 ст. 824 ЦК України). З 2009 року фінансовим агентом, який може укладати договір фінансування під відступлення права грошової вимоги, може виступати комерційна організація (ст. 825 ЦК України) - це факторингова компанія. Зазвичай подібні факторингові операції здійснюються за відпрацьованою схемою (див. Малюнок).

Малюнок. схема факторингу

схема факторингу

Компанія-клієнт укладає договір факторингу з Фактором. Фактор - це факторингова компанія агент, посередник (від англ. Factor).

Договір факторингу - що це простими словами

Договір факторингу - угода, за якою постачальник (продавець) реалізує товар, але не отримує за нього плату від покупця, а поступається факторові право вимагати її з покупця. При цьому постачальник не несе відповідальності за невиконання дебітором (покупцем) вимоги, що є предметом поступки (ст. 827 ЦК України).

Постачальник пред'являє Фактору документи, що підтверджують факт поставки товару або надання послуг на умовах відстрочки платежу (накладну, акт надання послуг), і в цей же день отримує від фінансового агента 60-100% суми відступленої вимоги. Відсоток виплати, який клієнт отримає відразу після поставки, залежить від того, до якої категорії надійності Фактор віднесе організацію-покупця: чим платоспроможного покупця, тим більшу суму отримає постачальник.

Продавець інформує покупця про використання факторингу шляхом направлення останньому повідомлення про зміну реквізитів (ст. 830 ЦК України). При настанні терміну оплати покупець перераховує гроші безпосередньо Фактору. Якщо покупець цього не робить, Фактор робить зусилля по стягненню коштів з покупця - боржника.

Коли заборгованість погашена, Фактор виплачує постачальнику решту суми відступленої вимоги за вирахуванням відсотків, які є платою за надання послуг. У зв'язку зі сплатою договір можна вважати завершеним.

Таким чином, компанія-постачальник надає покупцеві можливість купити товар з відстрочкою платежу, але при цьому не позбавляється більшої частини своїх оборотних коштів. Як правило, Фактор і клієнт підписують безстроковий договір. Уклавши його одного разу, вони працюють в режимі «угода - гроші» без оформлення нових договорів.

види факторингу

Розрізняють регресний і безрегрессного факторинг. При регресних в разі неплатежу дебітора постачальник повинен повернути фактору суму в розмірі отриманого фінансування та сплатити комісію. Безрегрессного передбачає, що фактор не направляє вимоги щодо повернення фінансування постачальнику, тобто повністю приймає на себе ризик несплати. Він особливо вигідний тим компаніям, які виходять на невідомий ринок або починають роботу з новими покупцями.

Відкритий факторинг - в цьому випадку продавець повідомляє покупцю про те, що право вимоги оплати за угодою купівлі-продажу передано фактору. Закритий має на увазі, що покупця не інформують про участь в угоді третьої сторони. Він платить постачальнику, а той перераховує гроші фактору.

Шість видів факторингу, які підійдуть будь-якої компанії

На сьогодні існує кілька десятків видів факторингу: реверсивний, закупівельний, імпортний, експортний, факторинг з номінальним рахунком і т. Д. Дивіться топ-6 найбільш затребуваних, на думку ваших колег, видів факторингу. Ми дізналися, для яких цілей і завдань російські компанії найчастіше використовують кожен з них, які їхні переваги і обмеження.

Дивитися круті інструменти факторингу

Факторинг в банку або у факторингової компанії?

Банк вивчає підприємство, перш за все, з точки зору стандартів банківського ризик-менеджменту, аналізуючи фінансову стійкість постачальників. Саме такий підхід визначає продуктову пропозицію банків - частка факторингу з регресом в їх продажах істотно домінує над безрегрессного.

Спеціалізовані факторингові компанії проводять оцінку інакше - вони в першу чергу дивляться на покупців, а не на постачальника. При зверненні до такого Фактору компанія повинна бути готова до того, що обсяг фінансування, який може бути отриманий, в більшій мірі залежить від результатів перевірки покупців. З іншого боку, в даному випадку збільшується ймовірність повністю зняти з себе ризик неотримання виручки з постачання з відстрочкою платежу, використовуючи факторинг без регресу.

Досить складно запропонувати універсальний рецепт, який гарантує правильний вибір партнера по цьому виду финасирования. Проте, існують критерії, які допомагають систематизувати процес вибору і сфокусуватися на тих моментах, які будуть важливими при подальшій роботі. Для початку, варто визначитися, який із продуктів Фактора вам необхідний - не всі компанії пропонують факторинг без регресу у вигляді покупки дебіторської заборгованості або, припустимо, експортний факторинг, який дозволяє вантажити товар з відстрочкою за кордон, в тому числі в країни СНД і отримувати фінансування відразу в момент відвантаження. Також варто звернути увагу на порядок управління дебіторською заборгованістю фактором - детально вивчивши дану схему, ви зможете:

  • по-перше, переконатися в дійсності і регулярності проведених заходів,
  • по-друге, зрозуміти, як зробити цю процедуру максимально комфортною для своїх покупців.

Наступним важливим фактором вибору є географія - а саме те, з дебіторами з яких регіонів працює факторингова компанія або банк, безпосередньо впливає на перспективи розвитку продажів в даних регіонах. Ще один важливий атрибут для оцінки - наявність електронного документообігу, що дозволяє передати інформацію про постачання і отримувати фінансування протягом однієї години. Це важливо особливо для тих компаній, у яких покупці перебувають в інших регіону і оригінали документів по відвантаженнях приходять через тиждень, а то і через дві. На користь того чи іншого Фактора також будуть такі параметри як досвід роботи на ринку, спеціалізація тільки на цьому виді фінансування і оперативність, яку можна оцінити вже на етапі переговорів і попереднього узгодження умов обслуговування.

Як планувати фінансування по факторингу за допомогою моделі в Excel

Ми розробили Excel-модель для компаній, які передають на факторинг кілька дебіторів одночасно. Модель спрогнозує надходження і комісії за договорами поступки з різними умовами фінансування.

Завантажити Excel-модель

ВІДЕО: Як використовувати факторинг для залучення фінансування

Детальніше про те, як використовувати факторинг для залучення фінансування на відео «Що таке факторинг простою мовою» розповідає Анна Глазкова, фінансовий директор біотехнологічної компанії «Форт», к. Е. н., MBA.

З ким працюють Фактори

Фактори зазвичай стверджують, що готові працювати з будь-яким клієнтом і будь-якими угодами. Однак для деяких компаній умови обслуговування можуть виявитися недостатньо привабливими. За твердженням більшості опитаних нами факторингових фахівців, найбільш вигідні умови банки готові надати клієнтам, які відповідають наступним вимогам.

  1. Компанія повинна бути швидкозростаючою або вважати стрімке зростання однієї з основних стратегічних цілей своєї діяльності (для цього Фактор аналізує бухгалтерську звітність компанії, в тому числі баланс , Динаміку фінансових показників, договори на майбутні поставки). Призначення факторингу полягає саме в тому, щоб допомагати зростаючому бізнесу.
  2. Середньомісячний оборот компанії повинен бути не менше 3 млн руб. (Фактори, що спеціалізуються на роботі з дрібним і середнім бізнесом, можуть пред'являти інші вимоги).
  3. Суми поставок, що фінансуються Фактором, не повинні бути ні занадто великими, ні занадто маленькими. Кожен Фактор по-своєму розуміє оптимальний розмір угоди. Проте, поставки одному дебітора на суми менше 50 тис. Руб. і більше 1 млн руб., навряд чи привернуть увагу більшості Факторів.
  4. Переважно, щоб компанія працювала по факторингової схемою з великою кількістю дебіторів. Ситуація, коли клієнт має одного або декількох великих дебіторів, є винятком із загального правила. Бажано, щоб покупці були постійними (по крайней мере, постачальник повинен планувати довгострокове співробітництво з ними) і поставки здійснювалися на регулярній основі.
  5. Термін відстрочки платежу, що надається покупцю, не повинен перевищувати 120 днів. Найкращі умови банки пропонують по операціях, що передбачають відстрочення платежу від 15 до 45 днів.

Відмінності факторингу від кредитування

Факторинг - це не альтернатива кредиту і навпаки. Факторинг - це короткострокове фінансування, чітко прив'язане до поточному обсягу продажів. А ось якщо компанії потрібні кошти на довгострокові проекти, то кредит - це найкраще рішення.

Поєднання факторингу з кредитом можливо в будь-якій ситуації, коли перед компанією стоїть завдання підвищити ефективність бізнесу. Кредит, довгі гроші, компанія направляє на покупку основних засобів, а гроші від Фактора - на поповнення оборотних. Взаємодоповнюючий ефект нерідко дозволяє знизити в цілому вартість яка притягається фінансування , А компетенція Фактора за оцінкою можливих рискою несплати і робота з цими ризиком - це джерело безпечного зростання продажів.

Основні відмінності факторингу від кредиту наведені в таблиці нижче.

Таблиця. Основні відмінності факторингу від кредиту

Умови договору Договір кредитування Договір факторингу Термін, на який видаються банківські кошти Фіксований На термін фактичний відстрочки платежу покупця банку Термін виплати В обумовлений договором день У день поставки товару Забезпечення (застава) Потрібно Не потрібно Сума Заздалегідь обумовлена ​​Чи не обмежена і може збільшуватися в міру зростання обсягу продажів клієнтів Умови отримання коштів При оформленні кожного кредиту потрібно надавати велику кількість документів Уклавши договір один раз, постачальник отримує де ьгі при наданні накладної і рахунку-фактури Можливість продовження договору Погашення одного кредиту не гарантує отримання наступного Може тривати безстроково Додаткові послуги Банк не робить позичальнику додаткових послуг Супроводжується управлінням дебіторською заборгованістю

Плюси і мінуси поняття факторингу

Зупинимося докладніше на найбільш важливих перевагах і недоліках факторингу, в порівнянні з кредитом.

переваги

Відсутність застави. При укладанні договору Фактор не вимагає надання застави, відкриття розрахункових рахунків постачальника і його дебіторів в одному зі своїх відділень, а також не проводить тривалої перевірки платоспроможності клієнта. Боржниками банку при факторингове обслуговування постачальника стають його дебітори, а не підприємство-постачальник (гл. 43 ГК РФ).

Зниження ризиків компанії-постачальника. Фактор бере на себе значну частину ризиків свого клієнта, зокрема ризики ліквідності, кредитні, валютні і процентні ризики.

недоліки

Головний недолік в тому, що використання факторингу обходиться підприємству дорожче, ніж залучення кредиту. Факторингова комісія є загальну плату за комплексну послугу і в загальному випадку складається з наступних складових:

  • комісія за обробку документів з постачання;
  • комісія за користування грошовими коштами;
  • комісія за факторингове обслуговування.

Комісія за обробку документів з постачання. Це найпростіша складова - являє собою фіксовану суму за обробку пакета документів. Найчастіше включає в себе реєстрацію поставок в спеціальній програмі, перевірку коректності оформлення товаросупровідних документів, перевірку повноважень осіб, що візують документи.

Комісія «за гроші», як правило, теж не викликає питань. Тут все як у класичному банківському кредитуванні - факторингова компанія виплачує компанії-клієнта фінансування, і клієнт платить за кожен день користування коштами певний відсоток. Як визначити за який період платити комісію? Дуже просто - за період часу, що минув з дня отримання фінансування до дня, коли покупець розрахувався за постачання, перевівши кошти на рахунок Фактора. Якщо покупець за поставку не розрахувався - то до дня, коли ви повернете регрес (раніше отримане фінансування) Фактору.

І нарешті, комісія за факторингове обслуговування. Іноді її називають комісією за управління або роботу з дебіторською заборгованістю або комісією за факторинговий сервіс. По суті це плата за ті послуги, які в числі іншого відрізняють факторинг від традиційного банківського кредитування - перевірка покупців, установка лімітів на покупці і подальший моніторинг лімітів, а також робота з дебіторською заборгованістю.
На розмір цієї складової комісії також впливає якість і диверсифікація дебіторської заборгованості, а також обсяг переданих на факторинг вимог. Чим більше поставок в місяць передає клієнт, тим ця ставка нижче, але природно сума витрат більше. Втім, під час укладання договору на факторингові послуги банки, як правило, готові враховувати індивідуальні особливості своїх клієнтів. Так, на розмір комісії впливають кількість дебіторів у підприємства, сума обороту в рамках факторингових послуг.

Отже, якщо ви ретельно проаналізуєте всі переваги і недоліки факторингу, порівняйте його з кредитуванням, то, можливо, прийдете до висновку, що факторинг - це саме той інструмент, який дозволить вашій компанії збільшити продажі ( см. також, як скласти прогноз продажів в Excel ) І краще використовувати її оборотні кошти. Хоча можливо, саме вашому підприємству вигідніше періодично брати кредити або продавати товари за передоплатою.

★ Топ-6 найважливіших статей для фінансового директора:

Як визначити за який період платити комісію?

Новости